UPDATE – Test Abigail

Publicat pe Actualizat pe

Posted @ QUOTEZ.COAm observat că mulți au vizualizat postarea cu testul, dar puțini s-au încumetat să și lase un clasament al vinovăției în comentariu. E, probabil, teama de a nu greși. Dar, repet: NU există răspuns corect și răspuns greșit la acest test! Nu suntem la școală. Suntem în viață. Fiecare om întocmește o ordine a vinovaților în funcție de propria poveste personală, de propria realitate, care e UNICĂ. Suntem de acord unii cu ceilalți doar în baza unor convenții sociale educate. Pentru că fiecare are opinia lui. Iar într-o situație de genul celei de față, oamenii nu exprimă altceva decât dorința de a ajuta în vreun fel când li se cere părerea. Suntem de diferite vârste. Avem o experiență de viață mai mare sau mai mică. Ne-am pus la încercare înțelepciunea, nu?

Și totuși, de ce răspunsurile la test nu seamănă? Pentru că, așa cum ziceam, fiecare dintre noi are propria sa realitate, propriul sistem de valori. Și dă astfel propria mână de ajutor când i se cere.

Ok. Să presupunem că vreau să fac eu însumi clasamentul vinovaților, pornind de la cel mai cel dintre cei 5.

În text, mi se dau, în general, niște judecăți de realitate, informații necatalogate, date despre situație, mai puțin despre personaje. Și totuși vreau să analizez corect.

În primul rând, dacă eram Abigail, oare ce vroiam? Chiar să mi se spună ce să fac ori să iau singură o decizie, fiindcă am împlinit de mult 23 de ani?

Apoi, oare EU, drstoica, ce i-aș fi răspuns lui Abigail, o persoană adultă, dacă îmi punea aceeași întrebare ca și celorlalți??? Aveam o soluție clară? Mai bună decât a lor? Am aflat că nu există o alta decât cea dată de Flynn. Deci…

De i-aș fi spus: „Arde-te cu marinarul și salvează-l pe David”, ajungea la el și începea să plângă: „Mi-a zis doctoru’ că pot să mă tăvălesc puțin cu ăla ca să te salvez pe tine de la moarte. Dacă mă părăsești, înseamnă că doctoru’ mi-a distrus viața. Dacă nu mă părăsești, ești atât de ofticat, încât te rog, nu te duce să-l împuști pe Stoica!”. 🙂

De-i ziceam: „Nu pune boticul la prostia marinarului”, David murea, iar Abigail gândea toată viața: „Doctoru’ m-a învățat. Fiindcă eu îl salvam pe David chiar dacă mă părăsea. Nu-mi păsa.”

Right? E o analiză făcută simplu, strict pe baza detaliilor primite din poveste. FĂRĂ presupuneri. Sunt inutile.

Acum, să luăm pe rând personajele.

Sir Thompson. I-a spus fetei că ea este cea mai în măsură să ia decizia corectă. Seamănă cu Iisus. Și cu Budha. Și cu ce zicea Gandhi la un moment dat. Nimeni nu știe mai bine decât tine ce e cel mai bine pentru tine. Chiar și când ai doar 23 de ani. E greu, dar… dacă trebuie, încerci. Adică… pare Sir T. cel mai înțelept de acolo? Că doar nu voia să-i facă rău fetei. O cunoștea de mică și ținea la ea.

Scrie undeva în poveste că fata a suferit de n-a mai putut în urma întâmplărilor? Nu prea. S-a căsătorit imediat cu Jonathan. De unde știm că a făcut-o de durere, din obligație, de nevoie?… Nu avem deloc informații despre starea ulterioară a domnișoarei.

Flynn? Nu cumva se manifestă ca un șantajist, deși e în joc viața unui om? Adică îl lăsa pe-ăla să moară dacă Abigail nu…..? Un fel de ucigaș indirect? Legea l-ar pedepsi…

O vină poate purta fiecare dintre cei 5. Ideea e cum procedez în mod cotidian să trec mai ușor, mai eficient, mai curat peste vină și peste vinovăție.  A mea și a celorlalți.

Psiho-neurologia spune că, pentru o viață cât mai liniștită, bazată pe propriile decizii, lipsită de atașamente, de durerea insuportabilă a despărțirilor și a pierderilor de orice fel, care par sfârșitul lumii, ca să fiu gata să pun mereu degetul pe fericire, pe starea de bine, pe comunicare corectă, cumva cel mai potrivit clasament este următorul:

1.Flynn – cel mai vinovat

2.David

3.Abigail

4.Jonathan

5.Sir Thompson.

S-a constatat că oamenii care au alcătuit astfel clasamentul trec mai blând prin viața de zi cu zi. Judecă și critică mai puțin pe cei din jur, dar și pe ei înșiși; sunt mai calmi și mai înțelegători. Au o mai mare putere de a ierta și aplanează conflictele fără să simtă nevoia de a pedepsi neapărat pe cineva. Se concentrează pe soluție și nu pe problemă. Când pun atenția pe problemă, risc să o întăresc, să o amplific, să-mi sporesc durerea.

Însă, reiau: TOATĂ LUMEA face un astfel de clasament cu cele mai bune intenții. Atunci, care-ar fi concluzia? Că în fiecare zi mai avem câte ceva de învățat. Că, oricât ar părea de greu, merită să facem eforturi pentru a diminua factorul critic din mintea conștientă, egoul, dorința de control asupra celorlalți, nevoia de a pedepsi, de a ne autopedepsi, sporind autocontrolul și puterea controlată. E, într-adevăr, o mare putere să ierți, să taci, să zâmbești în situații limită.

Prin urmare, vă doresc o viață plină de armonie! Sunt sigur că o vreți, că o puteți avea, că o meritați! Sunt SIGUR, nu glumesc!

Posted @ QUOTEZ.CO

37 de gânduri despre „UPDATE – Test Abigail

    luciastroila a spus:
    septembrie 14, 2013 la 11:44 pm

    Ei, eu recunosc, l-am vazut, dar nu l-am făcut. Din criză de timp, l-am amânat pe azi (de fapt ieri) şi… am uitat. Mea culpa 🙂 O să revim asupra lui mai târziu, după ce mă mai şi odihnesc un pic. După cum vezi, nu ştiu cât de bună sunt, la sinceritate şi modestie însă, nu mă întrece nimeni!

    drstoica a răspuns:
    septembrie 15, 2013 la 7:11 am

    @lucia: Dacă ai citit deja textul de mai sus, e greu să nu te lași influențată de el făcând acum clasamentul vinovăției. 🙂

    kamykamy2013 a spus:
    septembrie 15, 2013 la 8:45 am

    Asteptai clasamentul cuiva anume? 🙂

    kamykamy2013 a spus:
    septembrie 15, 2013 la 8:51 am

    In clasamentul scris de mine pentru mine Abigail si Jonathan au numerele inversate pe tricou. O consider pe Abigail necoapta si fara experienta, asa ca i-am dat 4, iar la Jonathan i-am dat 3 considerandu-l barbat care iubeste cu pasivitate, din umbra, fara putere.

    luciastroila a spus:
    septembrie 15, 2013 la 11:51 am

    Ei, nu l-am citit. Nu vreau să mă las influenţată. O să-l citesc după ce-ţi răspund, că nu-mi place să trişez.

    luciastroila a spus:
    septembrie 15, 2013 la 12:19 pm

    Na, că am şi răspuns. Acum văd că psihologii nu ar fi fost deloc de acord cu mine, dar sincer mi se rupe 🙂
    NU am fost făcută să trec prin viaţă uşor, fără să sufăr şi fără să empatizez cu nimeni, dincontră. Dar asta ştiu demult…

    Mitzaa Biciclista a spus:
    septembrie 15, 2013 la 6:24 pm

    Există şi posibilitatea ca cei care aleg să răspundă la test, să se regăsească, ca şi tip de personalitate, într-unul din personajele din test.
    Hmmm, deja se ridică o altă problemă aici

    drstoica a răspuns:
    septembrie 15, 2013 la 6:52 pm

    @kamykamy: Nu așteptam clasamentul nimănui în mod special. Vroiam să văd încă o dată cât de diferite ne sunt părerile. Și cum fiecare, în felul său, are dreptate.

    drstoica a răspuns:
    septembrie 15, 2013 la 6:57 pm

    @luciastroilă: Foarte bine, e dreptul tău să ți se rupă! 🙂
    O minusculă corectură: aici era tocmai vorba de a empatiza. Cu toată lumea! Dacă vrem să fim înțelepți, ne punem în pielea fiecărui om și abia apoi luăm hotărâri.
    Știi… așa gândeam și eu până la durerea cea mai de sus. Acolo, mi-am dat seama că chiar vreau să trec prin viață fără suferință. Și să ofer celorlalți exact ceea ce vreau să mi se ofere mie. Prin urmare, am schimbat și încă schimb la mine tot ce îmi aduce ceea ce nu-mi doresc. Provocarea vieții mele. Și sunt fericit că reușesc. 🙂 E doar un mod de a privi lucrurile.

    drstoica a răspuns:
    septembrie 15, 2013 la 7:00 pm

    @Mitzaa: Ai dreptate, e foarte probabil. Totul e rezolvabil pe lumea asta, totul are soluția care duce la mai bine. Așa cred eu și probez în fiecare zi ceea ce cred, ca să văd dacă mă înșel au ba. 🙂

    Mitzaa Biciclista a spus:
    septembrie 15, 2013 la 7:19 pm

    Dacă, şi probabil că da, există probabilitatea ca cei care aleg să răspundă la test, se regăsesc în personalitatea unuia din eroii întâmplării, există atunci şi varianta ca, prin subiectivism scuzabil, tocmai acel personaj cu care se aseamănă, să fie clasat pe ultimul loc în clasamentul vinovăţiei.
    Dacă ar fi să mă uit pe variantele deja existente, de pildă clasamentul tău şi al meu, aş spune că tu vezi o asemănare între tine şi Sir Thompson-spiritualitate, înţelepciune, maturitate-iar eu mă asemăn cu Flynn-aventurier, oportunism etc.

    Mi-a venit această idee uitându-mă la explicaţiile pe care fiecare dintre noi, cei care am răspuns la test, le-a punctat în clasament.

    drstoica a răspuns:
    septembrie 15, 2013 la 7:25 pm

    @Mitzaa: Foarte interesantă observație! Cam asta tre’ să facă un astfel de test: să te pună pe gânduri. Duce cu siguranță la rezolvări din ce în ce mai bune PENTRU TINE ÎN VIAȚA TA. Și nu asta îți dorești? Cu toții ne dorim așa ceva.

    Mitzaa Biciclista a spus:
    septembrie 15, 2013 la 7:58 pm

    Ba da, mai ales că dacă suntem sinceri, descoperim anumite laturi ale personalităţii proprii.

    drstoica a răspuns:
    septembrie 15, 2013 la 8:43 pm

    @Mitzaa: Bine spus: „dacă suntem sinceri…”. Când avem puterea de a fi sinceri cu noi înșine, descoperim că vrem și chiar putem atinge starea de bine la care râvnim, indiferent de împrejurări.

    cleo a spus:
    septembrie 15, 2013 la 11:20 pm

    evidenta ca m-am pus in papucii ei cand am clasificat-o. Nu zic ca n-as face asa ceva ca sa salvez o viata, insa numai dupa ce am epuizat ORICE alta posibila sau imposibila solutie. Si daca as fi cedat pana la urma, cu siguranta as fi renuntat la David, pt ca in relatia aceea vor exista intotdeauna trei persoane, fata , david si flynn.
    Poate ca o presiune comuna a celorlalti sau o contraoferta ar fi schimbat decizia lui Flynn. In mod firesc nu se sta impasibil la o asemena situatie, mai ales daca stii fata de mic copil. Poate ca nu stiu toti ce inseamna sa faci sex impotriva vointei tale si-atunci te intrebi cum valorizeaza sir T conditia femeii.
    Dupa cum vezi se poate bate apa-n piua pana poimarti 🙂
    Io-s mai bataioasa, nu ma arunc in foc pana nu sunt sigura ca am epuizat posibilitatile, mai ales pt un barbat :)))))
    Doar pt copiii as face asa ceva fara sa clipesc.
    Din raspunsuri poti face o ”harta” a persoanei care scrie, caci altef trebuie sa o luam de la capat si sa discutam ce inseamna ”mai intelegatori” si cine stabileste gradul de toleranta….bla bla bla
    Cred ca problema e cat de nesimtitori suntem in stare sa trecem prin viata.
    Oricum, viata trebuie salvata!

    monica a spus:
    septembrie 16, 2013 la 6:14 am

    citatul asta al lui gandhi e o insulta impotriva unor victime (copii, batrani, bolnavi mintal) si asta banuind ca vorbim de hurt-uitul emotional…ca daca e fizic…chiar ca tre sa ai centura neagra sa afirmi mare si tare asa ceva….zic si eu. 😀

    drstoica a răspuns:
    septembrie 16, 2013 la 8:21 am

    @cleo: Ai dreptate. Contează foarte tare să simți că e bine ceea ce faci.
    Pune-te și în pielea celorlalți, nu doar a lui Abigail. S-ar putea să ai surprize. 🙂
    După cum spuneam, părerile sunt și vor fi mereu împărțite. Nu e rău. Pentru că fiecare are propria înțelepciune.

    drstoica a răspuns:
    septembrie 16, 2013 la 8:22 am

    @monica: Gandhi vorbește despre el, după cum observi. 🙂

    cora_ a spus:
    septembrie 16, 2013 la 2:34 pm

    Pana la urma fata a acceptat sa se culce cu Flynn asta. Intrebarea mea este: A facut-o pentru a salva viata omului pe care-l iubeste sau pentru a se marita cu el? Cum spuneam in celalalt post(nu-l vazusem pe asta), prima varianta se numeste iubire, a doua varianta, schimb de marfuri/egoism, dupa parerea mea.

    Nu putem schimba ceea ce simte David, pana la urma nu stim daca nu ar fi preferat sa moara decat sa se ajunga aici. N-o sa-l obligam se se insoare in orice conditii sau sa se sacrifice, daca nu e in stare. Putem insa sa-l nimicim ca personaj, mama lui de bandit care inseala fete inocente. Glumesc, evident. :))

    drstoica a răspuns:
    septembrie 16, 2013 la 4:05 pm

    @cora: 🙂 Ai dreptate. E greu să poți privi în profunzime dacă nu empatizezi cu fiecare dintre cele 5 personaje în parte. De regulă, alegem doar pe cea care credem noi că este victima întâmplării și plângem pentru ea. Recomandat ar fi să ieși din zona personală de confort ca să simți ce simțea și David în momentele alea, ce simțea și Sir T., și Flynn, și Jonathan… Și mai înseamnă să nu operezi mental decât cu informația pe care o ai la dispoziție, să nu faci presupuneri inutile față de niciunul dintre oamenii ăia. Ceea ce e, din nou, foarte greu. 🙂

    monica a spus:
    septembrie 16, 2013 la 4:31 pm

    ei da, lasa, ca stiu sa citesc 😛 dar stii ca multi oamnei folosesc citate din astea ca pe o mantra…adica daca Gandhi zice asa…si noi (totii, cu mic cu mare) ar trebui sa zicem asa…ca altfel de ce mai pun oamenii poze cu ilustrii si citatele lor…iti trimit si eu o poza cu mine pe care te rog sa adugi „mananc rahat”, autocitatul meu favorit 😉

    drstoica a răspuns:
    septembrie 16, 2013 la 4:45 pm

    @monica: Și fiindcă avem liber arbitru, alegem ce să citim și ce nu. Ce credem că ne aduce beneficii, valoare și ce nu. Iar eu aleg din belșug citatele din Gandhi. 🙂 Viața lui a fost și continuă să fie un exemplu extraordinar pentru toată lumea. A murit împușcat, dar nu cred că l-a judecat nici măcar pe omul care i-a făcut-o. Deci… 🙂
    Nu spune nimeni că „și noi, toți, cu mic, cu mare, ar trebui să zicem așa”. Sunt doar niște recomandări. De ce crezi că intră citatele astea în conștiința oamenilor, iar ei aleg să le repete ca pe o mantră? Poate tocmai fiindcă au adus ceva bun în viața celor ce le-au tot repetat. 🙂

    monica a spus:
    septembrie 16, 2013 la 7:25 pm

    of of si-un cartof. 😦
    nu ai inteles ce am vrut sa spun…dar probabil ca nu m-am exprimat eu bine…ori intelegi si tu o tii pe a ta cu fericirea…da.. eu, tu, avem liberu’ arbritru sa alegem…eu (din defect profesional) am spus ca de fapt nu e atat de simplu…dar deja as bate in chestii care nu au ce cauta pe blogul tau, un blog OPTIMIST! 🙂

    drstoica a răspuns:
    septembrie 16, 2013 la 7:37 pm

    @monica: Noi doi suntem optimiști, Monica, nu? 🙂

    monica a spus:
    septembrie 16, 2013 la 11:29 pm

    nope! nu! niet! non! 😀 eu nu sunt optimista, da daca iti zic ce sunt o sa crezi ca imi dau aere! 😛

    drstoica a răspuns:
    septembrie 16, 2013 la 11:59 pm

    @monica: Ești o doamnă, sunt sigur! 🙂 Tu ce zici că ești? Ia dă-ți aere! 🙂

    monica a spus:
    septembrie 17, 2013 la 2:41 am

    ei cur, doamna! phff! 😀 😀 😀
    realista :”>

    drstoica a răspuns:
    septembrie 17, 2013 la 9:37 am

    @monica: Al cui?! :))
    Da, au ajuns până aici aerele pline de realism. :))

    monica a spus:
    septembrie 17, 2013 la 4:46 pm

    al oricui! 🙂
    te-ai prins ca toi et moi avem un numitor comun, si normal, ca in viata avem si 1 mil de lucruri diferite. o sa iti zic doar o diferenta…toi, ai ajuns aici intr-un timp foarte record dpmeudv 😛 si sunt convinsa sa pain-ul ti-s fost ascutit ca dracu…moi, am ajuns aici dupa multi ani de cautare, si multe experiente si intamplari, cartile au venit dupa fiecare intamplare ca sa imi verifice ce invatatem deja. pacea mea sufleteasca ( care vine bineinteles din faptul ca ma cunosc si ca ma accept asa cum sunt) tine mult de realitatea inconjuratoare (adica-stiu ca am probleme de exprimare, ca nu toti oamenii sunt mari scriitori ca tine-daca pe tine te doare, eu aleg sa ma doara si pe mine…ca asta sunt eu) …deci de aia sunt eu realista si nu optimista, pentru ca adevarul este ca e multa durere si nedreptate pe lume…si optimistii zic „tra la la la la, ce frumos e afara” si realistii zic „sublima zi, da uite-i pe amaratii aia mor de foame…ma duc sa bag o oala de fasole”. asta fu destainuirea mea…stii bine ca nu e nimic rau sa fii optimist, realist sau pesimist…fii ce vrea muchiu tau atata timp cat esti sincer cu tine. ti-am zis asta ca sa stii cu cine ai de a face. plus, eu nu ma iau deloc in serios…e o mare distractie gratuita, asa ca, de ce nu! cheers!
    valeu cat scrisei fara emoticoane 😀 , ma scuzi!
    ps: blogu tau e sublime, si merge asa de bine cu cafeua de dimineata (cand am timp) asa ca never stop! 😉

    drstoica a răspuns:
    septembrie 17, 2013 la 7:47 pm

    @monica: Ok, să ți-l văd! 🙂
    Îți foarte mulțumesc pentru toate aprecierile, oricum ar fi ele; poți fi și sarcastică, și ironică, și foarte glumeață… 🙂 Tocmai pentru că fiecare viață de om e unică, înșirăm experiențe asemănătoare și totuși atât de diferite. Important e să ajungem cu toții Acolo. Un Acolo care înseamnă starea de bine. Suntem așa cum ne place și dăm voie tuturor să fie așa cum le place. Încet-încet, restul vine de la sine.

    monica a spus:
    septembrie 17, 2013 la 8:09 pm

    bai! 🙂 😀 😀
    ai castigat!

    drstoica a răspuns:
    septembrie 17, 2013 la 8:12 pm

    @monica: Da, băi. Dacă tot ai intrat în horă, acu’ arată-mi… cum dansezi! :))

    monica a spus:
    septembrie 17, 2013 la 9:19 pm

    ce sa mai dansez, 😀 imi pusai coada intre picioare…zisei doar ca AI CASTIGAT! 😀 ce mai vrei?

    drstoica a răspuns:
    septembrie 17, 2013 la 9:28 pm

    Scoate coada dintre picioare, că vreau să-ți văd… dansul. :))

    monica a spus:
    septembrie 17, 2013 la 10:47 pm

    ah, tu optimistule, nu te lasi! 😀
    roger out! 😉

    drstoica a răspuns:
    septembrie 18, 2013 la 9:54 am

    @monica: Gata, sunt out, să trăiți! 🙂

    […] Fizicienii cuantici, spiritualiștii și chiar neurologii vorbesc despre vise inclusiv ca despre niște lumi, dimensiuni paralele, în care fiecare dintre noi are corespondent. Experiențele ecsomatice (extracorporalizarea) pot fi confundate cu astfel de călătorii în alte lumi la fel de reale precum cea consensuală, căreia noi îi spunem “lume fizică, materială”. Doar că fizica cuantică, analiza tranzacțională și filosofiile spirituale spun că până și această lume fizică e o proiecție a minții umane. Că singura lume care există este cea energetică subtilă, viața aceea a “sufletului” care nu se termină niciodată, indiferent la care religie ne raportăm: creștinii zic că există viață după moarte, buddhiștii cred că sufletul se întoarce în realitatea fizică pentru noi experiențe, hindușii la fel… Cert este că nicio filosofie spirituală nu spune că omul moare pe deplin, că sufletul are un sfârșit. Și ce-ar fi să aibă dreptate? Sincer? Eu cred foarte tare lucrul ăsta. Nu mă costă nimic să-l cred, nu-mi distruge viața în niciun fel. Știi, se spune că dacă tu crezi că Dumnezeu există, iar Dumnezeu nu există, n-ai pierdut nimic. Dar dacă tu nu crezi că Dumnezeu există , iar Dumnezeu există, ai pierdut tot. E chestie de alegere. La fel ca întreaga noastră viață. E inutil să mă străduiesc să conving pe cineva de ceva. S-ar putea să nu-mi fac bine nici mie și nici celuilalt. Așa că, mai bine, îi arăt ce alegeri ar putea face; eu îi povestesc, iar el decide singur dacă merită sau nu să aprofundeze, să experimenteze personal. Testul Abigail, remember? Aici și aici. […]

Ia descarcă și tu niște vorbe aici!