Tudor Chirilă vs Fuego, o lecție simplă de viață

Publicat pe Actualizat pe

tudor-chirilaCre’ că deja cunoașteți întâmplarea. Cântând la deschiderea unui nou club din București, Tudor Chirilă a încercat și un scurt moment de stand-up comedy. În care s-a amuzat pe seama lui Fuego așa:

„Pentru măicuţa lui Fuego, vă rog frumos, un moment de recu… de linişte! O să cântăm piesa «Perfect» în stilul lui Fuego. Din respect pentru un mare artist, trebuie să acceptaţi. (…) El aşteaptă de la măicuţa lui izbăvire. Eşti bun, băiatule, te iert! Perfeeect, aşa a intrat tehnicianul Grasu’ cu cuţitul peste mama lui Fuego. (…) Tare aş vrea să ştiu ce a primit măicuţa lui Fuego de Mărţişor.”

fuegoContactat de ziarul Ring, Fuego a ales să-i dea lui Chirilă următoarea replică:

„Am încercat, pe parcursul timpului, să mă păstrez departe de afirmaţiile legate de colegii mei, de activitatea lor, cu atât mai puţin de felul în care aleg să se înfăţişeze în faţa publicului. Nu ştiu foarte multe despre ieşirea lui Tudor Chirilă, care probabil e o scăpare firească a unui om spontan, cu fire ludică. Personal, nu îl cunosc, dar îl apreciez pentru determinarea de care a dat dovadă, menţinându-se în prim-plan artistic. Pot spune doar că provine dintr-o familie de seamă, fiind un actor talentat al Teatrului de Comedie, îmbinând ambele componente foarte abil. Am urmărit-o pe mama sa, celebra actriţă Iarina Demian, în nenumarate spectacole, atât în roluri sclipitoare în faţa scenei, cât şi în calitate de regizor de seamă. De tatăl sau, renumitul jurnalist Ioan Chirilă, un simbol al domeniului, mă leagă amintiri speciale, cunoscându-l în cadrul emisiunii «Ceaiul de la ora 5», la debutul meu, unde am fost invitat chiar de dânsul. Am toată stima pentru această familie de profesionişti din care face parte şi Tudor şi cred că, prin toată munca depusă în timp, a reuşit să menţină standardele impuse de părinţii săi, devenind, la rându-i, un simbol al generaţiei sale. Umorul ne poate salva pe toţi când e făcut fără intenţii maliţioase, cu bun-simţ şi spirit liber. Muzica e cea care ne poartă pe toţi în viaţă şi cea care, în cele din urmă, va judeca vorbele.”

Bineînțeles că Tudor Chirilă a citit și el vorbele lui Fuego. Inițial, unii au spus, probabil: „Bine, Chirilă, fă-l praf pe-ăla!”. Dar a glumi nu înseamnă neapărat a jigni, indiferent de gusturile și orientările noastre social-culturale. Și vocalistul de la Vama a revenit pe blogul său cu un text:

„Folosesc acest spațiu pentru a prezenta  public scuzele mele domnului Paul Surugiu, cunoscut și sub pseudonimul Fuego. Fac acest lucru pentru că am derapat de la un comportament, pe care, la rândul meu, am încercat să-l impun de-a lungul timpului. Nu am considerat niciodată ortodoxă maniera de a specula excesiv comic pe seama diverselor personalități publice. Pamfletul agresiv nu a fost vreodată instrumentul meu preferat. Cu atât mai mult, deci, regret ieșirea mea din concertul de vineri.

Se impun niște precizări, totuși. Adesea, în concertele noastre alegem să pastișăm diverse genuri muzicale interpretând câte o piesă Vama în genurile vizate, bineînțeles un efect hazliu. Muzica domnului Surugiu se înscrie într-un astfel de gen fără ca asta să însemne o minimalizare a genului în sine. În definitv, umorul se naște din suprapunerea unor paradigme sociale sau morale antagonice.

La capitolul sensibil mama, aș vrea să menționez că nu am avut niciun moment intenția de  a o ataca pe mama domnului Surugiu, o persoană despre care nu știu nimic, al cărei prenume nici măcar nu îl cunosc. Referirea mea a fost mai degrabă la mama arhetipală care s-a născut prin frecventa mențiune în cântecele domnului Surugiu, devenind un soi de mamă ideală la care ascultătorii sunt invitați să se raporteze. Desigur această explicație nu justifică și nici nu scuză momentul de vineri seara ci doar încearcă să nuanțeze semnificația atribuită gestului.

Nu în ultimul rând aș vrea să-i mulțumesc domnului Surugiu pentru lecția pe care mi-a oferit-o printr-o atitudine elegantă, care l-a poziționat deasupra oricărui conflict (spre dezamăgirea unei părți a presei). Acest spirit anti-revanșard ar trebui să contamineze mai des viața publică de la noi pătată grav prin degradarea dialogului sau abandonul definitiv al normelor de bun simt. Din păcate, vineri seara am alunecat și eu în această situație condamnabilă.

Nu-mi rămâne decât să-mi însușesc lecția domnului Surugiu, să învăț din ea și să-i prezint din nou scuzele mele.”

Respect, Tudor, respect, Fuego!

43 de gânduri despre „Tudor Chirilă vs Fuego, o lecție simplă de viață

  dunia a spus:
  martie 5, 2014 la 1:04 pm

  Întotdeauna am spus, îmi place Fuego, în fiecare an îi ascult colindele. Știu că uniformizarea părerilor sociale este persiflarea lui Fuego și a lui Hrușcă, dar mă găsesc suficient de edificată să nu-mi pese de general.

  Îmi place Fuego, iar reacția lui, arată că și caracterul este frumos, nu doar vocea.

   drstoica a răspuns:
   martie 5, 2014 la 2:05 pm

   Eu nu sunt ascultătorul lui fidel, sunt de acord că putem glumi în diverse feluri, dar nu ne jignim; ne respectăm alegerile, dincolo de tiparele sociale agresive ajunse atât de la modă în ultimii ani.
   L-am cunoscut destul de bine pe Paul. A fost mereu un om de treabă și, cel mai important, a evoluat într-un om și mai înțelept.

  july a spus:
  martie 5, 2014 la 2:43 pm

  Spun doar atat ,,Felicitari mamelor lor pentru astfel de copii ! „

  Cuvânta a spus:
  martie 5, 2014 la 2:46 pm

  In care Tudor Chirila recunoaste ca are apucaturi de golan prost…
  Sa ma ierte Cel de Sus si fanii lui TC. Mentionez ca nu ascult nici pe unul nici pe altul, nu sunt melomana de fel.

   drstoica a răspuns:
   martie 5, 2014 la 2:51 pm

   N-ar fi mai ok pentru nervii noștri să vedem restartul plăcut al situației 🙂 , în loc să judecăm în continuare problema care nu mai există? Cu ce-ar fi fost Fuego mai bun decât Chirilă dacă i-ar fi răspuns la fel?…

    Cuvânta a spus:
    martie 5, 2014 la 2:54 pm

    Pai asta era si ideea, ca nu facem comparatii intre oameni. Nu ne credem mai barbati pt ca noi cantam la domnisoare lesinate iar celalalt canta pt batrani nostalgici.
    Scuzele lui Chirila nu imi dovedesc ca este un tip fain, ci ca are un PR-ist bun.

     drstoica a răspuns:
     martie 5, 2014 la 3:23 pm

     Nu știu ce să spun… Pe ce te bazezi, în mod real, atunci când vorbești de un PR bun și nu de o revenire sinceră a lui Chirilă? Eu prefer să iau situația ca atare: un om a jignit, altul i-a răspuns altfel, iar primul a revenit ceva mai înțelept.
     Pe blogul său, din câte știu, Chirilă scrie singur, nu lasă pe altcineva, fie el și PR.

      Mirela a spus:
      martie 5, 2014 la 10:03 pm

      Nu cred ca e o revenire sincera a lui Chirila, nu e prima oara cand da cu bata-n balta si cu siguranta nici ultima. Zau… nu zic numai de atacuri la colegi din bransa, ci l-am vazut in urma cu niste ani jignind o doamna de la un magazin, undeva, unde urla si figura lui era transfigurata da dispret si venin . Chirila are, intr-adevar, un PR-ist bun pesemne.

      Asa ca eu as spune doar … respect, Fuego.

       drstoica a răspuns:
       martie 5, 2014 la 11:26 pm

       Nu știu, eu n-am motive să-l judec…

      Cuvânta a spus:
      martie 6, 2014 la 8:09 am

      Eh, poate am eu o antipatie viscerala. Poate e cum zici tu. Dar era mai bine daca nu era deloc situatia asta. Asa, a impuscat doi iepuri dintr-o data: a obtinut atentie plus imaginea de baiat bun in devenire.
      Sorry, dar eu cred ca vedetele sunt vedete pt ca se gandesc mult la imagine, nu pt ca sunt sincere.

       drstoica a răspuns:
       martie 6, 2014 la 11:27 am

       Ai dreptate, întotdeauna e mai bine să nu se întâmple astfel de lucruri. Dar să acceptăm că nu suntem perfecți, însă tindem către asta.

        Cuvânta a spus:
        martie 6, 2014 la 12:49 pm

        🙂
        Optimist ca de obicei. E bine si asa.

         drstoica a răspuns:
         martie 6, 2014 la 2:02 pm

         🙂 Atâta vreme cât descopăr că mi-e tot mai bine gândind așa, mult mai bine decât înainte, nu mă opresc. 🙂

          incredibleyoung a spus:
          martie 6, 2014 la 7:54 pm

          Da,sa stii, tine-o tot asa! 🙂

           drstoica a răspuns:
           martie 6, 2014 la 8:25 pm

           O țin, o țin. 🙂

  Ana a spus:
  martie 5, 2014 la 3:24 pm

  Pe mine m-a dezamagit domnul Chirila , cu iesirea asta…n-as fi crezut…

   drstoica a răspuns:
   martie 5, 2014 la 3:33 pm

   Și pe mine m-a dezamăgit, recunosc. Dar mă bucur că a revenit, fără să-i ceară Fuego. Închipuie-ți ce s-ar fi întâmplat dacă și Fuego îi răspundea la fel, agresiv. Ar fi părut ceva normal în societatea noastră, nu? „Chirilă a început!” Dar un răspuns la fel n-ar fi dus niciodată la un rezultat bun.

    Ana a spus:
    martie 5, 2014 la 3:35 pm

    Poti sa crezi ca , dupa ce am citit afirmatia domnului Chirila , m-am dus in josul paginii fiind convinsa ca va primi un raspuns pe masura? 😀 Ei bine , citind raspunsul domnului Fuego , mi s-a facut rusine pentru domnul Chirila…o rusine ca o parere de rau…si am fost dezamagita ,pentru ca aveam o impresie prea mare si prea grozava despre domnul Chirila….dar,nimeni nu-i perfect! 😀

     drstoica a răspuns:
     martie 5, 2014 la 5:11 pm

     Corect: nimeni nu-i perfect. Și Tudor, și Fuego, și eu, și tu… toți cei care am aflat de această întâmplare am avut câte ceva de învățat din ea. 🙂 Pentru mine, eu așa consider.

      Ana a spus:
      martie 5, 2014 la 7:11 pm

      Ai dreptate…

  ane a spus:
  martie 5, 2014 la 4:02 pm

  Amandoi au avut eleganta in atitudine. Perdantul, este Chirila.

   drstoica a răspuns:
   martie 5, 2014 la 5:14 pm

   Dar atâta vreme cât și-a însușit greșeala și a corectat-o, nu mai e un perdant. E un câștigător mai mare decât Fuego. Fuego a dovedit că știa lecția asta, că nu are de ce să se supere pe frustrarea unui om; ba dimpotrivă: îl poate ajuta cu o vorbă bună, contrar a ceea ce se aștepta omul respectiv să primească drept replică. La așa ceva se referă povestea fiului rătăcitor, nu la unul plecat de-acasă, întors și pus la masă cu mare chef.

    ane a spus:
    martie 5, 2014 la 6:24 pm

    Chirila a jignit, si-a cerut scuze, frumos din partea lui. Fuego nu a jignit, i-a dat o lectie .

     drstoica a răspuns:
     martie 5, 2014 la 7:15 pm

     Important este că și Tudor a înțeles ceva. Cât, cum, în ce fel, numai el știe. Dar pare că a învățat lecția lui Fuego. E greu să nu reacționezi la fel, știind că celălalt te-a provocat și nu invers. Doar că… uite ce s-a întâmplat și cu Tudor și închipuie-ți ce-ar fi fost dacă Fuego îl jignea mult mai puțin la rândul lui.

      ane a spus:
      martie 5, 2014 la 8:27 pm

      ..nu vreau sa-mi imaginez 🙂

  illusion a spus:
  martie 5, 2014 la 5:11 pm

  Ce scandal ar fi ieşit de aici 👿 noroc că Fuego e un finuţ, iar Chirilă e şi el un om educat şi a înţeles unde a greşit.

   drstoica a răspuns:
   martie 5, 2014 la 7:17 pm

   Ai dreptate. Eu mă bucur pentru că doi oameni au reușit să ajungă la un consens care înseamnă o lecție pentru toți observatorii întâmplării.
   Tabloidele, probabil, suferă mult că Tudor și-a cerur scuze în loc să escaladeze conflictul. Dar… la fel de bine, pot învăța inclusiv oamenii care aleargă după senzaționalul dat de aspectele negative ale vieții.

    illusion a spus:
    martie 5, 2014 la 8:03 pm

    Aştept ziua când se va promova senzaţionalul pozitiv!

     drstoica a răspuns:
     martie 6, 2014 la 11:31 am

     Se promovează și senzaționalul pozitiv: un concert care a creat o atmosferă foarte ok, o carte sau un scriitor care dă lovitura, o competiție sportivă de senzație, fapte, întâmplări cu adevărat pozitive. Toată presa a scris despre schiorii, biatloniștii de la Jocurile Olimpice de Iarnă care și-au ajutat adversarii cu elemente de echipament și care, ulterior, au terminat cursa în urma celor ajutați. Au fost numai cuvinte de laudă și lecții predate pentru fiecare dintre noi în parte.

      illusion a spus:
      martie 6, 2014 la 12:00 pm

      Au fost şi chiar m-am bucurat de gura de aer, dar tot mai mediatizate sunt scandalurile…

       drstoica a răspuns:
       martie 6, 2014 la 12:28 pm

       Când vom refuxza să mai luăm contact cu scandalurile de orice fel, se vor schimba lucrurile, garantat.

  Claudia a spus:
  martie 5, 2014 la 6:26 pm

  Citesc prima oara de intamplare aici la tine, asta pentru ca ma tin departe de stirile mondene si le ocolesc tocmai pentru mesajul pe care il transmit publicului targetat, destul de numeros as indrazni sa spun (o discutie intre matusi m-a ingrozit, fiecare tinea parte unei „vedete” si cearta de la tv se mutase intre ele).

  Tudor si Fuego par sa fie totusi trecuti prin scoala vietii, dar si a gazetarismului romanesc de scandal in a carui centrifuga trebuie sa fii nebun sa vrei sa intri.

  Pe langa ideile ce reies din corespondenta celor doi, plus comentariile de mai sus, adaug: exista o limita pana la care se poate glumi si n-ar trebui sa se renunte la ea. Asa cum exista o extrema a calomniei exista si una a paranoiei si de cea din urma mi-e mai frica. Ea poate stirbi libertatea de exprimare si manifestare si din pacate in societatile mai civilizate ca cea romaneasca deja se simte aceasta paranoia – teama de a nu leza nici macar din greseala, de a nu face o discriminare de orice tip ar fi ea, de a nu folosi anumite cuvinte interpretabile etc.

   drstoica a răspuns:
   martie 5, 2014 la 7:25 pm

   Sunt de acord cu tine, Claudia. Limita aceea cred că trebuie menținută în mod natural, de fiecare dintre noi în parte.
   Până la urmă, nu cel care e jignit sau persiflat are o problemă, ci cel care jignește. Undeva, în subconștientul lui, ceva funcționează dureros, iar el simte nevoia să defuleze, să se apere, chiar dacă nu are de cine, chiar dacă nu are de ce. Fuego a reacționat ca un om care știe că nu-i făcuse niciun rău lui Chirilă și ce dacă cel din urmă jignise. Chiar dacă Tudor nu-și cerea scuze, Fuego tot nu avea nicio problemă. Însă, important și interesant este că T.C. a refuzat să rămână blocat în atitudinea lui inițială (așa cum se întâmplă de multe ori oamenilor) și să dea dovadă de aceeași înțelepciune cu care i-a răspuns Fuego.
   Cel care greșește are, de obicei, impresia că recunoașterea greșelii îl va înjosi, îl va coborâ în ochii celor din jur. Se întâmplă, de fapt, invers.
   Eu nu sunt fanul niciunuia dintre ei doi, dar, în situația de față, îi apreciez pe amândoi.

  Dan a spus:
  martie 5, 2014 la 8:24 pm

  Am certitudinea că Chirilă nu ar fi reacţionat astfel dacă nu ar fi fost obligat efectiv de replica lui Fuego. Care Fuego, între noi fie spus, mă enervează de mor. Totuşi, mă enervează Fuego, nu maică-sa. „Gluma” lui Chirilă a fost una grobiană, genul de poantă pe care te aştepţi să o auzi prin Ferentari. E şi ăsta unul dintre semnele abuzului de alcool.

   drstoica a răspuns:
   martie 5, 2014 la 9:02 pm

   De acord cu tine că replica lui Fuego l-a determinat pe Chirilă să reacționeze altfel decât începuse prin gluma aia. Poate data viitoare gândește 10 secunde în plus înainte să deschidă gura.

  erys a spus:
  martie 6, 2014 la 10:27 am

  tudor a fost badaran la faza asta, cu b mare. am citit scuzele sale publice si de asemenea am citit comentariile publicului. mai bine nu le citeam. toata lumea l-a felicitat pe tudor pentru gestul sau. dar care era problema, era ceva atat de nefiresc sa-si ceara scuze si merita si-un premiu pentru asta? o, ce veste minunata, ori acum felicitam si oamenii care stiu sa dea buna ziua?
  cred ca i-ar fi fost mai de folos daca nu-l baga nimeni in seama.

   drstoica a răspuns:
   martie 6, 2014 la 11:33 am

   Da, a fost bădăran. Dar nu mai iertăm pe nimeni care-și cere scuze? 🙂 Doar el va vedea cât și cum a învățat din toată întâmplarea…

  Ioana a spus:
  martie 6, 2014 la 1:52 pm

  Nu mă așteptam la această întorsătură a lucrurilor, dar mă bucur că s-a întâmplat așa. E o lecție pentru fiecare dintre noi și mi-ar place ca presa și ceilalți ”actori” din showbiz-ul românesc să învețe aceaastă lecție. 😀

   drstoica a răspuns:
   martie 6, 2014 la 2:03 pm

   Unii învață, alții mai așteaptă… 🙂

  incredibleyoung a spus:
  martie 6, 2014 la 8:05 pm

  Frumos episod.Si merita subliniat.Pacat ca televiziunile arata numai conflictele nesfarsite dintre vedete, cu cat se arunca mai mult noroi, cu atat mai multa audienta…Mie imi place Tudor, am citit si cate ceva scris de el , are ceva din omul care se cauta pe sine si incearca sa se desprinda de atitudinile invatate.M-a mirat fapta lui ,dar ma bucur ca a revenit cu scuzele de rigoare.Cu PR sau fara ,e important ca si-a cerut scuze cat de cat oficial. Foarte eleganta reactia lui Fuego.Cati dintre noi au rabdarea si calmul asta? Toata admiratia mea , chiar daca nu ma omor dupa muzica lui.Conflicte pot sa apara mereu intre doi oameni, fie ei vedete sau oameni obisnuiti, caci sunt fel de fel de situatii in viata, si de multe ori alegem sa deschidem gura manipulati de tot felul de chestii anterioare,ca in testul amuzant postat de tine.Dar depinde mult si de reactia celui care primeste „atacul”. O reactie ca cea a lui Fuego aplaneaza un conflict , si chiar ofera lectii bune de invatat. Frumos.Felicitari amandurora. Caci din punctul meu de vedere , amandoi au fost curajosi sa actioneze altfel decat se asteptau ceilalti.

   drstoica a răspuns:
   martie 6, 2014 la 8:23 pm

   Bine zis: „să acționeze altfel decât se așteptau ceilalți”! „Ceilalți” se așteaptă în continuare, dar poate ei vor acționa conform propriilor credințe, propriilor valori.

Ia descarcă și tu niște vorbe aici!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s