Cum folosești „butterfly effect” în viața ta

Publicat pe Actualizat pe

efectul_flutureMatematică, fizică cuantică, biologie, meteorologie… Științe care au tot studiat efectul fluturelui, având la bază teoria haosului. Dacă un fluture bate din aripi în locul potrivit, la momentul potrivit, el poate schimba radical vremea într-o cu totul altă parte a globului. O singură bătaie din aripi poate duce la modificări majore ale macrosistemului, la nivel planetar. Sensibilitatea dependenței față de condițiile inițiale. Astăzi, schimbarea îți poate părea nesemnificativă, doar că ea respectă în mod fidel principiul bulgărelui de zăpadă: se rostogolește în mod inconștient și (poate) invizibil până ce declanșează fenomene, evenimente, rezultate „wow!”. Sunt efectele majore ale gesturilor minore, pe care, de obicei, ne vine greu să le înțelegem și să le luăm în seamă.

Un exemplu complet dependent de condițiile inițiale îl reprezintă aruncarea unei monede. Există aici două variabile: cât de repede moneda ajunge să lovească solul și viteza cu care ea se rotește în aer. Teoretic, este posibil ca aceste două variabile să fie controlate, influențate în mod clar, reușind astfel să se stabilească pe ce parte va cădea moneda. Practic însă, e imposibil de calculat în mod conștient și exact viteza de rotație a monedei și înălțimea de la care este aruncată, lungimea drumului său până la sol. Prin urmare, greu de „citit” foarte clar rezultatul final.

Ceea ce contează, totuși, este să te bazezi cu încredere pe informația minții subconștiente atunci când vrei rezultatul corect. Acea parte a minții care decide în mod nonconștient cu ce viteză arunci, de la ce înălțime și, bineînțeles, pe ce parte va ateriza moneda. Subconștientul știe dinainte.

A fost doar o descriere simplă a ceea ce se cheamă „efectul fluturelui”. Henri Poincare, reputat matematician și fizician francez, și, ulterior, Edward Lorenz, multipremiat matematician și meteorolog american, sunt doi tipi care au cercetat și au descoperit ce plus de adevăr reușesc să dea estimărilor (meteo) folosind graficul științific desenat de „bătaia din aripi a fluturelui”. Această bătaie reprezintă, de fapt, un număr foare complex.

Iar eu am descoperit nu demult WingWave Coaching. Bazat pe momentul potrivit și locul potrivit când să provoci bătaia din aripi potrivită, necesară restartului interior, mental și emoțional, necesară schimbărilor de care avem nevoie în viață. Fluture poate fi oricare dintre noi. 🙂 Nu calcula mereu „momentul perfect”, fiindcă n-ai cum. Fă ceea ce simți că te scoate din amorțeală!

Deși nu aveam mari așteptări, abia așteptam 🙂 să văd cu ce mă va surprinde acest curs având drept trainer o nemțoaică extraordinară, Carola Muller. Tehnici/ instrumente greu de descris în cuvinte, dar magice când sunt aplicate, indiferent de problema pe care o are cineva. O singură condiție se pune: să vrei să schimbi, să vrei cu adevărat ceva mai bun în viața ta. Și știi asta doar atunci când faci lucrurile altfel, când faci ceva nou pentru rezultate noi, când îți schimbi obiceiuri la care îți vine greu să renunți. Când decizi să încerci ce n-ai mai încercat, cu tot scepticismul care te domină. Nicidecum atunci când, făcând veșnic aceleași lucruri, te aștepți să ai rezultate diferite și mai bune. În plus, am cunoscut iarăși oameni foarte diferiți de mine și extraordinari! Extraordinari! 🙂

Dacă vrei să știi mai multe din povestea descoperirii făcute „întâmplător” de Edward Lorenz, citește aici.

butterfly_effect

4 gânduri despre „Cum folosești „butterfly effect” în viața ta

    zaraza26 a spus:
    februarie 16, 2015 la 2:45 pm

    Unul din momentele cand imi aduc aminte de efectul fluturelui e cand fac ceva fara vreo intentie premeditata, pur si simplu zic „hai sa o iau azi pe aici” sau cand uit ceva. Nu ma ingrijorez, doar las bulgarele sa se rostogoleasca mai departe! E o comparatie la care nu m-am gandit pana acum! 😉 Si am inteles mai bine acum la ce se refera efectul fluturelui. 🙂

      drstoica a răspuns:
      februarie 16, 2015 la 2:52 pm

      Iată!
      Vezi? Efectul fluturelui s-a aplicat conștientizând un alt efect al fluturelui din viața ta. 🙂 Totul pornește de undeva. Intenție, atenție și rezultat. Profită de ultimul, indiferent când vine, cum vine și dacă e cel la care sperai. Fiindcă astfel îl va urma un altul, mai măreț. Vei ajunge acolo unde nici cu gândul nu gândești.

    adrian0602 a spus:
    februarie 16, 2015 la 8:09 pm

    Reblogged this on adriandc.

    voicu a spus:
    noiembrie 20, 2023 la 12:57 am

    hazardul si haosul sunt masura ignorantei noastre

Ia descarcă și tu niște vorbe aici!