The Mentalist. Învață să citești printre minciuni!

Publicat pe Actualizat pe

mentalist9Până în urmă cu ceva timp trăiam cu impresia că n-o să mai văd un serial care (măcar) să se apropie cumva de Californication. În preferințele mele, bineînțeles. 🙂

Nu; tot n-am găsit unul care să egaleze Californication. Dar… Lie to Me e foarte aproape. Uite… atâtica    îi lipsește. 🙂 Însă deocamdată, vă spun două vorbe despre The Mentalist. Care îmi place și el în mod considerabil; cred că sunt destui care l-au văzut. În State, încă se lucrează și se difuzează al șaptelea sezon. Câte 23 de episoade bucata. Are deja fan cluburi. Eu n-am văzut toate sezoanele, dar înghit și câte 3 episoade pe noapte. Câteodată. 🙂

Ca de fiecare dată, în producțiile serioase, americanii sunt niște maeștri în casting, în selectarea celor mai carismatici actori pentru personajele cerute de scenariu. Patrick Jane. Eu îi spun simplu Jan. 🙂 El e mentalistul. Tipul care se joacă foarte credibil cu mințile celor din jur, ca și consultant al CBI, un organism statal (probabil inexistent în realitate) al Poliției americane.

Am amintit de Lie to Me pentru că ambele seriale se bazează cumva pe citirea oamenilor, pe limbajul nonverbal. The Mentalist e mult mai puțin tehnic decât celălalt; de-aia, probabil, a și rezistat 7 sezoane, spre diferență de cele 3 ale lui Lie to Me.

mentalist2Patrick Jane nu e chiar polițist. Doar consultant. Lucrează cu echipa Teresei Lisbon pentru a descoperi infractorii pe căi mai puțin convenționale. E individul care citește printre minciuni. Care se joacă de-a hipnotizatorul (deși aici exagerează, profitându-se de faptul că telespectatorii nu știu ce e cu adevărat hipnoza). E oricum tipul care iese complet din tiparele oficioase ale detectivului obișnuit. Și te ajută, ca privitor, să-ți pui întrebări.

Întrebările (poate) incomode pe care îndrăznim să ni le punem sunt laserul conștiinței umane. Taie ceața minții, taie neînțelegerea, taie orice frână în calea dezvoltării personale, a dezvoltării interioare și apoi exterioare.

Încă din primul sezon, soția și fiica lui Patrick Jane sunt ucise de Red John, un psihopat – criminal în serie – care-l determină pe Mentalist să intre în Poliție, să ajute la soluționarea cazurilor, în speranța că, într-o bună zi, îl va prinde pe Red John. Capul roșu desenat (cu sânge) pe perete, lângă victimă, e semnătura lui. Extrem de inteligent, citit, creativ, crud, imprevizibil, mereu cu un pas în fața lui Jan. Adică, Jane. 🙂

mentalist3Personajele principale – Patrick, Lisbon, Cho, Rigsby și Van Pelt – sunt foarte bine, foarte uman construite. Tipologii care, ca telespectator, te fac dependent de ele, de măcar 3 din 5. Asta e, de fapt, și ideea scenariului. Mentalistul are un foarte dezvoltat și poate un pic ciudat simț al umorului, da’ți place mult. 🙂 Atunci când personajele sunt foarte atent construite, te determină să le iubești atât de tare (acea adicție inconștientă), încât, uneori, acțiunea poate șchiopăta, tu te vei uita în continuare la film.

Seful CBI: La naiba, cine a luat etichetele de pe automatele astea de cafea??? Acum, de unde stiu eu care e cafea normala si care e fara cofeina?

Patrick Jane: Puneti într-un pahar jumatate de-aia, jumatate de-ailalta, beti doua pahare si… s-a rezolvat.

Mereu în costum. Elegant chiar și atunci când tre’ să lase impresia de „abia ridicat din pat”, după ce a dormit îmbrăcat. Sarcastic, optimist, sclipitor, băgăcios, sensibil, trist, introvert, frustrat, incontrolabil, cu fixurile lui bine definite. Oriunde merge, se servește singur cu ce găsește: ceai și mâncare. 🙂 Are un șarm special și te trezești dându-i dreptate chiar și atunci când nu are. Îți devine reper de gândire și greu te mai poți păstra obiectiv când ai de judecat (din propria perspectivă) faptele prezentate în film. Ca minusuri: rezolvă absolut tot, nimeni nu mai e ca el, toți sunt fraieruși pe lângă Mentalist, încă nu s-a inventat o problemă, un mister să-l desfacă altcineva mai bine și mai repede ca el. Maxim 3 zile în povestea lor, 45 de minute pe ecran. 🙂 Dacă Poliția, din orice țară, ar avea asemenea oameni, n-ar mai exista infractori în libertate. 🙂 Apoi, mai remarci niște scăpări, niște nepotriviri de la un episod la altul. Când vezi serialul la tv, câte un episod pe săptămână, uiți, nu te mai întrebi: „băi, da’ ce naiba…?”. Când vezi episoade lipite, realizezi imediat ce greșeli stupide de scenariu și regie s-au făcut. 🙂 Însă: în caz că vrei să înveți câte ceva pe bune din arta de a citi oamenii, fii foarte atent la Patrick Jane. În primele episoade ale serialului, scenariștii au foaaarte mare grijă la detalii, iar Mentalistul nu vorbește deloc din burtă. Simon Baker (actorul care-l joacă pe Jane) s-a pregătit mult pentru acest rol.

Dupa ce Patrick se uitase pe fotografiile înramate pe peretii camerei. Fusese ucisa fiica minora a d-nei Tolliver.

D-na Tolliver: Nu ma puteti ajuta cu nimic! Ce stiti dvs, domnule?…

Patrick Jane: Tot soiul de lucruri… Doar va prefaceti ca va place sa schiati, nu-i asa?

D-na Tolliver: Mda. Dar…

Patrick Jane: Si va bucurati ca prietena dvs cea mai buna s-a ingrasat recent cu 5 kg. Va doriti sa fi dus o viata mai aventuroasa cand erati tanara. Va place India, dar nu ati fost niciodata acolo. Nu puteti dormi… Și culoarea dvs preferata cred ca e… albastrul.

Mrs. Tolliver: Nu inteleg… aveti… Aveti puteri paranormale?

Patrick Jane: Nu. Stiu doar sa fiu atent la oameni, la lucruri…

mentalist7Apoi, de pe la jumătatea primului sezon, povestea se diluează, n-am înțeles cum producătorii au putut fi așa de superficiali. Repetă tipare de subiecte, citirea nonverbalului se transformă ușor în ghicit… Apoi, din sezonul 2, totul are o creștere constantă. Se rulează personaje noi bine scrise, se caută emoții puternice, iubiri interzise, se inventează intrigi inedite…

Nevada, aproape de Las Vegas.

Patrick: Ce avem noi aici?

Grace Van Pelt: O mâna dreapta cu numarul 43 scris pe ea.

Rigsby: E o mâna de barbat sau de femeie nu tocmai slaba… Ce altceva mai avem, fara analiza legistilor?

Patrick: Sa vedem. E, probabil, un barbat alb, de 50 si ceva de ani. Și-a scris 43 pe mâna dreapta, deci e stângaci…

Cho: Poate ucigasul a scris un fel de mesaj.

Patrick: E prea estompat si un criminal l-ar scrie mai mare, sa se vada. (miroase mâna) Miroase a ulei de migdale, crema de mâini, apa de colonie de mastic si tutun. Palmele sunt fine, unghiile sunt îngrijite în mod profesionist, deci… era un om bogat. Are o linie lipsita de bronzul soarelui obisnuit pe degetul mic… deci, lipseste un inel, ceea ce sugereaza ca era extrovert, într-un domeniu unde extrovertii prospera.

Grace Van Pelt: Adica…

Patrick: E manager al unui hotel sau în domeniul jocurilor de noroc.

Cho (ironic) : A ghicit.

Patrick: Pe cât punem pariu ca am dreptate?

Așa cum spuneam, serialul poate fi luat și drept curs de limbaj nonverbal. Ca să cunoști cu adevărat oamenii din viața ta, ca să știi de ce gândesc, simt și acționează așa cum o fac, mai ales atunci când nu rezonezi cu ei, observă-i cu adevărat, observă-le și bunele, și relele, învață să nu mai arunci copilul odată cu apa din albie. În fiecare lucru rău există întotdeauna și ceva bun. Nu condamna tot, la grămadă; nu generaliza! Când vei reuși să integrezi asta în principiile tale de viață, te vei simți… altfel. Unii îi spun înțelegere, acceptare, fericire. Eu pot doar să-ți garantez că te vei simți altfel în primul rând cu tine.

mentalist8E un serial cu multe momente profunde, care dau serios de gândit. Chiar dacă misterul și umorul sunt literă de lege. Cui nu-i place să se amuze? 🙂

Etienne, seful securitatii cazinoului: Am cheltuit recent 10 milioane îmbunatatind interiorul pentru a oferi o experienta cat mai placuta clientilor.

Patrick: În cazinouri, se folosesc aceleasi tehnici ca în cazul împerecherilor la nivel înalt între animale, pentru a face vacile si oile sa se simta confortabil.

Etienne: Serios?

Patrick: Lumina slaba, muzica în surdina, un labirint de pasaje care te conduc catre tarc… sau, în acest caz, catre automate.

Etienne: Nu te retine, spune în continuare ce gandesti.

Patrick: Nu sunt ceasuri, nici ferestre nicaieri, asa ca nu simti trecerea timpului. Alcoolul la pret redus îti este turnat discret în pahar de catre tinere atragatoare. Locul este bine alimentat cu oxigen ca sa te tina treaz, iar simfonia constanta de clopotei si sirene îti lasa impresia ca cineva castiga tot timpul.

Etienne: Dar aici chiar castiga tot timpul cate cineva. Automatele si jocurile noastre sunt gandite cu mare atentie, pentru a lasa fiecare jucator sa simta gustul victoriei. Atat cat sa-l determine sa-si bage banii în continuare în automate si la mesele de joc. Și unde vrei sa ajungi?

Patrick: Nicaieri, îmi place sa „citesc” situații.

mentalist4Se exploatează din plin umbrele oamenilor, cu precădere ale personajului principal. Vei regăsi la el lucruri care nu-ți plac la tine, valori, credințe și convingeri care uneori te fac să dai unor situații aspect de imposibilitate absolută, de decizii inacceptabile. Dar nimic… nimic nu e imposibi pe lumea asta.

Patrick: Tommy m-a rugat sa-ti spun ca-i pare rau…

Maddy: Îi pare rau?! Spune-i ca, daca iese vreodata din închisoare, îi voi da foc cu mâna mea, sa vad atunci cat de rau îi pare.

Mama: Maddy.

Maddy: Asa voi face, mama. Iar tu nu ai niciun drept sa vorbesti despre el.

Patrick: Tatal tau, Maddy, a ucis un om. Iar Tommy l-a ucis pe tatal tau drept razbunare, stii asta. Razbunarea… e o otrava. Razbunarea e pentru idioti si pentru nebuni.

Maddy: Nu-mi pasa!

Patrick: …ba da, îti pasa. Pot citi asta la tine.

Am să-ți povestesc și despre Lie to Me. Pe-ăla l-am văzut deja tot. 🙂

23 de gânduri despre „The Mentalist. Învață să citești printre minciuni!

    Pusa a spus:
    decembrie 28, 2014 la 11:20 am

    🙂 multumesc! Acum, stiu ce-o sa fac zilele urmatoare. O singura dilema mai am, pe care sa-l aleg. Se pare ca ai fost mai incantat de Jan (cum ii spui tu). 🙂

      drstoica a răspuns:
      decembrie 28, 2014 la 11:40 am

      Dintre The Mentalist și Lie to Me?
      Așa cum spuneam, eu sunt deja fan Lie to Me. 🙂
      The Mentalist este, cum s-ar zice, mai comercial, mai ușor de urmărit, fiind totodată un serial foarte deștept. Și plăcut, permanent amuzant.
      Lie to Me se bazează foarte tare pe știința limbajului nonverbal, a expresiilor și microexpresiilor faciale. Extrem de bine făcut, dar necesită poate o mai mare concentrare. Asta, în cazul în care vrei să înveți din ceea ce face dr. Lightman. Fiindcă e mult de învățat cu adevărat, ajută foarte tare în viață. Eu, de exemplu, mai pun pauză și dau înapoi, să văd exact la ce fel de expresii se referă personajele și cum se traduc ele. Sunt foarte atenți la detalii producătorii acestui serial.
      Mă întreb dacă, în realitate, există unul ca dr. Lightman pe lumea asta. 🙂

        Pusa a spus:
        decembrie 28, 2014 la 12:44 pm

        Atunci, „Lie to Me” sa fie! Sunt sigura ca exista si in realitate dr. Lightman. 🙂
        P.S. Faina critica filmului The Mentalist. Mi-a facut placere s-o citesc.

          drstoica a răspuns:
          decembrie 28, 2014 la 1:08 pm

          Mulțumesc, Pusa! 🙂 Din punctul MEU de vedere, Lie to Me e mai bun, mai corect făcut apropo de limbajul nonverbal. Dar și Mentalistul e un serial cu adevărat de văzut. Te destinde, te ține aproape, te învață lucruri…
          Vizionare plăcută, orice alegi să vezi! 🙂

    dagatha a spus:
    decembrie 28, 2014 la 6:47 pm

    Mi-am plăcut Lie to Me. Mentalistul…doar am auzit de el.

      drstoica a răspuns:
      decembrie 28, 2014 la 7:04 pm

      M-a dat pe spate Lie to Me. 🙂 Mi-a plăcut pt că fiecare „citire” are o bază reală, o explicație ok. Știu că scenariul s-a scris ținând cont permanent de studii ale limbajului nonverbal, nu se inventează nimic acolo.
      Mentalistul e și el foarte bun. E mai ușor de urmărit decât celălalt. E foarte amuzant și sunt de multe ori chestii pe care orice privitor le poate învăța și aplica ulterior în viața cotidiană. Sunt multe tehnici de nlp: raportul, limbajul miltonian, recadrarea… prezentate foarte accesibil pt toată lumea.

        dagatha a spus:
        decembrie 28, 2014 la 7:08 pm

        Mi se pare fascinant să poți „citi” într-atât un om, dar în același timp, destul de înspăimântător 😀
        Mereu m-am gândit cum ar fi să putem citi gândurile oamenilor. Și cred c e ca și cum ai umbla gol pe stradă…

          drstoica a răspuns:
          decembrie 28, 2014 la 7:26 pm

          Ar fi fascinant să ne putem citi reciproc. Ne-am înțelege mai bine unii pe alții, ne-am accepta altfel pe noi înșine și pe ceilalți și am refuza să ne mai impunem orgolioși în fața cuiva, știind exact că omul respectiv are niște probleme care-l determină să vorbească și să acționeze așa cum o face. 🙂
          Apoi… ce-are dacă umblăm goi pe stradă? :))

            dagatha a spus:
            decembrie 28, 2014 la 7:31 pm

            😆 Apoi…pentru unii…n-are! 😆

            Tu vorbești gândindu-te că binele este în fiecare dintre noi. Or…nu știu dacă e chiar așa…Cam cum ar putea să se întoarcă împotriva noastră propriul gând?

              drstoica a răspuns:
              decembrie 28, 2014 la 7:46 pm

              Ok, să fim unii! :))

              Când vom ajunge să ne citim astfel unii pe alții, se cheamă că vom fi devenit suficient de buni interior. De ce spun asta? Pentru că, deși e foarte la îndemână să învățăm limbajul nonverbal, nu o facem. Ni se pare interesant, dar foarte greu, chiar dinainte de a încerca. Ne uităm la un astfel de film și trecem mai departe, fără să aplicăm mai nimic din ceea ce vedem. 🙂 Schimbarea se face întâi în noi, abia după aceea în lumea exterioară. 🙂

                dagatha a spus:
                decembrie 28, 2014 la 7:48 pm

                Pfui! Cum mă zăpăcești tu pe mine!
                Deci…eu nu vreau să-mi citească nimeni gândurile, clar? Că nu mai sunt locuri la spitalul 9! Și zău că sunt bună. Pe interiorul meu. Ascuns!
                😆

                  drstoica a răspuns:
                  decembrie 28, 2014 la 7:50 pm

                  :))) Facem rost de un loc bun undeva, nu-i problemă. :))

                    dagatha a spus:
                    decembrie 28, 2014 la 7:53 pm

                    Mamă! Văd că insiști! 😆
                    Ok…Tu ai vrut-o!
                    😆

                      drstoica a răspuns:
                      decembrie 28, 2014 la 7:54 pm

                      Gata, treci la treabă? :))

                      dagatha a spus:
                      decembrie 28, 2014 la 7:54 pm

                      😀

    Analfabetul a spus:
    decembrie 29, 2014 la 1:10 am

    Serialul este bestial. Am vazut toate episoadele. In fiecare duminica nopatea stau pana la 3 dimineata sa vad noul episod.
    Am vazut ca sunt cativa care spun ca in realitate nu exista asta ceva. Ei bine va inselati. Este chiar usor si poti stiti tot ce vrei tu despre o persoana.

      drstoica a răspuns:
      decembrie 29, 2014 la 2:03 am

      Da, și mie mi se pare că serialul aduce ceva nou și foarte inteligent. Iar dacă nu ai văzut Lie to Me, ți-l recomand cu mâna pe inimă; e fascinant.
      Am văzut și eu pe facebook pe cineva scriind că „citirea” unui om e ireală, dar acea persoană care comenta acolo are 19 ani. Va descoperi în timp cât de mult înseamnă limbajul nonverbal: 70-90% din exprimarea omului.

        Analfabetul a spus:
        decembrie 29, 2014 la 2:58 am

        Este imposibil pentru cei care stiu doar manele, mess, mai nou facebook, ca au trecut de pe hi5.
        Eu am studiat acest lucru in armata. Daca iti place este chiar usor sa citesti o persoana. Poti stii absolut orice vrei tu. Nu mai spun ca te ajuta foarte mult cand iesi la agat in club. 😀
        Acum 500 de ani oamenii spuneai ca este imposibil sa zbori, iar acum este mai normal ca mersul pe jos.
        Lie to Me l’am incercat odata dar nu m’a prins asa tare. Ii voi mai da o sansa chiar asta seara.

          drstoica a răspuns:
          decembrie 29, 2014 la 4:00 am

          Așa cum parcă scriam și în articolul de sus, Lie to Me e mult mai tehnic decât Mentalistul. Dacă Patrick Jane mai face și citiri… exagerate 🙂 (aici fiind vorba de nlp; tipii care scriu serialul sunt masteri nlp), dr. Lightman se bazează foarte tare pe detalii concrete, pe studii aprofundate vizavi de expresii și microexpresii faciale. O microexpresie se manifestă total inconștient și durează doar o cincime de secundă; poate fi observată cu ochiul liber numai după muuult antrenament. 🙂
          Patrick Jane face cu noi, telespectatorii, exact ceea ce face cu suspecții din film: creează punctul de fascinație – adică ne ia ochii – cu niște informații foarte realiste și dovedibile. Punctul de fascinație înseamnă transă up-time. Transa e o stare naturală a minții, apare atunci când mintea e absorbită de ceva anume. Odată creat acel punct, privitorii tind să omită în mod inconștient anumite detalii, chestii pe care Patrick Jane nu le putea face atât de ușor. Să-ți dau un exemplu: într-o anume situație există, să spunem, 3-4 variante foarte viabile de cum s-au întâmplat niște procese infracționale. Nici una nu reprezintă o imposibilitate, niciuna nu e bătaie de câmpi. Însă numai una este cea corectă, cea care s-a întâmplat cu adevărat. Patrick o indică invariabil pe cea corectă. 🙂 Nu ne mai gândim decât că da, e perfect posibil ce spune el. Da, posibil, dar nu obligatoriu. Însă noi, ca telespectatori, după ce aflăm rezultatul anchetei, nu ne mai punem problema „dar de ce n-a indicat o altă variantă?”.
          Mintea omului nu poate face diferența între amintire, imaginație și realitate. De aceea, de exemplu, există bărbați care își bat soțiile din gelozie după ce acestea întârzie într-o zi să ajungă acasă. Pentru că imaginația lor are aceeași valoare de adevăr cu realitatea.
          Sunt 3 filtre conștiente și subconștiente care ne ajută să observăm oamenii și faptele în mod cât mai concret și mai corect, dacă știm să ne folosim de ele: deleția (ștergerea de informații accesibile), distorsionarea (realității) și generalizarea. Dacă lăsăm aceste 3 filtre să judece în locul nostru, vom face praf realitatea fizică, o vom face să arate așa cum ne convine nouă și nu așa cum arată cu adevărat. Iar asta nu ne ajută; doar credem noi că ne ajută. Astfel devin oamenii nefericiți, ajungând să dea mereu vina pe alții pentru nefericirea lor… Deschiderea largă a celor 5 simțuri ajută enorm la o percepție cât mai bună asupra realității. Și ca exemplu și mai concret: puștiul care scria pe fb că nu există citirea omului.
          1.El a șters din start informația că nu a citit și nu a intrat niciodată în contact serios cu acest domeniu. De ce a șters-o? Pt că a ținut foarte tare să-și dea cu părerea, dar să fie luat în seamă ca și cum s-ar pricepe. El poate nici măcar articolul ăsta nu a avut răbdare să-l citească.
          2.A distorsionat o informație serioasă, numind-o „prostie” fără să o priceapă cu adevărat.
          3.Probabil că, vreodată, cineva i-a făcut o falsă demonstrație de cum știa acel cineva să citească oamenii, puștiul a constatat eșecul acelei persoane și a generalizat, spunând că așa ceva e imposibil pt toată lumea.
          Aceste 3 filtre acționează în secunde, în fracțiuni de secundă, ducând la o evaluare și o interpretare greșite.
          Așa procedează omul în mod cotidian atunci când, în loc să caute soluții, răspunsuri, informații noi, el caută probleme, eșecuri și vinovați. 🙂
          Îți mulțumesc pentru comentarii.

            Analfabetul a spus:
            decembrie 29, 2014 la 4:44 am

            Cel mai frumos raspuns la un comentariu din ultimul an.
            Eu am o vorba care o spun la toti incultii si obositii care ii intalnesc.

            ´Daca nu ai informatii ca ceva nu exista sau este posibil, asta nu inseamna ca acel ceva/lucru nu este posibil. ´

            In zilele noastre avem posibilitatea sa ne informam doar cu un singur click. Pentru foarte multi dintre noi este un lucru foarte greu, asa ca aleg ignoranta, care se spune ca e sfanta, in unele cazuri dar nu in toate cum cred ei.

            Voaim sa scriu un articol la mine inspirat de la cel scris de tine.

            ´M’am nascut si am trait in comunism. INvata sa apreciezi.´

            Un alt lucru care ma deranjeaza la persoane gen tipul d epe facebook de care vorbesti, este incapacitatea lor care macar pentru o secunda sa accepte ca ar putea fi posibil si tu ai putea avea dreptate.

            Insa pentru ei este mai usor sa spuna NU este adevarat, e o Prostie ce spui tu, sau chiar sa treaca la atacuri personale.
            O alta vorba pe care o am este : Creeaza dorinta unei femei si se va fute pe ele de principii.
            Este acelasi lucru ce ai spus tu mai sus.

            Cred ca voi veni mai des pe aici. 😀

              drstoica a răspuns:
              decembrie 29, 2014 la 12:38 pm

              Da, sunt de acord cu tine. Când oamenii nu înțeleg ceva, ei spun că nu există. Când ceilalți nu pot face un lucru, vor spune că nici tu nu poți. Și atunci, hotărâm să ieșim din turmă. 🙂 Fără răutate, fără resentimente, fără frică. Ieșim din turmă și gândim, acționăm pentru noi înșine, pentru mai-binele nostru real.
              Îți mulțumesc încă o dată pentru tot și îți doresc un an nou de-a dreptul fabulos! Exact așa cum ți-l dorești și tu! 🙂
              Te aștept oricând pe-aici la o discuție constructivă. Fiindcă așa se construiește ceva mai bun în viețile noastre, nu cu etichete puse scurt, de ignoranța care ne domină viețile.

                Analfabetul a spus:
                decembrie 29, 2014 la 4:45 pm

                Legat de iesitul din turma. A fost un experiement sau ceva de genul acesta acum multi ani, care a aratat ca atunci cand unul vrea sa iasa din turma, toti cei din jurul lui, vor face absolut orice pentru al impedica sa iasa. Chiar daca asta inseamna sa-l ucida.
                Cred ca spune multe despre comportamentul oamenilor.

                Multumesc de urari.

                  drstoica a răspuns:
                  decembrie 29, 2014 la 9:18 pm

                  Da, așa se întâmplă: când oamenii nu pot face un lucru, vor spune că nici tu nu poți, că nici nu are rost să încerci.
                  Referitor la comportamentul oamenilor, eu cred în ei, în evoluția lor, a noastră, într-o lume cu adevărat mai bună dacă aleg să fiu eu în fiecare zi mai bun, din ce în ce mai bun din toate punctele de vedere.

Ia descarcă și tu niște vorbe aici!