Copilul tau de 6 ani stie. Tu? :)

Publicat pe Actualizat pe

Copiii chinezi, pentru a intra în clasa I, dau un test care include și întrebarea din fotografie. Creatorul testului se aștepta ca micuții să răspundă în aproximativ 20 de secunde. Și ei chiar au reușit.

Adulții, ca de fiecare dată, se complică inutil. 🙂 Când viața ne pune în fața unor probleme normale, noi tindem să le transformăm în catastrofe.

Chiar și prezentatorii unei emisiuni americane de pe NBC s-au dat bătuți când a fost nevoie să răspundă la întrebarea: PE CE NUMĂR ESTE PARCATĂ MAȘINA?

După ce te chinui puțin să observi care ar fi numărul de sub mașină, dă click pe articol și vezi rezolvarea. 🙂 Da, recunosc, nici eu n-am știut din prima. 🙂

prb-de_logica

 

Ne naștem „out of box” și apare educația lineară care strică tot. Ar fi greșit dacă ne-am întreba mai des cum am putea să ieșim din „închisoarea” educației formale? Nu cine sunt vinovații pentru asta, ci cum să contribuie fiecare dintre noi la ceva mai bun pentru copiii de azi.

problema-de-logica-rezolvare

24 de gânduri despre „Copilul tau de 6 ani stie. Tu? :)

    Poteci de dor a spus:
    iunie 22, 2015 la 7:16 pm

    „Nu ne naştem bătrâni ci ne naştem copii, ce aproape de noi e lumina…”. Eu nu-s sigură că ştiam nici când eram copil. 😀

      drstoica a răspuns:
      iunie 22, 2015 la 7:27 pm

      🙂 Chiar ieri am testat ceva similar într-un grup: aproape 20 de adulți și 2 copilași. Rezultatul? Copiii, mereu mai eficienți. 🙂

        Poteci de dor a spus:
        iunie 22, 2015 la 7:28 pm

        Păi da. Că eu, chiar şi anemică la matematică, m-am apucat să socotesc, să fac analogii, şiruri de numere, chestii…
        Şi când colo… 😀

    DORA a spus:
    iunie 22, 2015 la 11:21 pm

    Daca am ghicit în mai puțin de 20 secunde înseamnă că am mintea unui copil de 6 ani? 😀

      drstoica a răspuns:
      iunie 23, 2015 la 9:04 am

      Înseamnă că, din fericire, da. :))

        DORA a spus:
        iunie 23, 2015 la 3:53 pm

        De fapt, am trișat. Urmând indiciul că un copil de 6 ani poate rezolva, era evident că nu era mare filosofie și am încercat să identific cea mai simplă soluție. Pentru un rezultat „curat”, pentru astfel de teste e bine de evitat să se menționeze cât de ușor îl pot rezolva copiii pentru că această informație, din start, oferă informația unui truc simplu de rezolvare. Opinie proprie, personală și asumată. 🙂 😀

          drstoica a răspuns:
          iunie 23, 2015 la 5:28 pm

          Da, ai foarte mare dreptate, Dora. Dar eu am postat asta ca pe o simplă experiență la care se supune oricare dintre cei ce dau atenție testului în sine. Scopul era ca privitorul să conștientizeze ce înseamnă mintea prea plină de reguli și ce înseamnă intuiția. Mulți spun că intuiția nu există sau că nu poate fi dezvoltată. Însă iată, când îi dai să exerseze, spunându-i clar că e ușor ca pt un copil de 6 ani, ea exersează și reușește. 🙂

            DORA a spus:
            iunie 23, 2015 la 5:46 pm

            Fiind o persoană (exagerat de) analitică, de fiecare dată când dau de astfel de situații, mi se aprinde beculețul : E prea simplu să fie asta soluția. Trebuie să fie ceva ce îmi scapă. Chiar dacă intuiția identifică instant răspunsul corect, până nu-l trec prin filtrul analizei, rămâne nevalidat.

              drstoica a răspuns:
              iunie 24, 2015 la 12:10 am

              Da, mi se întâmplă și mie. Din ce în ce mai puțin, pentru că mi-am tot exersat intuiția, indiferent ce crede societate contemporană despre asta. Aici e și problema: societatea ne învață în toți anii de școală că trebuie să gândim exclusiv logic, rațional. Dar logica spune că nu totul e logic pe lumea asta. 🙂

                DORA a spus:
                iunie 24, 2015 la 7:49 am

                Dă-mi voie să te contrazic, te rog. Intuiția nu anulează logica, doar sare peste pașii algoritmului de obținere a rezultatului. Totul are o logică, depinde cum descoperim acel „tot” – prin intuiție sau prin analiză. Cred ca există cauză și efect, nu se întâmplă ceva doar fiindcă simțim noi că se întâmplă.
                Off the topic, parcă se spunea că femeile au intuiție și bărbații au instinct :)))

                  drstoica a răspuns:
                  iunie 24, 2015 la 9:34 am

                  Fizica cuantică spune că nu totul poate fi explicat logic (la nivel micro sau macro). Oricum, nu deocamdată. Deci, cum facem? 🙂 E-adevărat că, după ce se întâmplă un lucru aplicat intuitiv, apare și explicația rațională.
                  Între intuiție și instinct e o diferență. Instinctul te mai și înșală. 🙂 Prin urmare, ce vrei să spui despre bărbați? :))

                    DORA a spus:
                    iunie 24, 2015 la 6:04 pm

                    Fizica cuantică, teoria relativității susțin că nimic nu e așa cum pare , astfel că atât intuiția/logica nu au nicio bază de validare a corectitudinii/certitudinii unui lucru. Deci e remiza :))
                    Referitor la bărbați, trebuie să acceptați (măcar în gând) că femeile se prind mai repede :)))

                      drstoica a răspuns:
                      iunie 24, 2015 la 9:22 pm

                      Iată! Da.
                      Și da. :))

    adrian0602 a spus:
    iunie 23, 2015 la 4:45 am

    Reblogged this on adriandc.

    Cosmi :) a spus:
    iunie 23, 2015 la 8:04 am

    Reblogged this on Just Smile! 🙂 and commented:
    În şcoala noastră nimeni nu ar propune în veci o preoblemă ca asta de aici… Şi e păcat, pentru că ne restricţionează dezvoltarea gândirii, doar la ,,inside the box”…

      drstoica a răspuns:
      iunie 23, 2015 la 9:05 am

      Așa e, Cosmi. Orice astfel de probleme ne ajută să creăm cât mai multe perspective într-o situație dată.

    szqwer a spus:
    iunie 23, 2015 la 1:34 pm

    I am pus întrebarea și eu lui fi-miu și clar si corect răspunsul lui a venit într-o secundă 🙂

      drstoica a răspuns:
      iunie 23, 2015 la 2:36 pm

      Iată! Bravo! Nu-l lăsa să se facă „om mare” pe de-a-ntregul! 🙂

    pătrățel a spus:
    iunie 23, 2015 la 3:20 pm

    am stiut si eu!!!! e drept ca la incpeut am cautat o logica intre cifre dar m-am prins in cateva secunde ca nu exista asa ca am incercat o alta abordare.

    🙂

      drstoica a răspuns:
      iunie 23, 2015 la 5:29 pm

      Exact ca un copil. 🙂 Copilul caută întotdeauna soluția cu mintea golită de reguli. Le utilizează doar dacă are nevoie de ele. Intuiția e prima de care se folosește.

    Iustina a spus:
    iunie 24, 2015 la 9:11 pm

    Chiar a răspuns imediat fata mea 🙂
    Observasem și eu în mai multe rânduri că nu are nicio treabă cu cititul de sus în jos și de la stânga la dreapta. Încerc, pe cât pot, să mă lepăd și eu e limitările astea. Cât mai pot, că din toamnă intră și ea în programul național de spălat creierele…

      drstoica a răspuns:
      iunie 24, 2015 la 9:26 pm

      Educația lineară își are rostul ei, Iustina, aduce și beneficii. Problema e că sistemul ne induce permanent ideea că doar educația lineară e soluția, deși vedem cât de ușor rezolvă un copil ceva ce un adult se cam chinuie să facă. Nu e un pic ciudat să renunțăm total și definitiv la intuiție, la ceea ce se simte, nu doar se explică?
      E trist, dar ai numit foarte corect „programul național de spălat creiere”…

        Iustina a spus:
        iunie 24, 2015 la 10:02 pm

        Ai dreptate, privesc cu prea multa neincredere metodele curente de educatie… dar isi au si ele rostul. Si, pana la urma, sunt cele care se pot aplica mai usor tuturor.

          drstoica a răspuns:
          iunie 25, 2015 la 12:08 am

          Da, sunt cele care ne ajută să creștem previzibilitatea, e o nevoie naturală a creierului. Turma e ok. Dar până la un punct. 🙂 Fiecare își stabilește propriul punct. Când e fericit, a stabilit bine. Când nu, mai are de lucru. 🙂

Ia descarcă și tu niște vorbe aici!