Asta înseamna sa fii slab? Dimpotriva!

Publicat pe Actualizat pe

succesCând ești în mod real sincer cu oamenii din jurul tău, când ai capacitatea de a le spune că nici tu nu le știi pe toate, deși ești o persoană puternică, acest lucru te face vulnerabil. Mulți nu se simt deloc confortabil să se deschidă în fața celorlalți, să se arate fix așa cum sunt ei, cu bune și cu mai puțin bune. Cu calități și cu defecte.

Sun lideri, profesori, manageri, persoane publice care cred că acela care se află într-o conversație cu ceilalți trebuie să aibă răspunsuri la toate întrebările. Pri urmare, sunt tot timpul îngrijorați că vor părea slabi, neștiutori, neinteresanți în ochii lumii. Vor aprecierea tuturor, nu înțeleg că vor fi întotdeauna oameni care nu vor rezona cu ei, pur și simplu.

Iar aspectul ăsta, în mod evident, e un standard nerealist. E mult mai bine, mai util, mai benefic să fii autentic și vulnerabil, să manifești puterea deschiderii, chiar dacă mulți îți spun contrariul. Pentru că ei nu știu cum e să fie altfel, să aibă cu adevărat puterea recunoașterii propriei personalități, a propriilor trăsături. Când ești autentic, ceilalți se vor identifica ușor cu tine, iar asta duce la începerea și sudarea unor relații, la încredere. Unii ți-o vor înșela, da. Dar asta nu trebuie să schimbe cu nimic autenticitatea ta, fiindcă și mai mulți vor deveni prietenii tăi buni, colaboratorii tăi de nădejde, partenerii tăi pe viață.

A construi un zid în jurul tău te va proteja. Te va proteja de tot și de toate. Și de bine, și de rău. Vei trăi singur într-un turn de fildeș și vei spune că lumea e rea, că nu urcă până la tine; dar tu refuzi obsesiv să cobori în mijlocul oamenilor.

„Cu toții știm că perfecțiunea e o mască. Așa că nu putem avea încredere în cei care lasă impresia că le știu pe toate. Fiindcă aceștia nu sunt sinceri cu noi.” Parker Palmer

Oamenii cu care avem cele mai profunde legături sunt cei care își cunosc și recunosc atât punctele tari, cât și punctele slabe. În felul ăsta continuă să învețe, să evolueze. Și te ajută și pe tine să faci același lucru. Unii preferă să rămână neinformați decât să pară neinformați. Nu întreabă, nu recunosc că nu știu, le e rușine. Și vor continua să trăiască neștiind.

„Cred că te înșeli profund atunci când spui că trebuie să fii deschis cu oamenii”, i-a replicat un CEO lui John Maxwell, unul dintre cei mai mari experți în leadership la nivel mondial. „Un lider nu trebuie să pară niciodată slab. Nu-i lăsa pe ceilalți să vadă că transpiri.”

„Știi?… i-a răspuns Maxwell. Cred că asta e o concepție greșită.”

„Adică?!” a făcut managerul foarte sceptic.

„Trăiești cu impresia că oamenii nu știu încă de existența acestor puncte slabe. Dar ei știu. Le-au observat cu toată grija ta să nu se întâmple asta. Dacă le recunoști, îi faci să știe că tu le și cunoști. Și cauți astfel să fii mai bun.”

Reclame

Ia descarcă și tu niște vorbe aici!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s