95% din ceea ce facem zilnic facem în mod inconstient

Publicat pe Actualizat pe

inteligentaÎn ultimii 15-20 de ani, cantitatea de informație a crescut într-un ritm amețitor. Suntem bombardați zilnic cu informații dintre cele

-mai diverse,

-mai interesante,

-mai utile,

-mai spectaculoase,

-mai convingătoare.

Pentru fiecare dintre noi, cele 5 caracteristici pot avea conotații diferite.

Observă că aceste trăsături ale informației se pot suprapune sau nu. Pot apărea în diferite combinații care duc atât la rezultate foarte necesare, pozitive pentru dezvoltarea personală și profesională, cât și la rezultate nesănătoase, urâte, cu beneficii false.

Dacă vreau să trăiesc în comunitate, am nevoie de informație atât de multă încât să mă facă din ce în ce mai bun în activitățile mele, să mă ajute să-mi împlinesc visurile.

Dacă accept retragerea din societate, scap de bombardamentul informațional, pentru simplul fapt că, departe de lume, liniștea e modul de viață pe care-l adoptă un sihastru.

Nu poți spune: „eu nu mai am nevoie de informație, am destulă, sunt cel mai tare și așa voi rămâne”. În fiecare zi, poți deveni neinformat dacă nu faci ceva în sensul ăsta.

Pe de altă parte, e MARE nevoie să fim selectivi, pozitiv selectivi în informația pe care o acceptăm sau o culegem de peste tot. Să decidem când, cum, cât ne informăm și de unde. Să ne asigurăm în mod conștient că ne hrănim cu informație și că nu ne otrăvim cu ea.

Cantitatea de informație continuă să crească accelerat. Prin urmare, suntem puși, în mod automat, involuntar și inconștient, într-una din două posturi:

-luăm tot ce ni se dă, pe orice canal, indiferent de credibilitatea sa, înghițim la grămadă pentru că „vreau și eu să știu ce mai e prin lume”, „hai să vedem ce prostii mai zice X la tv”…

-sau ne antrenăm conștiența în fiecare zi, astfel încât să selectăm cât mai bine posibil informația de care chiar avem nevoie, care chiar ne susține dezvoltarea și nu invers.

Cu alte cuvinte, în viețile noastre, ori apare supunerea negândită / decizia inconștientă… ori apare selecția inteligentă / decizia conștientă. Depinde de fiecare în parte ce e dispus să trăiască. Prima variantă se întâmplă deja din plin. Oamenii se uită la televizor zi de zi, citesc Libertatea și viețile lor decurg la întâmplare, pline de cutremure de tot felul. Și nici măcar nu vor să accepte că e vina lor, că e, de fapt, un rezultat al alegerii lor.

A doua variantă presupune informare constantă, cu atenție, din ceea ce contează în mod real, experimentare conștientă a acelor informații, înțelegerea că dezvoltarea personală nu se termină niciodată, indiferent de investiții, iar viețile acestor oameni au un ritm, o culoare, o curgere bine determinate, cu o capacitate superioară de succes. Nu vorbim de IQ. Ci de EQ; inteligența emoțională. Orice om poate decide pentru el ce citește, la ce se uită, ce / pe cine ascultă, ce experimentează. Restul e ignoranță.

Avem comportamente preprogramate, la fel ca restul animalelor. Ele funcționează de obicei în avantajul nostru. Însă totala lor neconștientizare duce deseori la păcăleli venite din partea lumii exterioare. Luăm și înghițim ceea ce nu ne trebuie. Ne dăm seama după aceea… sau, și mai rău, nu ne dăm seama deloc, considerând că alta e cauza insuccesului personal. Din prea mult confort, evităm să cercetăm, să ne punem întrebări incomode și rămânem să experimentăm iar și iar aceleași păcăleli, dând vina pe viața grea.

Se pare că insectele exploatează cel mai crunt automatismele victimelor lor. În cazul speciei umane, pe de altă parte, automatismele se înmulțesc tot mai repede, spre a oferi confort în luarea de decizii. Forța stereotipurilor variază, dar unele influențează incredibil de mult pe cât de simple sunt. Am fost supuși lor atât de devreme în viață, învățându-le prin observarea la cei din jur, încât am ajuns să percepem rareori la nivel conștient acțiunea lor.

3 gânduri despre „95% din ceea ce facem zilnic facem în mod inconstient

  zaraza26 a spus:
  septembrie 10, 2015 la 2:18 pm

  Am crezut ca te vei referi si la urmatoarea varianta, intalnita de mine la cineva: nu te poti adapta la ceea ce vezi in societate: minciuna, ambitii nemasurate, egoism etc. Te simti ca facand parte din „alta lume”, dar mai ai o convingere: nu vrei sa copiezi pe altcineva si atunci urmeaza ca nu te inspiri din ideile altora. In concluzie, procedand asa, e ca si cum dintr-o societate unii sunt media, altii avangarda, altii ariergarda, iar tu esti unic si original, intr-un fel de turn de fildes. E lipsa de informare si lipsa dorintei de informare. Mai exact consideri toata informatia ca venind de la acei indivizi fatarnici pe care ii vezi peste tot. 😦

  Si apropo de automatisme. Trecand de tinerete, automatismele devin a doua ta natura si risti sa iesi foarte greu din ele. Trebuie permanent sa iti permiti sa fii spontan si deschis la minte, ca sa nu devii un robot cu fata umana; sa ramai la aceleasi convingeri insusite pana pe la 30 de ani si sa nu mai (poti sa) inveti nimic.

   drstoica a răspuns:
   septembrie 10, 2015 la 11:20 pm

   Așa e, Zaraza, e nevoie să-ți reconsideri permanent automatismele. Și niciodată nu e prea târziu să te eliberezi de cele care te limitează, care-ți fac viața grea.

Ia descarcă și tu niște vorbe aici!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s