Another Earth. Te-ai muta pe un alt Pământ?

Publicat pe Actualizat pe

another-earth-posterDouă filme a făcut Mike Cahill până acum. M-a impresionat binișor cu I Origins (2014), încât am vrut să-l văd și pe celălalt, pe primul. Another Earth e din 2011. Aici, Cahill e și regizor, și editor imagine, și producător și tot ce se mai poate, pe lângă Brit Marling: și actrița din rolul principal, și o juma’ de scenarist, și niște producător… 🙂

Rhoda Williams are 17 ani. Tocmai ce a fost admisă la MIT, universitatea cu cea mai bună cotă din lume. „Naivă, nechibzuită”, așa cum se descrie ea ulterior. Bea odată de fericire și se urcă la volan. Face un accident și curmă viața unei mame gravide și copilului de 5 ani. Supraviețuiește șoferul. Soțul. John Burroughs. Compozitor și profesor de muzică la Yale. Întâi în comă, apoi înecat în tristețe.

Omenirea tocmai ce se confruntă cu un lucru nemaiîntâlnit: Pământul își descoperă o planetă-soră. Pământul 2. Ajuns pe orbita Pământului nostru, la o distanță cât să-l vezi, zi și noapte, mai mare decât Luna. Toată lumea numai despre asta vorbește. Nimeni nu a ajuns încă acolo din cauza gravitației zero, din cauza necunoscutului… Greu se poate intra în legătură cu „ceilalți” pământeni. Un fizician emite o teorie: până în clipa în care cele două planete s-au observat reciproc, oamenii lor și oamenii noștri au trăit fix aceleași vieți. Fiecare de aici are o replică acolo. Sau invers. Totul se întâmpla simultan la ei și la noi. Când s-au descoperit unii pe alții, s-a produs un efect de „oglindă spartă”. S-a întrerupt trăirea simultană a acelorași vieți.

Voice: Imagineaza-ti ca te trezesti odata din somn. Nu stii unde esti. Nu stii daca mai sunt si altii prin apropiere. Care ar fi primul lucru pe care l-ai face?

Rhoda iese din închisoare după 4 ani. Introvertă, inteligentă, muncitoare, marcată profund de ceea ce făcuse. Merge să-l caute pe John Burroughs. Vrea să-și ceară iertare. Nu poate. Îi devine menajeră.

Se pune la cale un zbor civil către celălalt Pământ. Se scoate chiar la concurs un loc pentru cineva care scrie un eseu suficient de convingător de 500 de cuvinte. Rhoda participă și ea la concurs. Vrea acolo sus, vrea departe.

another earthEl: Ai merge?

Rhoda: Da.

El: Dar nici nu stii ce te asteapta acolo.

Rhoda: Tocmai de aceea as merge.

A trimis eseul, dar e puțin probabil să fie tocmai ea aleasa. S-a pus în locul celor care descopereau altădată că Pământul e rotund, că nu suntem centrul Universului, că încă ne cunoaștem atât de puțin.

Rhoda: Când primii exploratori au pornit catre vest, peste Atlantic, cei mai multi oameni credeau ca Pamântul e plat. Majoritatea credea ca, daca navighezi prea mult catre vest, vei cadea de pe suprafata în neant. Corabiile care au pornit catre necunoscut nu duceau nobili sau aristocrati, artisti sau negustori. Duceau oameni care traiau la limita. Nebuni, orfani, fosti puscariasi, proscrisi, la fel ca mine. Ca fost puscarias, nu sunt eligibila în majoritatea cazurilor sociale. Dar nu si în cazul asta. Acum, poate sunt cea mai eligibila.

Pentru că se ia foarte serios în calcul ca naveta și echipajul care vor pleca să nu se mai întoarcă niciodată.

Filmul e o metaforă, o chestie fantezistă foarte profundă. E un set întreg de imagini și întrebări pentru fiecare dintre spectatori. E făcut ca să ne cunoaștem mai bine pe noi, nu pe alții de pe alte planete.

Voce: Ar fi foarte greu de conceput ceva de genul: „Eu mai sunt o data acolo”. Sau: „Pot sa ma duc acolo sa ma întâlnesc pe mine?” Sau: „Este Eul acela mai bun decât acesta?” „Pot învata de la acel Eu?” „A facut Eul acela aceleasi greseli pe care le-am facut eu?” Sau: „Pot sa am o conversatie cu mine?” Adevarul e ca facem lucrurile astea tot timpul, în fiecare zi. Oamenii nu recunosc si nu se gândesc prea mult la asta, dar o fac. În fiecare zi, în mintea lor, vorbesc cu ei însisi. „De ce face asta? Ce a crezut despre mine? Am zis ce trebuia?” În acest caz, exista un alt Tu undeva.

Filmat excelent! Cu o coloană sonoră de excepție! Cu ruperi de ritm și tristeți introspective uneori enervante. Cu Brit Marling foarte bună în rolul Rhodei. Cu un final neașteptat. Da, mie mi-a plăcut. Am reținut chiar și o metaforă neuro-lingvistică, pe care, adaptată, am folosit-o deja cu cineva. Și a funcționat. 🙂 E fascinantă mintea omului. Doar dacă omul îi dă voie.

Citește următorul text extras din film și oprește-te la întrebări. Puneți-le pe toate, una câte una. Și răspunde-ți. Poți? Poți face efortul ăsta? Efortul, procesul în sine e mai important decât rezultatul. Nu trebuie să-ți răspunzi tot odată…

Cel mai mare mister… nu e nici în lucrurile mici, nici în cele mari; nu e în ceea ce cautam mereu departe de noi, în afara noastra. Cel mai mare mister… suntem noi. Daca ne-am vedea de aproape, oare ne-am putea recunoaste? Si daca da, ne-am si cunoaste pe noi însine? Ce ne-am spune? Ce am învata de la noi însine? Ce am vrea sa vedem cu adevarat daca am putea sa ne privim din afara noastra si ne-am putea observa?

11 gânduri despre „Another Earth. Te-ai muta pe un alt Pământ?

    Mala a spus:
    septembrie 5, 2015 la 3:24 pm

    M-ai convins, Doc! Sarumina pt idee.

      drstoica a răspuns:
      septembrie 5, 2015 la 6:22 pm

      Cu mare plăcere, Mala! Mie chiar mi-a plăcut filmul ăsta, am făcut un mare exercițiu cu mine însumi.

    Movie Zone a spus:
    septembrie 5, 2015 la 8:04 pm

    l-am vazut, era la moda inainte de apocalipsa anuntata pe 2012…dealtfel au aparut o serie de filme de aceiasi factura in aceea perioada 😀

    zaraza26 a spus:
    septembrie 7, 2015 la 8:37 am

    Am pus Another Earth pe lista de asteptare. Sunt ramasa mult in urma cu filmele. In ordine cronologica, acum sunt in anul 2004, cu mici exceptii. I Origin era deja pe lista. Da, m-as muta pe alta planeta cu o anumita persoana. Pur si simplu as vrea sa vad cum e. Sa ne dam o sansa. Aici zarurile s-au aruncat altfel. La intrebarile acelea de la sfarsit nu stiu cat ar fi de interesant sa imi raspund, presupunand ca as putea, dar pentru mine e interesant sa vad cum, de la o zi la alta, pot face mai mult/e cu mine. Urmarindu-ne telul, lucrurile se aranjeaza putin diferit. Si e al naibii de interesant sa sari din piatra in piatra dupa telul tau. Uneori ti se pare ca drumul se infunda sau ca te duci spre altceva… 🙂

      drstoica a răspuns:
      septembrie 7, 2015 la 9:00 am

      Nu-i nimic, le vei vedea la momentul cel mai potrivit pentru tine.
      Vrei să-ți spun un secret? 🙂 Mă uimește cum se confirmă permanent aspectul ăsta în lucrul cu oamenii! Când mi l-a „predat” și mie cineva, unul dintre mentorii mei, am avut aceeași reacție ca și tine: „nu știu cât ar fi de interesant să îmi răspund la așa ceva”. Asta spune, de fapt, că EXACT alea sunt întrebările la care ar trebui să îți răspunzi. Cele despre care mintea zice „nu cred că are rost, sunt banale”. Fiindcă mintea de suprafață ocolește pe cât posibil profunzimile inconfortabile.
      Psihanaliștii caută, în sesiunile de terapie, întrebări despre care clientul zice: „Asta nu cred că e de povestit, la asta nu cred că are rost să-mi răspund…”
      Vei fi uimită să descoperi anumite lucruri, nuanțe, cauze și efecte, soluții dacă îți pui în mod sincer și cu răbdare întrebările respective, oricare ar fi ele, de câte ori e nevoie. 🙂

        zaraza26 a spus:
        septembrie 7, 2015 la 9:23 am

        🙂 Sunt sigura ca intrebarile au ramas in subconstient si ca vor iesi de acolo la suprafata la momentul potrivit. S-ar rezolva mai repede daca as avea cu cine sa discut face-to-face.

          drstoica a răspuns:
          septembrie 7, 2015 la 11:04 am

          Ai dreptate și ai dreptate. 🙂 Când vei fi pregătită, vei începe să cauți răspunsuri și să vezi cum ar arăta ele, dincolo de „nu știu”. Și e, într-adevăr, mai ușor când există altcineva care să-ți ghideze autodescoperirea.

            zaraza26 a spus:
            septembrie 7, 2015 la 11:19 am

            Ghidare e mult spus. Ceva din subconstient, din Unul care toti suntem. (ma intalneam cu mine cel din clipa urmatoare) Am observat ca e deajuns sa intreb pe cineva sa-mi spuna ce am uitat, ca sa imi aduc aminte. Stiind ca el stie, in momentul cand intreb, raspunsul sare singur in capul meu. Sau altadata cineva imi cerea „sfatul” intr-un domeniu despre care nu stiam nimic. Dar o luam logic si chiar daca bateam campii, cealalta persoana dibuia raspunsul, rezolvarea. Dar asta e drept ca se intampla intre doua persoane care aveau/au o rezonanta anume. Eram pe aceeasi unda in acel moment. 🙂

    Alice a spus:
    septembrie 11, 2015 la 10:41 pm

    Foarte bun filmul,mi-a placut mult ca si I Origins….eu de foarte mult timp vorbesc cu mine in sinea mea,mai ales seara:ce am facut bine,ce nu,trag concluzii,cum ar fi trebuit,etc….si un mic secret :sapte ani am scris intr-un jurnal,asa simteam ca trebuie sa procedez,erau chestiuni pe care nu puteam discuta cu oricine …si decat prieteni falsi si fatarnici,mai bine un jurnal al naibii de fidel.:)M-a ajutat foarte mult,acum am renuntat dar daca as simti din nou nevoia aceasta de a scrie ce am pe suflet n-as ezita ,as proceda la fel.:)

      drstoica a răspuns:
      septembrie 11, 2015 la 11:43 pm

      Deci, nu sunt singurul căruia i-au plăcut aceste două filme. 🙂 Mă bucur, Alice.
      Nu există o conversație mai de folos pe lumea asta decât conversația cu tine însăți. Ajută mult mai mult decât ne închipuim noi. I-am putea vedea clar valoarea doar dacă, brusc, o lungă perioadă, am înceta să facem asta. Dar nu recomand. 🙂 Merită să dialogăm cu noi înșine zi de zi. Să observăm ce am făcut din ceea ce ne doream să facem, ce mai urmează, cum am face să iasă lucrurile mai bine, ce am schimba, ce am repeta și am îmbunătăți, tocmai pentru că ne aduce rezultatele scontate…
      Foarte bun și jurnalul! Scrisul e o terapie fantastică de dezvoltare personală! Eu însumi procedez astfel. 🙂
      Spor la succese! 🙂

Ia descarcă și tu niște vorbe aici!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s