Tu te înțelegi pe tine?

Publicat pe

minteaAtâta vreme cât oamenii se combat agresiv, crezând că adevărul lor este absolut, nu se va schimba mare lucru în societatea contemporană. Chiar dacă ai dreptate, nu-ți mai impune punctul de vedere cu forța, cu biciul, fiindcă nu suntem animale ca să fim dresați asemenea lor.

Căutăm permanent, precum medicina alopată, să tratăm exclusiv efectele, simptomele și niciodată cauzele. Lucian Mândruță scria pe blogul personal despre „Drama de a nu înțelege de ce ești sărac” (în cazul țărilor din care vin imigranții). Asta da, merge la cauză. Doar că aceste cauze sunt mai multe. Nici noi nu știm să ne raportăm foarte potrivit la acea lume arabă, care nu știe să se integreze. Occidentalii le-au format dictatorii, occidentalii i-au înarmat spre a fi ținuți în întunericul unei crunte manipulări. E ușor pentru niște conducători arabi să manipuleze masele când oamenii sunt (semi)analfabeți. Dar pe occidentali îi doare la bască de asta. Ei vor petrol ieftin și-atât. Cu orice preț. E, la un moment dat apare nota de plată. Europenii și americanii sunt occidentalii.

În loc să-i ținem cu atenție în întunericul războaielor interne și al lipsei crase de educație, mai bne ne-am gândi că, atunci când nu vor mai putea acolo, vor veni aici. Și uite că nu ne place.

De acord, mulți dintre imigranți sunt oameni care nu au de gând să se integreze, nu o vor face, ba vor crea și multe mari probleme. Dar nu pot să omit că există și acel procent important de imigranți care au valoare ca oameni și ca profesioniști. Dacă nu ne place cum vorbește Occidentul despre români, să observăm totuși umbra jungiană: avem aceeași exprimare plasată la extremă despre alții considerați sub noi.

Echilibrul presupune să iei în calcul ca fiind posibil adevărate și variantele ce contravin propriei tale convingeri. Flexibilitatea în gândire aduce soluții. Credința că deții singura variantă corectă e din start una limitativă.

Fiecare dintre noi are problemele sale cu propria persoană. Să observăm că, de fapt, ele sunt mai departe proiectate în afară, în dorința subconștientă de a scăpa de ele. Din păcate, nu se poate. Dacă nu rezolv eu cu mine, cu sinceritate și îngăduință, ceea ce nu-mi place în viața mea, nu voi reuși să fac asta nici cu ceilalți. Vreau, nu vreau să accept, medicina a demonstrat-o deja.

Hai să înțelegem de ce inclusiv noi suntem așa cum suntem (buni, mai puțin buni…), de ce suntem diferiți și, mai ales, ce facem în mod REAL, cum ne implicăm diferit și mai mult astfel încât aspectul societății să se schimbe nu bătând din palme, căci nu se poate, dar pe termen lung, cu siguranță.

5 gânduri despre „Tu te înțelegi pe tine?

  Gabriela a spus:
  septembrie 2, 2015 la 5:22 pm

  Ai dreptate când zici că se tratează doar simptomele și nu cauza. Cum era de așteptat, fiecare are realitatea lui și toți cred că dețin adevărul absolut. Din punctul meu de vedere sunt doar trei adevăruri absolute, mari și late: nașterea, reproducerea și moartea. Restul sunt doar supoziții care îi ajută pe oameni să doarmă mai bine noaptea (ex religia). Întotdeauna vor exista mai multe tabere și nici una mai corectă/bună decât alta. Pentru că e așa ușor să manipulezi individul, când îi insufli frica, și-l faci să se simtă amenințat, și-l scoți din bula lui de confort…ca videoul ăsta de exemplu…https://www.facebook.com/OfficialBritainFirst/videos/856909564454306/
  Cu toții murim la un moment dat, dar depinde dacă vrem să murim OAMENI sau nu.

   drstoica a răspuns:
   septembrie 2, 2015 la 11:23 pm

   Eu cred că singurul lucru sigur din clipa în care ne naștem este moartea. 🙂 Dar adevăr absolut nu mi se pare nici ea. Nu cred că știm noi, oamenii, de vreun adevăr absolut. Drept dovadă, iată câte contraziceri. ORICE poate fi pus la îndoială. Într-unul dintre workshopurile mele chiar îi întreb pe participanți dacă există măcar un singur lucru în viețile lor pe care nu l-ar face cu niciun chip, în nicio situație. Și exercițiul le demonstrează că NU există așa ceva. Și-i enervează. Apoi, îi determină să gândească mai profund, să observe că așa suntem construiți: să evoluăm. Evoluăm cu bune rezultate dacă ne dezvoltăm personal în mod intenționat și constant. Altfel, luăm drept adevăr absolut filmulețul ăsta evident manipulator. 🙂 Cică studii, cifre, calcule, evidențe sociale… și vin alții care le contrazic fix la fel: cu studii, cifre, treburi serioase. 🙂
   Oamenii au făcut mereu prognoze, pentru că așa-i place minții: să construiască povești. Am trăit „pe bune” sfârșitul lumii de câteva ori până acum. Ciocniri planetare, război apocaliptic, anul 2000, calcule precise și… nimic. 🙂
   Da, și mintea mea construiește povești. Dar pe-alea care susțin viața și mă ajută să evoluez. Am învățat-o asta încet-încet, iar acum nu se mai sperie nici de refugiați monstruoși, nici de teoria conspirației, nici de altele asemănătoare. Un feed forward din psihoneurologie spune că anticiparea unui efect viitor devine cauza unei stări din prezent, oricare ar fi el și ea. Adică, un efect mai mult sau mai puțin probabil (DELOC sigur) ne determină starea actuală, fiindcă mințile noastre, tot conform neurofiziologiei, nu fac diferența între imaginație și realitate. Noi ne păcălim că da. 🙂 Poate fi și „da”, dar în cazul acelor iluminați, budiști tibetani, călugări creștini care au ajuns la un nivel de evoluție la care nu se mai sperie în fiecare zi de orice știre bine construită în media ca să pară șocantă și senzațională. Și înghițită și făcută virală, spre bunele încasări ale unora. 🙂

  Gabriela a spus:
  septembrie 3, 2015 la 11:39 am

  Interesant ce zici tu cu exercițiul…Am meditat și eu de multe ori asupra subiectului. Ce aș face în anumite situații să le zicem extreme- mi-aș încălca oare principiile, credințele, mi-aș trăda prietenii, familia etc? Și mereu am ajuns la concluzii surprinzătoare. Pentru că oricât am susține noi că nu și nu, în situații imprevizibile, sub stres, panică, frică, amenințare, suntem capabili de orice, ORICE. Dar până nu stai să gândești puțin și să contruiești diferite scenarii pe care să le întorci pe toate părțile, n-ai de unde să știi de ce ești capabil, sau cum ai rezolva anumite scenarii, să vezi ce ar merge și ce nu. E instinctul de supraviețuire, și pe asta mizează și media în ziua de azi pentru a manipula și păcăli ”prostimea”. Și pe lângă media sunt mulți alți guru care promit xyz sau susțin că sunt trimiși divini pe pământ, reușind astfel să convingă sute, mii de oameni să se sinucidă în masă, să comită atrocități sau mai știu eu ce. Eu una recunosc, încă mai cred în teorii ale conspirației, poate pentru că sunt prea bune să nu fie adevărate (unele din ele), și cu siguranță sunt multe lucruri inventate, testate, folosite, ținute sub cheie, de care noi n-avem habar și probabil nu o să avem niciodată. Așa cum nu o să ajungem niciodată să cunoaștem cu adevărat persoanele de lângă noi. Pentru că fiecare individ e produsul propriei sale imaginații sau realități. Nu cred că vom ajunge vreodată (cel puțin nu în viața asta) să reușim să citim gândurile altei persoane. Cum ar fi asta?
  Până una alta, ar trebui să ”citim” ceea ce e în fața noastră, iar acum eu citesc că refugiații sunt oameni și trebuiesc ajutați, nu jigniți, marginalizați, bruscați, prejudecați etc. Nu costă nimic să fim oameni, și avem doar de câștigat. De m-oi înșela, asta e, nu o să-mi pară rău…

   drstoica a răspuns:
   septembrie 3, 2015 la 3:59 pm

   Foarte de acord cu tine, Gabi!

Ia descarcă și tu niște vorbe aici!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s