The Fountain. Există viață după viață?

Publicat pe

the-fountain-posterFilmul e o metaforă, o parabolă de la un capăt la altul. E plin de efecte luminoase, nu spectaculoase, nu inovatoare. Făcut de Darren Aronofsky, în 2006. Cu Hugh Jackman, Rachel Weisz și Ellen Burstyn.

Lupta omului cu moartea. Disperarea care-l cuprinde atunci când crede că moartea e o boală, o pedeapsă, un capăt de drum. Dar pentru ca viața, lungă sau scurtă, să se vadă altfel, e nevoie ca totul să capete un sens în mintea omului. Absolut totul trebuie să aibă un sens, un rost, un înțeles, ceva care dă continuitate existenței sale, fizice sau spirituale. „Când am înțeles că totul depinde de mine, m-am liniștit”, spunea Gandhi cândva. Rezistența la schimbare, la transformare, la trecere naște durere. Nu întâmplarea în sine provoacă suferința, ci felul în care mintea alege să vadă totul, felul în care ea își exersează sensul totului.

Dr. Lillian: Mi se pare ca ne luptam întreaga viata ca sa devenim deplini, suficient de desavârsiti pâna în clipa mortii, pentru ca, macar atunci, sa dobândim putina gratie. Cei mai multi dintre noi sfârsesc prin a iesi din viata la fel cum au intrat, dând din mâini, din picioare si tipând.

Unii dobândesc acea grație mult mai devreme… și se simt împliniți. Trăiesc cu ea, mor cu ea, indiferent de borna la care se află în viață. Alții… supraviețuiesc.

Tommy lucrează în cercetarea creierului uman. Are o soție bolnavă (Izzi) și se străduiește să o țină în viață. Dar ce înseamnă oare să rămâi în viață? Cum rămâi în viață? A rămâne în viață e același lucru cu a exista? Cât ești gata să plătești pentru ceva anume, foarte important pentru tine? Cât ești gata să plătești pentru împlinirea interioară a propriei persoane?

Regina Isabel: Fiecare umbra, oricât de întunecata ar fi, e amenintata de zorii zilei.

Nu e filmul filmelor. Depinde cum alegi să-l vezi, ce alegi să iei din el.

4 gânduri despre „The Fountain. Există viață după viață?

  Ana a spus:
  august 29, 2015 la 5:09 pm

  Pe mine m-a cutremurat

   drstoica a răspuns:
   august 29, 2015 la 5:46 pm

   E foarte bine că ți-a transmis ce și-a dorit să transmită!

    Ana a spus:
    august 29, 2015 la 6:02 pm

    Intradevar…este unul din putinele realizari artistice pe care nu le-am uitat.

Ia descarcă și tu niște vorbe aici!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s