Cele 4 Adevăruri Nobile

Publicat pe Actualizat pe

minte- nimaÎnvățătura spirituală e văzută de mulți ca un aspect abstract, prea abstract al vieții; e confundată, uneori, cu instituția bisericii, indiferent despre ce biserică vorbim. Iar biserica e făcută de oameni. Prin urmare, arată mai degrabă ca noi, cei mulți, decât ca figurile sfinte pe care le venerează. Asta nu ar trebui să ne împiedice să evoluăm spiritual, oriunde ne-am afla, în orice religie și orice ne-am dori de la viață.

De fapt, fiecare dintre noi are o profunzime subconștientă, un potențial infinit de refacere și de evoluție, echivalent cu latura spirituală. După cum și Einstein spunea, știința fără spiritualitate e zero; spiritualitate fără știință nu se poate. Fiindcă aceste două lucruri nu se exclud în mod real unul pe celălalt, așa cum cred diverse persoane.

De la Buddha au rămas niște învățături pe care, dacă nu le cunoști proveniența, ai putea să le atribui oricărei religii dintre multele existente. „Cele 4 Adevăruri Nobile.”

Procedeul explicat de Buddha pentru vindecarea propriei vieți, pentru armonizarea a ceea ce trăiești în fiecare zi este asemănător celui pe care-l utilizăm atunci când îngrijim un bolnav. Pentru a-l ajuta pe bolnav, este neapărată nevoie să știm de ce anume suferă (Adevărul Nobil al Suferinței) și apoi să cunoaștem cauza suferinței lui (Adevărul Nobil al Cauzei Suferinței). Dar nu e de ajuns. Se cere ca persoana respectivă să vrea ea însăși, nu doar la nivel declarativ, eliberarea de boală (Adevărul Nobil al Încetării Suferinței); nu să rămână indiferentă, așteptând minuni din afară. Este, deci, esențial ca bolnavul să-și dea seama în mod corect de situația în care se află, pentru ca apoi să fie deschis a căuta şi urma acel tratament care îl poate vindeca în profunzime (Adevărul Nobil al Căii). Tratament care îi poate vindeca deopotrivă mintea (gândurile), trupul (latura fizică) și sufletul (emoțiile).

Nu poți suferi de răceala lui X. Sau de gastrita lui Y. Trebuie, înainte de toate, să accepți că e problema ta. Să-i găsești cauza reală. Să vrei să te eliberezi. Să urmezi tratamentul corect, chiar dacă nu e ceea ce ți-ai dori tu.

(Alfred Adler, autorul citatului din imagine, este unul dintre părinții psihanalizei. Creatorul uneia dintre cele 3 mari școli vieneze de psihiatrie. Celelalte două i-au avut ca inițiatori pe Sigmund Freud și pe Viktor Frankl.)

4 gânduri despre „Cele 4 Adevăruri Nobile

  Mala a spus:
  august 29, 2015 la 9:40 am

  Greu de dus sau de aplicat zicerea lui Herr Adler!

   drstoica a răspuns:
   august 29, 2015 la 5:02 pm

   De lucrurile ușoare ne plictisim repede. 🙂
   Și dacă un singur om a putut, înseamnă că oricare altul dintre noi poate.

  Pusa a spus:
  august 30, 2015 la 10:44 pm

  De ceva timp, imi apar in cale ”chestii” (intamplari, cuvinte, sfaturi, gesturi) care-mi pica tare bine.Ma tot intreb… apar pentru ca am nevoie de ele sau abia acum sunt pregatita sa le inteleg? Ca nimic nu-i intamplator, am vazut.
  Inca odata, multumesc, Catalin! 🙂

   drstoica a răspuns:
   august 30, 2015 la 11:15 pm

   Ele ne apar în cale și atunci când nu le vedem. Fiindcă, așa cu spui, începem să le și folosim pentru a ne transforma viețile doar atunci când suntem pregătiți pentru asta. Pune-i unui electronist în mână o daltă de sculptură. Va ști el ce să facă în mod corect cu ea dacă nu e pregătit pentru așa ceva? Nici măcar deoparte nu o va pune. O va arunca fiindcă o va vedea inutilă.
   Programarea neuro-lingvistică spune că trăim în clipa asta cea mai potrivită experiență pe care am putea-o trăi în clipa asta.
   Și eu mulțumesc, Pușa! Foarte mult! 🙂

Ia descarcă și tu niște vorbe aici!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s