Life of Pi. Pirfect! :)

Publicat pe Actualizat pe

life-of-piA trebuit să treacă vreo 3 ani până să dau odată play acestui film. 🙂 Deși s-a ales, în 2013, cu 4 Oscaruri (inclusiv pentru regia lui Ang Lee) și cu încă 7 nominalizări, l-am ținut deoparte, ascultând doar ce spuneau alții despre el. Și când probabil am fost pregătit să-l văd, Pi mi-a zis: „hai acum!” 🙂

Pi. Piscine Patel. Nume de om. Și Richard Parker, nume de tigru bengalez. Buget de 120 de milioane de dolari. Bani recuperați într-o singură zi, pe 5 iulie 2013 – aproape 125 de milioane încasări numai în Statele Unite.

O poveste care începe ciudat, inteligent, promițător. Apoi, trebuie să ai puțină răbdare, fiindcă te aruncă în absurd, într-un basm modern, așa cum eu nu mă așteptam și nici nu-mi doream. 🙂

Scriitorul: Adica, tu ai crescut într-o gradina zoologica?

Pi: M-am nascut si am crescut într-o gradina zoologica.

În India franceză, Pi trăiește o copilărie neconvențională. Întâi pentru că, de la numele Piscine (botezat după o elegantă piscină franțuzească), copiii îl strigau Pișăciosu’. Mai târziu, tatăl rupe ceva în el atunci când intervine în relația dintre Pi și Richard Parker. O relație care nu știi cu ce s-ar fi soldat, chiar dacă îți vine să intervii furios în film pentru a schimba povestea unei secvențe.

Când familia lui Pi hotărăște să se mute în Canada, luând animalele acolo pentru a le vinde, furtuna iscată în Pacific duce la o catastrofă ca-n Titanic. Pi supraviețuiește. Odată cu el, și Richard Parker. Plus o zebră și-un urangutan. Mai apar niște mii de pești, o gașcă de delfini, o balenă nărăvașă și se reface un soi de parc zoologic, dar marin. Fiindcă tigrul e un foarte bun înotător.

Te întrebi deseori, pe parcursul filmului, dacă puștiul joacă alături de acel mascul alpha blănos, fioros și imprevizibil. Nu, după propriile spuse, actorul n-a filmat nicio scenă avându-l lângă el, în barcă, pe Richard Parker în carne și oase. E multă treabă făcută pe calculator. Treabă bună, bună! Iar în rolul lui Richard Parker au jucat, pe rând, patru tigri bengalezi. Atât de frumoși, că măcar unul aș fi luat și eu acasă. 🙂

Pi: Cred ca toata viata e un fel de „lasa trecutul în urma”… dar ceea ce doare cel mai tare este când pierzi atât de des momentul de a spune „adio” cui ai vrea sa-i spui daca ai sti ca, brusc, va ramâne definitiv în urma ta.

Povestea are o încărcătură spirituală și psihologică deosebită. E o căutare permanentă a lui Dumnezeu în cea mai credibilă formă a sa. E vorba despre îndoială și despre felul în care ea te face să cercetezi, să descoperi și să-ți întărești credința. În tine, în cel care ești și nu te vezi. În ceva mai presus de tine și de viața ta.

Pi (copil): Îti multumesc, Vishnu, ca m-ai prezentat lui Hristos!

S-a născut hindus, Creatorul fiind Vishnu, a descoperit creștinismul lui Iisus și islamul unor oameni care pun frumtea pe pământ pentru a-l simți cu adevărat atunci când se roagă, a învățat din toate și a ales să devină un om fericit, de la care alții să primească tot ceea ce el are de dăruit.

Pi (adult): Credinta este o casa cu multe camere.

Scriitorul: Dar nicio camera pentru îndoiala?

Pi: O, ba da, la fiecare etaj. Îndoiala e foarte utila, îti tine credinta treaza.

Nu mai insist cu detalii, fiindcă povestea ia întorsături dintre cele mai interesante și sunt sigur că vrei s-o vezi. 🙂 E un basm pentru oamenii mari; pentru oamenii care decid că vor să se schimbe, astfel încât viețile lor să se schimbe. În bine. În și mai bine.

Mamaji: O gura de apa înghitita fara sa vrei nu te va distruge. Dar panica din mintea ta da.

E, cu alte cuvinte, definitia stresului în medicină: stresul nu e dat de întâmplare în sine, ci de reacția ta la întâmplarea respectivă.

Dacă ești pregătit să te confrunți cu tine, filmul ăsta e de văzut.

Iar efectele speciale sunt demențial de bine făcute! Dacă n-ai ști că așa ceva nu e posibil, ai băga mâna în foc pentru realismul unor scene. 🙂

8 gânduri despre „Life of Pi. Pirfect! :)

  kentlove a spus:
  august 22, 2015 la 3:28 pm

  Cartea e si mai frumoasa.

   drstoica a răspuns:
   august 22, 2015 la 3:56 pm

   Ca aproape de fiecare dată. 🙂

  Alice a spus:
  august 23, 2015 la 5:30 pm

  E bun filmul, dar am crezut ca nu mai ajunge la tarm niciodata.:)Pana la urma tot in Dumnezeu a crezut.:).Doar un aspect nu am inteles bine,cum de nu a stiut ca furtuna a provocat marea nenorocire unde i-au murit parintii si fratele,zicea el ca nu mai stie cum s-a intamplat,,de ce japonezii au crezut doar in a doua varianta a povestii?Iar tigrul a fost invincibil, el a fost in rolul principal….. dupa PI…. normal:)si mai e ceva,daca nu e cu suparare,:de ce dupa 3 ani?

   drstoica a răspuns:
   august 23, 2015 la 5:49 pm

   Pentru că a doua variantă era cea reală. 🙂 Nu animalele acelea supraviețuiseră odată cu el, ci mama, marinarul și bucătarul. Iar el era tigrul, așa se simțea. La final, i-a și pus o întrebare scriitorului: „Tu pe care dintre variante o preferi?” „Pe prima.” „Vezi? Așa e și cu Dumnezeu.” Ne ajută să recadrăm, să facem acea alegere de percepție care ne asigură supraviețuirea și evoluția, dezvoltarea. Lumea poate fi oricum, dar dacă noi alegem să o vedem permanent urâtă, exact această realitate ajungem să o trăim. Și nu ne place.
   De ce după 3 ani? Poate pentru că abia acum am fost pregătit, astfel încât să iau din el valoarea de care aveam nevoie. Ceea ce s-a și întâmplat, cred. 🙂

  Alice a spus:
  august 23, 2015 la 10:38 pm

  Multumesc pentru raspunsurile date,acum m-am lamurit.:)

   drstoica a răspuns:
   august 23, 2015 la 11:28 pm

   Și eu mulțumesc, Alice! Oricând, cu mare plăcere! 🙂

  zaraza26 a spus:
  august 24, 2015 la 9:32 am

  Am vazut filmul asta la intamplare, nu stiam de el. Pe la inceputul primaverii m-am hotarat sa imi umplu timpul liber de la serviciu cu filme. (nu e rau, nu? dar sunt singura, deocamdata. pana se porneste statia noua si atunci adio timp liber). Am ales niste filme dupa niste criterii pur subiective. Cand am vazut ca in filmul asta e vorba despre prietenia dintre om si animale, am zis hai sa-l vad, fara sa stiu cat de bine e cotat si nimic despre subiectul lui propriu-zis. Cineva a zis ca il va vedea in 3D. Merita vazut si asa. 🙂
  Si… chiar nu a fost adevarat ca a supravietuit alaturi de tigru?… 😀

   drstoica a răspuns:
   august 24, 2015 la 11:03 am

   …nu. 🙂 Pentru că el era tigrul. Dar tigrul din mintea lui l-a ajutat, de fapt, să supraviețuiască. Fără să dai lucrurilor acel SENS pentru care crezi că MERITĂ să fii, să faci, să ai ceva, nu se poate. 🙂 Povestea pe care ți-o spui îți decide realitatea.
   În 3D e, cu siguranță și mai și.
   Vizionare plăcută și serviciu mereu ușor! 🙂

Ia descarcă și tu niște vorbe aici!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s