Întrebări potrivite

Publicat pe Actualizat pe

valoareAm scris de mai multe ori pe-aici despre calitatea vieții. Că ea depinde de calitatea întrebărilor pe care ți le pui. Întrebările în sine reprezintă un instrument fabulos de dezvoltare personală, de trăire a stării dorite, de atingere a succesului visat… Nu (îți) poți pune întrebări de tip cancan ori facebook și viața ta să devină mai frumoasă. Devine precum răspunsurile primite.

Se spune că, într-o conversație, atunci când nu există rezultatele dorite, vina este a comunicatorului. A celui care nu a reușit să se facă înțeles. Pentru că nu pune întrebări, pentru că nu caută să afle ce-l ajută să înțeleagă la rândul lui, preferând SĂ RĂMÂNĂ neinformat, decât SĂ PARĂ neinformat. Vorba lui Einstein: dacă nu poți explica ceva unui copil de 6 ani, înseamnă că nici tu nu ai înțeles. 🙂

Pot să-ți dau câteva exemple de întrebări transformatoare? Am să le scriu mai jos. Dacă tu crezi că sunt întrebări bune, așa este. Dacă tu crezi că sunt întrebări de doi lei, așa este. Ca întotdeauna, dezvoltarea personală este o decizie pe care nu o poate lua nimeni în locul tău. Nu poate citi nimeni pentru tine, nu poate participa nimeni pentru tine la evenimente, cursuri, seminare, workshop-uri, nu poate experimenta nimeni în locul tău ceea ce tu refuzi să experimentezi pentru că n-ai chef sau pentru că n-ai timp sau pentru că n-ai bani… Toate astea vin abia DUPĂ ce tu te dezvolți personal.

Cât de des te privești în oglindă și stai de vorbă cu tine la modul cel mai serios cu putință? Câte întrebări incomode îți pui zilnic? Câtă răbdare și disponibilitate ai pentru a primi răspunsurile potrivite, nu neapărat pe cele pe care le-ai vrea tu?

Care este principala ta dorință în viață: autîmplinirea sau autodezvoltarea? Observă că prima fără a doua nu se poate. Și ce faci în sensul ăsta? Fă chiar acum o listă cu așa ceva!

Eforturile tale sunt proiectate să te determine să te simți bine? Sau să te determine să dai tot ce ai mai bun, fără permanente așteptări personale referitoare la alții?

Țelul tău este să ai succes? Sau să dobândești valoare, calitate, însemnătate? Succesul, fără celelalte enumerate, te va depăși, te va sufoca, îți va lua mințile și te va duce la eșec, în cele din urmă. Exact atunci când vei crede că nimic rău nu ți se mai poate întâmpla.

Cum procedezi pentru a-ți trăi fericirea? Cât îi ajuți pe alții să fie fericiți, în felul în care Ei își doresc să fie fericiți, nu în felul tău? Cât o faci neașteptând de la ei nici măcar un „mulțumesc”? Neașteptând de la ei să se comporte mereu cum spui tu. Uită-te pe blogul și pe contul tău de facebook și observă câte critici, câte judecăți, câte reproșuri ai postat acolo la adresa altora, indiferent despre cine ar fi vorba.

De-a lungul unei zile, cât la sută faci ce-ți place și cât la sută din obligație?

Cât de mult îi asculți, îi înveți și îi susții pe ceilalți să hotărască pentru ei, fără ca tu să intervii în niciun fel, cu niciun sfat, cu nicio condiționare, oricât de mult i-ai fi ajutat cu ceva și oricât de bine crezi că te-ai pricepe să le dai soluția?

Dacă faci deja toate astea în fiecare zi, sunt gata să pariez că ești un om cu adevărat fericit! 🙂

Chiar azi, invitam pe cineva (care trece printr-o perioadă grea) la o inedită ședință foto. Vrei să știi ce mi-a răspuns? „Întâi să se mai aranjeze lucrurile, apoi facem.” Iată răspunsul total NEcâștigător pe care-l dăm în fiecare zi activităților ce ne scot din zona de confort. Fiindcă, în realitate, situația funcționează exact invers: întâi trebuie să faci și abia apoi se aranjează lucrurile!!! Ele nu se aranjează de la sine; au nevoie de tine, de schimbarea Ta, de ieșirea ta din lumea lui „mai târziu, altădată, mă mai gândesc”.

Ia descarcă și tu niște vorbe aici!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s