Suntem cu totii bine calculati matematic :)

Publicat pe Actualizat pe

constiintaNumerologia este ceva la care oamenii de știință s-au raportat din cele mai vechi timpuri. Matematica și fizica au reușit să descopere existența numerelor în absolut tot ceea ce există. Numărul în sine este o vibrație și are efecte directe ori indirecte asupra vieților noastre.

Acesta nu e un articol de matematică. Ci unul care te-ar putea ajuta să înțelegi puțin mai bine viața ta și viața Universului, în general.

Ai auzit de șirul lui Fibonacci? Orice plantă, orice arbore respectă, în creșterea sa (înflorire, ramificare, bifurcare), numerele lu Fibonacci. Un arbore nu va avea niciodată un număr de bifurcații care nu se regăsește în șirul lui Fibonacci. Și asta poți verifica foarte ușor. Fiecare număr este suma celor două anterioare: 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34….. Natura (inclusiv cea umană) se dezvoltă cumva în baza acestui șir de numere.

Strâns legate de șirul lui Fibonacci sunt și numerele iraționale, cele care au apărut parcă din senin, din structura de bază a Universului. Constante matematice de genul π (Pi); numere din alea interminabile după virgulă. 🙂 Noi, când vorbim de Pi, îl identificăm cu 3,14 , însă el nu se termină niciodată.

La fel este și φ (Fi sau Phi)), un alt număr irațional, egal cu 1,618033……. Acestuia i se spune Numărul sau Proporția sau Raportul de Aur. Este primul număr irațional descoperit și definit în istorie. Unul dintre acele numere denumite perfecte și se regăsește în tot ce vedem la noi și în jurul nostru. Raportul dintre lungimea întregii mâini și braț este egal cu 1,61. Raportul dintre braț și antebraț este de 1,61. Adică, matematic și foarte explicit:

fi

(braț + antebraț) supra braț = braț supra antebraț = fi. 🙂

Sau așa, desenat:

fifi

Spirala logaritmică vizibilă în forma urechii umane respectă acest număr. La fel, proporția dintre cele trei încheieturi ale fiecărui deget de la mână. Fi se regăsește în forma uraganelor, în colții elefanților, în construcția piramidelor egiptene. Catedrala Notre Dame din Paris a fost făcută în baza lui Fi. Templul lui Solomon are proporția de aur observabilă în întreaga sa structură. Galaxia Calea Lactee e Fi. Ombilicul împarte corpul omenescu în proporția de aur. Multe alte dimensiuni în ceea ce privește organismul uman respectă acest număr, acest raport.

fi-notre

Michelangelo, pictând tavanul Capelei Sixtine, a făcut-o ținând cont de numărul Fi. ”Rezultatul analizei a fost uluitor. Se poate vedea cum degetele lui Dumnezeu şi ale lui Adam sunt aliniate cu celelalte imagini de pe tavanul Capelei, în concordanţă cu raportul de aur”, spun cei care au cercetat asta cu multă răbdare.

michelangelo

Numărul de aur evocă echilibrul dintre a şti, a simţi şi a putea, este simbolul prescurtat al formei vii, al creşterii, este măsura generalizată. Mozart este unul dintre cei mai buni candidaţi pentru folosirea matematicii în compoziţiile sale.

Filozoful și istoricul (de origine siriană) Iambilichos scria pe la începutul secolului 3 î.Hr.: „Se spune ca primul om care le-a dezvaluit celorlalti natura incomensurabilitatii celor nedemni de a o cunoaste a fost atât de detestat, încât nu numai ca a fost exclus din asociatia si modul de viata al pitagoreicilor, ci i s-a construit si mormântul, ca si cum fostul lor coleg ar fi plecat dintre cei vii.”

 

 

Reclame

6 gânduri despre „Suntem cu totii bine calculati matematic :)

  zaraza26 a spus:
  august 14, 2015 la 11:08 am

  Ma fascineaza si pe mine aceasta matematica celesta… Plus corpurile geometrice perfecte pe care le regasim in formele sferice de peste tot, in fagurii albinelor si in tetraedrele care se zice ca stau la baza constructiei spatiale ale universului. 🙂

   drstoica a răspuns:
   august 14, 2015 la 6:28 pm

   De fapt, Universul în totalitatea lui e ceva perfect. 🙂

  CRISTINA a spus:
  august 15, 2015 la 1:58 pm

  Ce este U niversul?O creatie proprie?

   drstoica a răspuns:
   august 15, 2015 la 2:12 pm

   Depinde pe cine asculți. 🙂 E greu de spus. Cert este că Universul e ceea ce ne reprezintă în momentul de față. Universul e în noi, iar noi suntem parte din el. Prin urmare, potențialul ne este infinit, chiar dacă preferăm să ne autolimităm deseori.

   zaraza26 a spus:
   august 17, 2015 la 12:01 pm

   Universul exista. Eu zic ca asa trebuie abordata chestiunea. Indiferent ce e universul, lucrurile seamana cu un joc. Nu te intrebi din ce sunt facute piesele jocului, ci te joci cu ele. Daca esti om de stiinta si te roade mecanica cuantica, mecanica clasica sau mai stiu eu ce, cerceteaza! Dar din punct de vedere filosofic, al modului cum reactionam fata de Univers, trebuie doar sa ne jucam frumos cu ceea ce avem. Si avem! Asa cum spune Catalin mai sus, potentialul este infinit. 🙂 Cu tot cu autolimitari (nimic nu e intamplator), tot infinit ramane. Taie o felie din infinit. Ce ramane? 😉 Eu zic ca limitarile sunt necesare pentru a ne indrepta in anumite directii. Infinite.

    drstoica a răspuns:
    august 17, 2015 la 12:21 pm

    Da, frumoasă partea cu felia! 🙂 Așa e.

Ia descarcă și tu niște vorbe aici!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s