Desert Flower. Traverseaza-ti deșertul si castiga!

Publicat pe Actualizat pe

desert-flower-posterMamă, mamă, cât de frumoasă e fata asta din rolul principal! 🙂 Liya Kebede a jucat-o pe Waris Dirie. Cred că le-a luat ceva timp producătorilor să găsească o actriță la fel de drăguță precum originalul. Fiindcă Waris Dirie e 100% reală. Numele ei chiar așa se traduce din limba natală: Desert Flower. Născută în Somalia, circumcisă (ori mai degrabă măcelărită) la vârsta de 3 ani, măritată cu forța pe când avea 13 ani, Waris fuge de acasă, dintr-un deșert, unde singura ocupație la care putea visa era să aibă grijă de capre. Fuge la Mogadishu, ajunge la Londra, trece printr-o mulțime de povești care-ți fac pielea de găină văzându-le și devine fashion-model. Viața sa ia mereu o altă turnură. Renunță la modeling, face un documentar despre ea pentru BBC și este numită ambasador special al ONU în lupta împotriva mutilării genitale a femeilor din Africa. Se îndrăgostește de un american și… și restul tre’ să vezi singur/ă în film. 🙂 Waris Dirie este nu doar frumoasă. E isteață, are un caracter extraordinar și NU norocul a adus-o unde este astăzi. Ne place să dăm „vina” pe noroc atunci când observăm reușita cuiva; să ne spunem că e întâmplare. Doar că, în spatele norocului, stă o atitudine și stau niște fapte, niște acțiuni care creează ulterior circumstanțele „norocoase”. „Norocul” este, de fiecare dată, o urmare directă sau indirectă a ceea ce facem în fiecare zi cu/pentru noi înșine. În prezent, Waris trăiește în Austria, la Viena. Filmul e germano-anglo-franco-austriac. Făcut după romanul cu același nume, scris de frumoasa somaleză. A continuat cu încă 5 cărți. A înființat o fundație și a salvat vieți, după ce ambele ei surori au murit din cauza mutilării genitale. În poza din stânga, e Waris, la vremea respectivă. În cealaltă, e Liya acum. Frumoase. Waris a împlinit deja 50 de ani.

Reclame

4 gânduri despre „Desert Flower. Traverseaza-ti deșertul si castiga!

  Mala a spus:
  august 4, 2015 la 2:43 pm

  Nu ne putem imagina ce norocoase suntem, (noi femeile) ca traim in Romania! Multumesc cerului pentru asta.
  Musai tre’ sa vad filmul.

   drstoica a răspuns:
   august 4, 2015 la 3:25 pm

   Corect. Ceea ce punem pe primul plan – avantaje sau dezvantaje – exact alea se întăresc și se amplică, pe-alea le dezvoltăm noi înșine.

  Gabriela a spus:
  august 4, 2015 la 5:20 pm

  Ah mulțumesc Cătălin, a venit numai bine această postare, trebuie să văd filmul.
  Tocmai ce am terminat de citit cartea “The Orchard of Lost Souls” de Nadifa Mohamed, o poveste despre trei femei, trei destine, din Somalia anilor 1980, în timpul războiului civil; ficțiune, dar cutremurător de reală, care m-a fascinat și m-a tulburat în același timp, făcându-mă să apreciez și mai mult faptul că m-am născut într-o țară civilizată, cu toate bunele și relele ei, unde mă pot bucura de libertate (încă), și pot alege pentru mine.
  Și nu pot să nu zic că subiectul mutilării genitale a femeilor în țările africane (și tratamentul femeilor în tările arabe și în general) mi-a stârnit interesul de muuuultă vreme , făcându-mă să „pierd” multe ore căutând informații despre și răspunsuri la întrebarea -de ce-? Ce am aflat m-a îngrozit, m-a scârbit, m-a înfuriat, m-a întristat, m-a dezamăgit…

   drstoica a răspuns:
   august 4, 2015 la 6:59 pm

   Și eu la fel gândesc, Gabi: am un noroc incredibil că m-am născut aici, în pielea celui care sunt. Mulțumesc în fiecare zi pentru asta.
   Waris chiar e un model de ce înseamnă atitudinea potrivită în cele mai multe dintre situații.
   Ea nu urăște pe nimeni. Doar face câte ceva pentru a schimba lucrurile. Atât cât poate ea.

Ia descarcă și tu niște vorbe aici!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s