Relatos Salvajes. Despre orgoliu, despre „dreptate”, cu mult umor negru

Publicat pe

oscar2015Grav filmul ăsta! 🙂 Fie că-ți va plăcea, fie că nu, este, cu siguranță, ceva ce n-ai mai văzut. Te scoate din tot sistemul tău de valori, de convingeri, de principii, de reguli, de păreri spuse la cald, în general. Are darul de a te arunca în toate taberele posibile, astfel încât să înțelegi cum e să fii în pielea fiecărui om pe care-l întâlnești în viața ta, chiar dacă-ți place omul, chiar dacă nu. Nimeni nu deține adevărul absolut. Nimeni nu e perfect, nimeni nu e rău 100%. Nimeni nu poate fi obiectiv decât în măsura în care cei din jur sunt de acord cu el și atunci se spune că e obiectiv, pentru că i se dă dreptate. Dar realitatea, așa cum e ea, nu are nimeni puterea să o vadă pe de-a-ntregul. Și ne comportăm în mod partizan, judecăm și pedepsim imediat, nedându-ne seama că astfel ne pedepsim pe noi înșine.

Filmul e argentiniano-spaniol, făcut în America de Sud, de Damián Szifrón (scenariu și regie). Produs de genialul Pedro Almodovar și de fratele său, Agustin. Nominalizat la Cannes și la Oscar pentru cel mai bun film străin al anului.

RelatosSalvajes6 povești diferite. Cu 6 durate diferite. 6 comedii foarte negre. Cu 6 aglomerații de personaje și de emoții rupte parcă dintr-o realitate românească. Pasternak; Șobolanii; Cel mai puternic; Bomba; Propunerea; Până când moartea ne va despărți. Birocrație, corupție, șpagă, ignoranță, nervi, mușamalizări… Și peste toate astea, (in)capacitatea fiecăruia de a gândi cu adevărat pentru el, de a trăi în prezent și de a se raporta în mod optim la viitor.

Simon: Stii câta indignare îmi produce nedreptatea asta?!?

Victoria: Stii câta indignare îmi provoaca faptul ca mereu gasesti o scuza pentru orice? Sa dai vina pe societate pentru tot? Azi a fost asta, ieri alta, mâine vei gasi din nou ceva foarte real care sa-ti justifice comportamentul… Stii ce? Societatea nu se va schimba dupa cum vrei tu. Daca nici tu nu o faci…

În toate cele 6 povești, personajul principal, în mod neoficial, e orgoliul, e mândria personală. Pierderea autocontrolului, din dorința de a controla lumea exterioară. Din orgoliu, omul este tentat să acopere greșeli mici sau mari cu greșeli încă și mai mari. Psiho-neurologia spune că un om care își aduce orgoliul la zero, nu mai poate fi controlat de nimeni și nu mai vrea să controleze pe nimeni. Trăiește pentru el și uită de războaiele personale sau de războaiele altora. Nu poți stinge niciodată focul cu foc. Războiul nu încheie războaie, ci pregătește altele, mai mari. „Ochi pentru ochi și lumea va rămâne oarbă”, zicea Gandhi cândva. Însă oamenii, în agitația lor cotidiană, de multe ori justificată, uită să caute soluții reale, oprindu-se mereu la pedepse, răzbunare și vinovați. Nici măcar atunci când omul are dreptate, legea talionului nu e soluția cea mai potrivită. Ea, de fapt, cerșește pentru noi atenție, aplauze, demnitate, respect… Doar că demnitatea și respectul nu se cer. Ele se câștigă. Dacă nu reușești, înseamnă că e nevoie să mai schimbi ceva, să te comporți tu încă și mai bine decât nu reușesc alții în jurul tău. Arată-le că se poate, că nu ești ca ei. Dacă-i lovești, le semeni. Iar în viață, totul se plătește și răsplătește, mai devreme sau mai târziu, în feluri în care nu te aștepți.

Wild-TalesBucatareasa: Când otrava a expirat, devine mai mult sau mai putin puternica?

Genială întrebarea unei femei care nu știa ce să mai facă în cazul dat! 🙂

Fiecare din noi are partea sa animalica. Doar că, spre diferență de restul animalelor, noi considerăm că avem și conștiință. Singurul plus care ne-a mai rămas. 🙂

Reconcilierea, iertarea nebunească, deciziile împotriva curentului, calmul (atunci când tu știi că nu trebuie să fii calm), autocontrolul creează cu adevărat soluții, rezolvă situații nerezolvabile, uimesc lumea din jur. Acea lume care aștepta de la tine război, „dreptate”, acea lume care aștepta de la tine nervi, frustrări, ca să devii vocea nervilor și frustrărilor sale. Ce alegi să faci? Să depinzi în continuare de strigătele maselor doar pentru că așa ți se pare că primești putere? Să realizezi că ai greșit când e deja prea târziu? Sau să fii tu, cel care-și dorește ce e mai bine pentru el însuși?

Ultimul cadru al primei povești (cu avionul) e genial! Ultima poveste e peste tot și peste toate. E ca și când ar fi participat și Kusturica la realizarea ei. 🙂 Îți urez sincer vizionare plăcută! O vei avea. 🙂

Anunțuri

3 gânduri despre „Relatos Salvajes. Despre orgoliu, despre „dreptate”, cu mult umor negru

  Flory a spus:
  Iulie 20, 2015 la 1:06 pm

  Suntem conceputi inca din pantec cu rautate in noi,asa scrie si in biblie,nu?Parerea mea e ca de multe ori raul,nesansa s au ghinion,oricum le am numi ,vin fara voia noastra ,nu le putem opri,depinde de timp,spatiu,circumstante,dar un singur lucru nu concep,cand cineva face,comite un rau stiind ca face rau,nu accidental,din pacate sunt destuli astfel de oameni in jurul nostru.Mi a placut ultimul filmuletsi mi a displacut a fost de groaz cu cei doi in masina pan la urma arsi de vii,poate putin toate filmuletele au suferit un pic de exagerre??

   drstoica a răspuns:
   Iulie 20, 2015 la 3:51 pm

   Dacă-mi dai voie, eu nu cred că ne naștem cu răutate în noi. Bucuria este, spun neuroștiințele, cea mai autentică dintre emoțiile primare, iar furia nu există în mințile noastre. Ea se instalează pe parcurs din comportamentul celor cu care intrăm în contact zi de zi.
   Și mie acea poveste mi s-a părut dură. Chiar și prima, cu avionul. Dar nimic nu pare exagerat. Filmul a fost făcut după ce pilotul acela german, cu probleme psihice, a prăbușit un avion cu câteva luni în urmă. Orice variantă de viață e posibilă. Poveștile încearcă să creeze un șoc menit să ne pună pe gânduri, să ne oblige la dezvoltare interioară, personală. Toate au în ele un substrat introspectiv foarte înțelept, din punctul meu de vedere. Au fost scrise excelent.

  Flory a spus:
  Iulie 20, 2015 la 1:09 pm

  exagerari,,scuze.

Ia descarcă și tu niște vorbe aici!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s