5 to 7. Iubire de după-amiază.

Publicat pe

5-to-7-posterUn film din 2014, despre care cred foarte tare că merită o notă mai mare decât ce are deocamdată pe imdb (6.9). Scris și regizat de un anonim – Victor Levin. Cu Anton Yelchin în rolul principal. Și cu o franțuzoaică, Berenice Marlohe, în rolul franțuzoaicei Arielle. Cu o cuceritoare coloană sonoră în limba parizienilor.

E o poveste de dragoste dintre Brian și Arielle. Doi străini care se cunosc pe stradă, în New York, la o țigară. El, 24 de ani, singur, scriitor în devenire. În continuă devenire. Ea, 33 de ani, măritată, cu doi copii, trăindu-și prima iubire nebună.

Arielle: În cultura mea, acest lucru nu e judecat atât de dur.

Brian: Dar aici suntem în cultura mea. Si în cultura mea, daca nu am avea atâtea lucruri pe care sa le judecam dur, nu am avea cu ce sa ne umplem ziua.

Arielle: Poate cultura ta ar trebui sa se dezvolte putin… Poate sunt si alte moduri în care poti privi viata…

Lecții în cascadă pentru fiecare dintre noi. Reguli respectate și reguli încălcate. Tradiție, prejudecăți, libertate, respect, preț pe pasiune, onestitate, carpe diem, recunoștință, valori dintre cele mai diverse. Diverse, nu defecte. Nu pot coexista, dar nici defecte nu sunt neapărat. Trebuie să vezi filmul ăsta ca și când te-ai fi născut azi și n-ai ști ce legi scrise și nescrise are societatea. Să privești totul doar în baza emoțiilor. Emoții pro și emoții contra. Ai risca să trăiești așa ceva? Indiferent în care barcă te-ai afla? Ai fi făcut aceleași alegeri finale? Ai fi continuat la fel? Dacă întrebi 10 oameni în jur ce înseamnă pentru ei fericirea, ai auzi 10 definiții diferite.

Arlene: Exista doua forte pe Pamânt cu care n-ai vrea vreodata sa-ti masori puterile. Una este natura. Cealalta este iubirea. Nu este o situatie ideala, dar femeia îl adora pe baiatul nostru. Cum sa fii un parinte întelept fara sa te lasi înduiosat de cineva care îti adora copilul? Practic, ar fi antisocial.

Părinții lui Brian servesc ei înșiși o lecție privitorului. E o lecție complexă și complicată. Pe care o poți accepta sau nu. O poți accepta în multe feluri diferite. Suntem, pur și simplu, rezultatul propriilor noastre alegeri, în fiecare moment.

Jane: Viata este o colectie de momente. Important este sa contribui cât mai mult pentru a avea cât mai multe frumoase.

Brian are pereții plini de refuzuri din partea revistelor cărora le-a trimis povești spre publicare. În timp ce unii îl văd plin de eșecuri, el continuă să spere, să interpreteze refuzurile în felul său, să codeze totul altfel. E felul de a gândi al celor care, într-o bună zi, ajung sus, indiferent la ce anume se referă acel „sus”. Ideal e să ajungi sus pe toate planurile: personal, relațional, profesional, financiar…

Arielle: Pune deoparte ceea ce crezi tu despre cum sunt oamenii, Brian. Lumea te va surprinde cu bunavointa ei daca o lasi.

Cât de mult reușim să facem asta? Cât de des exersăm observarea lumii fără să o judecăm? Cât de puțin ne raportăm la bunătatea celor din jur și cât la răutatea, la greșelile lor?

Pe planeta asta, totul e trecător. Totul. Și viața, și oamenii, și lucrurile, și evenimentele, și sentimentele… Dar toate sunt înlocuite cu ceva, la alegerea noastră. Când schimbarea se face dirijată de mințile noastre și nu cu noi în postura de sclavi ai schimbării, se cheamă că există inteligență emoțională. Dar ea, inteligența asta, se exersează zilnic, în cele mai grele încercări, pentru a fi crescută în mod sigur și sănătos…

Faptul ca ceva anume nu dureaza pentru totdeauna nu îi scade valoarea. Eu, personal, sunt foarte de acord cu asta.

Mai jos am postat o piesă de pe coloana sonoră a filmului – „Le Temps de L’Amour”, cu Terra Naomi. „Je t’aime. Just for the records.” Cam așa.

17 gânduri despre „5 to 7. Iubire de după-amiază.

  samewhiteblue a spus:
  iulie 5, 2015 la 1:46 pm

  De încercat! 🙂

   drstoica a răspuns:
   iulie 5, 2015 la 2:13 pm

   Filmul sau experiența din film? 🙂

    samewhiteblue a spus:
    iulie 5, 2015 la 2:29 pm

    Mai întâi filmul…căci nu-l știu. Cât despre experiența din film, care e legată de o poveste de iubire….oricând, dacă simți. Dacă nu…asta e!

     drstoica a răspuns:
     iulie 5, 2015 la 2:40 pm

     Vezi filmul și decizi după dacă schimbi ceva în răspunsul de mai sus. 🙂

      samewhiteblue a spus:
      iulie 5, 2015 la 2:45 pm

      Nu mă ademeni, căci trebuie să termin o strategie de branding! 🙂 Revin cu un răspuns pe măsură după ce văd filmul. Râd!

       drstoica a răspuns:
       iulie 5, 2015 la 3:12 pm

       Povestea lor îți va inspira crunt strategia de branding! :))

        samewhiteblue a spus:
        iulie 5, 2015 la 3:46 pm

        Dacă e crunt s-ar putea să propun o poziționare cu fluturași, inimioare..or lacrimi multe. Râd!

         drstoica a răspuns:
         iulie 5, 2015 la 4:06 pm

         Propune, se vinde bine așa ceva. 🙂

  Ioana a spus:
  iulie 5, 2015 la 2:58 pm

  Titlul tău mi-a adus aminte de „Dragoste de după-amiază” (Love in the Afternoon), de asemenea un film romantic, cu Audrey Hepburn şi Gary Cooper. Ce mi-a mai plăcut…!
  În ceea ce priveşte „5 to 7″, chiar mă atrage subiectul – îl pun şi pe acesta pe lista de aşteptare 🙂 Îmi plac filmele mai puţin cunoscute!

   drstoica a răspuns:
   iulie 5, 2015 la 3:11 pm

   E foarte drăguț și interesant tratată întâmplarea în sine. Și chiar așa e tradus titlul la noi: Iubire de după-amiază. Între 5 și 7. 🙂

  Ioana a spus:
  iulie 5, 2015 la 3:13 pm

  Ei, uite… m-am luat cu vorba şi am uitat să spun că Anton Yelchin este unul dintre actorii pe care îl apreciez foarte mult – apropo, ai văzut Rudderless (2014), cu o temă extraordinară?

   drstoica a răspuns:
   iulie 5, 2015 la 4:09 pm

   Nu l-am văzut, dar tocmai l-am trecut pe listă. 🙂 Mulțumesc, Ioana!
   Și mie îmi place Anton Yelchin. Un actor american de origine sovietică, fără să-i bănuiești originea. Are un aer cumva occidental. 🙂

  Ana a spus:
  iulie 6, 2015 la 10:34 am

  Sa zic sau sa nu zic? 😛 Sa zic , zic : ma puse nu stiu cine sa googalesc dupa filmulet…mi-am zis ca ma uit la trailer , vaz io ce si cum si ma decid p-orma…si ,mentionez,e luni , io-s la job , in birou , ma topesc incetisor si sigur de caldura si gatul ma doare ca dracu'( cine haleste inghetata cu mainile si cu picioarele , asa cum am facut eu , ca mine sa pateasca) si decisa am ramas , cu mutra si ochii in filme-online punct com , timp de aproape 2 ore….Habar nu am daca au sunat telefoanele p-acilea , daca colegii au vorbit au ba cu mine…m-am „mufat” total si absolut la film…Mno , doc , ce-mi facusi ,bre , in ziua asta de luni,huh? 😀 😀 😆 Ca asa sa tot incepi saptamana: cu vise frumoase , cu ecranizari ce se pliaza pe propriile-mi vise si ganduri si cu rasu’-plansu’. 😀
  Multumesc!

  P.S. Voi rebloga postarea aceasta , la mine….

   drstoica a răspuns:
   iulie 6, 2015 la 10:55 am

   :)) Bun așa! Să-ți fie săptămâna toată plină de visuri frumoase și neapărat împlinite! 🙂
   Cu alte cuvinte, ai fost în transă hipnotică timp de aproape două ore. 🙂
   Mulțumesc, Ana!

    Ana a spus:
    iulie 6, 2015 la 12:52 pm

    Da , as putea spune si asa : transa hipnotica 🙂

     drstoica a răspuns:
     iulie 6, 2015 la 4:23 pm

     Am zâmbit, dar chiar asta a fost: transă. Transa e un fenomen natural al minții, îl trăim zilnic, e benefic.

      Ana a spus:
      iulie 6, 2015 la 5:00 pm

      Mi-a facut bine , intr-adevar!

Ia descarcă și tu niște vorbe aici!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s