Tu ce faci cu barca ta?

Publicat pe Actualizat pe

barcaMedicina spune că orice stare de tristețe accentuată, care se prelungește dincolo de două săptămâni, este o depresie. Mai ușoară sau mai grea, afecțiunea asta îl determină pe om să devină altceva decât el însuși. Însă cauza, deși aparent manifestată fizic, este doar una imaginară, una care poate fi rezolvată prin exerciții de schimbare a percepției și nu a lumii din jur. E imposibil, însă, să schimbi pe cineva care nu-și dă seama că în el e problema.

Profesorul universitar american de psihologie Martin Seligman tocmai a finalizat un studiu care arată că depresia are 3 cauze mari și late. Sunt, de fapt, 3 tipuri de atitudine a omului față de el însuși, față de ceilalți și față de viață:

-proiecții nesatisfăcătoare. Ele vin din deformarea prea mare a realității, din dorința de a impune lumii propriul film, atât de diferit de ceea ce trăiește lumea exterioară. Oamenii nu se conformează realității tale și asta duce la furie și tristețe exagerate.

-evaluările greșite. Sunt date de așteptările nepotrivite sau mult prea mari pe care ni le formăm în relațiile cu ceilalți. Avem pretenția ca ei să trăiască după regulile noastre și nu după regulile lor.

-convingeri negative. Ele sunt rezultatul unor experiențe sau al unui șir de experiențe personale, aparent protectoare la adresa celui care le are. Orice „nu pot, e greu, n-are cum, doar de X depinde ca eu să pot, numai dacă aș avea aș putea…” sunt simple autolimitări. Ne creăm convingeri care să ne țină în zona de confort, deși comunicarea reală, relaționarea, succesul, prosperitatea, fericirea sunt mereu în afara ei.

Nu suntem la mâna nimănui. Atunci când ni se pare că suntem, noi alegem, de fapt, mâna aia și refuzăm să o schimbăm. 🙂 Orice rezolvare survine prin schimbare: de atitudine, de gândire, de postură corporală, de acțiune, de loc, de anturaj, de context și circumstanțe. Rezistența la schimbare reală duce la proiecții nesatisfăcătoare, la evaluări greșite, la convingeri negative. De ce să stăm noi la mâna ăstora când putem să decidem cum vrem să ne arate viețile? Ne-am născut ca să experimentăm continuu, ca să trăim ceea ce n-am mai trăit, ca să descoperim ce a rămas nedescoperit, cu orice risc. Asta înseamnă evoluție, nu suferință. Barca e în siguranță la mal, nu?

11 gânduri despre „Tu ce faci cu barca ta?

  samewhiteblue a spus:
  iunie 25, 2015 la 11:22 am

  Ferice de cei care reușesc să înțeleagă că tot ceea ce ne spunem în momentele de neputință nu sunt ,,ajutoare”, ci limitări și că multe din năzuințele noastre sunt nerealiste!

   drstoica a răspuns:
   iunie 25, 2015 la 3:43 pm

   Da, Simona, fix așa se întâmplă. Totul e în mințile noastre. Trebuie doar să avem puterea de a schimba înăuntru, că în afară se va schimba automat.

  Mala a spus:
  iunie 25, 2015 la 2:32 pm

  Daca e doar o depresie de conjunctura, fara ceva substrat organic atunci mediul, prietenii si omul insusi vor avea un cuvint de spus in reabilitare.

   drstoica a răspuns:
   iunie 25, 2015 la 3:52 pm

   Corect, Mala. Însă oricare ar fi situația, butonul de reabilitare stă în mințile noastre. Acceptarea schimbării duce întotdeauna la altceva. Am lucrat de câteva ori cu cineva care lua de câțiva ani anti-depresive. Recomand întotdeauna unui client să continue psihoterapia (dacă face așa ceva) și tratamentul (în caz că-l are prescris). Rezultatele au fost mai mult decât îmbucurătoare. Este din nou un om normal, fericit, capabil să se vadă cu adevărat pe sine însuși și să-și observe succesul pe care doar cei din jur reușeau să i-l mai vadă la un moment dat. Am învățat de la Richard Bandler că nimic nu e de nerezolvat. Și nu medicamentele sunt soluția. Ba dimpotrivă. El, la invitația Guvernului american, a lucrat cu și a ajutat să se vindece inclusiv persoane cu schizofrenie, ca și când respectivii n-ar fi avut niciodată așa probleme de sănătate mentală.

    Mala a spus:
    iunie 25, 2015 la 10:12 pm

    Incredibil! Ceea ce-mi spui pare desprins din literatura SF desi stiu ca, bolile psihice sunt un capitol atit de putin cunoscut noua! Cred ca e posibil orice pentru ca creierul uman e atit de imprevizibil si atit de putin deslusit.

     drstoica a răspuns:
     iunie 25, 2015 la 11:13 pm

     Important este ca, înțelegând lumea altfel decât până acum, holistic, să ne și pregătim, să și facem acele lucruri care ar putea aduce rezultate diferite și mai bune. Am înțeles că nu trebuie să mai etichetez nimic ca fiind imposibil până ce nu încep să fac acel lucru. Și constat atunci dacă merită să-l mai fac, dacă mă ajută cu ceva sau nu. Dar pt asta, experimentez personal ori de câte ori ține de mine.
     Știi de câte ori am auzit: „n-ai cum, nu te băga, n-o să-ți iasă și îți pierzi credibilitatea”? Pfff… de multe ori. Dar nu mai ascult oamenii care spun atât de categoric că nu se poate, fiindcă, în realitate, ei sunt supărați pe ei înșiși că nu fac mai mult și tind să proiecteze cu „prietenie” în ceilalți propriile neîmpliniri, să-i împiedice și pe alții, ca să-și confirme „rațional” imposibilitatea împlinirii unor visuri, proiecte, simple dorințe. Iar după ce reușesc sau reușim, ce crezi că se întâmplă cu credibilitatea aia? 🙂 Crește muuult mai mult decât ar fi scăzut dacă nu reușeam. 🙂

  Mika a spus:
  iunie 26, 2015 la 9:15 am

  Da, interesant materialul dar, ma intreb, a reusit cineva, vreodata ,sa simta ce gandeste cel in cauza, asa zisul depresiv,lumea in care traim ne impinge catre aceste depresii, faptul ca, omul zilei de astazi a uitat in totalitate de moralitate, de constiinta, cei de langa tine, constati ca, te mint cu o nonsalanta.. .tara, sistemele, totul este un haos.. ..toate acestea, ne duc spre fericire?…nu exista o zi in care sa nu citesc un material psihologic in ideea ca, voi primi intr-o zi anumite raspunsuri.. .dar, ..o speranta greu de realizat, vreodata.. totul este stereotip.. .aceleasi teorii dezvoltate de fiecare in felul sau.. ..teorii, baza psihologiei, ma intreb, daca fiecare individ este” educat”,in prisma acestor teorii vom ajunge niste roboti fericiti?. ..omul este unic asta trebuie sa intelegem si oricat de greu ne este unora sa acceptam, niciodata nimeni nu v-a reusi sa simta, traiasca in aceeasi intensitate, ca un alt individ. Daca se dorea altfel, divinitatea ne-ar fi facut pe sistem indigo.

   drstoica a răspuns:
   iunie 26, 2015 la 9:50 am

   Tu ai dreptate, Mika, societatea e de multe ori nedreaptă, sunt destule lucruri foarte neplăcute care se întâmplă în jurul nostru. Întotdeauna a fost așa. Procentul celor depresivi nu este mai mare acum decât în secolul trecut, de exemplu. În condițiile în care prima jumătate a secolului trecut a marcat în mod real și fizic omenirea prin cele două războaie.
   Și eu m-am aflat jos. Foarte jos, la un moment dat. Acolo unde crezi că nu mai există răspunsuri, că nu mai există soluții. Dar dacă am vrut să se schimbe ceva, a trebuit să mă implic personal, nu să aștept schimbarea ca venind din exterior. Să fac eu altceva decât ceea ce făcusem până atunci și nu mai dădea rezultate.
   Am lucrat deja cu atât de mulți oameni pe parte de coaching, hipnoterapie, încât nimic nu mă mai poate convinge că nu se poate. Așa cum scriam într-un comentariu mai sus, se vindecă oameni cu probleme medicale grave, gen paranoia sau schizofrenie, cu atât mai mult persoanele care nu-s bolnave, ci doar într-un moment de rătăcire, de rezistență la schimbare. E o vorbă pe care Darwin a zis-o cu mult timp în urmă: nu supraviețuiesc speciile cele mai puternice sau cele mai inteligente. Ci acelea care se adaptează cel mai bine la schimbare. Dacă înțelegem asta, înțelegem esența vieții, a evoluției ca individ unic, de care și tu vorbeai. Important este să înțelegem asta în mod susținător și nu autolimitativ.
   Știi… Se spune că, în fața lui Dumnezeu, cel mai mare păcat e să nu faci totul pentru a fi fericit…
   Îți doresc o zi exact așa cum îmi doresc și mie, Mika! 🙂

  Gaby a spus:
  iunie 26, 2015 la 2:07 pm

  Astea 3 descoperiri seamana cam mult cu teoria dezvoltata de Aaron Beck asupra depresiei… si convingerile negative asupra vietii.

   drstoica a răspuns:
   iunie 26, 2015 la 2:45 pm

   Faptul că seamănă cu ceva discutat anterior sau că ar fi o teorie nouă nu știu câtă relevanță are. 🙂 Important este ce facem ca să păstrăm o percepție sănătoasă, echilibrată asupra lumii exterioare, astfel încât reprezentarea personală să ne ducă în diecția de viață dorită. Păi, nu? 🙂

  adrian0602 a spus:
  iunie 28, 2015 la 4:50 pm

  Reblogged this on adriandc.

Ia descarcă și tu niște vorbe aici!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s