Carti de dezvoltare personala (11)

Publicat pe Actualizat pe

omul viktor franklViktor E. Frankl a fost un doctor austriac în pisihiatrie și neurologie, evreu la origine, trăgându-se, pe linie maternă, dintr-o foarte importantă familie cehă. Frankl a creat a treia mare școală vieneză de psihiatrie (psihanaliză, analiză existențială), după Freud și Adler.

Freud spune că nevoia supremă a omului e cea de plăcere.

Adler are altă convingere și numește ca fiind cea mai importantă nevoia de putere.

Frankl nu e de acord cu niciunul dintre ceilalți doi și vorbește în mod esențial de nevoia de sens. Atunci când reușești să dai un sens vieții tale, oricare ar fi el, nimic nu te poate opri să trăiești ceea ce-ți dorești, să devii ceea ce vrei să devii și să ai ceea ce-ți propui să ai. Cu cât sensul lucrurilor pe care le faci sau le iubești este mai bine definit, mai puternic, cu atât mai fericit devii fără să fii dependent de lumea exterioară. Credința necondiționată într-un sens necondiționat.

„Omul în căutarea sensului vieții” este una dintre CELE MAI BUNE cărți de dezvoltare personală pe care le-am citit și recitit vreodată. E acel gen de text care te transpune, care declanșează „aha”-uri în cascadă, pe care îl recitești de fiecare dată cu mare interes, fiind curios cum oare te va mai ajuta și de data asta.

Cartea a fost publicată în 73 de ediții numai în limba engleză! A fost tradusă în 19 limbi.

Frankl îndeamnă omul să nu devină obsedat de succes, disperat să aibă ori să obțină ceva. „Căci succesul, asemenea fericirii, nu poate fi urmărit; el trebuie să urmeze, și chiar numai așa se și întâmplă, ca un efect secundar neintenționat, din acea dedicare a omului față de o cauză mai mare decât el însuși, sau ca un produs secundar al dăruirii necondiționate de sine către o altă persoană. Fericirea trebuie să vină de la sine – și faptul acesta este valabil și pentru succes: trebuie să îl lași să se producă tocmai nepurtându-i de grijă. Ascultă ce anume îți poruncește conștiința să faci și du la bun sfârșit lucrul acela, pe cât de bine îți stă în putință. Atunci, vei apuca ziua când vei vedea că, pe termen lung – repet: pe termen lung! – succesul te va urma tocmai pentru că ai uitat să te gândești întruna la el.”

Psihiatrul vienez, evreu fiind, a stat 3 ani prin 4 lagăre naziste de concentrare și exterminare, în perioada Celui de-al Doilea Război Mondial. Prin cele mai mari și mai înfricoșătoare: Auschwitz și Dachau. A fost eliberat în 1945, la 40 de ani. A murit în 1997. Ca un om fericit, după încă 52 de ani. Tocmai pentru că a făcut el însuși ceea ce le-a recomandat mereu altora.

Cartea istorisește viața unui om care, dintr-un număr, a redevenit o persoană. În prima parte, ne sunt povestite mai degrabă lucrurile așa cum s-au întâmplat ele, în ordine cronologică. În a doua parte, primim diverse explicații de o valoare interioară ieșită din comun.

„Încercarea de a ne dezvolta simțul umorului în lagăr și de a vedea lucrurile într-o lumină hazlie este un soi de artificiu pe care-l învățăm în timp ce deprindem arta de a trăi. Cu toate acestea, iată că este posibil să practici arta de a trăi chiar și într-un lagăr de concentrare, deși suferința este omniprezentă. Să fac o analogie: suferința omului se aseamănă cu comportamentul gazului. Dacă se pompează o anumită cantitate de gaz într-o încăpere goală, gazul va umple camera complet și uniform, indiferent cât de mare ar fi ea. Tot astfel, suferința umple întru totul sufletul uman și gândirea conștientă, indiferent dacă e vorba de o suferință mare sau de una mică. De aceea, ‘mărimea’ suferinței umane este absolut relativă.”

Cu alte cuvinte, tu decizi cât de mare îți este suferința și ce faci ca să treci peste ea, ca să o diluezi, ca să o transformi în starea pe care îți doreși să o ai.

„Ai întotdeauna de făcut alegeri. Reacțiile sufletești ale tovarășilor de lagăr trebuie văzute ca fiind mai mult decât o simplă expresie a anumitor nevoi fizice și sociologice. Chiar dacă unele condiții, precum lipsa de somn, hrana insuficientă și alte poveri sufletești, ne pot sugera că deținuții erau constrânși să reacționeze într-un anumit fel, la o analiză mai atentă ne devine limpede că genul de om care ajungea să devină deținutul era rezultatul unei decizii personale, nu doar rezultatul influențelor lagărului asupra sa. Orice om, în mod fundamental, indiferent de împrejurări, decide ce urmează să devină.”

Ceea ce contează este să schimbi, să transformi ceva în gândirea și în acțiunile tale până ce scoți tot ce e mai bun din orice situație. De aceea, unele întâmplări ne bucură, altele ne învață. Nu există eșec; există doar feedback.

Potențialul uman ne permite întotdeauna 3 lucruri. Pe care le vedem sau nu le vedem, după cum noi înșine decidem:

1.Potențialul ne susține, în mod indubitabil, să transformăm suferința într-o realizare omenească și într-o împlinire umană, în ceva din care să învățăm cu adevărat;

2.Ne susține să derivăm din vinovăție șansa de a ne schimba în bine, încercând să vedem lucrurile și din perspectiva celorlalți; chiar și a celor care nu ne plac sau ne greșesc;

3.Ne susține să derivăm din efemeritatea vieții un motiv de a trece în mod responsabil la acțiune, de a face, nu doar de a gândi; de a face altceva decât am făcut și nu a dat rezultate; de a face, nu de a aștepta să se facă.

Reclame

3 gânduri despre „Carti de dezvoltare personala (11)

  adrian0602 a spus:
  iunie 16, 2015 la 9:30 pm

  Reblogged this on adriandc.

  bibliotecaprobota a spus:
  iunie 19, 2015 la 7:57 am

  Reblogged this on BIBLIOTECA PROBOTA and commented:
  Psihanaliza

   drstoica a răspuns:
   iunie 19, 2015 la 9:34 am

   Da. Și logoterapie, după cum îi spune Frankl.

Ia descarcă și tu niște vorbe aici!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s