Män som hatar kvinnor. În felul sau scandinav

Publicat pe Actualizat pe

poster-tgwtdtAdică, The Girl with the Dragon Tattoo. Varianta originală a filmului. Cea suedeză, făcută în 2009, după romanul lui Stieg Larsson. Câștigător al premiului BAFTA pentru cel mai bun film într-o limbă străină. Plus alte două nominalizări îndreptățite.

De-a lungul timpului, americanii au refăcut mai multe producții după ce scandinavii au avut succes serios cu niște povești tipice lor. Dar întotdeauna, între varianta americană și cea suedeză/daneză/norvegiană a existat o diferență evidentă de nuanță, de abordare, de construcție a personajelor. În avantajul spectatorului care se poate delecta ușor cu ambele încercări.

Un jurnalist – Mikael Blomkvist – cu o reputație ireproșabilă cade în capcana unor probe din care dispar brusc sursele și martorii. Așa că e condamnat la 3 luni de închisoare și plata unor daune serioase către un miliardar „prejudiciat” prin dezvăluirile făcute în presă.

O tânără de 24 de ani – Lisbeth Salander, rebelă, inteligentă, talentată, introvertă, dură, cu vizibile semne comportamentale ale unui trecut greu. Cel puțin greu.

Un bătrân foarte bogat – Henrik Vanger – caută, de 40 de ani, ucigașul nepoatei sale Harriet.

E un thriller bine făcut, care urmărește o serie de crime vechi, sadice, de natură sexual-religioasă. Punct de pornire: niște foști naziști suedezi și nu numai. Cu acțiune, cu nervi, cu poze, cu sex, cu foc, cu ceva iubire, cu accent mai degrabă pe latura psihologică a tinerei Lisbeth, pe ceea ce face un om să fie așa cum e în viața lui. Urmărind-o pe fata plină de calități și defecte, te întrebi: „oare de ce judec eu oamenii atât de des? oare de unde știu eu cum sunt ei atunci când le pun etichete? oare cum ar fi să nu mai fac pe justițiarul luându-mă după aparențe?” Nici măcar atunci când cred că deja cunosc bine un om, nu-l cunosc cu adevărat. Pentru că eu nu sunt el.

Dacă vrei să schimbi pe cineva, ajută-l necondiționat, nu-i impune nimic, fii lângă el așa cum își dorește el, nu așa cum îți dorești tu. În caz că nu poți, lasă-l în pace, mergi pe drumul tău, e ok. Mikael și Lisbeth predau o lecție de înțelegere, de acceptare, de intimitate, de schimbare reală.

Stieg Larsson a murit spontan, în 2004, lăsând nepublicate trei romane, cunoscute drept trilogia Millenium. Devenit best-seller în întreaga lume, „Bărbați care urăsc femeile” a dus la filmul suedez cu cele mai mari încasări din istorie și din Europa anului 2009.

2 gânduri despre „Män som hatar kvinnor. În felul sau scandinav

  Mala a spus:
  iunie 13, 2015 la 2:34 pm

  Il caut pe net ca sa-l vad. Se pare ca exista ceva probleme cu filmul asta.

   drstoica a răspuns:
   iunie 13, 2015 la 2:44 pm

   Îl vei găsi, sunt sigur. 🙂

Ia descarcă și tu niște vorbe aici!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s