Insurgent. Razboiul e în noi însine

Publicat pe Actualizat pe

insurgent-posterAl doilea film făcut după trilogia Veronicăi Roth. A fost Divergent (aici despre el), în 2014. Anul ăsta, Insurgent. Urmează Detergent, cred. 🙂 Nu, glumesc; deși cred că un Detergent ar scoate toate petele din primele două părți. 🙂

Filmul are aceleași personaje principale ca și primul din serie. Shailene Woodley rămâne cheia: Tris. Kate Winslet rămâne vedeta de pe afiș: Jeanine, șefa Erudiților. S-a schimbat însă regizorul: Robert Schwentke, un neamț.

Încă am impresia că e mult mai bună cartea, chiar dacă nu am citit-o. 🙂

La 200 de ani după ultimul război planetar, a mai rămas un singur oraș. Chicago, ni se spune în Divergent. Comunitatea e înconjurată de un zid protector. Toți sunt conștienți că dincolo, în afară i-ar aștepta o nouă catastrofă. Doar pacifiștii trăiesc în jurul orașului, foarte aproape de el, dar în natură. Și-atât.

Lumea e împărțită în 5 facțiuni distincte. S-a realizat asta ca o strategie de păstrare a păcii de durată. Și a funcționat. Erudiții – cei mai inteligenți, mai culți, dedicați exclusiv raționamentelor logice; Neînfricații – spiritele războinice, menite să păstreze liniștea și ordinea; Abnegații – care servesc în mod echilibrat specia umană, cei mai înțelepți dintre supraviețuitori; Candizii – sinceri fără limită, adepți convinși ai justiției, ai dreptății autentice; și Armonioșii – pacifiști, mereu în banca lor, lucrând pământul, bucurându-se de viața simplă pe care o trăiesc.

Abnegații au condus lumea. Erudiților nu le place, vor ei postura supremă, iar Jeanine face din asta o obsesie.

Mai există două categorii de oameni: Exclușii – cei care nu s-au putut încadra în niciuna dintre facțiuni, un fel de oameni ai străzii, și Divergenții – cei care pot face parte, conform testelor, din mai multe facțiuni în același timp. Iar aceștia din urmă constituie un pericol pentru omenire, fiindcă nu pot fi controlați. Între timp, devin niște insurgenți, încercând să revoluționeze sistemul.

Toată povestea e o metaforă despre inteligența emoțională, despre personalitatea omului. Dacă vrei să fii fericit, pune abnegația pe primul loc, exploatează cum se cuvine inteligența mentală (IQ-ul), confruntă-te plin/ă de curaj cu problemele tale, ia-ți timp suficient să fii bun și ține minte că adevărul e mai sănătos decât orice minciună. Nu se poate să dezvolți la extrem doar una, două din trăsăturile tale interioare. Nici măcar un divergent Abnegat, Neînfricat, Erudit, precum Tris, nu-și găsește echilibrul și capacitatea de a fi cine își dorește să fie dacă nu alege să-și identifice Toate emoțiile, să se confrunte cu ele și să le gestioneze în mod corect. Iar Divergenții devin salvatorii unei lumi reduse la niște tipare controlabile, supuse, necreative.

Tris: Te-ai înselat în privinta noastra, a divergentilor… N-am fost niciodata o problema. Am fost solutia.

Deși nu e deloc o capodoperă cinematografică, filmul ăsta dă o lecție. Dacă ești doar furios și sincer (justițiar), nu poți decât să distrugi tot ce lumea întreagă a construit. Dacă te lași dominat de frică, neadmițând că logica are neajunsurile ei, oricât de inteligent și cult ai fi, viața se transformă în cifre și rezultate morbide. E nevoie ca omul să trăiască folosindu-se simultan de minte și suflet. Să gândească cerebral, să aleagă emoțional.

Războiul e în noi înșine. Să căutăm mereu înăuntru, pentru că acolo e conflictul. Să căutăm mereu înăuntru, pentru că acolo e speranța, acolo e soluția. Cel mai mare conflict îl avem cu propria persoană. Dar odată rezolvat, lumea exterioară va arăta altfel. Cine se dedică acestui proces personal, știe cum e. Cine refuză să facă asta va spune întotdeauna că nu se poate. Tocmai pentru că nici măcar nu încearcă.

Insurgent-Banner

4 gânduri despre „Insurgent. Razboiul e în noi însine

  dana alexandru a spus:
  iunie 11, 2015 la 12:21 pm

  Chiar mi a placut Divergent.De l- oi gasi pe undeva ,o sa urmaresc si Insurgent. Despre „Detergent” ai auzit ceva:e pudra sau lichid? :)) zi frumoasa sa ai!! 🙂

   drstoica a răspuns:
   iunie 11, 2015 la 11:39 pm

   Detergent e video. Da’ spală bine. Creiere. 🙂

  Cosmi :) a spus:
  iunie 12, 2015 la 2:59 pm

  Coincidenţa face ca, din nou, să fi văzut filmul chiar ieri, imediat ce am terminat de citit cartea (care chiar e mai bună şi cu o acţiune mai dezvoltată decât o arată filmul)… 🙂 A, şi partea a treia va fi ,,Allegiant”, nu ,,Detergent”… 🙂

   drstoica a răspuns:
   iunie 12, 2015 la 3:03 pm

   Mă gândeam eu că mai bună e cartea.
   Nu e Detergent?!? Nu cred. 🙂 Păcat! 🙂
   Știu de Allegiant. Tot Robert Schwentke va regiza și partea asta. Așteptăm 2016. 🙂

Ia descarcă și tu niște vorbe aici!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s