Divergent. Să fii altfel nu înseamnă să fii defect

Publicat pe

Divergent-PosterUn film făcut, în 2014, de Neil Burger (The Illusionist, Limitless). După trilogia (aproape) SF scrisă de Veronica Roth. Cu Kate Winslet pe alocuri, în distribuție.

După ce omenirea se satură de războaiele catastrofale, ia măsuri concrete pentru instaurarea și menținerea unei păci corecte, de durată. Așa că lumea e împărțită în 5 categorii, în funcție de profilul testat + alegerea personală a fiecărui om: Erudiții – cei care pun cel mai mare preț pe cunoștințe și pe logică; Neînfricații – protectorii tuturor, se ocupă de liniștea cetățenilor; altruiștii din categoria Abnegației; cei foarte de treabă, cei mai liniștiți – membri ai Armoniei, care lucrează pământul, trăind fericiți în afara orașului; și Candoarea care-i include pe cei mai cinstiți și mai apreciativi la adresa ordinii; ei spun adevărul chiar și atunci când ai prefera să nu-l auzi.

Puteai alege o singură dată în viață din ce categorie să faci parte. Sau puteai să nu aderi nicăieri și să devii al nimănui. „Totul funcționează. Fiecare își știe locul. În afară de mine.”

Ideea în sine e foarte interesantă, fiindcă tratează într-un fel accesibil tuturor inteligența emoțională; ce înseamnă ea și ce înseamnă lipsa ei. Omul are o serie întreagă de emoții. Se naște cu ele, le dezvoltă genetic sau cultural. Dar nu le poate suprima total, nu le poate îndepărta, nu și le poate ascunde. Nu e sănătos să facă asta. Ceea ce poate face este să și le recunoască și să le gestioneze spre folosul său și al celorlalți, deopotrivă. Să se folosească de ele exact așa cum face cu ingredientele culinare pentru ca mâncarea să iasă cât mai bună.

Tris și Caleb (soră și frate) provin din familia unor membri ai Abnegației. Această categorie de oameni conduce lumea, însă Erudiții nu sunt de acord, vor să fie ei cei care decid pentru toți, considerând că știu tot ce trebuie să știe despre asta. În urma testării, Caleb alege Erudiții, iar Tris merge la Neînfricați. Doar că la ea testul a fost „neconcludent”. Cel puțin așa i-a spus cea care a testat-o. Și a sfătuit-o să nu dezvăluie nimănui rezultatul, să-și aleagă Abnegația părinților și să rămână acolo, ca să n-o întrebe nimeni nimic. Ea era, de fapt, Divergentă. Neînfricată, Erudită și Altruistă în același timp. Iar astfel de oameni nu pot fi controlați, gândesc deopotrivă și cu mintea și cu inima, gândesc singuri pentru ei înșiși. Din această cauză, erau eliminați pe ascuns. Prea inteligenți emoțional pentru ceilalți, pentru cei mulți. Erudiții credeau că inteligența e tot ce contează. Neînfricații aveau profilul războinicului și-atât. Pe Armonioși nu-i putea deranja nimeni. Cinstiții îți spuneau în față tot ce aveau de spus, chiar dacă riscau evenimente neplăcute. Altruiștii păreau totuși cei mai înțelepți. Dar nu suficient; abnegația nu e de ajuns.

divergentȘi Tris, odată cu mulți alți tineri, intră într-un program dur de inițiere al Neînfricaților. La final, unii urmau să fie admiși, alții să fie picați, devenind membri ai… niciunei facțiuni. Niște homleși.

Tris: Nu-mi vine sa cred ce face Al.

Four: Tu cresti, iar el scade. Se uraste pe sine si, prin urmare, te uraste si pe tine. Pentru ca se teme.

Tris: Toata lumea se teme.

Four: Stiu, dar frica îi schimba foarte tare pe cei ca Al. Nu si pe tine. Pe tine, frica nu te blocheaza. Te trezeste. Am vazut asta.

Așa funcționează inteligența emoțională. Dincolo de ce ar vrea inteligența cognitivă (IQ) să se întâmple.

Și mai e Four (Patru). Cel mai bun din generația lui de Neînfricați. Avea totuși pe spate tatuate însemnele tuturor facțiunilor. Tăcut, rece, foarte curajos.

Tris: De ce le ai pe toate?

Four: Nu vreau sa fiu doar într-un fel. Nu pot. Vreau sa fiu curajos, vreau sa fiu altruist, vreau sa fiu inteligent si cinstit si bun. Înca mai lucrez la partea cu „bun”.

Filmul nu e unul strălucit. Însă povestea în sine e o lecție mare. Dacă vrei să fii un om fericit, pune abnegația pe primul loc, exploatează cum se cuvine inteligența mentală, confruntă-te plin/ă de curaj cu problemele tale, ia-ți timp suficient să fii bun și ține minte că adevărul e mai sănătos decât orice minciună.

Jeanine e liderul Erudiților. Își dorește enorm conducerea asupra tuturor.

Jeanine: Ciudat cum… gânduri, emotii, amintiri… toate pot fi sterse cu ajutorul chimiei.

Tris: Four!!

Jeanine: Nu te aude, nu mai e el. Si suntem mai în siguranta asa.

Tris: În siguranta?! Cum suntem în siguranta?

Jeanine: Geniul sistemului factiunilor consta în faptul ca supunerea fata de factiune elimina amenintarea liberului arbitru. Iar Divergentii sunt periculosi pentru acest sistem. Nu ma întelege gresit. E frumoasa libertatea voastra. Dar e o frumusete pe care nu ne-o permitem.

Din păcate, prea mulți dintre noi trăim în facțiuni, siguri că suntem liberi. Trăim visurile altora, trăim frustrările altora prin dependența de aplauze, trăim ceea ce ni se spune că e bine, ceea ce ni se indică să trăim, ceea ce ni se arată să urâm, să jignim, să pedepsim. Cumpărăm prea des ce și cât ni se dă să cumpărăm, deplângem soarta „săracilor” din Africa, dar facem în permanență risipă de tot ceea ce ei nu au. Când realizăm că suntem pare integrantă din sistem, începem, în sfârșit, să simțim o libertate interioară pe care înainte n-o cunoscuserăm nicicum. Ne reeducăm și ne schimbăm viețile, chiar dacă ceilalți nu înțeleg cum de e posibil.

Anul ăsta a apărut și Insurgent, din aceeași serie. Pentru 2016, se pregătește deja Allegiant – prima parte, fiindu-i anunțată și partea a doua pentru 2017. Cu aceeași Shailene Woodley în rolul principal (nominalizată la Golden Globe, în 2001, pentru The Descendants), dar cu alt regizor decât Divergent.

6 gânduri despre „Divergent. Să fii altfel nu înseamnă să fii defect

  Cosmi :) a spus:
  iunie 7, 2015 la 10:44 am

  Chiar ieri am văzut şi eu filmul şi am citit şi cartea. Într-adevăr, e o poveste captivantă care te prinde în ea… Merită cu siguranţă văzut! 🙂

   drstoica a răspuns:
   iunie 7, 2015 la 4:57 pm

   Da, e ceva care te pune pe gânduri. Orice te pune pe gânduri e binevenit. 🙂

  dana alexandru a spus:
  iunie 7, 2015 la 10:44 am

  L am vazut nu demult la Pro.Bun film,chiar m a impresionat,m a pus pe ganduri.

   drstoica a răspuns:
   iunie 7, 2015 la 4:57 pm

   Subscriu. 🙂

  adrian0602 a spus:
  iunie 8, 2015 la 5:20 am

  Reblogged this on adriandc.

  […] doilea film făcut după trilogia Veronicăi Roth. A fost Divergent (aici despre el), în 2014. Anul ăsta, Insurgent. Urmează Detergent, cred. 🙂 Nu, glumesc; deși cred […]

Ia descarcă și tu niște vorbe aici!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s