Ce zice Maslow despre noi

Publicat pe

oameniiPiramida nevoilor, concepută de psihologul Abraham Maslow, are 5 niveluri. Avea doar 4 în prima fază. Apoi, Maslow l-a cunoscut pe Clare Graves (autorul unui studiu foarte interesant despre care am vorbit aici)  și, în anii ’50, a făcut un upgrade propriei piramide.

Pe prima treaptă se află „nevoile fiziologice”. Puțin mai sus, „nevoia de siguranță”, deasupra – „nevoia de dragoste și apartenență”, „nevoia de autorespect” și, deasupra tuturor, treapta apărută ultima în această piramidă – „autorealizarea” (care dă un sens vieții dincolo de propria persoană). Un sens pe care-l regăsim zilnic în tot ceea ce facem dacă ne propunem acest lucru în mod conștient.

Deși Maslow spunea că nu poți ajunge pe treptele superioare fără să-ți satisfaci mai întâi nevoile primare, între timp au devenit cunoscuți în mod oficial oameni care au renunțat la hrană și apă (aproximativ 2000 pe întreaga planetă) sau persoane care au eliminat (aproape) complet atașamentul dureros, dependența de altcineva (situație căreia noi îi spunem în mod obișnuit „iubire”).

Dar, e drept, ca să ajungă acolo „sus”, cei mai evoluați din specia umană au trăit și ei „jos”, au greșit și au suferit. Din fericire, au învățat și nu au repetat la nesfârșit experiențele neplăcute. „Neplăcut” e un termen perceput (foarte) diferit de fiecare dintre noi. Se poate întâmpla fizic un lucru „neplăcut”, însă unul alege să plângă, să urle de furie, iar altul trece peste, știind că după absolut fiecare noapte, urmează o nouă zi.

Din Piramida lui Maslow, s-au dedus 15 trăsături ale oamenilor aflați în faza autorealizării sau pe drumul cel mai bun către așa ceva. Sunt unele persoane cu doar câteva dintre cele 15 trăsături. Asta înseamnă: „dă-i înainte, că e bine, bine!” 🙂 Cine nu regăsește deloc la sine aceste trăsături poate începe de astăzi să le exerseze în mod conștient, să practice acele lucruri care stimulează resursele, care duc la o altfel de viață. La cea dorită, chiar dacă nu crede că se poate.

Așadar, oamenii care, zi de zi, se autorealizează câte puțin:

1. Acceptă realitatea așa cum e. Un om inteligent mută munții din loc. Un om înțelept îi lasă acolo și-i ocolește, că e mai ușor.

2. Se acceptă pe sine, îi acceptă pe ceilalți și acceptă lumea așa cum este ea, știind că singura persoană pe care o poate schimba cu adevărat este el însuși.

3. Sunt spontani, trăiesc clipa, trăiesc cât pot de mult în prezent. Nu în trecut, nu în viitor. Trecutul e gata, viitorul încă nu există.

4. Se concentrează pe soluționarea problemelor și nu asupra mândriei propriei persoane. Ei știu că, decât să caute obsesiv să li se dea dreptate, e mult mai util pentru starea lor de bine să găsească o rezolvare de depășire a situației.

5. Au un aer detașat și comunică deschis cu toată lumea. Comunicarea corectă și completă descuie întotdeauna orice ușă. Întreruperea comunicării prin: „lasă că știu eu cum e cel mai bine pentru noi/voi”, „nu trebuie să-i mai spun, pentru că știe deja”, „eu să fiu bine, restul nu contează” înseamnă capăt de drum în relațiile de orice fel: profesionale, amicale, de cuplu.

6. Sunt autonomi și independenți. Gândesc pentru ei, simt pentru ei, hotărăsc pentru ei, adaugă valoare celorlalți în mod constant, indiferent de ce spune „lumea”.

7. Au o perspectivă vie asupra oamenilor și lucrurilor, nu una stereotipă. Ei știu că viața e în permanentă schimbare. Că schimbarea nu e doar posibilă, ci și inevitabilă. Că schimbarea e motorul evoluției.

8. Cei mai mulți dintre ei au trăit experiențe mistice sau spirituale intense, deși nu neapărat de natură religioasă. Spiritualul e în fiecare dintre noi. Iubirea în sine e o manifestare spirituală a speciei umane.

9. Se identifică permanent cu întregul, știu că fac parte dintr-un mecanism uriaș perfect, simt Teoria Totului (Teoria Câmpului Unificat), căutată prima oară de Einstein.

10. Relațiile intime cu câțiva oameni iubiți și speciali din viața lor tind să fie profunde și trăite din plin, nu superficiale.

11. Au valori și atitudini democratice.

12. Nu confundă scopurile cu mijloacele.

13. Au un simț al umorului mai mult filozofic decât ostil. Mai mult umor, mai puțin atac la persoană.

14. Se opun conformismului cultural.

15. În loc de a se adapta pur și simplu la mediu, îl transcend. Omul poate transcende orice lucru finit, orice sentiment, orice emoție, orice vis, orice greutate. Nimic nu e veșnic, totul e în mod absolut natural trecător. Nu poți ajunge undeva, oriunde, fără să lași ceva în urmă. Iar viața merge întotdeauna înainte.

5 gânduri despre „Ce zice Maslow despre noi

  Cosmi :) a spus:
  iunie 2, 2015 la 6:04 pm

  Mă inspiră…

   drstoica a răspuns:
   iunie 2, 2015 la 8:16 pm

   Să-ți fie viața plină de inspirație! 🙂

  adrian0602 a spus:
  iunie 2, 2015 la 7:39 pm

  Reblogged this on adriandc.

  Pusa a spus:
  iunie 2, 2015 la 10:20 pm

  Stii ceva? Maine o printez si-o pun pe perete la birou, cine are nevoie precis se va inspira. 🙂 Multumesc!
  P.S. Punctul 3, e greu tare! 🙂

   drstoica a răspuns:
   iunie 3, 2015 la 7:56 am

   Bravo, inspirație inspirată pentru toată lumea! 🙂
   P.S. Alții spun că alte puncte sunt tare grele. 🙂 Chestie de percepție. Ceea ce omul face în mod obișnuit spune că așa trebuie făcut, că e ușor. Ceea ce omul nu (prea) face spune că nu are cum să fie făcut. 🙂 Dar absolut tot în viață se exersează, iar rezultatele sunt inevitabil din ce în ce mai bune.

Ia descarcă și tu niște vorbe aici!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s