Știu că nu-ți vine să crezi, dar ia adu-ți aminte! :)

Publicat pe

invatareHai să-ți vând gratis un „trick” de viață cotidiană. 🙂

Când un om întârzie la o întâlnire cu oră bine stabilită, va suna sau va fi sunat ca să știe și celălalt dacă întârziatul mai apare și când. La nivel inconștient, cel care a întârziat deja va transmite repede: „ajung în 5 minute” sau „în 10 minute”. Inconștient. Fiindcă niciodată el nu va ajunge în doar 5 sau 10 minute dacă așa a spus. El știe că, de fapt, nu poate ajunge în cât spune, însă vrea să-l îmbuneze pe cel care-l așteaptă și poate s-a supărat cumva pentru întârziere. Dar ce se întâmplă în realitate?

Celălalt se va simți păcălit de două ori în aceeași situație: primul promite că ajunge la o anumită oră, nu ajunge, promite din nou că ajunge „în 10 minute” și iarăși nu ajunge, întârziind încă 10 minute. Cel ce așteaptă, tot la nivel inconștient, chiar dacă nu se supără conștient, va percepe, va evalua și va interpreta situația în defavoarea omului care l-a păcălit de două ori, pe aceeași temă, în aceeași zi. Și, pe viitor, când criteriul seriozității va fi decisiv, va alege un alt colaborator, fără să-și dea seama, fără să aibă resentimente conștiente față de cel care întârzia cândva.

E o lecție pe care am învățat-o eu însumi din experiență. Rememorează acum un moment în care ai întârziat. Ce i-ai zis celui care te aștepta și te întreba ce faci, de ce nu vii? Te-ai încadrat cu adevărat în timpul pe care i l-ai dat? Dar atunci când altcineva a întârziat în timp ce tu așteptai? Cum a fost, cât de punctual s-a dovedit?

Dacă întârzii la o întâlnire, nu e un capăt de țară. Dar când te scuzi la telefon și spui în câte alte minute ajungi, spune-i exact în cât timp ai șanse reale să ajungi! Spune-i ” în 30 de minute”, chiar dacă ți-e rușine, chiar dacă te temi că celălalt se va supăra. Celălalt poate se va supăra pe moment, te va „certa”, dar își va asuma întârzierea ta, va face ceva util în cele 30 de minute, iar atunci când vei ajunge în 25 de minute, în loc de 30, va remarca faptul că te-ai ținut de cuvânt. I se schimbă percepția inconștientă, se face un „swicth”, o comutare de pe „neseriosul”, pe „uite că a venit chiar mai devreme decât a promis ultima oară când am vorbit”.

E un detaliu aparent nesemnificativ. Uneori, în mod real nesemnificativ. Dar de multe ori contează, contribuie la setarea unei păreri inconștiente la adresa ta, la hotărâri ce vor fi luate cândva, la o apreciere care nu te va mulțumi și nu vei înțelege de ce. Pentru că mintea conștientă înseamnă doar 5-8% din mintea omului, iar el nici măcar atât nu folosește din ea astfel încât să-și îmbunătățească viața puțin câte puțin.

7 gânduri despre „Știu că nu-ți vine să crezi, dar ia adu-ți aminte! :)

  kariris a spus:
  mai 29, 2015 la 1:57 pm

  Urasc situatiile in care trebuie sa astept, foarte bine ai punctat .

   drstoica a răspuns:
   mai 29, 2015 la 2:42 pm

   Mulțumesc. Eu nu le mai urăsc. Doar le observ și văd ce se întâmplă. 🙂

  adrian0602 a spus:
  mai 29, 2015 la 9:17 pm

  Reblogged this on adriandc.

  dana alexandru a spus:
  mai 30, 2015 la 12:55 am

  De obicei,ma organizez si mi place sa fiu punctuala la o intalnire.Dar nu a fost mereu asa, 🙂 ,adica mi am luat si eu mustrarile de rigoare.De asteptat,nu prea ma supar sa astept,daca,asa cum ai spus si tu,stiu pe bune cat se intarzie.Stiu,suntem oameni,nu ceasuri elvetiene,pot aparea situatii neprevazute ca sa ajungi tarziu undeva,dar imi plac oamenii punctuali,am cativa in anturaj,nu stiu,imi dau o senzatie de incredere,ca pot conta pe ei.Si mai cred ca o persoana mai putin agitata,nervoasa,mai echilibrata interior ,are mai multe sanse de a fi punctual.E doar o parere..:)

   drstoica a răspuns:
   mai 30, 2015 la 2:31 pm

   Da, sunt de acord cu tine, dar eu nu analizam aici întârzierea. Ci tendința aceea când te scuzi că ai întârziat și mai întârzii o dată. 🙂

  madmoisellesarcastique a spus:
  mai 31, 2015 la 4:51 pm

  Si mai rau este atunci cand esti sigur ca vei ajunge in timp si, de fapt, din diverse motive intarzii. Si nici nu anunti! 😀

   drstoica a răspuns:
   mai 31, 2015 la 7:03 pm

   Și tocmai că poți constata că nu e plăcut, de data viitoare procedezi altfel. Anunți. 🙂

Ia descarcă și tu niște vorbe aici!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s