I Origins. Știința și spiritualitatea se exclud reciproc?

Publicat pe

poster-i-originsDr. Ian Gray, specialist în biologia moleculară, om de știință care nu crede decât în dovezile clare, palpabile și măsurabile date de cercetarea de laborator, merge la o petrecere unde cunoaște pe cineva. O fată purtând mască, dar căreia îi fotografiază ochii. Schimbă câteva cuvinte, ajung în pragul unei experiențe erotice spontane 🙂 , după care fata dispare.

Ea: Ai auzit de Phasianidae?

El: Nu. Ce-i asta?

Ea: E o pasare… care simte totul instantaneu. Cânta despre iubire si dezamagire, despre teama, bucurie, tristete într-o singura clipa… într-un tot unitar… E un tipat. Pasarea asta… când îsi întâlneste perechea, e fericită si trista, în același timp. Fericita pentru ca lui i se întâmpla prima data in viata… si trista pentru ca s-a terminat deja.

Ochii reprezintă o amprentă unică pentru fiecare individ în parte. Nu există două perechi de ochi identice. La fel ca ADN-ul. Sofia, fata din povestea lui Ian, are niște ochi cu adevărat superbi. „Heterocromie centrală.” Irisul e colorat diferit, neuniform.

Biologul începe căutarea Sofiei pe internet. Descoperă asemănarea, ajunge în locuri pe unde ea ajunge și… o reîntâlnește.

I-OriginsIan: Te-am gasit prin ochii tai.

Ceea ce urmează te las să descoperi singur, fiindcă povestea are suișuri și coborâșuri, are momente foarte interesante, se joacă excelent cu emoțiile privitorului.

Karen este partenera de laborator a lui Ian. O femeie ambițioasă, care face descoperiri esențiale pentru evoluția speciei umane, care merge pe mâna științei 100%. Dr. Gray nici nu poate concepe că există ceva deasupra științei care să creeze, să transforme ceva fără să existe dovezi clare.

Ea: De ce vrei tu sa demonstrezi ca Dumnezeu nu exista?

Ian: Dar cine a demonstrat vreodata ca Dumnezeu exista?

Sofia este o visătoare, o copilă frumoasă și optimistă, convinsă că viața are aspecte pe care ochiul omului nu le poate vedea, creierul nu le poate înțelege. Crede în simboluri, crede că totul are o continuitate aparte, distinge lucruri deosebite acolo unde ochiul doctorului nu reușește. Ascunde o anume tristețe, nu înțelege experimentele cu râme din laboratorul doctorului, dar îl iubește pe Ian și acceptă imediat să-i fie soție. Deși, nu par a se potrivi foarte tare.

Priya: Un cercetator l-a întrebat pe Dalai Lama ce ar face daca stiinta i-ar demonta credintele. Dupa o pauza lunga, Dalai Lama i-a raspuns: m-as uita la toate datele, le-as pune cât mai bine cap la cap si as încerca sa le înteleg. Si daca dovezile îmi pot demonta credintele, mi le voi schimba.

Ian: Un raspuns bun.

Priya: Ian… ce ai face daca ceva spiritual ti-ar demonta credintele?

Finalul e într-adevăr interesant. E o controversă socială, științifică, spirituală… O variantă imposibil de contrazis, așa cum e imposibil de confirmat 100%. Nu ne rămâne decât să alegem varianta în care să credem. E ca atunci când te afli la o răscruce și trebuie să alegi un drum fără să știi exact care te va duce la destinația dorită. Și alegi, n-ai ce face, pentru că ai nevoie să mergi înainte. Descoperi mai târziu cât de potrivit ai ales.

E o vorbă: „Dacă tu crezi că Dumnezeu există și Dumnezeu nu există, n-ai pierdut nimic. Dacă tu crezi că Dumnezeu nu există și Dumnezeu există, ai pierdut tot.”

Filmul e făcut în 2014, de Mike Cahill, un (semi)anonim! Dar bun de data asta. Recomand I Origins din toată inima.

Reclame

Ia descarcă și tu niște vorbe aici!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s