Carti de dezvoltare personala (10)

Publicat pe Actualizat pe

cele-21-de-legi-supreme-ale-lideruluiJohn Maxwell spune că totul în viață începe și se termină cu leadership (știința/abilitatea de a conduce). Că adevărata măsură a leadershipului înseamnă influență, nici mai mult, nici mai puțin.

Conform statisticilor, influențăm cu toții, vrem, nu vrem, cel puțin 4 persoane în fiecare zi. Dacă deschidem gura, influențăm. Dacă nu deschidem gura, influențăm. Important este, din punctul meu de vedere, să o facem cu integritate. Integritatea e în tine. Influențarea este între tine și celălalt. Dacă prima lipsește din tine, chiar și un minut, influențarea se transformă brusc în manipulare.

În cartea „Cele 21 de legi supreme ale liderului”, Maxwell vorbește despre propriile experiențe de viață, despre poveștile reale ale altora, despre evoluția sa (ca om și ca lider) până în postura creatorului celei mai mari organizații de leadership din lume.

Dacă trăiești fără să adaugi valoare celor din jur, trăiești degeaba. Prin tot ceea ce faci, străduiește-te să servești omenilor așa cum îți servești ție însuți: cu iubire, cu înțelepciune, cu dorința de a evolua, cu echilibru, cu acea energie pe care ceilalți să o vrea mereu în viața lor. Fă-i pe oameni să spună: „mă simt extraordinar în preajma lui/ei!”, fă-i să se bucure că te-au întâlnit, chiar dacă ție nu îndrăznesc să-ți zică lucrul ăsta. Împacă-te cu tine, iartă-ți și controlează-ți ieșirile răutăcioase la adresa oamenilor, chiar dacă ești sigur că merită să-i pedepsești cu vorbe sau cu fapte. Fii modelul care vrei să-ți fie cei din jur! Știu că nu e ușor, dar nu-ți zice asta fără să încerci câte puțin în fiecare zi. Vezi ce ai putea face astăzi nemaifăcut până acum de tine. Orice, ceva mărunt, ceva pozitiv, ceva care îți poate schimba ziua și nu numai ție. „Păi, nu, că nu ține de mine”, ai fi tentat să afirmi. Ok, și dacă ar ține de tine sau dacă s-ar putea, ce ai face pentru ca viața să arate un pic mai frumos astăzi decât ieri?

Când oferi ceva, Oferă, nu le cere oamenilor să primească! Oferă, nu Cere! Oamenilor le place să fie lăsați să aleagă, să decidă pentru ei.

Întreabă-te: „Cum atrag oameni de valoare?” În niciun caz jucând rolul veșnicului justițiar și nici stând trist/ă în casă de dimineața până seara, de seara până dimineața. Internetul e un instrument, nu un mod de viață, nu un refugiu. Nu te face dependent de așa ceva!

Un lider vede mai mult decât văd ceilalți. Pentru că așa alege el, nu pentru că se naște văzând mai mult. Vede mai departe decât văd ceilalți. Vede înaintea celorlalți. Pentru că exersează asta în fiecare zi.

Dacă, în timp ce citești aceste rânduri, tu te gândești la liderii nesiguri, tu cauți liderii care nu-ți plac, în loc să-i cauți prin minte pe cei care îți plac, pe care merită să-i urmezi și de la care să înveți încontinuu, n-ai făcut nimic.

Ce înseamnă un lider autentic pentru mine? Iisus, Gandhi, Mandela, John Maxwell… Sunt multe exemple. Liderii nu-s oameni perfecți; sunt doar din ce în ce mai buni din toate punctele de vedere. Sunt lideri și printre cei pe care-i întâlnesc personal. Cunosc doi cărora le mulțumesc enorm pentru că există și pentru că sunt așa cum sunt: Daniel Bichiș și Adrian Badiu.

“Tu poţi face ceea ce eu nu pot face. Eu pot face ceea ce tu nu poţi face. Împreună putem face lucruri măreţe” Maica Tereza

Și mă bucur să pot face parte din John Maxwell Team. Să-i cunosc astfel pe Paul Martinelli, pe Roddy Galbraith, pe Ed DeCosta… Lideri și mentori adevărați.

4 gânduri despre „Carti de dezvoltare personala (10)

  Mala a spus:
  mai 19, 2015 la 1:13 pm

  Si eu cunosc unul…se numeste Catalin Stoica si caruia-i multumesc pt ca exista. Si ma bucur pt. ca reusesc sa-l citesc in fiecare zi si pt. ca reusesc sa aduc in viata de zi cu zi „ceva”-ul acela care inseamna mult.

   drstoica a răspuns:
   mai 19, 2015 la 7:42 pm

   Nici nu știi cât de mult mă bucur să citesc așa aprecieri din partea ta, Mala! Îți mulțumesc mult și mă declar un om fericit atunci când reușesc să dăruiesc, iar oamenii reușesc să folosească ceea ce eu dăruiesc.
   Și uite-așa ne adăugăm valoare unii altora prin cele mai simple gesturi, prin atitudinea adoptată.

   Irina a spus:
   mai 19, 2015 la 10:27 pm

   Mi-ai luat vorba din gura, Mala. 🙂

    drstoica a răspuns:
    mai 19, 2015 la 10:48 pm

    Plecăciune, Irina, îți foarte mulțumesc! 🙂

Ia descarcă și tu niște vorbe aici!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s