True Detective. „Omul e cel mai crud animal”

Publicat pe Actualizat pe

true-detective-poster-art„Detectivii din Louisiana” s-a numit la noi. Anul trecut, HBO a făcut primul sezon din serialul ăsta. Al doilea își va începe difuzarea în iunie 2015. 8 episoade pe sezon, un singur caz de rezolvat pentru detectivii din Louisiana. Marty Hart (Woody Harrelson) și Rust Cohle (Matthew McConaughey). Ăștia doi oameni dau 75% din valoarea filmului.

Într-o Louisiana uitată de lume, un psihopat răpește copii și tinere fete. Nu cere răscumpărare, nu vrea nimic. Doar să-și satisfacă poftele bolnave.

Cohle: Oamenii de pe-aici habar nu au ca mai exista o lume în afara celei în care traiesc.

Pe una dintre fete, psihopatul o torturează, o ucide, o dezbracă, îi pune coarne de cerb, o leagă într-un fel anume și o lasă la vedere. Ritual complex, nebunie completă. Iar detectivii Rust și Marty sunt pe urmele lui. Doar atunci când i le găsesc.

Atinge întunericul si întunericul te va atinge înapoi.

Aș putea spune pe scurt care sunt bilele albe, aspectele pentru care, din punctul meu de vedere, merită să te uiți.

true_detective_wallpaper-Cei doi actori menționați. Woody Harrelson mă impresionează o dată în plus prin versatilitate. Genial!

Marty e familistul, e pacifistul cu gura mare, e afemeiatul, e supusul, e prietenul-tampon, e omul care intră în tipare dacă nu are cine-l trage afară.

Marty: Oamenii îsi impun reguli. Reguli cu care sa descrie forma lucrurilor.

Cohle e rebelul, e introvertul, e psihologul, e creierul, e „revizorul contabil”, e încăpățânatul, e filosoful, e neînțelesul, e singuraticul, e bunul și răul în același timp.

Rust Cohle: Toti ne purtam la vedere dorintele si cosmarurile. Daca chiar te pui în pielea celuilalt, nu e deloc greu sa citesti dincolo de aparente. Perceptie transcedentala. Trebuie doar sa vrei sa vezi ca are cosmaruri despre care nu vorbeste din diferite motive. Ca sa-ti rezolvi problemele, trebuie sa fii sincer cu ce se întâmpla aici (arata la cap), în camera încuiata.

Împreună sunt specia umană pe calea evoluției sale.

Marty: Crezi ca un barbat poate iubi doua femei în acelasi timp? Adica, poate fi el îndragostit de amândoua?

Rust: Eu nu cred ca oamenii pot iubi. Nu în sensul adevarat al cuvântului.

Marty: Te-ai întrebat vreodata daca esti un individ rau?

Rust: Nu, Marty, eu nu ma întreb asa ceva niciodata. Lumea are nevoie de oameni rai. Ei pazesc lumea de ceilalti oameni rai.

-Relațiile dintre cele mai importante trei personaje ale poveștii. De fapt, Marty, soția sa (Maggie – Michelle Monaghan) și Rust sunt cu mare atenție urmăriți și foarte profund expuși în relațiile dintre ei. Simți, în cazul fiecăruia, măștile și lipsa acestora. Îi iubești și-i detești. Îi vrei mai buni, dar știi că sunt oameni, că le semeni și că ceea ce le dorești lor îți dorești ție. Și te bucuri justificat ori nejustificat odată cu ei. Și chiar nu știi de partea cui să fii în anumite momente.

Îti vad sufletul în marginea ochilor. E coroziv ca acidul. Te bântuie ceva si asta nu-mi place.

-Muzica. Bestială coloana sonoră, începând cu piesa de pe generic: „Far From Any Road”, cea mai cunoscută a grupului The Handsome Family. Apoi, Bob Dylan, John Lee Hooker, Buddy Miller, Tina Turner,Wu-Tang Clan… E o comoară ceea ce se aude în fiecare episod din True Detective.

Rust: Toata viata ai un vis acolo, în cutiuta: visul de a fi om.

-Filmările realizate de sus și foarte de sus; cu macaraua și din elicopter. Te fac să simți că zbori pe deasupra acelei atmosfere greu încărcate din povestea filmului.

true-detective-poster1La capitolul „nu prea reușite”, aș include povestea polițistă în sine, cam trasă de păr. Și felul în care e scris personajul negativ, criminalul ultracăutat 8 episoade întregi. Nu dau mai multe detalii, fiindcă poate vrei să vezi tu însuți filmul și ar fi păcat să-ți stric suspansul. Care suspans mie mi-a fost permanent provocat mult mai ok de relațiile dintre cele trei personaje principale, numite mai sus.

Woody Harrelson și Matthew McConaughey sunt, în același timp, doi dintre producătorii serialului. Creat de Nick Pizzolatto și regizat integral de Cary Joji Fukunaga. Ultimul nu va mai apărea deloc pe genericul sezonului doi, când se va trece la rularea a diferiți regizori, așa cum se obișnuiește în practica hollywoodiană.

Rust: Totul e o singura poveste. Cea mai veche. Lupta dintre lumina si întuneric. Eu cred ca lumina câstiga.

În sezonul următor, dispar personajele lui Woody Harrelson și al lui Matthew McConaughey. Ca să reziste, povestea avea nevoie de alți doi grei. Nu neapărat vedete, cât buni actori. Să vedem cât de inspirată se va dovedi alegerea producătorilor: Colin Farrell și Vince Vaughn. Ultimul ar putea aduce poveștii ceva mai mult umor, probabil; umor care a lipsit primului sezon, iar pentru mine, ăsta e un ingredient important, chiar dacă vorbim despre o dramă. Plus Rachel McAdams, cunoscută din Sherlock Holmes ori din Midnight in Paris.

Ce să zic? Nu e un serial căruia eu i-aș da chiar 9.3, ca pe imdb, dar e de văzut, e mai bun decât multe altele.

Uite mai jos piesa celor de la The Handsome Family – Far From Any Road. Și un trailer.

2 gânduri despre „True Detective. „Omul e cel mai crud animal”

  Gabriela a spus:
  mai 7, 2015 la 4:56 pm

  Acest film m-a pus mult pe ganduri si mi-a deschis mintea la multe intrebari, dar la si mai multe interpretari despre evolutia oamenilor, despre obsesiile lor, despre alegerile lor, despre relatiile lor. Iar actorii (Woody si Matthew) sunt deliciosi, mai ales ca in viata reala (din cate am citit si vazut despre ei) sunt exact opusul personajelor pe care le interpreteaza aici si imi place maxim sa-i vad „jucandu-se” cu asta. Mie mi-a placut serialul, mai ales dialogurile si monologurile personajelor, de aceea nu-l consider un serial pentru oricand si oricine; e foarte bun pentru ganditori, pentru cei care isi pun intrebari 🙂

   drstoica a răspuns:
   mai 7, 2015 la 5:53 pm

   Foarte de acord cu tine, Gabi, te pune grav pe gânduri ceea ce vezi/auzi în filmul ăsta. Mi-a plăcut, dar cu acea mențiune de mai sus. Putea fi scris mai bine și cazul psihopatului. Aștept sezonul doi, dar, deocamdată, subiectiv, nu-i prea văd pe cei doi noi ridicându-se la nivelul celor doi detectivi din sezonul 1. 🙂

Ia descarcă și tu niște vorbe aici!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s