Bucăți de viață. Nu poți rămâne indiferent

Publicat pe

lideriiJose Mourinho. „The Special One”. Portughez, antrenor de fotbal, profesor, soț, tată. Mulți îl admiră, la fel de mulți dimpotrivă. Dar nu trece neobservat. Lasă ceva în urma lui. Greșește și o ia de la capăt. Are o filozofie de viață care îi permite să se simtă un om împlinit. Nu plin de bani, că asta nu echivalează cu fericirea. O ajută, dar nu e deloc suficient.

Nu e perfect. Deloc. Nu poate să-ți placă tot la el. Dar nici nu are cum să nu-ți placă nimic. Oricât de tare te-ar deranja la un moment dat, sunt destule situațiile în care-și dă masca jos și redevine el, cel autentic. Cel pe care merită să îl admiri. De aici, vorba aceea înțeleaptă de care eu, personal, mă străduiesc să țin cont în fiecare zi: nu arunca niciodată copilul cu apa din albie!

Cotidianul britanic The Telegraph i-a luat un interviu portughezului, iar GSP a spicuit aici câte ceva din conținutul lui. Pe scurt, trei povești de viață trăite de Mourinho.

Primul job din viața sa, după ce a renunțat la cariera de fotbalist, a fost de profesor pentru copii cu sindromul Down. „Era un copil care refuzase să urce scări toată viaţa lui. Încă unul care nu-și putea coordona cele mai simple mişcări. Aceste probleme şi multe altele le-am putut rezolva numai cu empatie. Nu eram pregătit să lucrez cu acei copii, dar am avut succes datorită relaţiei pe care mi-am creat-o cu ei. Afecţiune, atingere, empatie – aceste lucruri m-au ajutat.”

„Am avut un jucător, nu-i voi da numele, căruia i-am oferit şansa să evolueze la prima echipă. După cîteva săptămâni, tatăl lui a renunţat la slujba sa, la fel şi mama. Ambii trăiau de pe urma fiului lor, trăiau viaţa lui, luau deciziile pentru el. E dificil. E un exemplu din 1.000. Trebuie să fii norocos atunci cînd vine vorba de părinţi, de agenţi. Trebuie educaţi.”

„Un jucător a venit într-o zi cu o maşină nouă. Am discutat cu el:

– Încă una? De ce? Ai casă?
– Nu.
– Ai foarte mulți bani strânși la bancă?
– Nu, dar n-am cumpărat mașina. Tata a primit-o gratis în leasing și eu doar am semnat pentru ea.
– Știi ce înseamnă leasing?
– E gratis!
– Nu! Vino să vorbim despre asta și o să-ți explic ce înseamnă leasing. Habar n-avea ce înseamnă, pentru că nimeni nu discutase cu el.”

Jose-Mourinho

Reclame

3 gânduri despre „Bucăți de viață. Nu poți rămâne indiferent

  chihaiadumitru a spus:
  Aprilie 15, 2015 la 6:44 pm

  Când liderii chiar sunt oameni ce pot furniza speranță, cazuri nu chiar atât de dese pe cât am vrea, lumea în ansamblul ei are de câștigat. Mereu am spus că România tocmai de oameni de acest gen duce lipsă. Suntem conduși de capitaliști, oportuniști și oameni inculți (poate inteligenți,dar inculți), ceea ce face să nu avem viziune.

   drstoica a răspuns:
   Aprilie 15, 2015 la 7:40 pm

   Sunt de acord cu tine, Dumitru. Cu o singură completare: nu inteligența cognitivă (IQ, cultura intelectuală) e cea care ne trage în jos. Ci o precară inteligență emoțională, un echilibru needucat cum se cuvinre, astfel încât să știm că vrem, putem și merităm. Țara are suficienți oameni deștepți; dar care au învățat ori că aici nu se poate face nimic, ori că, dacă tot au ajuns sus, e cazul să dea și ei niște tunuri până nu se strică treaba. Asta ține de o corectă gestionare a emoțiilor care ne conduc, în general.

  adrian0602 a spus:
  Aprilie 15, 2015 la 10:16 pm

  Reblogged this on adriandc.

Ia descarcă și tu niște vorbe aici!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s