„bărbătesc” sau „golănesc”?

Publicat pe

gspGazeta Sporturilor online publică o poză în care, în mod deja tradițional, consideră bătaia în sport (hochei, fotbal, rugby…) un gest bărbătesc. Dar dicționarul explicativ al limbii române definește foarte diferit cuvintele „bărbătesc” și „golănesc”.
Doar frustrări personale revărsate în public. Acele conflicte interioare pe care te chinui să le pasezi altora cu pumni și cuvinte grele. Și ghici ce: nu se poate. Acele conflicte se întăresc în tine și, odată cu trecerea timpului, te aduc în pragul unui dezechilibru crunt, te aruncă într-o nefericire din care nu știi cum să mai ieși, făcând alte și alte gesturi nesăbuite; din ce în ce mai nesăbuite.

Ca părinte, oare ce învață copilul tău când te vede râzând, aplaudând, bucurându-te de asemenea imagini? Orice i-ai spune să nu facă, el va copia din comportamentul tău mult mai fidel decât îți dai seama. Va reproduce în fața celorlalți, dar, ceea ce-ți place cel mai puțin, va reproduce în relația cu tine, de-a lungul vieții. Și vei zice contrariat că nu tu l-ai învățat așa ceva.

Considerăm că specia umană a evoluat, că s-a dezvoltat. Eu sunt foarte de acord cu asta. Doar că trebuie s-o și arătăm zi de zi, nu doar tehnologic, ci și în relațiile cu noi înșine și cu ceilalți.

Locul oamenilor din fotografia postată e la psihiatru, nicidecum de dat ca exemple pozitive. Bărbătesc înseamnă altceva. Înseamnă curajul de a schimba mereu ceva în bine, înseamnă să-i protejezi pe ceilalți fără să devii violent, înseamnă siguranță de sine, înseamnă atingerea obiectivelor cu integritate, înseamnă să joci hochei, fără bătaie de stradă.

Reclame

9 gânduri despre „„bărbătesc” sau „golănesc”?

  krantzro a spus:
  aprilie 8, 2015 la 2:39 pm

  Fiecare sport are regulile lui. Şi spectacolul propriu. Şi spectatori pe măsură.
  Cu ce ar fi mai breaz boxul la faza asta? Şi cică e „nobila artă”…

   drstoica a răspuns:
   aprilie 8, 2015 la 2:58 pm

   Eu nu rezonez nici cu boxul, dar acolo oamenii își asumă exact ceea ce fac. În hochei, se presupune că se antrenează și intră pe teren pentru cu totul alte motive.
   Televiziunile de sport își umplu programele cu box, kickboxing și alte activități care implică bătaie, sânge și strigăte. Pentru că oamenii care suferă crunt interior sunt extrem de dispuși să-și consume timpul și să-și verse frustrările privind la așa ceva. Exact cum unele femei se uită zilnic la telenovele și plâng. Cineva poate spune că e chestie de gust. Dar psiho-neurologia are alte explicații. 🙂

    krantzro a spus:
    aprilie 8, 2015 la 3:01 pm

    La hochei, „bătaia” face parte din spectacolul sportiv. Aşa a fost de la începuturi, nu e ceva nou apărut pe piaţă. E un fel de 2 în 1.

     drstoica a răspuns:
     aprilie 8, 2015 la 4:04 pm

     Sincer: dacă ai avea un copil și i-ar plăcea hocheiul, crezi că pentru bătaie s-ar îndrăgosti el de sportul ăsta? Și ar fi ochei pentru un părinte să-și vadă copilul plin de sânge într-o zi, pentru că așa e spectacolul „sportiv”? Așa se poate spune și în fotbal. Dar îmi aduc aminte că, atunci când eram copil, jucătorii nici nu-și rupeau picioarele pe teren în ritmul în care o fac astăzi, coatele în gură (când sar la minge) erau aproape inexistente (iar asta efectiv mă uimește cât de repede a devenit parte din jocul de fotbal), nu era niciodată atât de multă Poliție care să asigure liniștea pe stadion și în jurul lui (oricât de mari erau rivalitățile), nu existau „ultrași”, nu săreau să-i bată pe favoriți la antrenamente, fotbaliștii din echipele adverse puteau fi foarte bine prieteni între ei…
     Știu, e greu să acceptăm că lucrurile se pot schimba, că, pentru a evolua, avem nevoie de o altfel de înțelegere asupra vieții. Dar merită să ne străduim, cred eu.

      krantzro a spus:
      aprilie 8, 2015 la 4:09 pm

      Absolut. Sunt de aceeaşi părere. E drept, în trecut nu erau atâţia bani la mijloc. Sportul era ca un hobby nu ca o meserie. Tocmai de aceea refuz să mai merg la meciuri de acest gen. Din fericire observ că stadioanele sunt din ce în ce mai goale, semn că ceva trebuie schimbat.

       drstoica a răspuns:
       aprilie 8, 2015 la 4:48 pm

       Foarte adevărat ce spui: banul a luat mințile sportului. Sportul a devenit o industrie, mult mai mult decât o sursă de divertisment, de competiție decentă, de valori care să ne facă bine și nu invers.

  adrian0602 a spus:
  aprilie 8, 2015 la 2:39 pm

  Reblogged this on adriandc.

  kariris a spus:
  aprilie 9, 2015 la 11:20 am

  Atat timp cat nu poti sa iti stapanesti nervi si ai nevoie de pumn (pentru a te face inteles) eu zic ca nu ai ce cauta in nici un sport! Boxul este despre altceva!!

   drstoica a răspuns:
   aprilie 9, 2015 la 2:11 pm

   Sunt de acord. Sportul e făcut pentru a te destinde, pentru a-ți întreține sănătatea și pentru a-ți depăși propriile limite, atunci când practici.

Ia descarcă și tu niște vorbe aici!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s