Tu ce fel de lider ești în viața ta?

Publicat pe Actualizat pe

viataLiderul nu e neapărat managerul, șeful, patronul. El e cel pe care oamenii îl ascultă, îl întreabă, îl urmează fără ca el să le-o ceară în mod expres.

Adevăratul lider îi întărește pe cei din jurul său. Le dă putere, le încredințează, le transferă din ceea ce el consideră că are.

Un lider nesigur nu va face niciodată asta, nu se va comporta și nu va proceda astfel încât să-i întărească în mod eficient pe ceilalți. Dimpotrivă: un lider nesigur pe el încearcă să atragă putere, să ia din puterea celorlalți oameni, pentru a avea el mai mult control aparent asupra lumii. Ia această putere „ca să poată trece peste ceilalți”, vorba lui John Maxwell. Să-i intimideze, să-i respingă, să-i umilească, „să-i țină la respect”. Deși, respectul nu așa vine. Așa vine doar frica.

Nu puterea asupra oamenilor te dezvoltă, ci puterea asupra ta și a pornirilor tale.

Intrăm în viețile semenilor noștri pentru a-i sprijini, pentru a-i învăța, pentru a învăța odată cu ei, pentru a ne dezvolta permanent împreună. Să-i binecuvântăm cu puterea pe care le-o transmitem.

Un lider nesigur va spune mereu: „Trebuie să am grijă de ce-i al meu, de postul pe care-l ocup, de puterea mea în această relație de cuplu, fiindcă, dacă dau ceva din astea, eu pierd.” Și el va lua întotdeauna toate deciziile, simțindu-se nevoit să le amintească mereu celorlalți că el este liderul.

În realitate, cu cât mai multă putere vei da celorlalți, cu atât mai multă vei primi înapoi. Stimulându-i continuu, oamenii din jurul tău îți vor dubla succesul în viață, indiferent din ce punct de vedere vorbim.

O metaforă a lui John Maxwell spune că puterea, cunoașterea, calitatea de om sunt ca aerul. Nu poți inspira tot aerul din atmosfera Pământului, nu ai cum să-l iei pe tot în tine ca să supraviețuiești. După o inspirație sănătoasă, urmează întotdeauna o expirație asemenea. Suntem proiectați să inspirăm, dar și să expirăm.

Când dai mai departe, faci loc pentru a primi încă și mai mult. Lași paharul să se golească pentru a avea cum să-l umpli din nou cu ceea ce-ți place. Este ciclul obișnuit al vieții.

„Viața e o călătorie pe care trebuie să o faci luându-i și pe alții cu tine.”

 

7 gânduri despre „Tu ce fel de lider ești în viața ta?

  adrian0602 a spus:
  aprilie 6, 2015 la 10:05 pm

  Reblogged this on adriandc.

  Festina Lente a spus:
  aprilie 7, 2015 la 10:05 am

  Misto rau articolul asta!

   drstoica a răspuns:
   aprilie 7, 2015 la 10:44 am

   Mulțumesc mult!
   Dacă te interesează partea asta de leadership și influențare cu integritate, te pot invita să participi curând la un Mastermind fix pe această temă (filosofia Maxwell). Va fi un program de 10 săptămâni (cu ședințe săptămânale de coaching group), pe care-l voi oferi gratuit celor cu adevărat interesați de așa ceva și nu doar din curiozitate. 🙂

    Festina Lente a spus:
    aprilie 7, 2015 la 10:57 am

    Multumesc frumos pentru invitatie! Suna al dracului de bine, nu sunt insa foarte sigur ca timpul o sa ma lase sa particip. Dar atunci cand ai hotarat cand va fi, te rog sa-mi dai, cumva, de veste. Ma intereseaza sa ma … slefuiesc in „aria aceasta de acoperire” 🙂 Saru`mana!

     drstoica a răspuns:
     aprilie 7, 2015 la 11:24 am

     Cu mare plăcere! În principiu, va fi sâmbăta, începând cu 25 aprilie, ora 12.00.

      drstoica a răspuns:
      aprilie 7, 2015 la 11:52 am

      A, și fiecare întâlnire va dura 90 de minute.

      Festina Lente a spus:
      aprilie 7, 2015 la 11:58 am

      Ma gandesc la asta si iti voi confirma in timp util, in cazul in care va fi timp. Multumesc!

Ia descarcă și tu niște vorbe aici!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s