Carti de dezvoltare personala (8)

Publicat pe Actualizat pe

yalomDoctorul Irvin D. Yalom e unul dintre cei mai buni terapeuți-scriitori din câți am citit până acum. Are un stil foarte fluent, aproape beletristic de exprimare, dar asta nu știu dacă i se datorează exclusiv ori este, în mare măsură, meritul soției sale, Marilyn, care transcrie în formă frumos literară textul doctorului.

„Cu fiecare zi mai aproape” este o carte de dezvoltare personală extrem de interesantă, nu doar prin prisma celor două personaje implicate în mod special, ci, mai ales, datorită faptului că psihiatrul și pacienta (Ginny Elkin) au convenit să scrie fiecare, săptămânal, timp de doi ani, ceea ce nu și-au spus în timpul ședințelor de psihoterapie din diverse motive, evaluând și interpretând (în intimitate) întămplările petrecute, fără nicio reținere. Cea care, în carte, se numește Ginny (nume de împrumut pentru a-i proteja anonimatul) e o romancieră aspirantă, foarte talentată. Și pentru că nu-și permite să plătească ședințele de psihoterapie, convine cu dr. Yalom să țină acest jurnal reciproc în fiecare săptămână. Apoi, odată la 6 luni, să-și dea unul celuilalt tot ceea ce scriseseră.

Reacții afective, asocieri de idei, sentimente contrare, păreri personale. Poți vedea cum gândește terapeutul, la modul cel mai sincer cu putință, și cum gândește pacienta, prin prisma evoluției sale mental-emoționale, în timpul transformării.

Pe mine m-a impresionat enorm stilul liber, deschis, franc, pe care Yalom îl abordează, cu toate „riscurile” la care unii ar spune că se supune. E un om autentic, confuz uneori, cu propriile emoții, întrebări și necunoscute, un om sincer și asta rămâne o calitate, oricât ne-am folosi noi de ea sau nu. Terapia în discuție vine după un an sabatic petrecut de Yalom la Londra.

M-a impresionat și Ginny, o fată de 23 de ani, diagnosticată ca schizoidă, care-și face autoportretul – „relatat repede și pe nerăsuflate, cu ocazionale metafore șarmante întrerupând litania profundei antipatii față de sine. E masochistă în tot și toate. Întreaga viață și-a neglijat propriile nevoi și plăceri. Toate problemele ei de existență cotidiană se reflectau și în relațiile cu bărbații.

Știam că impresiile noastre scrise se vor vedea inhibate dacă eram conștienți că vor fi curând studiate de ochii celuilalt; așadar, am căzut de acord să nu ne citim reciproc notițele timp de câteva luni, secretara mea urmând să le păstreze pentru amândoi. Arena terapiei și a schimbării urma să fie dată de relația existentă între noi. Credeam cu tărie că, dacă vom putea într-o zi să înlocuim scrisorile cu vorbe rostite pe loc de fiecare către celălalt, dacă vom putea să relaționăm sincer ca doi oameni obișnuiți, atunci toate celelalte schimbări dorite vor veni de la sine.”

Cartea, cu mare utilitate în ceea ce privește creșterea încrederii în sine pentru cititor, poate fi lecturată ca un roman, atât e de bine scrisă. E mai mult decât o poveste. E una adevărată. Care apasă niște butoane în mintea ta și declanșează schimbări pozitive. Care-ți arată, o dată în plus, că oamenii trăiesc realități diferite și asta e foarte normal. Că niciunul dintre noi nu-i poate obliga pe ceilalți să gândească, să simtă și să se comporte așa cum i se pare lui că se cuvine. Fiindcă e simplu: nu deține adevărul absolut, oricât de tare i-ar plăcea să creadă asta.

Mă întreb cum ar fi dacă oricare doi oameni ar face acest exercițiu spre bunul mers al relației lor. De iubire, de prietenie, de strânsă colaborare… Mi se pare atât de util, încât nu-ți vine să procedezi așa. S-ar rezolva poate prea multe situații neplăcute. 🙂

4 gânduri despre „Carti de dezvoltare personala (8)

  fata veselă a spus:
  martie 30, 2015 la 12:36 pm

  Multe probleme s-ar rezolva dacă am comunica mai bine…dar fiecare vine cu un bagaj propriu de sentimente și educație si câteodată comunicarea se pierde pe drum!

   drstoica a răspuns:
   martie 30, 2015 la 12:49 pm

   Toate se înlănțuie în viețile noastre. Însă, trecând peste barierele personale, peste orgoliu, peste ceva ce vedem zi de zi că facem și nu ne mai ajută, am putea decide să încercăm un astfel de exercițiu. Sau altceva similar care, inevitabil, deblochează comunicarea. În comunicare stă succesul unei relații, de orice natură ar fi ea.

  alexandralautaru a spus:
  martie 31, 2015 la 12:00 am

  Un exercitiu bun,merita incercat :).Yalom este genial,de aceea de afla in topul preferatilor mei

   drstoica a răspuns:
   martie 31, 2015 la 12:10 am

   Al preferaților noștri, deja. 🙂
   Mulțumesc, Alexandra!

Ia descarcă și tu niște vorbe aici!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s