Arta de a dărui

Publicat pe

A dărui este, probabil, unul dintre cele mai importante lucruri din viața omului. Facem cu toții așa ceva, în fiecare zi, conștient sau inconștient. Doar atât: să ne străduim să dăruim necondiționat. Să nu-i obligăm pe ceilalți să facă doar ce/cum vrem noi cu darurile noastre, fie că e vorba de sentimente, de stări, de daruri materiale…

Să le dăm celorlalți libertatea de a decide cum ne tratează darurile.

suferinta_iubire_adb

Reclame

11 gânduri despre „Arta de a dărui

  Dia Mantina a spus:
  Martie 14, 2015 la 12:13 am

  Dacă cineva nu te iubeşte aşa cum vrei asta nu înseamnă că nu te iubeşte cum poate el mai bine.

   drstoica a răspuns:
   Martie 14, 2015 la 12:45 am

   Corect, Dia. Fiecare om iubește așa cum știe el s-o facă, dar iubește. Dacă am învăța, fiecare, cât mai multe limbaje ale iubirii, tare mult ne-ar mai ajuta în viață.

  Gabriela a spus:
  Martie 14, 2015 la 6:05 pm

  stii, in ultima vreme nu pot sa nu observ cum lumea isi bate joc de semnificatia lui „a darui”.
  Din pacate societatea de consum ne-a transformat in niste robotei brainwashed, si daruim pe banda rulanta lucruri (mai mult sau mai putin scumpe), total lipsite de valoare si sentiment.
  daca vrei sa daruiesti, daruieste pentru ca iti doresti acest lucru, nu pentru ca te simti „obligat”. Pentru ca asa nu o sa faca bine nici tie nici persoanei careia ii daruiesti, pentru ca gestul nu e sincer.
  eu de ex., incerc sa-i dezobisnuiesc pe apropiati sa imi mai daruiasca lucruri, si incerc sa-i fac sa inteleaga ca eu as prefera mai degraba o experienta, chiar si simpla lor companie pentru mine e de ajuns sa ma simt iubita.A darui cuiva o bucatica din timpul tau face mai mult decat orice cadou fizic.
  dar asta sunt eu,tine de fiecare cat si cum e dispus sa investeasca in daruire, cum si ce intelege prin a darui…

   drstoica a răspuns:
   Martie 14, 2015 la 7:58 pm

   Da, Gabi, sunt de acord că a dărui a devenit parcă o obligație. Și nu de acum, neapărat. Căci la o nuntă se merge din obligație de muuultă vreme. 🙂
   Dr. Gary Chapman (antropolog și specialist în relații de cuplu) a scris o carte extrem de interesantă: „Cele cinci limbaje ale iubirii”. Care se numește doar așa, fiindcă a continuat cu încă vreo câteva, iar la titlul menționat de mine, a mai adăugat un public destinatar.
   „Cele cinci limbaje ale iubirii” revelează cinci moduri foarte întâlnite în care oamenii înțeleg actul dăruirii, al iubirii. Și aici, din păcate, se blochează multe relații (de cuplu sau simplu interumane), fiindcă X îmi dăruiește altfel decât mă aștept eu, altfel decât îmi place mie, dar cu siguranță așa cum știe el mai bine. De aceea, e indicat să fim atenți la cum ne este făcut un dar: doar altfel decât vrem noi sau pur și simplu din obligație? Este exact ce scrie Coelho mai sus: să înțelegem că așa cum nouă ne place să dăruim într-un fel și ne simțim bine făcând lucrul acesta, alții dăruiesc în felul lor și merită să le primim darurile așa cum știu ei să le facă. Nu putem spune că regulile noastre sunt singurele valabile în orice situație, pentru toată lumea.
   Care sunt cele cinci limbaje (valabile nu doar în relațiile de cuplu)?
   -Cuvintele de încurajare.
   -Timpul acordat.
   -Darurile primite.
   -Serviciile.
   -Mângâierile fizice.
   Toate sunt la fel de valide. 🙂

    Gabriela a spus:
    Martie 14, 2015 la 9:02 pm

    perfect de acord cu cele 5 limbaje -pertinente si usor de validat. si da, ar trebui sa primim darurile asa cum stie fiecare sa le daruiasca. dar, la fel ar trebui sa invatam sa ascultam si sa incercam sa cunoastem mai bine persoana careia vrem sa-i daruim ceva.cu cat ascultam mai mult si corect, cu atat sansele de a (ne) darui cum trebuie vor fi mai de succes. si e atat de simplu sa asculti…O seara faina iti doresc!

     drstoica a răspuns:
     Martie 14, 2015 la 9:08 pm

     Bineînțeles, Gabi! Fiecare dintre cei doi angrenați într-o discuție, într-o relație ar trebui să asculte mai mult, să înțeleagă mai bine și să dăruiască mai frumos. Dar totul pornește de la unul dintre ei; rareori amândoi dau startul restartului interior în mod simultan. 🙂
     Mulțumesc asemenea, weekend minunat în continuare!

  Ruxandra-Mirela Ionita a spus:
  Martie 14, 2015 la 6:51 pm

  Toti daruim in fiecare zi. Depinde acum ce daruieste fiecare si cum o face.

   drstoica a răspuns:
   Martie 14, 2015 la 7:58 pm

   Foarte adevărat, Ruxandra!

  adrian0602 a spus:
  Martie 14, 2015 la 11:59 pm

  Reblogged this on adriandc.

  Philip a spus:
  Martie 16, 2015 la 4:02 pm

  Ideal ar fi sa putem darui fara sa mai asteptam ceva in schimb… Dar e greu, aproape…ne uman. So, ne impacam cu gandul ca suntem oameni si traim printre oameni. Si speram la mai bine. Pentru ceilalti si pentru noi. Cred.

   drstoica a răspuns:
   Martie 16, 2015 la 6:14 pm

   Da, așa zic și eu, Philip. Însă atunci când începem să conștientizăm cum stau lucrurile și cum ar putea să stea mai bine pentru noi înșine, începem să exersăm altceva. E greu, dar deloc imposibil. După atâtea tipare mentale adânc imprimate de-a lungul vieții, e nevoie de exercițiu nou, constant care să creeze noi tipare de valori și convingeri. Problema cea mai mare, cred, apare atunci când privim în jur și ne spunem: „uite, majoritatea procedează așa, chiar dacă nu e bine”. Însă noi să ne trăim propria noastră viață, nu pe a majorității. 🙂

Ia descarcă și tu niște vorbe aici!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s