Să conștientizăm importanța conștientizării

Publicat pe Actualizat pe

evolutieIeri, am participat la o conferință organizată de Facultatea de Psihologie a Universității Ecologice. Academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici și profesorii universitari Dumitru Constantin-Dulcan, Leon Zăgrean și Florin Munteanu.

La cei 91 de ani pe care-i are, Bălăceanu-Stolnici rămâne un lord. Și o colecție extinsă de enciclopedii. 🙂 Deși, se sprijină în baston când merge, e sprinten și încă poate citi și fără ochelari. Discursul său, informația și mai ales modul în care se exprima, nearogându-și nicicum rolul atotcunoscătorului, m-a băgat în transă profundă. 🙂 În orice țară de pe glob s-ar fi născut, omul ăsta intra în istoria spiritual-științifică de predat urmașilor. „Rețineți un lucru, vă rog: fac cercetare de vreo 70 de ani și am învățat că noi și viețile noastre nu suntem un joc al întâmplării și al selecției naturale. Suntem mult mai mult decât atât. Neuronii oamenilor, ai animalelor sunt toți la fel, au aceeași compoziție biochimică. Și totuși, nu există doi oameni identici pe lume. Ce anume ne face așa?”

Are o energie subtilă fantastică! Pe mine, mă încarcă maxim când am ocazia să-l întâlnesc. La fel și aseară. Simți cum dăruiește fără să-ți spună că o face. Cu calm, umor și înțelepciune.

În cadrul conferinței, s-a vorbit despre conștiință și conștiență.

Leon Zăgrean, președintele Societății Române de Neuroștiințe și unul dintre cei mai importanți neurologi contemporani, povestea că, după primul an de facultate (Medicină), tatăl său i-a spus în timp ce erau la coasă: „Nu te mai recunosc drept fiul meu”. În replică, tânărul medicinist de atunci s-a supărat în mod similar: „Nici eu nu te mai recunosc drept tatăl meu.” Și au decis să nu-și mai vorbească. Pentru că unul împărtășea, în mod tradițional, exclusiv teoria creaționistă, iar celălalt se credea deja mult mai deștept și nu dădea dreptate decât teoriei evoluționiste. Ulterior, profesorul Zăgrean recunoaște că viața, învățătura, practica l-au convins că, dincolo de ceea ce știm, studiem și înțelegem noi în mod științific, stă o conștiință care se află doar la un nivel mediu de evoluție, încă incapabilă să înțeleagă și să accepte ceea ce vede și ceea ce nu vede. Avem cel puțin două conștiențe clare: cea obișnuită, din timpul zilei, și cea onirică, din timpul viselor. Conștiința/conștiența onirică nu poate fi doar felul creierului de a se odihni, ci o capacitate specială de activitate pe care noi încă nu o înțelegem.

Profesorul Dulcan, medic neurochirurg și psihiatru, autor al cărții „Inteligența materiei”, recunosc că m-a fascinat. Nu înseamnă că-i împărtășesc opiniile în totalitate, dar, ca orice om evoluat interior, a ajuns la concluzii personale pe care le împărtășește celorlalți, fără să vrea să și le impună ca pe un adevăr absolut. „Viața noastră pe Pământ este doar o mică parte din ceea ce avem de trăit.” Conform evoluționismului, conform teoriei reducționiste, materialiste, totul are explicații deja oficializate, chiar dacă nici autorii lor nu le-au înțeles vreodată cu adevărat. „Materia (creierul) nu poate crea nematerie (conștiință), pe care nici măcar nu o înțelege. Ne-viul nu poate crea viul. Doar invers. Doar dacă există ceva mult mai inteligent dincolo de creier, de corp, pot apărea acestea din urmă. Am observat atâția oameni murind, fiindcă așa îmi e meseria. De fiecare dată, vezi cum, odată cu încetarea respirației și a funcțiilor fizice, se realizează o plecare inexplicabilă a energiei din acel corp. E ceva care dispare din corp. Dar nu dispare definitiv.”

Profesorul Florin Munteanu, președintele Centrului pentru Studii Complexe – UNESCO, a fost amuzant și provocator, deopotrivă. Evocând permanent amintiri din propria viață, a vorbit despre acea trecere pe care umanitatea o face în evoluția sa actuală: de la „SAU EU, SAU TU”, la „ȘI EU, ȘI TU”. Este ceea ce urcă nivelul de conștiință, ceea ce ne deosebește de oamenii secolelor, mileniilor trecute. A ne prevala încontinuu de istorie, de obiceiurile vechi, de experiențele conflictuale planetare, de firea războinică și competitivă a omului înseamnă să ne blocăm în nonevoluție. Dacă vrem să ne accesăm resursele, infinit mai mari și mai multe decât conștientizăm deocamdată că avem, e nevoie să ne deschidem către nou, către experiențe inedite, către acceptarea a ceea ce încă nu putem înțelege, dar se manifestă și lasă urme. Nu ne-am născut să ne învingem unii pe alții, ci să ne dezvoltăm împreună. Profesorul Munteanu organizează întâlniri, de tip cafe, cu oamenii care vor să se implice în activitatea sa. Chiar și cu cei care nu se pricep la ceea ce face el. „Vă dați seama ce interesantă este experiența asta: să asculți fără să te pricepi? Ce provocare să fii atent la oamenii de lângă tine fără să înțelegi pe de-a-ntregul informația ce ți se transmite!” Într-adevăr, este modalitatea prin care îți dai voie să cunoști persoana din fața ta și să intervii pertinent atunci când Simți, fiindcă orice informație, de orice fel, pornește de la valoarea inițială umană. Pe nimeni nu interesează foarte tare ceea ce spui până ce nu observă că-ți pasă!

„Înțeleg că eu sunt eu și că tu și că el și că ea sunt, de fapt, oglinzi ale mele, alte variante ale eului meu. Iert mai ușor, accept mai repede, evoluez mai bine.” Prof. Dulcan

Mi-ar fi plăcut să filmez ori să înregistrez toată conferința. N-am fost inspirat în privința asta. Aș fi avut de învățat câte ceva de fiecare dată când aș fi ascultat-o. Multe metafore, multe parabole, multe povești adevărate declanșatoare de „aha”-uri în mintea oricărui participant. De aceea, îi rămân tare recunoscător prietenei care mi-a dat informația săptămâna trecută. Evenimentul are drept continuare un curs gratuit de Conștientizare și Dezvoltare Personală, susținut de prof. Ovidiu Brazdău, în cadrul Facultății de Psihologie a Universității Ecologice, cu astfel de invitați în fiecare săptămână. Mi se pare excelentă inițiativa. Cred că e primul curs universitar deschis organizat în România, care se adresează oricui este interesat. Iar medicii și psihologii primesc chiar credite din partea colegiilor naționale de specialitate. Ne vedem acolo dacă te face măcar curios. 🙂 Uite aici informații complete.

mintea_intelegere

8 gânduri despre „Să conștientizăm importanța conștientizării

  zaraza26 a spus:
  februarie 19, 2015 la 1:17 pm

  Am postat pe facebook, separat, invitatia la cursul lui Brazdău si articolul tau, postand separat acest fragment. Ca sa nu scape nimanui. 😉

  „Profesorul Florin Munteanu, președintele Centrului pentru Studii Complexe – UNESCO, a fost amuzant și provocator, deopotrivă. Evocând permanent amintiri din propria viață, a vorbit despre acea trecere pe care umanitatea o face în evoluția sa actuală: de la “SAU EU, SAU TU”, la “ȘI EU, ȘI TU”. Este ceea ce urcă nivelul de conștiință, ceea ce ne deosebește de oamenii secolelor, mileniilor trecute. A ne prevala încontinuu de istorie, de obiceiurile vechi, de experiențele conflictuale planetare, de firea războinică și competitivă a omului înseamnă să ne blocăm în nonevoluție. Dacă vrem să ne accesăm resursele, infinit mai mari și mai multe decât conștientizăm deocamdată că avem, e nevoie să ne deschidem către nou, către experiențe inedite, către acceptarea a ceea ce încă nu putem înțelege, dar se manifestă și lasă urme. Nu ne-am născut să ne învingem unii pe alții, ci să ne dezvoltăm împreună.”

   drstoica a răspuns:
   februarie 19, 2015 la 1:22 pm

   Mulțumesc frumos, Zaraza! 🙂

  Mala a spus:
  februarie 19, 2015 la 4:04 pm

  “Înțeleg că eu sunt eu și că tu și că el și că ea sunt, de fapt, oglinzi ale mele, alte variante ale eului meu. Iert mai ușor, accept mai repede, evoluez mai bine.” Prof. Dulcan
  Cam asta vad eu ca o potentiala conlcuzie a materialului, sau, ma rog, una dintre concluzii. Sarumina Doc pentru interpretare, la cit mai multe inainte…

   drstoica a răspuns:
   februarie 19, 2015 la 9:56 pm

   Da, Mala, îți mulțumesc și eu foarte mult, asta e una dintre concluziile pe care eu însumi le trag din această viață. De aceea, aleg să fiu mai atent și mai bun cu mine, iar așa ceva se răsfrânge inevitabil în afară.

  adrian0602 a spus:
  februarie 19, 2015 la 10:03 pm

  Reblogged this on adriandc.

  Şerban Stănescu a spus:
  februarie 23, 2015 la 7:43 am

  Da, frumos ce s-a petrecut acolo. Dar există încă multă inerţie.
  Hai să facem un experiment. Eu îl derulez deja de câţiva ani.
  Rezultatul, îl găsiţi în cartea „Un zâmbet pentru toată lumea”.
  Are şi pagină pe Facebook…
  http://www.scoala-zenla.net/1zambet

   drstoica a răspuns:
   februarie 23, 2015 la 8:04 am

   Inerția face și ea parte din evoluție. Înaintăm agale, să nu obosim. 🙂
   Mulțumesc pentru linkul de download al cărții.

    Şerban Stănescu a spus:
    februarie 23, 2015 la 8:19 am

    Mulţumesc şi eu pentru promptitudine!
    Sper că vei găsi timp să oferi un zâmbet! 🙂
    Cât priveşte inerţia, da, e drept face parte din mecanism, dar dacă o vom cultiva cu frenezie, vom ajunge exact unde poate ajunge orice volant al cărui ax motor s-a rupt: stagnare, regres, descompunere…

Ia descarcă și tu niște vorbe aici!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s