Lie to Me. Curs de citire nonverbală :)

Publicat pe Actualizat pe

lie-to-me1Deși nu s-au făcut decât 3 sezoane (în perioada 2009-2011), pot spune cu mâna pe inimă că Lie to Me e unul dintre cele mai bune 3 seriale pe care le-am văzut vreodată. N-a mai continuat pentru că, probabil, era prea tehnic pentru publicul larg. Am observat asta încă din start, dar m-a prins imediat, m-a făcut dependent de el. 🙂

Scenariul foarte creativ, inteligent, amuzant dă o atenție ieșită din comun limbajului nonverbal. E inspirat din munca lui Paul Eckman, profesor doctor la Facultatea de Medicină – Universitatea California din San Francisco, fost expert al Departamentului Antitero din Poliția americană și autor a 15 cărți de specialitate.

În film, „citirea” expresiilor și microexpresiilor faciale se face foarte profi, fără vrăjeli, fără invenții de dragul senzaționalului. Pentru exemplificări elocvente, se folosesc des imagini ale personalităților aflate în situații limită, „prinse” în flagrant expresiv. 🙂

Însă a observa atât de bine interlocutorul presupune ca, în viața ta, zi de zi, să nu te ocupi cu nimic altceva. 🙂 Așa e dr. Carl Lightman: genial, spontan, divorțat, cu o fiică pe care o iubește, dar de care nu prea are timp, obsedat de munca lui, mare jucător de poker, amuzant, arogant, sentimental și mârlan uneori, cu frustrări personale profunde și lipici la femei frumoase, deși el nu se încadrează neapărat în tiparele superioare… 🙂

43 de mușchi existenți creează, în combinația dintre mișcările lor, aproximativ 10.000 de expresii și microexpresii faciale. Când înghiți, cum înghiți, când maxilarul se încordează și vibrează ușor, când ridici colțul buzelor, când zâmbești cu tot cu ochi sau fără, când privești unde privești… Microexpresiile sunt total inconștiente, incontrolabile și durează cam a cincea parte dintr-o secundă. Ele trădează starea ta reală, indiferent ce mască ți-ai pune. Și gesturile involuntare la fel. Pumnul strâns spune întotdeauna același lucru. O față surprinsă mai mult de 3 secunde e prefăcătorie. 🙂 Iar Lightman vede lucrurile așa cum nimeni altcineva nu reușește. Rapid, potrivit, eficient.

Poți afla adevărul de la cineva fără să ți-l spună pe gură; doar întrebându-l și fiind atent la reacții.

Martin: În sah, jucatorii buni gândesc cinci mutari în avans.

Dr. Lightman: Iar cei grozavi gândesc una singura, dar e cea care trebuie.

lie-to-me3Filmul relevă cele mai diverse tipare de comportament, în care cu toții ne încadrăm mai mult sau mai puțin. Asta, numai dacă ne dăm voie să vedem obiectiv. Nici cei buni nu sunt lipsiți de defecte, nici cei răi lipsiți de calități. Dar ceea ce pare defect la cineva se poate transforma în calitate și invers. Bunele intenții nu aduc întotdeauna rezultate fericite. Pentru că nu întotdeauna bunele intenții sunt bune pentru toată lumea.

Dr. Lightman: Învingatoarele plâng, iar cele care au pierdut zâmbesc.

Ria: Învingatoarele vor sa para gratioase, iar învingatoarele vor sa…

Dr. Lightman: Stii cum poti crea o personalitate anormala? Prin critici constante si lipsa afectiunii. Functioneaza ca o magie. Fiica se hraneste din durerea mamei. Durerea a devenit drogul fiicei.

Fiica: Am terminat cu concursurile, cu premiile, mama.

Mama: Oh, iubito, stiu ca acum esti suparata pentru ca ai pierdut, dar…

Fiica: Nu mai fac asta, mama. N-am sa mai zâmbesc fals pe scene pentru ceva care nici macar nu-mi place. N-am sa mai pretind ca vreau sa salvez lumea. Eu…

Mama: Nu ne poti face asta.

Fiica: „Nu ne”? Noua? Sau mie?

lie-to-me2Adevărul doare. Adevărul cui?

Dacă vrei să comunici cu adevărat, fii permanent atent la ceilalți, la nevoile, plăcerile, tendințelor lor; privește-i, ascultă-i, nu lăsa emoțiile să te copleșească, oricare ar fi ele, și, atunci când ești gata să spui: „știu ce gândește, știu de ce face asta”, asigură-te întâi că nu e o prejudecată de-ale tale, că nu e ceva ce tu ai fi făcut în locul lor, chiar dacă nu-ți place să recunoști.

Frica dilata pupilele, limiteaza vizibilitatea, viteza de reactie, umple corpul cu adrenalina – hormon al stresului…

Daca retii furia, e ca si cum te-ai abtine sa stranuti. Mai devreme sau mai târziu, vei exploda si rezultatele vor fi foarte neplacute.

De aceea, emoțiile în cantitate distructivă se vindecă, se transformă, nu se ascund, nu se reprimă.

De multe ori, Lightman, în nebunia lui (fiindcă o are), pune în mod foarte abrupt punctul pe i. Are disponibilitatea de a se vedea chiar și pe el însuși atunci când provoacă neplăceri. Își pune măști, și le scoate, și le pune la loc de rușine… ca fiecare dintre noi.

Dr. Lightman: Toti aratati cu degetul si aruncati vina unii pe ceilalti, ceea ce este tipic unor astfel de momente. Dar va garantez ca asta nu va aduce nicio rezolvare.

Dacă vrei să înveți despre tine, despre ceilalți, prin disecarea emoțiilor și comportamentului uman într-un fel în care alte filme/seriale nu o fac, Lie to Me reprezintă un curs gratuit pentru așa ceva. 🙂

Hollin: Imagineaza-ti ca sotul sau sora ta ar fi comis o oarecare greseala… Iar tu ai fi facut un mic sacrificiu, mintind ca sa îi protejezi. Nu e normal?

Dr. Foster: Domnule Hollins… Cele mai rele minciuni pe care le spunem sunt din cauza iubirii pe care le-o purtam altora. Dar as prefera ca familia mea sa învete din greseli.

Cele aproximativ 4 personaje principale prezente lângă dr. Carl Lightman, pe durata tuturor sezoanelor – dr. Gillian Foster, asociata pe care Carl o tot iubește fără să-i spună 🙂 , tinerii specialiști în nonverbal Eli și Ria, fiica Emily, cu care se tachinează încontinuu – sunt foarte bine construite, te îndrăgostești de fiecare în parte, creează impresia că lipsa unuia singur ar destabiliza plăcerea poveștii în întregul ei.

„Toată lumea minte.” Cum ar fi dac-ai ști când se întâmplă și ai reuși astfel să iei cele mai bune decizii pentru tine? 🙂

8 gânduri despre „Lie to Me. Curs de citire nonverbală :)

  illusion a spus:
  februarie 8, 2015 la 6:33 pm

  Unul din serialele mele preferate :)) imi luam si notite… devenisem chiar obsedata de analiza

   drstoica a răspuns:
   februarie 8, 2015 la 6:47 pm

   Foarte bine! E chiar indicat să scrii ori de câte ori informația îți pare utilă pentru viață. Și apoi s-o aplici, ca să nu rămână doar informație interesantă și-atât. 🙂

  Gabriela a spus:
  februarie 9, 2015 la 11:25 am

  „Dacă vrei să comunici cu adevărat, fii permanent atent la ceilalți, la nevoile, plăcerile, tendințelor lor; privește-i, ascultă-i, nu lăsa emoțiile să te copleșească, oricare ar fi ele, și, atunci când ești gata să spui: “știu ce gândește, știu de ce face asta”, asigură-te întâi că nu e o prejudecată de-ale tale, că nu e ceva ce tu ai fi făcut în locul lor, chiar dacă nu-ți place să recunoști.”

  Sfatul acesta e genial. Ar trebui mai multi sa-l urmeze si sa gandeasca inainte de a lua actiune la impuls sau la presiunea turmei, pentru ca lucrul acela poate avea consecinte nebanuite si vor duce la multe regrete…

   drstoica a răspuns:
   februarie 9, 2015 la 6:09 pm

   Mulțumesc foarte mult, Gabriela!
   Cineva spunea chiar aseară: „Mi-aș dori mult să pot citi gândurile oamenilor. No more lies.” Dacă acel om ar vrea cu adevărat, chiar ar putea să citească mințile oamenilor, dar asta necesită învățare, exercițiu, înțelegere, empatie, ceea ce duce la dezvoltarea autocontrolului. Toate se referă la persoana celui care vrea. Și asta nu-i place. În realitate, el își dorește să citească, fără efort, mințile altora pentru a-i putea controla pe ei, nu pentru a se putea controla mai bine pe sine. E o tendință inconștientă, omul nici nu e dispus să recunoască o așa dorință; dar comportamentul său îl trădează în mod involuntar. Nonverbalul nu minte niciodată, tocmai pentru că e inconștient/nonconștient.

  alexiavasilescu a spus:
  februarie 16, 2015 la 10:09 pm

  O adevarata lectie de viata !
  Filmul are un mare impact psihologic !

   drstoica a răspuns:
   februarie 16, 2015 la 10:52 pm

   Foarte de acord cu tine, Alexia! Tare mult mi-a plăcut și multe am mai învățat din serialul ăsta. Mă uitam la el de parcă eram la cursuri. Îmi luam și notițe. 🙂

  Balan Any a spus:
  februarie 19, 2015 la 11:11 am

  pacat! nu am vazut niciun serial..dar am sa_l caut!..si poate eu voi vedea ..altceva,pt ca toate trairile,toate ‘simtirile” sunt atat de personale,ne-am invatat cu totii(majoritatea) sa facem aprecieri colective,ooo..”is wonderful.,est,.merveileux”,(in general pe site_uri)dar noi avem totusi ,o indoiala,suntem relativi,chiar si atunci cand e opinia unei majoritati..

   drstoica a răspuns:
   februarie 19, 2015 la 12:05 pm

   „pot spune cu mâna pe inimă că Lie to Me e unul dintre cele mai bune 3 seriale pe care eu le-am văzut vreodată.” Întotdeauna mă raportez la mine: „pe care eu le-am văzut vreodată”. 🙂
   E foarte adevărat ce spui: suntem unici, fiecare în felul său, dar căutăm permanent să experimentăm, să descoperim, să (ne) înțelegem… Dacă nu experimentăm, preluăm păreri, credințe, convingeri străine, fiind siguri că sunt ale noastre.

Ia descarcă și tu niște vorbe aici!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s