Câte roluri joacă fiecare om în viața lui?

Publicat pe Actualizat pe

libertateSociologul Alfred Bulai face o expunere savuroasă și bună oglindă a societății din care cu toții facem parte. Citește și nu te pune doar în rolul celui căruia nu i se întâmplă niciodată așa ceva, a celui care e deasupra fenomenului, ci întreabă-te: oare mie mi s-a întâmplat / mi se mai întâmplă să procedez astfel? În ce împrejurări? Și e ok? Pot să schimb ceva la mine, pot să fiu mai bun, în folosul meu și al celorlalți, deopotrivă? Aplauzele zgomotoase nu sunt un folos real. Ele sunt doar o dependență, pentru a ne simți fericiți.

În viață, fiecare dintre noi joacă o mulțime de roluri: al justițiarului, al mincinosului, al victimei, al salvatorului, al persecutorului, al fericitului, al înțeleptului, al inteligentului, al recunoscătorului, al celui care are succes și al celui căruia nu-i ajunge niciodată ceea ce are.

„Bogații, în Evul Mediu, nu făceau baluri să se distreze. Făceau baluri să epateze. În culturile medievale, puterea se manifestă vizual. În capitalism, nu-ți arăți puterea prin opulență. Un capitalist adevărat nu se făleşte, nu trebuie să epateze, el trebuie să facă business. Or, la noi, capitalismul pe cultură rurală a creat nevoia de spectacol, de a arăta. Nu la vârf doar, ci peste tot, în toată ţara. Iar asta a fost o presiune în plus pentru a crea senzaţia disparităţilor şi nevoia de a-i imita pe ăia.

Primul om la care am văzut tabletă, nu ştiam ce e aia, a fost Ponta. Acum mai mulţi ani de zile. Zic: „Ba, ce dracu’ are asta acolo – e prea mare de telefon, da’ e prea mic sa fie laptop!” Cu ani buni în urmă. Deci era printre primele care apăruseră, probabil, pe planeta asta. Şi nu ştiam ce e. Evident că a venit cu ea la o emisiune de televiziune absolut inutil, că nu o folosea la nimic. Dar era de… „Sa va arat!”, da? Ei, genul acesta de presiune există din păcate la întreaga societate. Politicianul e doar un exponent; e ceva ce a ajuns să ne caracterizeze pe mulți.

Toţi copiii au telefoane. Ştiţi că la noi copiii au mai multe telefoane mobile decât au copiii oriunde în Occident. La noi deja, în clasele I-IV, discutăm deja de telefonie mobilă. E datorită presiunii de prestigiu.”

Întregul interviu cu sociologul Alfred Bulai e de citit aici. Merită! Nu trebuie să fii în totalitate de acord cu el. Doar meditează puțin la ceea ce spune.

4 gânduri despre „Câte roluri joacă fiecare om în viața lui?

  adrian0602 a spus:
  februarie 7, 2015 la 7:40 am

  Reblogged this on adriandc.

  zaraza26 a spus:
  februarie 9, 2015 la 9:27 am

  Trebuie sa fie un link spre interviul cu Alfred Bulai?

   zaraza26 a spus:
   februarie 9, 2015 la 9:44 am

   L-am gasit. 🙂

   drstoica a răspuns:
   februarie 9, 2015 la 9:55 am

   Da, trebuie. 🙂

Ia descarcă și tu niște vorbe aici!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s