Winter Sleep. Iarnă interioară

Publicat pe Actualizat pe

ws2Sau Kis Uykusu. Filmul turcesc care a primit Palme d’Or la Cannes 2014. Uită de Suleyman și de alți sultani aruncați în telenovele 🙂 și uită-te la filmul ăsta fără nicio așteptare, fără nicio prejudecată deja instalată.

Are trei ore și un sfert. M-am speriat când am văzut. Mi-am zis: „ok, am să-l văd pe episoade”. 🙂 O poveste care-ți prezintă iarna unei relații, cu toate ninsorile, cu tot viscolul, cu tot înghețul de rigoare. Cu frig înăuntru și în afară, deopotrivă. O poveste în care timpul stă în loc. Cu ștafete narative care te trec pe nesimțite de la o relație la alta. Relația dintre proprietar, angajat și chiriaș; dintre frate și soră; dintre soră și soție; dintre soț și soție și așa mai departe. Monologuri lungi, scrise cu mare grijă și interpretate excelent. Personaje simple și foarte puternice. Calitățile și defectele le-au fost împărțite cu dărnicie tuturor. Nu există unul pe care doar să-l iubești sau doar să-l urăști. Te regăsești în ele, mai mult sau mai puțin.

Aydin e un tip de vreo 60 de ani, căsătorit cu o femeie – Nihal – care are jumătate din vârsta lui. O soră a lui Aydin – Necla, un hotel în stepa Anatoliei, un prieten bun – Suavi, un profesoraș de seama lui Nihal, conflicte minore, bani aruncați în foc, fapte banale.

Aydin: Te-ai mai îngrasat?

Suavi: Nu, dar burta mea si-a declarat independenta, nu ma mai asculta.

Însă totul are o profunzime ieșită din comun. Nu știu de ce, dar vedeam filmul ăsta în paralel, mental, cu Moromeții. Multe detalii, multe umbre, un Ilie Moromete… Bănuieli și incertitudini… Replici tăioase, spuse pe un ton calm…

Aydin și Nihal nu se mai înțeleg de mult. De doi ani, dorm în camere separate, trăiesc o relație rece, habar n-au unul de celălalt. Și se învinovățesc reciproc, se tratează cu sarcasm, cu acuzații fondate; dar mereu există un singur vinovat. Până ce viața îi pune față în față ca pe niște oameni în toată firea.

ws1Aydin: Pentru ce sunt vinovat? Ce fel de vina e? Ce ti-am facut?

Nihal: De fapt, esti un om educat, onest, corect si constiincios. În general, asa esti, nu pot nega. Dar câteodata folosesti toate aceste calităti ca sa sufoci oamenii, sa-i ranesti, sa-i umilesti. Înaltele tale principii te determina sa urasti pe toata lumea, în tacere. Urasti credinciosii; pentru tine, credinta e un semn de subdezvoltare si ignoranta. Dar urasti si necredinciosii pentru lipsa lor de credinta si de idealuri. Îi urasti pe cei în vârsta pentru ca sunt bigoti si nu gândesc în mod liber. Dar îi urasti si pe cei tineri pentru ca ei gândesc prea liber si îsi abandoneaza traditiile. Tu aperi virtutile comunitatii. Dar îi suspectezi pe toti ca ar fi hoti sau banditi; asa ca îi urasti. Practic, ai ceva cu toata lumea. Macar o data, as vrea sa sustii pe cineva ori sa ai sentimente pentru ceva de pe urma caruia nu ai nimic de câstigat. Dar asta nu pare posibil.

Aydin: Nihal draga… esti o femeie cu un suflet foarte bun, esti isteata, rationala, sensibila. Tot ce spui sau faci e foarte rezonabil. Chiar este. Dar… sa nu vezi un barbat asa cum e el, sa îl idolatrizezi ca pe un zeu la început, iar apoi sa fii suparata pe el pentru ca nu e zeu… ti se pare corect? Mi-as fi dorit sa fiu omul de succes la care visai tu, dar nu sunt. Sunt un om simplu. Și, mai rau, îmi doresc sa ramân asa.

Cu toată iarna din film, ai și momente amuzante. Turcii știu să și glumească, să se comporte și laic, și echilibrat…

Suavi: Din moment ce unele lucruri nu pot fi schimbate, trebuie sa fii mai flexibil. Nu mai judeca oamenii atât de mult. Accepta lucrurile asa cum sunt.

Nu știu dacă Winter Sleep e și o poveste de iubire. Adică, este, cu siguranță. Dar cu totul diferită decât ceea ce ai văzut până acum în filme. O poveste cu foarte multe detalii și nuanțe.

Profesorul Levent: Vrem sa traim viata din plin. Dar alti oameni te vor judeca pentru asta. Te izbesti, te lovesti de ei dureros când drumurile voastre se încrucisează. Dar oamenii curiosi, inventivi, cu personalitati puternice, procedeaza diferit. E destul de ciudat, dar acest conflict îi hraneste. Într-un fel, îi extinde. Conflictul le extinde mintile si le hraneste creativitatea. Când ma uit la ei, vad cum ignora criticile si merg mai departe. Pentru ca au curaj.

Și mai e despre iertare. Acel aspect de care uităm de obicei în viețile noastre.

Necla: Stii ce-mi vine câteodata sa fac? Sa ma duc la Necdet si sa-i cer iertare.

Nihal: Dar n-ai gresit cu nimic fata de el.

Necla: Tocmai. Cred ca asta e si frumusetea ideii. Sa-l fac sa se simta rusinat, sa se gândeasca putin la situatie. Poate-si revine, poate reusesc astfel sa scot partea buna din el.

11 gânduri despre „Winter Sleep. Iarnă interioară

  Andreotti a spus:
  ianuarie 30, 2015 la 3:50 pm

  E unul dintre cele mai frumoase filme văzute de multă vreme încoace, cu imagini care te bântuie mult timp după ce l-ai văzut… frumusețea aridă a stepei anatoliene, casele lor ca mușuroaiele (Cappadocia, mde!), sobele cu lemne care ard permanent și pe care aproape că le simți mirosul și fierbințeala și care aduc o lumină caldă în imagine și conturri de tip halou și, nu în ultimul rând, oamenii, personajele… dialogurile sunt de-o simplitate copleșitoare, curg de pe ecran în tine și te țintuiesc fără să simți cum trec cele 3 ore și-un pic, lejeritatea actorilor (sunt incredibili de buni – toți!), umorul născut din dureri trecute și frustrări, toate se adună și se-mpletesc în filmul ăsta, într-o manieră strălucitoare. Acolo e Cehov cu tot ce vrei tu (una din nuvelele lui Cehov, „Stepa”, a stat la baza scenariului, dar e și Tarkovsky pe alocuri.
  Ai văzut și „Once upon in Anatolia”, al aceluiași regizor? Nu este ca Winter-ul, dar e aceeași „școală”, desigur, la fel de cehovian, atmosfera, cadrele lungi, dialoguri, poveștile din spatele dialogurilor, introspecție și umor, negru chiar…

   drstoica a răspuns:
   ianuarie 30, 2015 la 4:05 pm

   Nu, n-am văzut Once Upon, dar mulțumesc pentru recomandare, voi ține minte. 🙂
   Eu nu sunt un mare fan al poveștilor cu cadre lungi, statice, specifice cinematografiei ruse. Dar când o poveste are o asemenea bogăție spirituală, totul e perfect, face parte din ceea ce vrei să vezi, să înveți, să accepți…

    Andreotti a spus:
    ianuarie 30, 2015 la 4:35 pm

    Eh, „Once upon…” nu e un must do, decât dacă ești amator, ca mine, de astfel de filme, altfel îl poți pune pe listă pentru cândva 🙂
    Aseară am văzut „Syngue Sabour” sau The Patience Stone, film al lui Atiq Rahimi. E un film minunat, dacă nu l-ai văzut, merită, pentru povestea spusă „altfel” despre cultura și valorile musulmanilor, iar iranianca Golshifteh Farahani, actrița, e insuportabil de frumoasă:)

     drstoica a răspuns:
     ianuarie 30, 2015 la 9:00 pm

     Pentru că-mi place insuportabilul, am să mă uit negreșit! 🙂
     Mulțumesc, Andreea.

     drstoica a răspuns:
     ianuarie 31, 2015 la 10:36 pm

     Gata, s-a rezolvat. Insuportabilă fata, subscriu. 🙂
     Teatru iranian în decor real. Memorabil.

      Andreotti a spus:
      februarie 2, 2015 la 2:53 pm

      Este? :)))

       drstoica a răspuns:
       februarie 2, 2015 la 3:49 pm

       Este, dar culmea că-mi place mai mult cum arată în filmul ăsta decât în pozele fashion. 🙂

        Andreotti a spus:
        februarie 2, 2015 la 3:53 pm

        Bravo!! Al meu ești! Așa și mie. Îmi place frumusețea ei naturală și ușor sălbatică, este inspiratoare ca să nu zic excitantă de-a dreptul, chiar și pentru mine 😛
        Nah, în cele de fashion, se pierde tot ce are ea mai frumos!

         drstoica a răspuns:
         februarie 2, 2015 la 4:14 pm

         De acord, în film are frumusețea autentică orientală.
         Putem să ne înțelegem toți 3 pentru o întâlnire cu scântei. :))

          Andreotti a spus:
          februarie 2, 2015 la 4:16 pm

          Da, daaa… ar trebui să facem așa ceva! Uhhh, ce experiență ar fi 😉

           drstoica a răspuns:
           februarie 2, 2015 la 5:40 pm

           Pe ea o păstrăm ca-n film, dar schimbăm total locația, să ne placă la toți. :))

Ia descarcă și tu niște vorbe aici!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s