Ai poza ta la profilul de facebook sau te ascunzi?

Publicat pe Actualizat pe

curaj_minteExistă o statistică socială ca un tipar, similară cu legea lui Pareto (care spune că, în viață, obținem 80% din rezultate cu doar 20% din eforturi). Conform statisticii, dintre toți cei ce ajung să citească o informație, oricare ar fi ea, chiar și cea de pe blogul ăsta, cam 20% vor spune: „tare chestia!” și vor aplica imediat ce au învățat, pas cu pas, ca să constate singuri rezultatele. În timp ce marea majoritate exclamă: „foarte tare!” și nu vor aplica niciodată. Cu toții așteaptă, bineînțeles, rezultate diferite și mai bune în viața lor. Cum oare s-ar putea întâmpla asta? 🙂

Am mai scris în câteva rânduri despre încrederea în sine. Ea nu doar se declară, ci se trăiește. Multe persoane spun: „eu am din plin, mi-am crescut mult încrederea în propria persoană”, dar imediat ce ar trebui să se vadă acest lucru, respectivele persoane se vor comporta exact invers decât cineva plin de încredere. Când ai așa ceva în tine, ai și în ceilalți. Dar, atenție!, a avea încredere în oameni nu înseamnă să le trăiești convingerile, plăcerile, frustrările, viețile, supărându-te apoi pe ei, ca și când te-au obligat să o faci. A avea încredere în ceilalți presupune să înțelegi că fiecare acționează în baza unor principii proprii, poate diferite de ale tale, să înțelegi că fiecare are măcar o intenție pozitivă atunci când face un lucru (chiar dacă ție nu ți se pare)… Încrederea în ceilalți crește odată cu încrederea în sine. Când îți spui: „am avut încredere în el/ea și m-a trădat, m-a mințit, mi-a înșelat așteptările”, înseamnă că, de fapt, tu voiai ca acea persoană să trăiască după regulile tale și nu după regulile ei, oricare ar fi fost acelea. Cu alte cuvinte, îți doreai să ai control asupra vieții sale.

fara_limiteConcret. Vrei să vezi simplu câtă încredere în tine ai? Vrei să-ți crești încrederea fără niciun efort ieșit din comun? Bun!

1.Dacă la profilul de facebook sau de blog nu ai nicio poză cu tine, rezultă că ți-e foarte rușine cu persoana ta. Scuzele de genul: „n-a avut cine să-mi facă, nu sunt fotogenic/ă” sunt exact ceea ce am scris: doar scuze. Oamenii vor crede despre tine exact ceea ce tu crezi despre tine. Probat și răsprobat. Nu mai posta la profilul personal poze cu alții, cu vedete, cu pisici, cu flori, cu mașini… Tu nu ești așa ceva. Ești Tu, o persoană deosebită, unică în felul tău, cu multe calități absolut de apreciat. Cei cu care relaționezi, socializezi vor să stea de vorbă cu tine, nu cu măștile postate. E ca și cum altcineva ar merge la școală sau la serviciu în locul tău, ca și cum altcineva s-ar întâlni cu partenerul sau partenera ta în locul tău…

2.Dacă pe facebook sau pe blog postezi aproape numai poze cu tine, neclare, selfie, zilnic, făcute cu orice, în pat, în bucătărie, în lift, scriind în dreptul lor citate inteligente, te afli doar în cealaltă extremă a manifestării de care vorbim. Fiindcă tot lipsă de încredere în sine se cheamă. Aștepți permanent aplauze/like-uri. Dacă nu vin, suferi. Dacă lumea nu te laudă, tragi concluzia că nu ești ok. Trăiești cu impresia că poate doar frumusețea fizică este atuul tău și măcar pentru așa ceva, cu orice preț, trebuie să fii apreciat/ă. Și apare convingerea aceea: lumea e rea, mă trădează. TU singur/ă te trădezi înainte de a o face ceilalți și-i obligi nonverbal să te mintă, dând like din reflex, știind că asta aștepți. Că altfel, de ce-ai posta încontinuu poze cu tine?

3.Dacă pe facebook, unde regula este să te prezinți cu propriul nume, tu te apuci și inventezi mereu noi și noi pseudonime, ascunzându-te sub ele, faci o greșeală împotriva ta. Exact la fel te manifești și în viața reală: te ascunzi, te temi de ceea ce crezi că e urât la tine, fugi de confruntările directe, mințindu-te că așa arată o persoană puternică. Bineînțeles că ai și unul sau mai multe exemple de oameni de-ăștia „puternici”. Dar află că nu cunoști decât niște măști și nu oamenii pe care crezi că-i cunoști.

4.Când comentezi sub anonimat pe un site, pe un forum, pe blog/facebook, le transmiți din start celorlalți că nu ai curaj, că părerea ta poate fi oricând combătută, fiindcă nu are cine să o susțină cu adevărat. Nu vei părea nicicum suficient de credibil/ă, nu vei fi niciodată un lider în felul ăsta.

5.Când interlocutorul tău vorbește, ascultă-l cu adevărat, vorbește și tu despre ce vorbește el. Altfel, trăiești într-un chin constant de a vorbi numai despre tine, despre ce te interesează pe tine, având impresia că nu te afli niciodată suficient în centrul atenției. Însă, nonverbal, inconștient, nu siguranță de sine transmiți, ci slăbiciune atunci când nu știi să asculți activ.

A-ți ascunde elemente simple de identitate socială vorbește lumii despre tine, despre ce valoare îți acorzi tu însuți/însăți, despre cum te prezenți în lume, la serviciu… Nu te mai păcăli că nu știu din ce alte rațiuni faci așa ceva. Dacă nu crezi ce scriu eu aici, e foarte ok. Dar pune-ți tu singur întrebările care rezultă din fiecare punct al acestui text.

Arată-te oamenilor cu încredere, așa cum ești, cu zâmbetul pe buze! Învață în fiecare zi lucruri noi și aplică-le! Comunică în mod real: vorbește și ascultă! Ai încredere în tine, nu-ți mai face rău! Dacă tu nu te prețuiești suficient, de ce ar face-o alții?!?

autenticitate

31 de gânduri despre „Ai poza ta la profilul de facebook sau te ascunzi?

    zaraza26 a spus:
    ianuarie 29, 2015 la 12:42 pm

    Daaa, am evitat multi ani sa imi pun poza la profil pe diverse site-uri. Mai puneam poze cu mine, dar nu la profil. Eu nu eram acolo. :))
    Abia de anul trecut, undeva pe la inceputul lui am pus poza mea la profil pe facebook. Inainte aveam o inima inconjurata de arabescuri.
    Cam odata cu facebook, adica totusi de prin 2006 am inceput sa „semnez” pe internet si cu numele real. La inceput mi se parea ok sa folosesc un pseudonim, care era… Zaraza. Unii credeau ca nu ma cheama asa. Chiar multi. Si ma distra asta.
    Mai am probleme cand vorbesc cu cineva si sunt atat de preocupata de gandurile mele, incat nu exist decat eu. 😦

      drstoica a răspuns:
      ianuarie 29, 2015 la 1:00 pm

      Dar, după cum singură poți observa, lucrurile se rezolvă pas cu pas în favoarea ta. După ce ai pus poză cu tine, ai văzut că nimic groaznic nu s-a întâmplat; ba dimpotrivă: ai câștigat credibilitate, fiindcă oamenii s-au convins că vorbesc cu o persoană, nu cu un buchet de flori.
      Este total nefiresc să-ți fie rușine de tine, e mereu împotriva ta.
      Simplul gest de a te descoperi pe tine îți dă o putere interioară tot mai mare.

    Pusa a spus:
    ianuarie 29, 2015 la 6:21 pm

    Dragut articol! Pentru el vei primi multe bile negre. Cam asa gandesc si eu, dar nu mi-am exprimat parerea pentru ca … nu sunt suficient de justitiara sau probabil m-a multumit sa vorbesc cu o masca, ma interesa numai ideia nu si omul. Trebuie sa recunosc ca atunci cand sunt suparata imi pun, la poza de profil, flori. 🙂

      drstoica a răspuns:
      ianuarie 30, 2015 la 11:57 am

      Știu că vor fi oameni care, citind acest articol, o vor lua în nume personal și se vor supăra pe mine. 🙂 Dar m-am gândit că, dacă un om vrea să trăiască un pic mai bine, să aibă măcar puțin mai mult succes în fața celorlalți, trebuie să înceapă de undeva. Iar cei care evită total să-și pună propria fotografie la profil chiar au nevoie să înțeleagă de ce. Acest simplu gest sau această simplă schimbare va duce inevitabil la o altfel de atitudine pe viitor, pas cu pas. Se schimbă, de fapt, atitudinea față de lume, față de propria viață.
      Și, atenție, m-am referit la persoanele care nu au absolut NICIO fotografie personală la profilul lor de fb, de blog etc. 🙂

        Alina a spus:
        septembrie 20, 2017 la 1:27 pm

        E cat se poate de adevarat ce scrie in articol si trebuie acceptat doar asa ne eliberam.

    Ana a spus:
    ianuarie 30, 2015 la 10:17 am

    Nu toti merita increderea , mai ales dupa ce deja au tradat cu varf si indesat acest sentiment…iar motivele unui „anonimat” sunt multiple si nu cred ca oamenii aleg anonimatul doar de gluma sau sfiala…

      drstoica a răspuns:
      ianuarie 30, 2015 la 12:08 pm

      Ana, nu vreau să te contrazic, nu-mi face plăcere să te supăr, dar… în spatele a ceea ce am scris eu, stă mult studiu practic. Nu e ceva ce doar am citit în cărți sau doar am învățat la cursuri, conferințe, workshopuri. Ci e ceva ce studiez foarte practic, pentru că ăsta e unul dintre joburile mele: să asist la negocieri, tratative, să observ și să citesc oamenii. Dacă m-aș înșela în privințe atât de simple, ar trebui să învăț altceva din care să-mi câștig pâinea. 🙂
      Oamenii nu aleg anonimatul din glumă. Altul este motivul, de fiecare dată: frica. Frica de a nu se râde de ei, frica de a nu se ajunge la ei, frica de a nu fi pe placul celorlalți, frica de a nu fi răniți în vreun fel, frica de necunoscut… Dar: sincer, întrebare: Care e cel mai rău lucru REAL care se poate întâmpla dacă un om trădat (sau mai știu eu cum) își pune propria poză la profil? De fapt, el trăiește o frică nejustificată și așteaptă ca restul lumii să se comporte exact așa cum el nu reușește să o facă. La asta se referă lecțiile vieții. Trăim cu repetiție acele lecții, greutăți, până ce învățăm suficient din ele. A fugi de lume nu reprezintă nicicum o lecție învățată. Un om care-și dorește să se călugărească trece printr-o perioadă de „probă”, să-i zicem. De ce? Pentru a se convinge că pentru el călugăria este o atracție, nu o evitare, o fugă de altceva. Dacă se călugărește doar pentru că s-a săturat de trădările oamenilor, nu e primit. Trebuie să găsească în călugărie ceva sublim, ceva bun și frumos, nu un refugiu de nevoie.
      Cu cât ne temem mai mult, de orice și în mod nejustificat, cu atât reușim mai puțin în viață, cu atât mai puține visuri ni se împlinesc. Frica e frâna cea mai mare în calea oricărei realizări, chiar dacă nu pare.

        Ana a spus:
        ianuarie 30, 2015 la 5:19 pm

        Si eu zic asa despre frica…
        Dar e urat cand un uman te urmareste ca sa iti faca rau…

          drstoica a răspuns:
          ianuarie 30, 2015 la 5:47 pm

          Așa e, dar îți poate face rău numai dacă tu îi dai voie, dacă tu te temi, dacă faci exact ceea ce el se așteaptă să faci: să te temi.

            Ana a spus:
            ianuarie 30, 2015 la 8:12 pm

            Nu imi face teama,ci scarba si am obosit sa explic …

              drstoica a răspuns:
              ianuarie 30, 2015 la 9:01 pm

              Îți doresc numai bine!

    ARBUNEA RUXANDA a spus:
    ianuarie 30, 2015 la 9:11 pm

    interesant articolul,felicitari si multumesc totodata pt ca am mai invatat cate ceva !

      drstoica a răspuns:
      ianuarie 30, 2015 la 11:49 pm

      Mulțumesc și eu, Ruxanda! Numai bine îți doresc!

    malaiemilro a spus:
    ianuarie 31, 2015 la 12:18 am

    Să știi că nu regret că am ascultat de îndemnul tău: „dă-te-n blogul meu, te rog”.
    Îmi place ideea pe care ai prezentat-o și la fel și modul în care a fost prezentată, apelând la Facebook-ul cel de toate zilele. Felicitări!

      drstoica a răspuns:
      ianuarie 31, 2015 la 12:41 am

      Îți mulțumesc de vizită și pentru aprecieri, Emil!
      Ideea nu e să-i arătăm cu degetul pe cei care nu-și pun o poză a lor la profilul de fb, ci să-i încurajăm s-o facă, să descopere că nu e nici pe departe atât de înfricoșător feedbackul.

        malaiemilro a spus:
        ianuarie 31, 2015 la 12:44 am

        Asa e.

    Robert a spus:
    februarie 1, 2015 la 8:08 pm

    Daca toata pshiologia ta despre viata se rezuma la facebuc…du-te si impusca-te!

      drstoica a răspuns:
      februarie 1, 2015 la 8:14 pm

      Robert, exprimarea unui om vorbește destul de limpede despre el însuși și despre viața lui, îmi pare rău. În loc să-ți pui o întrebare, e mai ușor să înjuri pe cineva…

        Andi a spus:
        octombrie 28, 2016 la 10:51 am

        Nu te-a injurat doctore..

    sserbanro a spus:
    februarie 3, 2015 la 12:26 pm

    Da, sunt de acord şi am spus-o şi eu de multe ori, mai ales celor care mă asaltează de sub pseudonime.
    De ce mi-ar fi ruşine cu mine însumi?
    Altora, ştiu de ce le e ruşine… Răspunsul, e unul simplu: TIMPUL! Valoarea Timpului, adică.
    Sigur, e mai lung, dar aici comentăm şi concizia, e de dorit…
    Chiar mă mândresc că am convins vreo câteva persoane să renunţe la „anonimat”! 🙂

      zaraza26 a spus:
      februarie 3, 2015 la 1:31 pm

      Pe mine ma cheama Catarig Zaraza. Pe tine?

        sserbanro a spus:
        februarie 3, 2015 la 1:56 pm

        Salut, Zaraza!
        Încântat de cunoştinţă!
        Scrie la profilul WordPress (Gravatar)! 😉
        Şerban Stănescu.
        Sau, dacă erai curioasă, pe blog(urile) listate acolo. 😉
        De altfel, nick-name-ul, de acolo vine: Stănescu Şerban, ROmânia. 😉
        Dar după cum vezi, se poate preciza şi „în clar”, „la locul faptei”! 🙂

      drstoica a răspuns:
      februarie 3, 2015 la 6:10 pm

      Foarte bine, Șerban!
      Nu avem niciun motiv să ne ascundem, niciunul din noi. 🙂

    Şerban Stănescu a spus:
    februarie 3, 2015 la 8:25 pm

    O rugăminte, dom’ şef: poţi să activezi pluginul de „Like” la comentarii? E în „JetPack”…
    Îmi plasce să subliniez vcumva câte un comentari al altcuiva, al webmasterului! am văzut de multe ori astfel de comentarii şi ştiu că se poate şi pe wordpress.com. Sau se putea la un moment dat. Am mai uitat şi eu de când butonez pe hosting… 😦

      drstoica a răspuns:
      februarie 3, 2015 la 9:05 pm

      L-aș activa, da’ chiar nu ș’ unde să-l caut. 🙂 Mie tre’ să-mi spui ca unui copil cum stau treburile cu partea tehnică. 🙂
      Mersi frumos, oricum, pentru tot.

    Şerban Stănescu a spus:
    februarie 3, 2015 la 9:09 pm

    Cred că ar trebui un tutorial şi asta durează…
    Cam aşa vine treaba:
    Undeva, în stânga, e meniul din Dashboard şi acolo e o opţiune „Settings”.
    Se deschide un alt meniu şi acolo trebuie să apară „JetPack.Me”. Clic pe opţiunea „JetPack” şi apare o fereastră cu mai multe opţiuni (module) ale pluginului de statistici. Merită aruncată o privire la toate.
    Să văd, poate fac şi un tutorial, deşi îmi ia multe ore…

    […] acest articol (tutorial WordPress) scurt pentru DRStoica (Cătălin Stoica) şi toţi cei care au bloguri pe wordpress.com (bloguri […]

    Şerban Stănescu a spus:
    februarie 3, 2015 la 10:00 pm

    Cred că am reuşit. Măcar un pic. Cam uitasem cum e să „flying with WordPress.com”.
    Tutorialul este la:
    http://www.sserbanro.info/setari-in-wordpress-com-pentru-apreciere-rating-stars-comentarii-pagini-etc/

      drstoica a răspuns:
      februarie 3, 2015 la 11:13 pm

      Na, c-o făcui și p-asta. 🙂 Mulțumesc.

    Andi a spus:
    octombrie 28, 2016 la 11:32 am

    Doctore , spui ca „1.Dacă la profilul de facebook sau de blog nu ai nicio poză cu tine, rezultă că ți-e foarte rușine cu persoana ta. ”

    Ei bine doctore, nu mi-e rusine deloc cu persoana mea si nu am absolut nicio poza cu mine. Doctore, in fapt motivul pentru care nu am pus nicio poza cu mine este ca nu ma consider un exponat , un produs . Ma consider un om !

    Cand privesc pe strada oamenii in ochi, ei sunt primii care isi muta privirea de la mine. Stii de ce Doctore ? Esti Doctor si ar trebui sa stii . Pentru ca le este frica . Pentru ca le este rusine de ei insisi. Pentru ca nu sunt siguri pe ei. Asta inseamna sa-ti fie rusine cu persoana ta , Doctore, nu teoriile dumitale puerile cu pozele pe facebook.
    Si pe dta Doctore, daca te-as intalni pe strada si m-as uita tinta in ochii dtale, sunt convins ca ai muta privirea. Apoi ai reveni cu privirea si ai verifica daca inca ma uit la dta. Si daca m-as uita in continuare iar ti-ai muta privirea. De frica! De teama ! De rusine ! Si apoi iar ai reveni cu privirea sa vezi daca inca ma uit la dta. Asta inseamna sa-ti fie rusine cu persoana ta , Doctore. Viata bate filmul si practica bate teoria care se invata in Facultatile de Psihologie .

    Niciodata in istoria umanitatii omenirea nu s-a degradat mai rau ca in zilele noastre. Niciodata in istoria umanitatii oamenii nu s-au considerat pe ei insisi doar niste produse. Chiar daca o fac indirect, inconstient, ce conteaza este ca O FAC.

    Spui ca „A-ți ascunde elemente simple de identitate socială vorbește lumii despre tine, despre ce valoare îți acorzi tu însuți/însăți”

    Doctore, consideri ca am o problema psihica pentru faptul ca nu vreau sa ies in evidenta pe internet ca dumneata ? Pentru faptul ca eu consider ca emotiile se traiesc intim intre cei doi parteneri si nu se exprima public in spatiul virtual ca sa vada lumea „ce mult iubesc eu” ? Pentru ca nu imi pun filmari pe unde am calatorit , cu ce masina mi-amluat, cu cine am fost la cules ciuperci, ce am mancat, ce am baut, ce hartie igienica am folosit la WC ? Daca stau si ma gandesc putin acest comportament este intalnit si la mahalagii, laudarosi. Singura diferenta este ca aici este virtual si se exprima mai usor si direct. E doar un mod mascat al laudei ” hai sa va spun la toti ce am facut, ce mi-am cumparat, cine sunt eu , ce masina mi-am tras, pe unde am colindat, ia sa vada lumea ce mare valoare am eu”.

    Acum multi ani am vizitat un doctor neurolog foarte renumit. Un adevarat maestru al meseriei.Inca profeseaza Am stat de vorba cu el despre una despre alta.Cand am ajuns la capitolul Facebook si Blog-uri, omul si-a dus aratatorul la tampla si a inceput sa-l rasuceasca inainte si inapoi apoi sa dea ochii peste cap. Intelegeti ce-a spus acel Doctor ? Credeti ca s-a inselat? Poate ca nu este psiholog dar asta dovedeste ca sunt si oameni inteligenti care au vazut imaginea in ansamblu.

    Pesemne ca dta Doctore consideri ca relationarea virtuala este mai importanta decat cea reala altfel n-ar trebui s-o incurajezi.

Ia descarcă și tu niște vorbe aici!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s