Ce zici? :)

Imagine Publicat pe Actualizat pe

Nu judeca spiritul de turmă. Schimbă-te tu, că se va schimba și turma. 🙂
turma

Reclame

7 gânduri despre „Ce zici? :)

  O fată a spus:
  decembrie 10, 2014 la 12:49 pm

  Adevarul doare. 🙂

   drstoica a răspuns:
   decembrie 10, 2014 la 1:02 pm

   Poate doare; dar odată conștientizat și acceptat, duce la ceva mai bun în viața omului. 🙂

  zaraza26 a spus:
  decembrie 10, 2014 la 1:16 pm

  Spirit de turma inseamna ca te iei dupa altii, ca iti place sa fii impreuna cu altii, asemenea lor, sa nu gandesti singur.
  Cine e in fruntea turmei nu are spirit de turma, el are cu totul altceva. El da tonul, restul aleg daca vin sau nu cu el. Sunt perioade pentru fiecare moda, asa ca atunci cand cineva are carisma si vine cu ideile timpului sau, va fi urmat de o turma. Eu vad altfel enuntul de mai sus. 🙂

  Sunt niste afirmatii despre care stim ca „nu dau bine”, dar nu stim ce inseamna. Se poate spune ca snobii tind sa preia afirmatiile de-a gata si sa spuna „eu condamn spiritul de turma”, cand de fapt poate fi intr-o turma. Uneori e greu sa faci diferenta daca intre membrii unui grup exista spirit de turma sau nu. Cu cat ceea ce ii uneste are o incarcatura constienta mai mare, cu atat spiritul de turma este mai redus. Zic si eu… parca deja fac teorie de dragul teoriei. 😉

   drstoica a răspuns:
   decembrie 10, 2014 la 1:46 pm

   Spiritul de turmă este, în realitate, o „apucătură” firească a omului, vine din caracteristica lui de a se comporta ca o ființă socială. Cu toții intrăm, mai mult sau mai puțin, în diverse turme. Ca de fiecare dată, fericirea e dată de echilibru, de gestionarea optimă a ceea ce avem deja: nici dedicați 100% spiritului de turmă, nici niște individualiști, singuratici, egoiști 100%. Probabil că singura situație de însingurare și viețuire doar după propriile reguli este cea a pustnicului. Acolo dispar egoismul, individualismul, pentru că dispare cu totul dualitatea minții, el nemaitrăind între oameni ca să aibă permanent în minte termeni de comparație.
   Problema apare atunci când oamenii intră continuu în turmă, dar combat cu toată puterea, agresiv ori foarte ironic, spiritul de turmă.
   Pe de altă parte, ca să exemplific concret, a nu avea niciun gram de spirit de turmă înseamnă ca, în cazul alegerilor prezidențiale, să aibă fiecare cetățean candidatul lui și numai al lui. 🙂 Ceea ce, de asemenea, n-ar fi indicat. Fiindcă ar fi eradicat total consensul.
   Apartenența e o nevoie umană. Important este ca ea să rămână în puterea noastră și să nu trecem noi în puterea ei. Noi să ne decidem conștient apartenența de fiecare dată și nu să ne lăsăm atrași doar din disperarea de a fi în grup, acceptați, umăr la umăr cu alții care poate nu ne împărtășesc interesele reale. Exemplu: ofertele comerciale din magazine. Oamenii dau buzna să cumpere nu pentru că ar avea cu adevărat nevoie, ci pentru că intră orbește în turma celor care nu vor să piardă oferta. 🙂

    zaraza26 a spus:
    decembrie 10, 2014 la 2:13 pm

    :)) Jumatate ar candida, toti ar vota… Rezultatul dupa primul tur de scrutin? Indecis. La tine am vazut videoclipul unde in urma discutiei cu un extraterestru ramai cu intrebarea: avem nevoie de guvernanti??!

     drstoica a răspuns:
     decembrie 10, 2014 la 3:05 pm

     Da, foarte interesant acel filmuleț. Orice concluzie am trage după vizionare, adevărul este că avem nevoie de guvernanți. Încă mai trebuie să evoluăm mult individual până ce specia umană să poată trăi în consens fără niciun fel de impunere. Ar fi cel mai înalt nivel de evoluție la care putem ajunge. 🙂

      zaraza26 a spus:
      decembrie 10, 2014 la 3:30 pm

      Dar trebuie sa exersam ca sa ajungem la acel nivel. 😉 Poate unii se vor uni sa experimenteze traiul fara guvernanti. Bineinteles dupa ce au cunoscut bine ce-i ala guvern. Nu ma refer la cei din triburi care nu-s primitivi, dupa parerea mea.

Ia descarcă și tu niște vorbe aici!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s