Contează mai puțin câte știi. Contează cât îți pasă

Publicat pe Actualizat pe

paceRelațiile tale cu oamenii, cu toți cei pe care-i cunoști, sunt, de fapt, relațiile tale cu părinții tăi. Aflat pe front, cineva nu luptă cu inamicii, cu „teroriștii”, ci luptă cu părinții lui. Doar dacă îți dai voie să vezi cu claritate, cu sinceritate, cu deschidere unde, când, cum și ce s-a întâmplat în prima copilărie, doar așa vei reuși să schimbi ceva în bine. Nu căuta să rezolvi probleme cu aceeași minte care le-a creat, pentru că nu se poate. Nu încerca să negi cauzele timpurii ale unor probleme actuale și să dai vina pe alții, fiindcă iarăși nu funcționează. Nu te strădui să faci zi de zi aceleași lucruri, să ai aceleași obiceiuri de viață, așteptând rezultate diferite și mai bune, pentru că tot nu vei reuși. Iar suferința se va întări, se va amplifica și te va scoate din minți. Vei trăi toată viața cu ea, convins fiind că de vină sunt absolut președintele țării, primul ministru, șeful de la serviciu, vecinul de pe scară, prietenul care te trădează, vânzătoarea de la magazin și așa mai departe.

E trecut de 11 seara și tocmai am încheiat ultima zi dintr-o serie de seminarii cu Menis Yousry, doctor britanic în psihiatrie și psihologii experențiale. De vreo 15 ani, își tot creează și îmbunătățește propriul program de lucru cu partea mental-emoțională a omului. Seminariile se numesc Essence Foundation și li se spune de „formare profesională”, dar poate participa oricine. Dacă lucrezi cu oamenii, ai multe tehnici/exerciții noi de învățat. Dacă vii doar pentru tine, pentru că ai o problemă în viață, mai mare sau mai mică, ai și mai multe de câștigat!

Oamenii participă pentru că s-au săturat să mai sufere și au decis că nu mai vor să simtă nimic. Dar umbrele trebuie descoperite în mod real, confruntate, respectate și acceptate. Ele nu dispar doar pentru că tu crezi că nu există.

Caut un superlativ pentru a caracteriza acest curs aplicat și mi se pare că FABULOS e cel mai potrivit!

Am mers acolo destul de sceptic. „Cât de tare poate fi doctor Yousry?” mă tot întrebam, căutându-l pe google. În prima zi, am avut un șoc referitor la persoana mea, la valorile mele. În ultima zi, am plecat din mijlocul oamenilor cu un ocean întreg de energie interioară, cu niște convingeri susținătoare încă și mai puternice decât aveam înainte, cu o deschidere imensă către principiul win-win, pe sistem colaborativ și nu competitiv. O dată în plus am descoperit, în mod practic, că, de fapt, concurența nu te ajută să câștigi cu adevărat, ci te afundă în propriile frustrări, în probleme din care, la un moment dat, nu vei ști cum să mai ieși, neînțelegând nimic din asta și dându-le de lucru terapeuților. Dacă vrei vreodată să vindeci ceva la tine, Essence Foundation (care are și o continuare cu niște seminarii avansate) reprezintă o soluție excelentă!

Vin oameni din Cluj, din Timișoara, din Iași, din Galați, din ODESSA, ca să se cunoască mai bine pe ei înșiși. ASTA înseamnă să cauți soluția indiferent de problemă: să faci ceva pentru tine care-ți arată drumul direct către rezolvare. Să aliniezi gândul (dorința) cu emoția și acțiunea! Fără acțiunea personală, nimic nu funcționează. E un drum pe care ți-l arată ție subconștientul tău, chiar dacă ai vrea, mai degrabă, să-ți rezolve altcineva suferința.

Dmitry, din Ukraina, un tip care chiar trăiește în mijlocul conflictului armat, simte durerea unei astfel de vieți. Acolo, trebuie neapărat să intri într-una din tabere; altfel, ești inamicul tuturor. Așa, degeaba, doar pentru că tu vrei să fie pace și nu înțelegi cum oamenii pot ucide în numele păcii.

Am participat la multe cursuri, seminarii, workshopuri de dezvoltare personală, dar o așa descărcare, eliberare emoțională ca aici n-am întâlnit nicăieri, niciodată. Și totul apărea natural, pe măsură ce oamenii descopereau de unde din copilăria lor veneau niște probleme majore pe care le credeau create de alții în prezent.

E foarte important să nu uiți că pe toți îi interesează prea puțin câte știi; îi interesează însă cu siguranță cât îți pasă. Pentru a face pace în tine, în lume, oriunde, nu răspunzi războiului cu război, fiindcă e doar o falsă rezolvare. Cu prima ocazie, un alt război va izbucni. Cine urăște războiul nu e deloc diferit de cine-l iubește. Cine-l urăște va răspunde cu război și ghici ce! Exact: numai pace nu se poate numi aia care urmează.

Am cunoscut la Essence oameni foarte frumoși, am cunoscut angajați, directori, patroni sau traineri, persoane singure sau însoțite, care veneau pentru prima dată sau care repetau seminarul, știind că pot deveni încă și mai bune decât în prezent. A fi bun nu are limite. A fi bun din toate punctele de vedere! Iar doctor Yousry a făcut o afirmație care-mi confirmă ceea ce știam deja: în general, oamenii preferă să aibă dreptate decât să fie fericiți. Din păcate.

„Orice relație (indiferent de natura ei) implică actul de a dărui și de a primi. Dăruirea atrage după sine primirea, la fel cum primirea atrage după sine dăruirea.” Deepak Chopra

Am experimentat niște tehnici, niște exerciții incredibile! Unele care scot la lumină tot ce e mai bun în tine, toate resursele de care ai nevoie pentru a-ți rezolva o problemă. Simți cum crește încrederea în sine de parcă ai fi un termometru în care mercurul urcă în viteză până sus. Încrederea în sine vine tot din tine, nu de la alții. Nimeni și Nimic nu-ți garantează în viață Nimic! Dar de ce să nu te folosești de niște instrumente miraculoase pentru a face minuni cu tine, în viața ta???

essence

12 gânduri despre „Contează mai puțin câte știi. Contează cât îți pasă

  dana alexandru a spus:
  noiembrie 24, 2014 la 1:18 am

  Ma bucur ptr tine.:) Si sunt sigura ca vei impartasi cu noi din „febra” cea mare din termometru.:) Nu avem multi ocazia sa mergem la asemenea seminarii,dar eu,cel putin,incerc sa „profit” cat mai mult de experientele si ideile despre care scrii.
  La ce incarcatura pozitiva ai strans la intalnirile doctorului Yousry,cu siguranta vei avea o saptamana buna!Minunata,chiar,ti o doresc!! 🙂

   drstoica a răspuns:
   noiembrie 24, 2014 la 11:58 am

   Îți mulțumesc mult, Dana! Da, voi integra și adapta totul la mine și voi încerca să dau mai departe așa cum mă pricep eu. 🙂 Mai mult și mai concret pot da celor cu care lucrez față-n față, fiindcă sunt chestii experențiale greu de reprodus în cuvinte.
   Simt că am mai pus o cărămidă la Eu cel care vreau să fiu. 🙂 Și da, săptămâna îmi este deja excelentă! Mulțumesc la fel!!! 🙂

    zaraza26 a spus:
    decembrie 4, 2014 la 12:04 pm

    Cand reusesc sa depasesc limitele mele ca persoana separata de altii, ajung si ajunge la mine ceva din experienta altora. Astfel, am luat din articolul tau expresia lui Yousry ca oamenii prefera sa aiba dreptate decat sa fie fericiti si am asezat-o langa niste poze sugestive si am plasat-o pe pagina mea de fb. Am retinut ideea ca amprenta parintilor ne urmareste si voi insista ca eu sa imi dezvalui ce a mai ramas ascuns in subconstientul meu. Eram deja pe calea asta, dar cumva era secundara sau era prea intuneric pe acolo. Am mai facut un pas datorita tie. 🙂 Multumesc!

     drstoica a răspuns:
     decembrie 4, 2014 la 3:50 pm

     Mi-ai făcut ziua cu acest comentariu! 🙂 Îți mulțumesc și eu!
     Zi de zi, în orice întâmplare de viață, există câte ceva ce ne este dedicat. Ca lecție, ca bucurie, ca emoție… Ne descoperim pe noi înșine și mergem încă și mai puternici înainte.

  slowaholic a spus:
  noiembrie 24, 2014 la 4:23 pm

  Let it Be… 🙂 Mă duc și eu cu prima ocazie. Sper să prind loc. De fapt, o să prind sigur loc, pentru că vreau, pot și merit. Nu? 😀

   drstoica a răspuns:
   noiembrie 24, 2014 la 5:08 pm

   Absolut! 🙂

  Mala a spus:
  noiembrie 24, 2014 la 8:46 pm

  Cred ca o sa incep sa ma repet, multumind si laudind, laudind si multumind …
  Si materialul de azi trebuie vazut si inteles dincolo de cuvinte. Pe mine ma ajuta, mai mult sau mai putin, tot ceea ce citesc. Ma ajuta sa inteleg ce se intimpla in jurul meu. Ma ajuta sa vad in mine, sa ma inteleg.

   drstoica a răspuns:
   noiembrie 24, 2014 la 9:24 pm

   Mala, eu îți mulțumesc, măcar în gând, de câte ori treci pe aici, de câte ori lași un comentariu, de câte ori interacționăm în acel mod care construiește, îți mulțumesc și nu mă mai satur! 🙂
   Așa cum te ajută pe tine, la fel de mult mă ajută și pe mine ceea ce scriu. Mă ajută să mă cunosc pe mine și să-i pot ajuta mai mult și pe ceilalți. Mulțumesc!

  Irina a spus:
  noiembrie 24, 2014 la 11:09 pm

  Ce usor ai reusit sa trasnsmiti din incarcatura ta emotionala, pozitiva! Am acumulat atata energie pozitiva incat nu m-as Mai baga la somn. Foarte frumos! De-abia astept sa aflu Mai multe despre aceste tehnici! Multumim ca imparti cu noi aceste daruri minunate! Somn lin, my friend! 🙂

   drstoica a răspuns:
   noiembrie 24, 2014 la 11:38 pm

   Îți mulțumesc foarte mult, Irina! Dau mai departe doar ceea ce am văzut eu acolo cu ochii mei, cu mintea mea, în felul meu. Sunt subiectiv, dar dacă asta mă împinge înainte, e ok. 🙂 Așa cum eu am aflat de la o prietenă de acest seminar, mă gândesc că sunt și alți oameni care ar vrea să meargă la o viitoare ediție, dacă se va mai organiza. Și la ce impact are, sunt aproape sigur că se va mai organiza. 🙂

  incredibleyoung a spus:
  noiembrie 24, 2014 la 11:55 pm

  Si eu iubesc principiul acesta minunat de a nu raspunde la rautate cu rautate…

   drstoica a răspuns:
   noiembrie 25, 2014 la 12:24 am

   Și totul pornește de la cele mai neînsemnate gesturi, momente, întâmplări în care am putea încerca altceva decât principiul „ochi pentru ochi”.

Ia descarcă și tu niște vorbe aici!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s