IQ vs EQ. După alegeri, punctul pe Om

Publicat pe Actualizat pe

electAu trecut, gata. După ditamai furtuna socială cauzată de alegerile prezidențiale, putem trage niște concluzii. Nu neapărat cu caracter politic, fiindcă acolo sunt și eu novice, nu mă bag. Niște concluzii referitoare la comportamentul uman generat de un asemenea eveniment.

Atenție! Nu vorbesc aici de (in)corectitudinea alegerilor, de „mafie”, de cine merită să devină președinte. În plus, fiecare dintre noi poate rămâne la părerea + opțiunea lui politică, așa cum și eu le am pe ale mele.

Am votat. Convingere personala: înainte de toate, am votat împotriva orientării politice atât de păguboase care a adus și încă ține România în stadiul de țară la marginea Europei. Nu știu cum se face, dar comuniștii, convertiți în socialiști, au concentrat, în ultimii aproape 70 de ani, cele mai defectuoase exemplare de oameni (nu neapărat de profesioniști) în funcții de stat.

Așa că am votat împotriva unei grupări, împotriva unui om (care reprezintă în mod elocvent gruparea respectivă prin ceea ce face) și, totodată, pentru un alt om care nu știe și nu acceptă să se mârlănească, după cum singur a mărturisit. NU am votat cu echipa acestui om din urmă. Echipa lui este altfel, seamănă cam tare cu a adversarului. Dar pentru că bunul simț e o valoare extrem de importantă în viața mea, l-am votat pe Om. În altă ordine de idei, doar președintele încă în funcție mi se mai pare la fel de nociv pentru România precum gruparea cu seceră și ciocan mascate de trandafiri.

Bun, asta a fost părerea mea. V-am împărtășit-o, mi-o asum și atât. V-am împărtășit-o pentru că ce voi scrie în continuare mi se pare puțin paradoxal în realitatea dată.

Ca simplu observator, am constatat așa: că Iohannis a avut susținători mult mai vocali, mai prezenți decât Ponta. Și mai creativi. Pe stradă, pe facebook. Un amic îmi spunea că „oriunde mă întorc, totul pare albastru în jur”, referitor la culoarea ACL. 🙂 În același timp, diriguitorii campaniei lui Ponta au adus în atenția publicului tot ce li s-a părut mai scandalos vizavi de contracandidat, ridicând ipocrizia la rang de artă: „președintele care unește” în paralel cu discriminarea etnică, religioasă și familială promovată de candidatul roșu.

Invers proporțional cu activitatea echipelor de campanie și a liderilor politici, susținătorii neamțului au fost, în general, mai agresivi (verbal, în online) decât cei ai lui Ponta. Primii i-au făcut „proști” pe cei din urmă, i-au denigrat în aceeași măsură ca și pe Ponta, au postat pe net acuze, critici, vorbe urâte, totul culminând cu ceva greu de înțeles în condiții de normalitate: „unfriend” pe facebook pentru prietenii care îl susțin pe reprezentantul PSD. Direct, fără rețineri. Asta, să mă scuze cei care au făcut-o deja, este o dovadă de imaturitate emoțională. În altă ordine de idei, susținătorii lui Iohannis s-au dovedit mai cu simțul umorului. Înverșunarea lor vizavi de „adversari” a venit și din dorința foarte mare cu care au vrut să schimbe ceva, așteptând ore întregi la coadă pentru a vota (în diaspora). Simțul civic crește în mod real în situații critice, atunci când oamenii simt că le este amenințată libertatea de exprimare. Dincolo de nevoile primare (fiziologice, hrană, adăpost), nevoia de a fi liber este una primordială.

Suntem educați să credem că IQ-ul e cel ce ne ajută să ne dezvoltăm corespunzător. Dar uite că, uneori, citim o grămadă de cărți și dăm cu piatra mai repede decât ceilalți. Cea care ne susține fericirea se numește EQ – inteligență emoțională. Echilibrarea emoțiilor, înțelegerea corectă a propriei persoane îl ajută cu adevărat pe om să fie ceea ce vrea și să ajungă acolo unde își dorește. Câtă vreme ne lăsăm guvernați excesiv de furie, de frică, de ură, fără să cercetăm, viețile ne vor fi ca în ultimii 25 de ani, oricine ar veni președinte. Ponta și Iohannis nu au nicio legătură cu gradul nostru de înțelepciune.

E greu de înțeles cum cineva dă „unfriend” unui prieten numai pentru că respectivul are o opinie diferită. Brusc, nu mai contează câte calități are acel prieten, câte momente amuzante am petrecut cu el. Îi dau „unfriend” să-l învăț minte! În realitate, mi-am dat „unfriend”… mie.

Gândește-te că un prieten din listă a votat cu Ponta, dar nu-ți va spune niciodată. Tu îl vei considera același om extraordinar ca până acum, nu? Secunda în care îți va dezvălui informația va schimba total situația. Oare la cine este problema interioară: la acel prieten… sau la tine? 😦

Am observat cum o campanie electorală poate învrăjbi oamenii până la extrem. Cum îi poate determina să defuleze tot ce e mai neplăcut în ei, fiind siguri că o fac din cauze nobile. Însă cauzele nobile nu au nevoie de înjurături gratuite, nu au nevoie de cuvinte urâte și contre de dragul contrelor. E ca atunci când unii țin cu Dinamo, alții cu Steaua. Și se bat între ei, fiecare crezând că echipa lui e singura care merită să trăiască și să câștige. Ei, aș!

De asemenea, electoratul se împarte în două categorii:

cei care susțin, votează după cum simt că le dictează propriile interese (aici nu etichetăm interesele ca fiind bune sau rele) și…

cei care susțin, votează în funcție de ce le-au spus alții, dar fără ca măcar să-și dea seama de asta. Se uită seară de seară la televizor și ce zic ăia acolo echivalează cu adevărul absolut. Oamenii refuză să cerceteze, să caute și să descopere cât mai multă informație, din toate sursele posibile, înainte de a-și forma o convingere proprie. Și refuză să vadă evidențe. Ei ascultă la X sau la Y (în care au încredere) și gata, au preluat convingeri crezând că sunt ale lor. Așa ajungem să trăim viețile altora, frustrările altora, nevoile altora, visurile altora… niciodată pe ale noastre.

Haideți să ne maturizăm emoțional cu adevărat, nu doar la nivel declarativ, nu doar la nivel de bătaie cu pumni în piept! Maturitatea înseamnă echilibru, înseamnă capacitatea de a ne spune opinia în mod hotărât, dar fără să înjurăm, fără să umilim pe cine nu merită. Prin comportamentul lor, unii politicieni au provocat și provoacă maxim reacții agresive. Dar sunt și victime colaterale care au doar alte opinii decât ale noastre.

Haideți să nu mai postăm clipul (de mai jos) cu Ion Rațiu dacă ne comportăm fix împotriva acelui principiu extraordinar pe care spunem că-l apreciem: „Voi lupta ca tu să ai dreptul de a nu fi de acord cu mine”. Omul se prevalează de un principiu pentru a-și susține propriile convingeri, nu neapărat pentru a respecta acel principiu. De ce oare?

24 de gânduri despre „IQ vs EQ. După alegeri, punctul pe Om

  dana alexandru a spus:
  noiembrie 17, 2014 la 1:28 pm

  VAI,eu habar n am avut cat de apriga a fost campania electorala in mediul virtual.Din curiozitate,o sa ma uit pe fb sa vad daca am mai pierdut pe drum din prieteni.E absurd sa judeci un om si relatia ta cu el in functie de preferinta la alegeri.Fiecare e unic,are dreptul de a alege ,de a gandi ,pe care nimeni si nimic n ar trebui sa l influenteze.Pacat ca nu se intampla asa.Sa ti dau un exemplu:paradoxal, parintii mei au votat cu Ponta 🙂 Pare incredibil dupa ce eu am stat la vot 7ore in Valencia,iar fratele nu a ajuns sa voteze in Londra.Acum,ce trebuia sa fac?Sa ma supar,sa ma cert cu ei?Daca lor care traiesc pe viu in Romania efectele comportamentului si caracterului acestui om si ale partidului sau,li s a parut normal,asta e.Dar ei tot parintii mei raman si indiferent cine ar fi castigat relatia dintre noi ar fi ramas neschimbata.

   drstoica a răspuns:
   noiembrie 17, 2014 la 2:03 pm

   Da, părinții nu și-i poate scoate nimeni din listă. :)) Nu cred că a procedat cineva așa cu oameni foarte apropiați. Dar chiar și față de simpli amici nu poți reacționa astfel dacă ei n-au făcut decât să voteze cu cel cu care nu votezi tu. Fiecare om are filtre mental-emoționale create de propriile experiențe subiective de viață, trebuie să înțelegem asta.

  Mala a spus:
  noiembrie 17, 2014 la 2:23 pm

  De data asta fost o alegere a OMULUI si nu a echipei, ceea ce m-a bucurat extraordinar de mult. De acum inainte urmeaza marea cernere, daca se intelege ca asta trebuie sa se intimple. Greu de spus ce va urma.

   drstoica a răspuns:
   noiembrie 17, 2014 la 3:15 pm

   Era, ce-i drept, de preferat să vedem în spatele său o echipă care să-i semene. Dar omul pare că chiar e preocupat de o Românie a bunului simț. Vom vedea. Eu cred că da. 🙂

    Mala a spus:
    noiembrie 17, 2014 la 8:45 pm

    Sper ca bunul lui simt sa reuseasca sa treaca peste mirlania care-l inconjoara. 🙂

  Solana a spus:
  noiembrie 17, 2014 la 2:33 pm

  Vezi…e o fraza aici unde vorbesti de comunism si de ceea ce a devenit el si cei care-l reprezinta.
  Toata ideologia de la marxisti la comunistii de azi care s-a trasnformat atat de mult incat ideile lor de-atunci, desigur revolutionare la vremea lor, s-au pierdut aroape complet.
  Mai mult, s-au transformat in mostruozitati incontrolabile.
  Si asta, hm…cred ca nici macar nu e rau.
  E bine, trebuia sa se intample, suntem gata pentru o schimbare, pentru noutati, pentru un alt pas. Ascendent.
  Si de va fi ca nici Joha sa nu fie ceea ce credeau cei din diaspora iar e bine… e doar un om(si nu Messia) iar noi suntem doar entuziasti de faptul ca putem schimba lumea. Intai schimbandu-ne pe noi, mentalitatea si atitudinea si apoi…cu un vot 🙂
  Concluzie: oricum va fi, va fi un succes ! (comunque vada, sara’ un successo)

   drstoica a răspuns:
   noiembrie 17, 2014 la 3:22 pm

   Solana, când vom fi suficient de mulți cei care vom avea convingerile enunțate de tine mai sus, lumea întreagă chiar va fi într-un proces radical de schimbare. 🙂 Sunt de acord că marxismul a suferit adaptări și transformări în funcție de oamenii care au aderat la el. Din păcate, în România, în Estul Europei, socialismul a degenerat grav și nu cred că va fi vreodată altfel. „Altfel” înseamnă, chiar dacă neoficial, Suedia sau Norvegia. Două monarhii cu bucăți de socialism bine aplicate.
   Despre schimbare, Milton Erickson spunea: ea e nu doar posibilă, ci și inevitabilă. Când noi decidem în mod conștient să schimbăm, rezultatele bune nu pot întârzia la nesfârșit. Fiindcă vom avea mereu puterea să schimbăm rațional până ce reușim. Când ne schimbăm doar forțați de împrejurări, doar după cum ne spun ceilalți, nu facem decât să supraviețuim.
   Succes să fie! 🙂

  Solana a spus:
  noiembrie 17, 2014 la 4:31 pm

  Exact, asa cred si eu , si anume ca suntem mereu intrun proces de schimbare, indiferent in ce punct de echilibru ne-am gasi. Va trebui sa-l pierdem, echilibrul, din nou si din nou pentru a putea evolua 🙂
  Despre politica eu nu stiu mai nimic dar ca sa-i raspund si Oanei (nu stiu de ce nu pot comenta la postarile tale de pe fb, pot doar distribui) eu nu cred ca alegerile astea ne-au arata ca putem daca vrem. Si ca uniti avem si forta gandului si vointei colective.
  Noi suntem deja pe drumul cel bun, mai cu dor mai cu originalitate, mai responsabili sau mai cum vrea fiecare dar suntem. Suntem deja 🙂

  PS Foarte frumos blog, mi-l adaug la preferate 🙂

   drstoica a răspuns:
   noiembrie 17, 2014 la 9:09 pm

   Da, responsabilitatea e una dintre calitățile care ne pot ajuta să evoluăm într-un ritm crescut.

   Mulțumesc pentru apreciere, Solana! 🙂

  Mirela a spus:
  noiembrie 17, 2014 la 5:20 pm

  Social-democratia nu e totuna cu comunismul, desi se confunda intre ele pentru ca asa vrea cine are interesul asta.
  Azi, in autobuzul 300, o femeie de vreo 40 de ani s-a strecurat pe la usa din fata printre doua doamne in varsta si apoi s-a intors si le-a apostrofat intr-un fel , pronuntand cuvantul „pensionare” desigur si spunand ceva de durata lor de viata 😀 …. cele doua au ripostat si ele neplacut si restul autobuzului se uita dezaprobator ori la una, ori la altele. Cu cine crezi tu ca a votat ieri femeia mai tanara, daca si-a aratat dezgustul vizavi de pensionare ? 🙂
  Ideea e ca ieri s-a votat in mare parte haotic, daca stai sa-i intrebi pe unii ce le place la alesul lor sau de ce au iesit apoi in strada ca sa se duca la sediul PSD (nu stiu ce doreau sa faca acolo), cred ca habar nu au. Si desi au castigat, clocoteste inca sangele in ei de dorinta de conflict si rafuieli diverse.
  Asta e parerea mea, si mai am multe legat de cat de fracturata si bolnava e societatea asta, dar le pastrez pentru mine.

   drstoica a răspuns:
   noiembrie 17, 2014 la 9:15 pm

   Da, sunt multe de schimbat, de corectat, de îmbunătățit în societatea asta. Important este ca la gesturi și comportamente neadecvate să răspundem altfel, să corectăm prin propriul exemplu.
   Social-democrația e o doctrină politică foarte rezonabilă. Problema e că, în România, social-democrații au mereu tendințe cenzoriale la adresa celorlalți, au porniri de tip: „doar eu am dreptate și te leg dacă mă contrazici”. 🙂 În plus, adună oameni în jurul lor prin procedeul „kilu’ de făină, litrul de ulei”. Pentru ei nu contează cine și de ce îi votează, ci să obțină puterea. Absolută, dacă se poate.
   Clasa politică românească va arăta altfel peste vreo 20 de ani, cred. Când oamenii de atunci nici nu vor mai ști cum „se descurca” lumea în comunism, la mica ciupeală. Fiindcă asta rămas de bază, atât la aleși, cât și la alegători.

    Mirela a spus:
    noiembrie 17, 2014 la 10:39 pm

    Deocamdata ei n-au legat pe nimeni dintre oponenti, in acesti 20 de ani. Eu vad ca pe ei i-au tot legat si mai mult ca sigur urmeaza inca, eventual pana la disparitia stangii. Iar cu kilu de faina si litrul de ulei au mers toti pana acum 5 ani chiar, anul asta n-a mai practicat nimeni obiceiul decat bfoarte izolat, spre deloc. Dar lozinca a ramas, a circulat (ca multe alte neadevaruri) si nu cred ca verifica nimeni in online ce e real si ce nu (mai) e. In fine, o sa fie asa cum doreste majoritatea si poate mai tarziu, peste niste ani, va avea cineva timp si dispozitie sa prezinte exact plusuri si minusuri pentru ambele variante, nu doar sa exagereze dupa interes. De exemplu, a ramas perceptia ca in diaspora s-a votat defectuos, cand de fapt au votat aproape 400 de mii, mai mult decat oricand… de prost organizate cum au fost. Cand in realitate, din 2004 pana anul asta n-a miscat nimeni un deget pentru cei de acolo, ca de obicei votau foarte putini, iar acum a fost o exceptie. Si tot asa, se lasa stampila pe unii, cand ce fapt vina e comuna si veche. Pe mine asta ma irita, nedreptatea si folosirea cu rea-credinta a unor emotii ale oamenilor care chiar cred in ca contesta ; si insusirea rapida, dupa interes, a acestor emotii.

     drstoica a răspuns:
     noiembrie 17, 2014 la 11:20 pm

     Mirela, fiecare are dreptul să aleagă ceea ce i se pare cel mai potrivit pentru el. Fiecare are dreptul la libertate de exprimare. Să nu denaturăm ceea ce se vede și se descoperă ușor cu ochiul liber. Faptul că au votat mai mulți ca niciodată în diaspora nu înseamnă că nu aveau voie să voteze toți. Legea spune că e obligatoriu ca autoritățile organizatoare să creeze TUTUROR posibilitatea de a vota. În realitate, organizatorii au închis o secție de votare cu o oră și jumătate mai devreme la Londra (știu direct de la persoane care au fost acolo), au refuzat să deschidă secții noi, deși cancelaria Germaniei s-a oferit să creeze toate condițiile (ca și rezidenților turci, câteva milioane), au îndemnat fără nicio perdea săteni, în România, să voteze PSD (știu asta direct de la observatori independenți care, când au chemat Poliția, agenții i-au redus în mod agresiv la tăcere), ministrul de externe mințea în mod incredibil în timp ce datele oficiale îl contraziceau… iar cel care urma să fie ales din partea lor a călcat în picioare valori fără de care o societate nu se poate însănătoși nicicum. Însăși mama lui a făcut afirmații care îl zugrăvesc extrem de trist pe liderul PSD. Iar la A3 ni se arăta o secție de votare goală în diaspora, spunându-ni-se că e o mare minciună faptul că românii stau la cozi să voteze. 🙂 Incredibil, nu?
     Nu are rost să continuu. Nu am deloc o admirație deosebită pentru echipa din spatele noului președinte, însă el, personal, a dat dovadă, în campanie, de un bun simț care nu caracterizează pe niciunul dintre mai marii PSD. Pentru asta, pentru Omul K.I., am ales să-l votez. Nu știu dacă m-am înșelat sau nu; deocamdată nimeni nu poate spune exact ce va fi. Dar, pentru mine, bunul simț e o valoare foarte importantă. Să nu ne ascundem capetele în nisip ca struțul, prefăcându-ne că nu vedem câtă mizerie s-a tot adunat în PSD. Ei nu sunt socialiști, nu sunt stânga, să fim serioși. Ei sunt doar niște baroni care aveau de gând să se amnistieze dacă șeful le ieșea președinte. Cum să eliberezi, cu o simplă semnătură de mână, niște oameni pentru care Justiția a muncit mulți ani ca să le dovedească hoția?!?
     Mă opresc aici. Tu poți rămâne la părerea ta, e absolut dreptul tău. Eu mă bucur că pot fi în continuare un om liber, că plagiatul dovedit/nepedepsit a fost sancționat într-un fel, că tinerii și-au spus cuvântul, au ales pentru ei, împotriva tuturor pungilor de făină și sticlelor de ulei date de pomană, au ales cu o altă mentalitate: aia care salvează o națiune, care spune „pot, se poate, de mine depinde”. Nu cred că vorbești serios când spui că, în toamna asta, practica pomenilor a fost doar ceva izolat. PSD-ul a fost singurul partid care a mai apelat DIN PLIN la așa strategie de convingere. Am cunoștințe din stafful lor de campanie; ăia nu mint, n-au de ce. 🙂
     Și gata, mă opresc. 🙂

      Mirela a spus:
      noiembrie 17, 2014 la 11:45 pm

      Cei din staff-ul de campanie al PSD ti-au spus tie ca fac mizerii ?! Si nu mint ? Ce ciudat, inseamna ca a fost tradare printre ei, desi cand esti favorit e cam greu de crezut ca faci asa.
      Oricum, eu ti-am spus mai sus ceva, tu o tii pe a ta… si tot asa. Scuze, nu mai comentez nimic, nici chiar tu care esti atat de echilibrat nu te poti mentine chiar impartial: ai si tu tendinte de alb/negru, bun/rau si nu vezi nuantele de gri sau de caldut. Iar eu sunt oricum, numai cu atitudine de strut nu. Si nici nu vreau sa par mereu doar ok, sa ma admire lumea. Gata, tac, scuze 🙂 .

       drstoica a răspuns:
       noiembrie 17, 2014 la 11:53 pm

       „Cei din staff-ul de campanie al PSD ti-au spus tie ca fac mizerii?!”
       Dacă regăsești vorbele astea scrise de mine mai sus, îmi închid blogul. 🙂
       Vezi? Omul își dorește să i se dea dreptate cu orice preț. 🙂
       Eu nu am de ce să te scuz. Atât te rog: nu-mi pune în gură vorbe pe care nu le spun. Informația mea se referea strict la făina și uleiul împărțite de partidul ăla de-a lungul campaniei. Nu i-am zis mizerie, nu i-am zis ilegalitate.
       În rest, mă bucur doar că a învins bunul simț, măcar aseară. Și, așa cum eu sunt de acord că tu îți poți menține opinia, oricare ar fi ea, cred că același drept îl am și eu. 🙂

        Mirela a spus:
        noiembrie 18, 2014 la 12:14 pm

        Drept să spun, eu am văzut doar un filmuleț cu oameni în albastru împărțind sacoșe undeva la țară și cred că dacă existau și în roșu, nu rata nimeni ocazia să arate și să înfiereze. Dar n-am văzut din ăiă în roșu, poate ai văzut tu. Oricum nu mai contează, vorbim degeaba.

       drstoica a răspuns:
       noiembrie 18, 2014 la 12:34 am

       Așa, ca să fiu mai explicit de ce nu pot vota asemenea oameni. Ba mai mult: voi vota mereu împotriva lor și a lipsei de bun simț, a lipsei de valori reale de care dau dovadă:

        Mirela a spus:
        noiembrie 18, 2014 la 12:11 pm

        Mă abțin să mai pomenesc de ultimii 10 ani, presupun că ai o scuză și multe explicații pentru toate încalcările de legi și de Constituție ale cuiva, persoană sau grup (infracțional, după părerea mea). Știu deja că peste acești ani sărim, facem un salt în timp și căutăm derapaje numai la unii, că așa e ordinul. Nu e vorba de a ține partea cuiva, că eu de fapt sunt cu ocupație liberală… dar e vorba de a vedea tot, la toți, și bune și rele. Și nu ți-am pus vorbe în gură, nu mai fii atât de dramatic… o zi bună îți doresc.

         drstoica a răspuns:
         noiembrie 18, 2014 la 5:38 pm

         Am reprodus fix fraza ta. E bine să fim atenți la exprimare, fiindcă ea se repetă (poate inconștient) în fiecare din situațiile noastre de viață. Și rezultatele s-ar putea să nu ne placă, apoi să dăm vina pe ceilalți, că au înțeles greșit. 🙂
         Eu n-am luat absolut deloc apărarea cuiva. Continui să vorbești în locul meu: „presupun că ai o scuză”, „știu deja că peste acești ani sărim”… Nu, nu am scuze, nu am de ce să mă scuz pentru absolut nimic. Eu înțeleg că trebuie să mă opresc aici. Îmi place liniștea, caut soluții pentru ACUM, nu pentru ultimii 10 ani, și nici dramatic nu cred că sunt. 🙂
         Mirela, e bine să înțelegem că trăim Acum, nu ieri, nu altădată. Eu am vorbit exclusiv despre omul Iohannis, cel pe care l-am văzut de atâtea ori în ultima vreme. În timp ce contracandidatul nu făcea decât să-l vorbească de rău, neamțul și-a văzut de ale lui. Chiar nu vrei să vezi deloc lucrul ăsta? Diferența a fost făcută tocmai de oamenii care nu votează niciodată, de indeciși, care acum au zis: „cu Ponta nu se poate!”. Nu-l iubesc pe Iohannis, dar nu-l vor pe Ponta cu niciun chip. Nu e vorba neapărat de opțiune politică, ci de educație, de caracter, de ceva ce-i lipsește social-democratului, din păcate.
         Învață asertivitatea. Este esențială într-o viață pe care o vrem plină de pace și de real succes personal în tot ceea ce facem: profesie, familie, prieteni, afaceri, bani, pasiuni… Tu transformi un text de analiză generală într-o chestie personală. Se simte cât de tare te consumi. E opțiunea ta. Eu aleg să mă bucur de mine, de viața mea și de Iohannis președinte. Deocamdată, prefer să mă bucur. Mai târziu, dacă președintele nu va fi așa cum speram, voi căuta alte soluții care să-mi aducă bucurie în viață. Nu rezolvăm nimic încăpățânându-ne să vorbim doar despre vinovați, nu ne ajută, crede-mă! Au constatat-o alții mai înțelepți decât mine.

          Mirela a spus:
          noiembrie 18, 2014 la 7:41 pm

          Eu sunt justitiara din fire si de aceea as vrea sa plateasca toti care gresesc, atunci cane e vremea, ca sa nu treaca anii si sa se prescrie faptele. Dar vad ca numai unii sunt vinovatii de serviciu de ceva timp si, pe de alta parte, unele reusite si eforturi cu rezultate chiar (de exemplu votul din diaspora, asa pacatos cum a fost el, dar de senzatie ca cifra, totusi…) sunt bagatelizate si anulate dintr-un condei. Si astfel nu e toata lumea multumita, si-s destui care raman cu un gust amar cauzat de aceste fapte ignorate. Sigur, cand esti invingator nu te mai intereseaza „detaliile”, dar lipsa de fair-play e la toti, nu doar la unii. Sper sa fie bine de acum incolo, chiar mi-as dori sa vad o schimbare, cu influente germane, cu disciplina si rigurozitatea caracteristice.

           drstoica a răspuns:
           noiembrie 19, 2014 la 2:59 pm

           Ok, așa să fie! 🙂

           Mirela a spus:
           noiembrie 19, 2014 la 4:06 pm

           Doamne ajută ! 🙂

  geanina a spus:
  noiembrie 18, 2014 la 10:32 pm

  e adevarat! onlineul de data asta a facut diferenta! eu am citit si m-am minunat! nu am zis nimic pe nicaieri tocmai pt ca stiam ca se vor gasi „vehementi si revolutionari” ce nu-mi vor impartasi parerea. f bun , ca doar asta e democratia, nu?! insa injuraturile si jignirile, eu una nu le-am inteles…
  e atat de mult de lucru…e mult de lucru la generatia asta de sacrificiu din care fac si eu parte. cred ca suntem frustrati, obositi sau nu stiu!
  pe de alta parte,daca oamenii ar fi putut schimba ceva, nu ar fi fost lasati sa voteze Richard Marx, parca! multimea e utila atunci cand e nevoie… in rest nu prea conteaza. cea mai mare problema a romanilor e ca inca mai cred in abureala si linguseala ….
  eu zic ca alesii, odata ajunsi acolo unde trebuie, in fotolii calde si comode toti fura la fel. mi- e frica sa nu primim tot minciuna pe paine! eu astept cu nerabdare ce urmeaza. si vreu sa fie bine, pentru ca vreau sa ma intorc acasa, serios! dar ma tem ca deznodamantul este evident. concluzionand, chiar imi doresc sa fie bine!:)

   drstoica a răspuns:
   noiembrie 19, 2014 la 12:15 am

   Eu înclin să cred că ceva tot se va schimba. Alegerile astea au părut așa un declick, un hei-rup la care nici măcar clasa politică nu se aștepta. Oricât de corupți ar fi unii, e imposibil să nu cadă puțin pe gânduri, indiferent din ce partid fac parte, indiferent dacă-s învinși și învingători.
   Pe de altă parte, m-a impresionat neașteptat de plăcut comportamentul președintelui ales în această campanie. A refuzat cu orice preț să arunce cu mizerii în contracandidați. E pentru prima dată (măcar în ultimii 10 ani) când un candidat nu își porcăiește adversarii, nu împarte făină și ulei pe la țară. Atitudinea lui Iohannis mă face să cred că se va impune măcar relativ inclusiv în fața corupților din partidul său. Faptul că a impus rediscutarea în Parlament și anularea legii amnistiei, plus legea votului prin corespondență (ca în orice stat civilizat) reprezintă niște prime semne bune.
   Ce va fi în continuare cu adevărat nu poate spune nimeni. Și cu 10 ani în urmă l-am votat pe Băsescu și-mi părea președintele potrivit. Doar că el se încadra perfect în categoria tuturor celorlalți: gălăgios, pus pe scandal cu orice preț, răzbunător. De data asta, bunul simț al lui Iohannis sper că nu se va schimba.
   Deci, subscriu la ce ai scris: chiar îmi doresc să fie bine! 🙂

Ia descarcă și tu niște vorbe aici!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s