Președintele. Exercițiu de imaginație

Publicat pe Actualizat pe

voteazaNu facem o analiză politică. Ci una scurtă din punct de vedere socio-psihologic și al limbajului nonverbal. Privim oamenii ale căror figuri sunt cele mai prezente, de câteva săptămâni, în viața românului și observăm ceea ce e de observat.

Candidații și foștii candidați la președinția României.

Clasa politică a unei țări este oglindirea perfectă a națiunii respective în acel moment. Nu există: „totuși, însă, nu cred că”, propoziția anterioară nu poate fi contrazisă. Cu cât ne asumăm mai repede că personajele politice se trag și ele tot din mulțime, dintre noi, cu cât înțelegem mai curând că ne seamănă mai mult sau mai puțin, cu atât vom reuși să ne schimbăm mai repede percepția față de lumea exterioară și să facem alegeri potrivite pentru ceea ce simțim cu adevărat că vrem să avem.

Uite, fii atent. Consideră că nu ai văzut niciodată în viața ta cei 14 candidați la președinție.

Nu știi cum arată,

nu știi cum îi cheamă (le spui X, Y, Z…),

nu știi din ce partide provin,

nu cunoști persoanele la care ei se referă.

Poți citi, însă, TOT ce au declarat vreodată, toate dialogurile pe care le-au avut până acum la nivel public, indiferent cu ce ocazie. Și poți citi relatări simple, cât mai obiective (fără critici, fără laude) despre ce au făcut acești candidați până astăzi în viețile lor.

Doar gândește-te 2-3 minute… Nu te grăbi să dai un verdict. Nu știe nimeni și nici nu trebuie să-mi spui mie sau altcuiva că nu vrei (poate) să pari inconsecvent dacă ajungi să-ți schimbi părerea. Nu e o greșeală să reconsideri o situație. Doar gândește-te puțin, pune cap la cap vorbele (în scris) ale celor mai importanți dintre actualii candidați la președinția României.

Câțiva.

X. ATENȚIE: citești, nu-l auzi:

A folosit în lucrarea de doctorat 82 de pagini (din peste 300) apartinând altui autor, fara acordul respectivului si fara a mentiona sursa. Copiat.

Într-un cadru oficial, în vazul lumii, i s-a adresat unei prietene cu: „Fa, Doino, fa, tie iti arde de inundatii?”.

Se declara presedintele care uneste, dar spune ca un cetatean român, care nu are religia ortodoxa, nu poate deveni presedinte al tarii.

Considera ca un om însurat, care nu are copii, nu poate fi presedintele României, desi, dintr-o casatorie anterioara, el însusi are un copil pe care l-a parasit înainte de nastere.

Se întâlneste cu presedintele României pentru o discutie pur economica, dar nu stie economie, iar prietena pe care a adus-o cu el se dovedeste la fel de usor pusa în incurcatura de termeni economici simpli pentru un economist serios.

Încalcând dovedit Constitutia tarii, a lucrat ca ofiter sub acoperire.

Obisnuieste sa acuze pe toti cei care nu sunt de acord cu el, indiferent daca are sau nu are dreptate.

În cazul în care tu mai știi si altele, foarte bine, ia-le în considerare.

Y.

Are 6 case a caror provenienta nu o poate justifica in mod clar sau cel putin se fereste sa o faca.

Nu e ortodox, nu are copii.

Nu este un mare orator; vorbeste molcom.

Nu acuza pe nimeni, chiar daca e acuzat.

A condus ani de zile un oras cu destul succes economic.

La fel: dacă mai știi și altele despre el, ține cont de ele.

Z.

Nu s-a scris despre ilegalitati pe care le-ar fi comis.

Are foarte putine „umbre”, nu se teme ca ar putea aparea informatii noi care sa-l discrediteze. Singura este cea conform careia a avut, pâna acum, 5 sotii. Nu e noua si e o informatie pe care Z nu o contrazice.

În public, vorbeste decent la adresa celorlalti.

W.

Lucreaza in domeniul Justitiei, spune ca apara legea.

Nu s-au scris despre acest personaj lucruri compromitatoare.

Nu a prea iesit la discutii publice. Acum, iese inclusiv în strada si îsi face prieteni printre cetateni. Doar acum.

Cu siguranta, i-ai recunoscut pe respectivii și mai ai si tu probabil alte informatii clare despre ei, ca și despre ceilalti 10. Repet: nu i-ai văzut niciodată, nu știi cum se numesc, nu ai habar din ce partide fac parte, nu cunoști nici oamenii despre care ei vorbesc. AI ALEGE azi la fel ca duminică, 2 noiembrie? Ai avea același preferat pentru Cotroceni?

În relația noastră cu ceilalți (contact direct sau indirect, cunoscuți personal sau nu), limbajul nonverbal se dovedeste muuuult mai important decât ceea ce omul spune ori se spune despre el. Dincolo de orientările lor politice, de scandaluri, de acuze, de fapte, felul în care personajul se arată publicului este decisiv în punerea etichetelor. Poate conștient, nu ești de acord cu ce face; dar în mod inconștient/nonconștient, apreciezi pozitiv, aderi la valorile lui.

Plagiatul e o hoție intelectuală, nu? E urât, nu ne place. Dar… la nivel subconștient, oare ce reprezintă gestul omului care a plagiat??? S-A DESCURCAT! Indiferent cum, indiferent care a fost situația, el s-a decurcat, a reușit, chiar dacă a făcut ceva greu de admis. Și devine bun de urmat. „Nu e o crimă”, va spune cineva. Corect, nu e o crimă. Dar, ajungând în poziția supremă de administrare a unei țări, devine automat un exemplu. Copilului nu-i mai poți spune niciodată că e urât să fure. Va avea mereu în minte un contraexemplu; pe cineva care a furat și iată ce bine a ajuns, nu singur, ci SUSȚINUT DE MAJORITATEA ELECTORATULUI.

Înapoi la limbajul trupului (nonverbal). Un om, oricât de gravă/penibilă ar fi situația în care se vede pus, ZÂMBEȘTE. Zâmbetul salvează multe! Zâmbetul leagă/salvează relații, zâmbetul scuză greșeli, zâmbetul mută atenția pe altceva…

Ținuta. Un candidat are de departe cea mai bună echipă de „exprimare nonverbală” dintre toți 14. Limbajul trupului este SUBTIL și DETERMINANT. Nu vorbele cuiva te fac, de obicei, să iei o hotărâre în privința lui, ci postura corporală, expresiile faciale, aspectul fizic. Un exemplu extrem de simplu: la inundații, candidatul de acum, om din clasa „superioară” a societății, a apărut în mijlocul oamenilor cu mânecile deja frumos suflecate. Ce înseamnă asta? „Gata de treabă, pregătit să pună umărul.” Nu contează că e fals, privitorii habar n-au că e teatru.

Costumele lui nu sunt alese niciodată întâmplător. Nasturii nu sunt încheiați niciodată mai mult sau mai puțin decât trebuie. Nu întoarce spatele cuiva în mod ostil. Gesturile sale seamănă cu ale celor mai mulți dintre români: mândru că e conațional cu Simona Halep, poză cu el și ea pe facebook EXACT AȘA cum și-ar face chiar și cei care nu sunt de acord cu gestul lui. Mină de om spășit atunci când e prins în încurcătură. Vezi „MTO-ul”. Ce se întâmpla când, la școală, neînvățându-ți lecția, adoptai în fața profei o atitudine stingheră, umilă, cu zâmbet vinovat, frângându-ți mâinile, gata de lacrimi, chiar dacă, în gândul tău, nu voiai decât să scapi de nota 4? 🙂 Așa ceva se perpetuează în viață, devine un mod de a fi, de a trăi. Cu cât sunt mai mulți cei care-ți seamănă, cu atât vei avea mai mare succes în raport cu masele. Poți greși de n ori, poți să dovedești că ți-e lene să cauți informații, să citești și să-ți scrii singur o lucrare de orice fel ar fi ea; poți să porcăiești pe toată lumea. Dacă o faci cu zâmbetul pe buze, vei avea succes măcar aparent, măcar în fața majorității. Încă actualul președinte s-a salvat de multe ori cu zâmbetul provocat. Viitorul președinte se salvează foarte des cu zâmbetul afisat.

Uită-te încă o dată la filmulețul de mai jos. Știi clar unde mergi: la întâlnirea cu un om cu care vei discuta exclusiv despre starea actuală a economiei. La întâlnirea cu un om care NU își propune găsirea de soluții, ci e hotărât, ca de fiecare dată, să te umilească. Își dorește asta mai mult decât orice altceva, fiindcă pur și simplu nu ești de acord cu el, nu neapărat pentru că tu nu ai avea niciodată dreptate. Știi așadar că ești ca și scos la lecție timp de vreo 30 de minute. Ce faci? SINCER. Înveți, nu? Te pregătești serios. Și, ca să fii sigur că nu vei fi prins pe picior greșit în ceea ce privește economia țării, ai posibilitatea să îți iei cu tine și cel mai bun elev din clasă. Câștigătorul de olimpiadă. Dar tu nu alegi pe cel mai bun, ci alegi pe cine îți place ție NONVERBAL, iată! Alegi persoana care se pricepe la economie doar puțin mai bine decât tine. Persoana care a tocit foarte mult, dar care n-a înțeles mai nimic. Iar președintelui nu-i mai vine deloc greu să vă umilească in corpore. S-ar fi străduit mult să vă găsească ceva aiurea fără nicio legătură cu economia. Dar nu a mai fost nevoie, fiindcă voi n-ați învățat nici măcar la materia asta din care știați prea bine că veți fi ascultați.

Poți face, pentru tine, o listă a valorilor foarte importante, de neîncălcat și a valorilor de evitat neapărat. Nu există valori corecte și valori incorecte. Există doar influența lor asupra vieții tale.

Una peste alta, eu consider că fiecare om are dreptul și obligația să-și decidă singur soarta, să susțină pe cine crede el că e cel mai potrivit, ca merită oricum mai mult decât ceilalți.

Dar… repet: ceea ce ni se oferă din partea clasei politice e ceea ce oferim cu toții, într-un fel sau altul, mai mult sau mai puțin. Nici ei nu vin din altă țară, din altă cultură. Vin dintre noi și ne seamănă. Când eu voi fi sigur că nu merită să trișez la lucrarea de doctorat, când nici măcar prin minte nu-mi va trece ca aș putea să copiez de la altu’, voi ști care sunt valorile ce-mi îmbunătățesc viața în mod real, voi ști că: „o să ne descurcăm” = „lasă că merge și așa”. Dar NU, nu merge, e o lozincă de viață tare păguboasă, iar eu mă voi întreba încontinuu de ce, de ce, de ce… Inutilă întrebare.

Mi-am spus opinia, nu vreau să polemizăm pe marginea candidaților la președinție. E doar felul în care percep eu realitatea și știu bine că am o realitate subiectivă, precum orice alt om. Vreau doar, fiecare în parte, fiecare pentru el, să gândim profund la ce ne determină să alegem ceea ce alegem în viață, fiindcă oricare alegere, făcută conștient sau nonconștient, decide urmările.

Da, eu prefer omul cu bun simț, omul care refuză să fie el însuși mârlan atunci când este provocat. Când pui etichete urâte, suburbane celui suburban, devii la fel ca el, din păcate…

4 gânduri despre „Președintele. Exercițiu de imaginație

  dana alexandru a spus:
  noiembrie 17, 2014 la 1:19 am

  Intotdeauna am sustinut bunul simt,respectul ptr toti oamenii,fara nici o diferentiere,ca pe niste valori esentiale,atat ptr mine,dar mai ales ptr un presedinte.Indiferent cat de bine ar fi cineva pregatit,cat de popular sau de bun orator ai fi,daca nu esti OM ,nu esti nimic.A fost o zi fff grea,dar cu „noroc” cum am spus de dimineata ,unul facut de mana noastra ,a OAMENILOR.Aaa…un exercitiu asemanator de gandire am facut azi , in cele 7 ore cat am petrecut in fatza sectiei de votare.

   drstoica a răspuns:
   noiembrie 17, 2014 la 2:11 am

   De acord, Dana. O ilustrare perfectă a ceea ce scrii tu o reprezintă Băsescu. Foarte haios, vorbăreț, curajos, pus pe treabă… aparent era omul potrivit. N-am realizat că amenințările publice cu trasul în țeapă exclud bunul simț. Nu contează pe cine ameninți. Astfel de porniri le au doar oamenii puși pe scandal. Până ce B. s-a descoperit tot mai mult ca om…

    dana alexandru a spus:
    noiembrie 17, 2014 la 3:35 am

    Exact…la genul Basescu ma refeream si eu.Iar Ponta mi s a parut si mai josnic,prin vorba,dar si fapta.Un exemplu de ASA NU ,fara bun simt,omenie,fara scrupule.Nu spun ca Iohannis e liderul perfect,dar pare sa fie un OM BUN.Si am fost dispusa sa fac efortul asta doar ptr a i da o sansa sa schimbe ceva.Cu Ponta oricum,spre bine nu mergea,asta i sigur.

     drstoica a răspuns:
     noiembrie 17, 2014 la 12:22 pm

     Și eu tot pentru atitudinea lui l-am votat pe Iohannis, dar am votat mai ales împotriva lipsei de caracter de care Ponta a tot dat dovada de-a lungul timpului. Nici măcar nu e vorba de politică. Ci de Om.

Ia descarcă și tu niște vorbe aici!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s