Altă generație, altă atitudine

Publicat pe Actualizat pe

tineriAseară, în metrou. Cinci elevi – patru băieți și o fată, dar fata nu se băga. Au mers multe stații. Așa că s-au gândit să înceapă un joc: întrebări și răspunsuri. Cine era întrebat, orice, trebuia să răspundă. Cum voia el, dar nu cu „nu știu, pune altă întrebare, asta nu mă interesează/ mă enervează”. Și când puneau întrebări, forma de adresare era cu „dumneavoastră”. 🙂 Jocul se putea întrerupe după oricare răspuns, dar se relua neanunțat când unul dintre ei punea o nouă întrebare. În general, întrebările erau chiar istețe, dar răspunsurile erau sclipitoare. Se distrau copios.

„Dacă ați fi domnul Iohannis, ce calități credeți că v-ar mai trebui ca să deveniți un lider adevărat?” Nu „ce defecte are domnul Ponta?”, nu „ce vă enervează cel mai tare la domnul Ponta?”, nu „de ce sunteți așa moale?”, nu alte mizerii. Într-un mod neforțat, natural, în joacă, cei patru adolescenți căutau soluții, nu probleme și vinovați. Așa se formează obiceiurile, bune sau rele: repetând ceva (serios ori în joacă) de cât mai multe ori. Întrebarea de mai sus n-am citit-o nicăieri la adulții de pe facebook. Fiindcă pe facebook se vânează greșelile, indiferent cine cu cine ține.

M-au frapat cei patru elevi, recunosc. Persoanele din imediata lor vecinătate zâmbeau amuzate, indiferent că priveau la ei sau nu. Dar îi auzeau. De fapt, îi ascultau.

Unul dintre puști purta ochelari, privea cam ca Băsescu, în direcții ușor diferite. 🙂 Altul îl întreabă brusc: „Dacă ați primi o operație gratis la ochi, unde ați alege să o faceți?”. „Nicăieri”, răspunde întrebatul. „De ce?” „Îmi place să văd lumea din două unghiuri diferite fără să mă mișc din loc.” 🙂 A râs, iar ceilalți după el. Mi s-a părut fabulos!

Fără ca adulții să realizeze astfel de lucruri, remarcând doar că „tinerii din ziua de azi n-au busolă, nici măcar nu știu ce vor”, adolescenții ăștia chiar se arată capabili să schimbe România. De ce? Pentru că deja gândesc altfel, renunță la fatalism, la conflicte întreținute, la „realismul” păgubos și caută să fie nu doar isteți, ci și… altfel. Mai buni.

Anunțuri

6 gânduri despre „Altă generație, altă atitudine

  dana alexandru a spus:
  Noiembrie 13, 2014 la 2:29 pm

  …uite cum o plimbare cu metroul poate fi mai antrenanta,amuzanta,dar si constructiv-pozitiva,decat oricare talk show de televiziune. 🙂 Debortanta naturaletea,optimismul sufletului si al mintii.Mi as dori sa si pastreze toate aceste calitati si cand vor intra in valtoarea vietii(ca sa nu spun mocirla) plina de idei si conceptii gresite care nu fac decat rau.Multi tineri ,adolescenti de azi sunt uimitori,nu doar la invatatura,ci prin felul de a gandi ,de a vedea viata,lumea in general.Privindu i,ar trebui sa imprumutam din bucuria lor de a trai .:) Zi buna…plina de tinerete!!! 🙂

   drstoica a răspuns:
   Noiembrie 13, 2014 la 9:02 pm

   Eu cred că nu există riscuri serioase ca acești puști să-și piardă aceste calități. Sunt la vârsta la care își structurează propriul sistem de valori și convingeri, iar cele care simt ei că funcționează, că-i ajută în mod real, se integrează, se instalează adânc în subconștient. Trebuie să mai avem puțină răbdare până ce vor începe să-și facă simțită prezența practică în viața socială. 🙂

  zaraza26 a spus:
  Noiembrie 13, 2014 la 2:53 pm

  … si pentru asta cei din jurul lor, cu mintea destupata, trebuie sa le dea voie sa fie altfel, sa aleaga altfel. Fara traditii, fara prejudecati, fara limite. Acceptati variantele lor, sa le incerce! Omul din ei, bunul-simt, va gasi calea care impaca pe toti. 🙂

   drstoica a răspuns:
   Noiembrie 13, 2014 la 9:04 pm

   Nu, cei din jurul lor care nu le seamănă nu le vor da voie. Dar va veni vremea când vor deveni majoritari, când generația lor va accede în viața socială concretă, practică. Eu sunt sigur că vor conduce altfel în toate domeniile de activitate. 🙂

  zaraza26 a spus:
  Noiembrie 14, 2014 la 10:52 am

  Nici nu m-am referit la cei care nu le seamana. Dar sunt oameni care au nevoie de un mic ghiont ca sa devina mai curajosi.
  Nu trebuie sa fie neaparat majoritari, e suficient sa atinga masa critica, de la care se naste curentul, trendul, moda… Nu numai ca vor conduce altfel, dar nici nu as spune ca vor conduce. Ne vom conduce fiecare pe sine insusi, iar impreuna vom pune umarul pentru o societate deschisa, fara convingeri limitative.
  … acum ma gandesc cine sunt cei din orasul meu care au nevoie doar de un ghiont… Pe bune, as face ceva, dar intai trebuie sa imi asum ca va fi necesar mult timp liber de al meu. Pe care inca nu il am. Si totusi voi face ceva, altfel sucomb.

   drstoica a răspuns:
   Noiembrie 14, 2014 la 12:20 pm

   Cu mici eforturi se nasc mari rezultate. Personale și de grup. 🙂

Ia descarcă și tu niște vorbe aici!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s