Oamenii de valoare îți dau valoare

Publicat pe Actualizat pe

lorandPână cu puțini ani în urmă, când auzeam de cărți, de cursuri de vânzări, dădeam „eject” din start cu o viteză amețitoare. N-am fost niciodată atras de „vânzări”, deși mi-a plăcut mereu arta de a negocia. 🙂 Însă îmi spuneam: „nu, asta nu e pentru mine, nu mă interesează”. Și treceam mai departe, omițând că viața, zi de zi, presupune să știi cum să-ți vinzi abilitățile, talentul, munca în sine, atitudinea, rezultatele muncii tale…

Când, în sfârșit, am reușit să-mi pun niște întrebări deștepte și să depășesc această convingere limitativă, mi-am zis: „Ok, și ce am de pierdut dacă văd ce mă învață oamenii de valoare în vânzări? Ce am de pierdut dacă înțeleg cum să mă vând mai bine, să pun un preț mai bun pe mine însumi?”. Realizez acum că am pierdut enorm ocolind atâția ani valorile și strategiile de vânzare, necesare ori de câte ori mă prezint cuiva, ori de câte ori vreau să relaționez cu succes cu din ce în ce mai mulți oameni.

Ieri am fost la un seminar al lui Lorand Soares Szasz (îl găsești aici). „Sunt român de origine maghiară. M-am născut și am crescut la țară, cu tată pastor, într-un sat în care trăia un singur român. Profesoara mea de română era unguroaică. În primii ani de viață, am vorbit numai maghiara. Însă tata îmi spunea mereu un lucru: dacă vrei să fii bine, învață în fiecare zi câte 50 de cuvinte românești, chiar dacă, la început, nici nu vei ști să le legi între ele.”

Între timp, Lorand a devenit singurul din țară care a fost ales „Cel mai bun speaker al anului” doi ani la rând. Asta înseamnă că vorbește excelent! Visul său: să ajungă unul dintre cei mai tari 10 speakeri din lume. „Întrebarea nu e dacă voi ajunge, ci Când?” Principiul ăsta ar trebui să-ți guverneze fiecare aspirație în viață dacă vrei ca ea chiar să se materializeze.

Deși pe L.S.S. îl știam din scrieri, de pe net, nu fusesem niciodată la un seminar al său. Surprinzător de bun! Prezintă totul prin intermediul abordării de tip „stand-up comedy”. Glume multe, de calitate, bine dozate, iuțeală de limbă, informație interesantă, convingător, asertiv, echilibrat, capabil, autentic, prietenos, pasionat, convins că poate, știind ce vrea. Face permanent referiri la propria viață, la experiențele personale. Iar asta ajută enorm, fiindcă e vorba de puterea exemplului. Un om care a eșuat de suficiente ori cât să aibă ulterior un succes răsunător. Întâi a învățat, apoi a reușit.

A făcut un an dintr-o facultate, doi ani dintr-alta. Și s-a lăsat. A plecat în Portugalia, unde a urmat traseul din cărți/filmele americane: grădinar, ospătar, recepționer… A ajuns să lucreze în cea mai tare companie de business coaching din lume, filiala portugheză. După doi ani de experiență la cel mai înalt nivel, s-a întors în România. „Pentru că voiam acasă, voiam să fac în țara mea ceea ce funcționa foarte bine la alții.” N-a avut succes de la început. Prima companie pe care a deschis-o la întoarcere a dat faliment în 6 luni. De ce? Fiindcă încercase să o construiască după regulile altora. Nu funcționează: dacă vrei ca o afacere de orice fel să meargă bine, păstrezi regulile global verificate, dar le adaptezi la specificul țării în care pornești afacerea.

„Acum, sunt un om fericit. Am tot ce-mi doresc. Și, mai presus de toate, soție, iat-o, îmi este o femeie extraordinar de frumoasă… ziceți „da”. 🙂 O iubesc enorm pentru că e singura persoană din lume care nu mi-a spus niciodată: ‘las-o baltă, că nu se poate’. M-a susținut mereu, iar eu o susțin de asemenea necondiționat.”

Dacă vreodată vei vrea să te valorizezi mai bine pe tine, să înveți cum te poți dezvolta – ca angajat sau ca antreprenor – mergi la un seminar de-ale lui Lorand Soares! Chiar nu vei regreta. Are capacitatea de a-ți face ziua mai bună. Iar tehnicile pe care ți le dă îți vor fi de un MARE ajutor. NUMAI dacă le vei aplica. Altfel, rămân doar informații interesante.

Între sceptici și ignoranți e o mare diferență: primii nu cred, dar sunt curioși să vadă dacă funcționează și, pentru asta, testează. Ceilalți nu cred și nici măcar nu testează.

Un sfat de la el: „investește mai mult în tine decât în afacerea ta!”. „N-am afacere”, vei spune. Da, dar indiferent de domeniul vieții la care îți zboară gândul, caută să te dezvolți pe tine, cu pasiunile tale, și, fără doar și poate, vei deveni mai bun în tot ceea ce faci, vei câștiga mai mult (de unde poate acum nici cu gândul nu gândești), vei avea o familie mai armonioasă, vei fi mai fericit/ă decât ai fost vreodată.

Nu rezonez chiar cu toate convingerile lui Lorand; tot nu vreau să fiu om de vânzări în accepțiunea clasică. 🙂 Dar îl apreciez foarte tare. Iau de la el ce mi se potrivește mie și fac să-mi fie astăzi mai bine decât ieri, mâine mai bine decât astăzi. Ceea ce-ți doresc și ție! 🙂 Atitudinea îți decide altitudinea! E pe bune!

Nu m-a plătit să-i fac reclamă, dar acum, după articolul ăsta, cred că Lorand ar trebui să-mi ofere un seminar gratuit. 🙂

Mențiune: omul mi se pare un vorbitor clar mai bun live, în fața publicului din sală, decât în fața camerei tv. Și cu asta mi-am anulat seminarul gratuit. 🙂 Dacă-ți place în filmulețul postat, pe viu va fi și mai și.

2 gânduri despre „Oamenii de valoare îți dau valoare

  Mala a spus:
  noiembrie 12, 2014 la 4:48 pm

  „Atitudinea îți decide altitudinea!” … o zicere din care am facut motto de capatii, Doc draga!

   drstoica a răspuns:
   noiembrie 12, 2014 la 5:22 pm

   Mulțumesc, și eu, Mala dragă! 🙂 Și-mi prinde foarte bine să-mi amintesc permanent lucrul ăsta.

Ia descarcă și tu niște vorbe aici!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s