Crearea unei noi probleme nu o rezolvă pe cea veche

Publicat pe Actualizat pe

fruCând ne încăpățânăm să vedem lumea doar din propriul punct de vedere, fiind siguri că există doar soluția dată de noi ori că nu există niciuna, pentru că noi nu o vedem, când refuzăm să experimentăm și altceva spunând că altceva e rău, urât sau nu se poate, evadăm din probleme reale creând alte probleme încă și mai mari.

Iată un exemplu la-ndemână. Fă abstracție că e despre fotbal dacă nu-ți place fotbalul. 🙂 Vorbim despre altceva. În meciul ASA Târgu Mureș – Steaua, arbitrul întâlnirii – Istvan Kovacs – a comis mai multe erori, toate împotriva echipei din București. Erori demonstrate, acceptabile sau neacceptabile, depinde de cine își dă cu părerea. Pentru care omul ăla va plăti acolo, în meseria lui. De greșit, a greșit. Dar e îndoielnică părerea că a greșit astfel numai pentru că e ungur.

Din frustrarea creată de aceste erori și de înfrângerea Stelei la Tg Mureș, oamenii evadează în probleme încă mai complicate: „vorbea ungurește pe teren cu un fotbalist de aceeași etnie; și e de nepermis așa ceva pe teritoriul României!” zic unii.  Adică se acceptă că arbitrul poate vorbi în engleză cu un jucător străin, dar nu și în maghiară. Și alte exacerbări care duc la frustrări din ce în ce mai mari, fără nicio legătură cu meciul în sine. Alin Buzărin, într-un editorial publicat pe blogul său, analizează destul de clar implicațiile derapajelor cerebrale atunci când omul nu-și exersează înțelepciunea cu fiecare situație neplăcută din viața lui. Tot articolul semnat de A.B. e aici. Eu, mai jos, am repostat un fragment elocvent.

„Teza arbitrajului xenofob de la Tg Mureș nu numai că e falsă, ci e o aberație mai mare decît însuși arbitrajul strîmb. A spune, chiar dacă folosind alte cuvinte, mult mai alese, că bozgorii i-au ajutat pe bozgori e fundamental greșit. E evadarea de la niște probleme reale la alte probleme periculoase și mai delicate decît un penalty pentru Steaua transformat într-o simulare la Tănase.

ASA nu poate fi club bozgoresc, pentru că vorbitorii de franceză din lot sînt mai mulți decît cei de maghiară. Are un singur ungur, pe Sepsi. Iar Miklos Nagy și Istvan Kovacs n-au nici o vină că sînt maghiari. Ei sînt arbitri, la fel ca și Colțescu, Tudor sau Chivulete. Pot fi judecați pentru erorile lor, pot fi dați afară din lot ca gafeuri, ca părtinitori, dar nu ca unguri!

A emite o astfel de judecată e echivalent cu a elibera din laringe o frustrare în plus. E neplăcut să pierzi chiar dacă Miklos Nagy și Sepsi ar fi vorbit între ei în sanscrită, în burkinabeză sau chiar în cea mai curată limbă română!”

Reclame

Ia descarcă și tu niște vorbe aici!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s