CIL. Creativitate, Intelegere, Liniște (1)

Publicat pe Actualizat pe

intelegereA înțelege un lucru, a da sens unei întâmplări din viața ta te va ajuta enorm în privința sănătății, în privința obiceiurilor și în privința stării tale de bine.

A nu înțelege cu niciun chip ceva ce te deranjează sau de ce ți se întâmplă tocmai ție va săpa în tine un crater emoțional deloc benefic. El poate duce în timp la afecțiuni fizice (organice) și la stres cronic, depresie, comportament de autosabotare.

Tratamentul și vindecarea sunt două lucruri diferite.

Vindecarea, de asemenea, poate îmbrăca două forme: vindecarea simptomelor (a durerii, a efectelor unei cauze nedescoperite) și vindecarea cauzei bolii, tăind astfel răul de la rădăcină. Prima e o vindecare falsă, amăgitoare. Boala va reapărea mai devreme sau mai târziu, într-un fel sau altul.

Universitatea din Massachusetts (Statele Unite) deține o clinică medicală cu vreo 400 de locuri. Aici, oamenii în alb înțeleg într-un fel aparte procesul vindecării. Nu sunt singurii din lume, dar rezultatele lor concrete, statisticile le confirmă din plin atitudinea, priceperea, dorința de a face bine pentru toată lumea și nu doar selectiv.

De mai bine de 20 de ani, în această clinică, la baza tuturor tratamentelor stă meditația. Nu budistă, nu tibetană, nu shamanică, nu creștină… Ci meditația înțeleasă ca moment de restart mental-emoțional al practicantului. Înțelegerea, viziunea și nemișcarea reprezintă elemente esențiale în vindecare. Se practică meditația atât cu pacienții, cât și cu doctorii, asistenții. De fapt, doctorii și asistenții trebuie să fie încă de la angajare practicanți. Numai așa ei cunosc cu adevărat beneficiile meditației și pot transmite convingător informațiile mai departe. Pentru că devin mai sensibili, mai atenți și mai deciși să schimbe modul în care se lucrează cu pacienții.

Un medic celebru a spus că lucrul cel mai important în îngrijirea unui pacient este să-ți pese cu adevărat de el, nelăsându-l să se piardă printre fisurile sistemului medical.

griji-prezent-viitorPacienții vin și spun: „Am căutat ajutor peste tot, nimeni nu dă de cap bolii mele”. Iar medicii din clinica americană îi întreabă simplu: „V-ați gândit la resursele interioare, poate chiar la înțelepciune, care există deja în corpul și mintea dvs? Doar că ele trebuie activate în mod real și nu doar la nivel declarativ. Pe măsură ce le descoperiți și găsiți o cale să folosiți această energie, atunci, probabil că, utilizând și ajutorul medicilor noștri, vă veți vindeca”. Corect, nu? E tare la îndemână să spui: „Eu sunt înțelept, eu îi înțeleg perfect pe oameni, eu sunt mereu foarte bun”. Dar observă-te în momentele dificile, în clipele când ți se pare că ești neapreciat, atacat, în pericol să. Și activează-ți puterea de înțelepciune, de înțelegere altfel a situației în sine.
Tratamentul ameliorează starea, însă vindecarea transformă la un nivel mult mai profund atât corpul, cât și mintea. Sunt, însă oameni, foarte mulți, care văd lucrurile altfel și e nevoie să li se vorbească despre bolile lor în termeni diferiți.

Buddha transmite un mesaj simplu, dar profund: adevărata cale nu trebuie să fie neapărat una elaborată, complicată, deoarece în simplitate există putere, iar înțelegerea este o piatră unghiulară a practicii meditației. Înțelegerea are o forță incredibilă de vindecare pentru tot felul de suferințe. Înțelegerea poate vindeca fie că suntem creștini, budiști sau orice altceva.

Meditația (sau poți să-i spui exercițiul de relaxare) reprezintă decizia conștientă de a rămâne niște minute nemișcat, liniștit, cu o capacitate de viziune și înțelegere din ce în ce mai bună (într-o asemenea stare), cu o concentrare mai mare asupra sinelui și nu asupra celorlalți.

Atitudinea pozitivă, creativă, dătătoare de soluții își are originea în Liniște. Când faci liniște printre gândurile tale care-ți strigă atâtea lucruri zi de zi, descoperi că lumea din jurul tău se schimbă față de tine. Pentru că tu, de fapt, ai ajuns să te schimbi într-atât față de lume, încât chiar și cei care nu te plac te lasă în pace. Chiar și cei care-ți făceau rău se depărtează. Iar cei care te enervau de la distanță încep să nu mai conteze.

12 gânduri despre „CIL. Creativitate, Intelegere, Liniște (1)

  Mala a spus:
  octombrie 14, 2014 la 12:03 pm

  După divorţ, am înţeles cum să definesc LINIŞTEA şi-am înţeles care a fost sursa multor dezechilibre organice.
  Diferenţa dintre ‘acum’ si ‘acum 1 an’ e tocmai asta: LINISTEA.
  Din păcate, prea puţini ştiu cum să se descopere şi să-şi descopere originea problemelor persistînd într-o măcinare continuă a sinelui. Şi nu numai.

   drstoica a răspuns:
   octombrie 14, 2014 la 4:36 pm

   Mala, mă bucur că ai reușit să-ți descoperi o asemenea valoare foarte puternică.
   Aceste valori esențiale sunt deja în noi toți. Pentru a le activa, e nevoie să pornim de undeva. Dacă soluțiile par mereu nepotrivite, prea grele, proaste, prea simple, mincinoase, nu vom face nimic cu adevărat pentru noi. Lucrurile mari se construiesc cu pași mici. Iar fericirea e un lucru mare și nu imposibil de atins. 🙂

  Kewa a spus:
  octombrie 14, 2014 la 7:52 pm

  Lol, what a crock of shit. Bine spunea Chapelle – you have a bad attitude about starving to death. Or being sick – in cazul asta.

  Intelegerea poate vindeca? Ce anume? Cancerul? SIDA? Guturaiul?
  Meditatia poate ajuta in atingerea unui echilibru emotional si nimic mai mult. Ca asta ar insemna, ideal, si mutarea individului din sfera raului in cea a binelui e altceva.

  Buddha manca rahat in stil frumos. Nicio mirare daca intelegi cine a fost individul. La fel si cu Dalai Lama, alti dubiosi care n-au muncit o zi pentru a-si castiga existenta.

  Unu’ n-a zis ca munca e dusmanul omului, ca munca e cea care il tine in jugul ignorantei.

   drstoica a răspuns:
   octombrie 14, 2014 la 8:32 pm

   Jon-Kabat Zinn, Richard Davidson, Cliff Saron, Ronald Glaser, Francisco Varela… – medici, neurobiologi, biochimiști, băieți eminenți care au tot condus cercetări și experimente cu rezultate cel puțin bune. Sunt doar câțiva dintre cei ce pot certifica și o fac în privința beneficiilor ori belelor create de emoții. Înțelegerea, iar asta e chestie veche, veche 🙂 , vindecă, într-adevăr. A înțelege conduce mintea la acceptare, la găsirea de soluții, oricât de mici ar fi ele, la încetarea căutării de vinovați și probleme.
   Unui om îi moare cineva drag. Poate plânge la nesfârșit, întrebându-se: „de ce tocmai mie???” până când se îmbolnăvește el însuși… sau poate înțelege situația, într-un fel personal, anulează starea de urgență în care se pun celulele imunitare, lăsând descoperite diverse organe pentru a rezolva problemele celor mai bolnave, și viața merge ok mai departe. Medicina știe toate astea, sunt informații disponibile tuturor celor care vor să le primească/citească.
   Despre Buddha și Dalai Lama îmi permit să am o părere diferită de a ta. N-aș da cu pietre în nimeni. E spre folosul meu, nu al ălora în care n-aș da cu pietre. 🙂 E ca și cum judec, critic, acuz niște oameni fără să fi fost niciodată în locul lor. Doar pentru că mi-a zis mie cineva de încredere. Știu, e greu să nu dai pietre. Gestul în sine îl face pe om să se simtă important. Și, uneori, îi pare că e tot ce i-a rămas. 🙂

    Kewa a spus:
    octombrie 14, 2014 la 8:53 pm

    Pacalicii aia insirati de tine ar trebui sa gaseasca metode de anihilare a foametei si mizeriei, sa lupte contra mortalitatii premature din Africa, Asia, intreaga lume, si nu sa gaseasca metode super duper de vindecare prin abracadabra sufleteasca – la care oricum au acces putini indivizi. Iar daca nu sunt in stare sa faca asta atunci sa inteleaga ca ce fac ei este egal cu zero, odata cu ei si cei ce ii admira.

    Meditam ca sa ne gasim linistea interioara, sa ne insanatosim sufleteste si pe cale de consecinta fizic. Iar daca reusim ce spune asta despre noi in contextul in care suntem constienti ca altii mor de foame si sete? Spune ca suntem niste brute egoiste si atat.

    Putem evolua doar impreuna, orice alta cale este justificata prin argumente egoiste – sofisme pervers rafinate. Directia e total gresita.

     drstoica a răspuns:
     octombrie 14, 2014 la 9:39 pm

     Așa e, noi, cei care ne dăm cu părerea pe aici, pe bloguri, facem totul pentru ăia din Africa. 🙂 Iar dacă nu facem, e pentru că noi nu avem puterea, nu suntem păcălicii care pot. 🙂
     Fiecare cu părerea lui. Contează să-i ajute la ceva.

      Kewa a spus:
      octombrie 14, 2014 la 10:18 pm

      N-ai inteles nimic. Nici din ce fac aia nici din ce-am spus eu. Ramai cu cretinismul asta motivational de care doar imbecilii au nevoie. Nu degeaba radea Carlin de voi.

       drstoica a răspuns:
       octombrie 14, 2014 la 10:42 pm

       De acord cu Jung: felul în care se exprimă o persoană la adresa altora vorbește atât de simplu și de clar despre ea însăși, încât eu mă abțin de la alte comentarii. Dar tu, probabil, n-ai auzit de Jung, de cretinul ăla… Te caracterizezi singur, îmi pare rău pentru tine. Să nu-mi spui cât de fericit ești cu principiile tale, fiindcă te-ai dat deja de gol. 🙂 Întreabă-te doar atât, nici nu trebuie să-mi răspunzi mie: ai viața pe care ți-o dorești? Eu da.

   drstoica a răspuns:
   octombrie 14, 2014 la 8:42 pm

   Printre altele, cercetarea medicală americană a constatat, în mod oficial, consfințit printr-un catalog, că peste 90% dintre bolile cunoscute la om sunt psihosomatice. Deși asemenea constatare dăunează, teoretic, industriei farmaceutice, au avut bunul simț să facă publice informațiile.
   Cred că ar putea pune măcar puțin pe gânduri pe toată lumea. Iar viața curge după un principiu simplu: când ceva pare de necrezut, încearcă tu să vezi dacă funcționează. Altfel, nu zburam nici în ziua de azi, citeam la lumânare și mergeam pe jos. Dar unii au avut curajul să înoate împotriva curentului. Și, culmea!, le-a ieșit. 🙂

  […] întâmplat ca și când aveam nevoie de un caz concret pentru exemplificare. 🙂 Am scris ieri, aici, despre faptul că înțelegerea (alături de liniște) are darul de a întări sistemul imunitar, […]

  incredibleyoung a spus:
  octombrie 15, 2014 la 2:43 pm

  Superb!!!

   drstoica a răspuns:
   octombrie 15, 2014 la 2:53 pm

   Mulțumesc, Tina!

Ia descarcă și tu niște vorbe aici!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s