Te aștept în Cetatea Făgăraș, Măria Ta! :) (FOTO)

Publicat pe Actualizat pe

1Până nu demult, era o altă ruină românească. Treceai prin oraș, dar n-aveai de ce să te oprești. Îi vedea zidurile mâncate de vreme și-atât. Acum, e un loc de vizitat. E păcat să treci prin Făgăraș și să nu te oprești la cetate, care e chiar în centru, în drumul tău spre Sibiu ori spre București, după caz.

E mare, e încărcată de istorie și e singura cetate din spațiul românesc care nu a fost niciodată cucerită din afară. Cândva, își aveau reședința aici principi ori voievozi serioși, români sau austro-ungari, cu prințese italiene alături. 🙂 Vlad Dracul ajunge pe tronul Țării Românești cu ajutorul unei armate din Țara Făgărașului.

A fost construită în secolul 14, dar s-a consacrat ca o cetate foarte șmecheră abia în secolul 16, când voievodul Transilvaniei, Ștefan Mailat, a adus modificări importante așezării. Dieta transilvăneană s-a reunit aici în 11 rânduri. Mihai Viteazul a facut din Cetatea Făgărașului un cadou pentru soția sa, Doamna Stanca. Apoi, și-a adăpostit aici inclusiv tezaurul. În 1903, Nicolae Iorga o deplângea ca fiind o ruină amărâtă. Comuniștii au transformat-o în închisoare pentru deținuții politici. Astăzi, Cetatea Făgărașului e ceea ce merită: unul dintre cele mai mari și mai frumoase edificii medievale din Europa. Mie mi-a plăcut! M-am simțit ca un pic de principe timp de câteva ore. 🙂

Ia descarcă și tu niște vorbe aici!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s