Exercițiu simplu pentru starea ta de bine zi de zi

Publicat pe Actualizat pe

copPentru ca lucrurile să fie mai clare, mai bine înțelese.

Ce înseamnă recadrarea unei situații? Ce înseamnă detașarea de situația inacceptabilă?

Iată cât de simplu funcționează viața! E ceea ce aminteam și AICI.

Daniel – iluzionistul, catre privitori: Apropiati-va! Mai mult. Caci, cu cât credeti ca vedeti mai bine, cu atât mai usor devine sa fiti pacaliti. La urma urmei, ce înseamnă a vedea? Priviti, dar, de fapt, nu faceti decât sa filtrati, sa evaluati si sa interpretati dupa propriile tipare, în cautarea sensului. Care e treaba mea? Sa iau cel mai pretios cadou pe care mi l-ati putea da: atentia! Si? Si sa îl folosesc împotriva voastra!

Privim totul prea de aproape! Ne uităm doar la ce nu ne place, la ce nu merge, la ce pare de netrecut. Ștergem, cu bună știință, informații importante, pentru a ne putea susține, perpetua, întări durerea, supărarea, suferința. Impulsiv, distorsionăm informația, astfel încât neplăcerea cauzată de alții să fie completă, să nu aibă cumva și părți bune, și portițe de scăpare. Generalizăm lucrurile, astfel încât totul să arate grav, fără altă rezolvare decât cea agresivă, neplăcută oricum pentru toate părțile implicate. Ne dorim nu atât să găsim soluția ideală, cât să avem = să ni se dea dreptate!

În orice situație conflictuală te-ai afla, oricât de greu ți s-ar părea, deschide (lărgește) cadrul (ca în televiziune)! Mută-te un pas, doi mai în spate și se va vedea altfel! Privește în ansamblu, mai de departe, ca să observi cum poti ocoli, cum poti sari peste ori cum poti trece în mod optim prin respectiva problemă! NIMIC nu e de nerezolvat, într-un fel sau altul. Doar că rezolvarea ideală s-ar putea, uneori, să nu coincidă cu rezolvarea de care te agăți tu, în mod distructiv.

Dacă te uiți la prima imagine de mai jos, ce vezi? Niște… chestii… forme… Poate niște pietre împrăștiate aiurea?

În a doua imagine? Alte pietre alăturate fără niciun rost. Habar nu ai cu ce te ajută pe tine pietrele alea. Ba chiar te plictisesc, te enervează, îți pierzi timpul uitându-te la ele.

Și privești a treia imagine. Aceleași pietre PLUS altele. Cu un pas în spate, cu un cadru mai larg, în care încape întreaga imagine, cu o minte mai deschisă (out of the box), vezi tot ce trebuie văzut. Iar pietrele alea plictisitoare, enervante se transformă. Îți creează lecția, îți oferă soluția, te fac să le placi, să vezi că au un rost al lor, că te ajută într-un fel să observi mai bine realitatea, că… chiar îți face plăcere noua imagine. 🙂 Atunci, când îți dai voie, în imaginea lărgită apar și soluțiile. Normal că astea îți fac plăcere!

Ce vezi concret în a treia fotografie?

La fel e cu acel copac din poza de sus. Dacă te uiți cu încăpățânare la o singură creangă uscată, dacă nu vezi decât cerul înnorat din spate, dacă nu ai ochi și imaginație decât pentru bucata care nu-ți place, ba chiar te deranjează, nu vei vedea niciodată minunatul tablou! Trebuie să știi că în orice lucru rău pe lumea asta e și ceva bun!!! Că răul e doar o percepție personală. Ceea ce pentru mine e urât, pentru tine s-ar putea să fie frumos. Dacă-ți dai voie să vezi situația din toate unghiurile posibile, ai să descoperi unul care-ți place mult, care te avantajează, care te bucură! E ceea ce-ți dorești în viață, nu? Bucurie. Ok, obține-o, de tine depinde! Atitudinea îți decide altitudinea!

man3

man2

man

5 gânduri despre „Exercițiu simplu pentru starea ta de bine zi de zi

  Dan a spus:
  octombrie 1, 2014 la 11:26 pm

  Dupa mine e chestie de ochi si putina detasare. Sa nu vrei musai sa gasesti ceva legat de pietre…
  Pe lânga subiect (poate nu), nu ne-ai spus cum a iesit casa…

   drstoica a răspuns:
   octombrie 1, 2014 la 11:39 pm

   Bingo! 🙂 Ochi și puțină detașare. Ca-n viață! 🙂 Problema apare întotdeauna când nu vrem să vedem și refuzăm să ne detașăm un pic. Când lăsăm emoțiile impulsive să devină stăpânii noștri.
   Casa? Ca nouă! Să n-o mai recunosc! 🙂

  bibliotecaprobota a spus:
  octombrie 2, 2014 la 7:35 am

  Reblogged this on BIBLIOTECA PROBOTA and commented:
  exercitiu simplu-citeste!

  cleo a spus:
  octombrie 2, 2014 la 6:44 pm

  categoric asa e! trebuie sa iei distanta ca sa vezi tot tabloul. Ani in urma am citit asta, la fel de bun exemplu:
  ” Un elefant fusese adus într-o cameră întunecată, noaptea, pentru expoziție. Oamenii veneau grămadă. Fiindcă era întuneric, vizitatorii nu puteau vedea elefantul; așa că încercară să-și facă o idee despre corpul lui prin a-l atinge. Pentru că era mare, fiecare vizitator a putut atinge numai o parte din animal și descrie potrivit cu ceea ce simțise. Unul dintre vizitatori, care prinse piciorul, a explicat că elefantul era ca o coloană puternică; un al doilea, care atinsese un colț, a descris elefantul ca pe un obiect ascuțit; al treilea, care prinsese urechea creaturii, a pretins că nu era diferit de un evantai; al patrulea, care își trecuse mâna pe spatele elefantului, a afirmat că era plat ca un divan. ”Povești orientale ca instrumente de psihoterapie” Nossrat Peseschkian”

  Cineva mi-a zis odata sa nu iau decizii la tensiune. M-a trimis acasa, dupe ce ii inaintasem decizia, m-a pus sa iau distanta o zi-doua, apoi sa revin daca mai vreau. N-am mai revenit, dupa o noapte doar lucrurile pareau altfel.

   drstoica a răspuns:
   octombrie 2, 2014 la 7:16 pm

   Da, inevitabil, realitatea se schimbă dacă ne detașăm puțin. Oricât de gravă ar fi problema, ea are o rezolvare ideală, chiar dacă nu coincide cu ce am vrea noi să fie. Când ne blocăm într-o situație neplăcută, e vorba de refuzul de a deschide cadrul, de a vedea în ansamblu, cu bune și cu rele; de a vedea oportunitatea și nu necazul, lecția și nu piedica în calea fericirii personale.
   Frumoasă metafora scrisă de tine. Lucrez cu metafore terapeurice în hipnoză și dau niște rezultate incredibile! Pentru că, în transa hipnotică, omul depășește factorul critic al minții conștiente și dă voie minții subconștiente/nonconștiente/inconștiente să facă lumină, să rezolve totul în mod ideal pentru respectivul.

Ia descarcă și tu niște vorbe aici!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s