Transcedence. Prea SF, prea ca pe Fox Kids! :)

Publicat pe

postertrJohnny Depp, Morgan Freeman, Paul Bettany… Distribuție frumoasă. Subiect interesant. Dacă ai văzut Her, care mie mi-a plăcut foarte mult, închipuie-ți o altă variantă a conștiinței artificiale. Omul modern încearcă o dezvoltare atât de serioasă a tehnologiei, încât visează cum să creeze, bătând din palme, un om ca el într-un computer.

Cineva din sala: Cu alte cuvinte… vreti sa creati un Dumnezeu… Un Dumnezeu propriu.

Will Caster: E o întrebare buna. Omenirea, oare… nu a încercat asta tot timpul, sa-si creeze un Dumnezeu?

Omul ar vrea, într-adevăr, să aibă un Dumnezeu al lui, unul care să asculte de el, să-i îndeplinească imediat toate dorințele, să-i arate cât e de puternic și de bun, deși omul însuși nu reușește să fie nici, nici. Și, într-un final, dacă se poate, omul ar vrea să devină chiar el Dumnezeu. Și să facă tot ceea ce îi trece prin minte pentru a pune lumea în ordine. Doar că omul nu realizează că Dumnezeu îl lasă să-și co-creeze propria viață, după chipul și asemănarea lui de Om, cu înzestrarea completă după chipul și asemănarea lui de Dumnezeu.

tr4Niște oameni de știință caută să pună la punct nașterea și dezvoltarea autonomă a unei conștiințe umane. PINN. Intenții bune. Dar și Nobel a avut intenții bune când a inventat dinamita.

„Terorista”: Stii… am lucrat pentru Thomas Casey, savantul; ca practicanta. Odata ne-a chemat pe toti în laborator. Ne-a vorbit de fapte istorice… ne-a dat sa ciocnim pahare cu sampanie… Ca si când ar fi putut deja sa vindece cancerul. Stia, când a reusit sa creasca enorm memoria acelei maimute, stia ca ne bucuram pentru el. Toti ne bucuram. Apoi, mi-a fost clar… ca am depasit limita. Acea masina, care se credea maimuta, nu a respirat niciodata. Nu a mâncat, nu a dormit. Doar urla. L-am implorat sa înceteze, s-o deconecteze.

Dr. Will Caster avansează atât de mult cu cercetările în propriul laborator, încât e foarte aproape de niște rezultate fenomenale. Teroriștii încearcă să distrugă totul, să ia omenirii dreptul de a crea o nouă inteligență, ceva revoluționar pentru medicină și nu numai. Ce înseamnă, de fapt, o conștiință? Fiindcă, în realitate, chiar s-a reușit reproducerea modului de gândire umană. Tot ce are omul în mod natural se poate reproduce acum și artificial. Un singur lucru e imposbil de reprodus: emoția! Sistemul proceselor total ilogice de activare a stimulilor electrici e de nereprodus.

Dr. Joseph Tagger: PINN nu putea face diferenta între bine si rau. Si nu stia ce e aia loialitate. Emotii umane; astea-s prea umane, nu-i asa? Solutia lui Casey pentru problema capacitatii de dezvoltare a constiintei artificiale a fost folosirea unei minti existente.

tr2Fiind pe moarte, dr. Will Caster devine cobai pentru un transfer de… minte deja existentă. Apoi, apare o întrebare nouă: mai este sau nu mai este dr. Caster cel din computer? Și ce s-ar putea întâmpla cu o conștiință artificială care se dezvoltă perfect uman? Trece prin toate fazele de evoluție umană? Preia toate emoțiile omului, nu doar pe cele bune? Că de unde știm noi, oamenii, să le definim pe cele „bune” sau pe cele „rele”? Și ce ne dorim atât de mult pe parcursul vieții ăsteia? Puterea și controlul.

„Terorista”: Ce vor sa faca acolo?

Max: Acel ceva… mai tare decât orice tip de inteligenta umana. Care sa se dezvolte si sa se optimizeze în mod autonom, fara niciun ajutor din afara. Acea nou inteligenta trebuie plasata într-un loc în care prezinta siguranta pentru orice sursa de pericol extern. Un loc care sa-i poata satisface uriasa sete de energie. Dar nu-i va ajunge niciodata. Va veni ziua când simpla supravietuire nu-l va mai satisface. Va dori sa se extinda înca si mai mult. Se va dezvolta. Îsi va crea sfere de influenta. În întreaga lume, probabil.

„Terorista”: Cum putem împiedica asta?

Max: Nu mai putem. Nu singuri. Nu acum. Sa asteptam pâna ce va depasi anumite limite. Pâna ce oamenii se vor trezi.

„Terorista”: Nu, nu putem astepta asa. Hai sa actionam!

Poate o mașină să iubească precum omul? Filmul ne arată,… dar noi, în realitate, nu știm.

Revenind la Her, e mult peste Transcedence, după părerea mea. Filmul ăsta încearcă o treabă bună cu informații false. Cu date SF prea departe de rațiunea omului. Mintea, orcât ar fi ea de complexă, nu poate fi tratată ca-n desenele animate. Lucrurile, în realitatea noastră cotidiană, nu se schimbă de pe-o zi pe alta, nu se pot face ca și când toți am avea ceva puteri supranaturale activate.

Transcedence merită văzut doar de curiozitate. E punctul meu de vedere. Altfel, pare un talmeș-balmeș de invenții, tehnologii și eroi clasici care salvează planeta. Finalul, în schimb, mi s-a părut foarte drăguț. Mă așteptam la altceva, la altfel de sentimente din partea unora.

Anunțuri

6 gânduri despre „Transcedence. Prea SF, prea ca pe Fox Kids! :)

  Ana a spus:
  Septembrie 29, 2014 la 12:23 pm

  Mie mi se pare ca tot umanul isi doreste acel Dumnezeu propriu , asemanator cu pestisorul de aur…sau cu duhul din lampa lui Aladin.. 😀 , iar eu sunt din regnul homo sapiens ,de asemeni… 😛
  Revenind la film , desi l-am vizionat de doua ori , nu pot sa spun ca m-a impresionat foarte mult. Adevarul este ca , daca Paul Bettany nu ar fi jucat in film , sunt sigura ca nu as fi repetat experienta vizionarii a doua oara 🙂
  Poate sunt carcotasa , insa filmul are un moment cand este tras de par…si mi-a dat sentimentul de naivitate…Vorba ta : ma simteam ca si cum ma uitam pe canalul de desene animate.
  Si as zice : este un film de o zi in care te plictisesti…. nu pot spune ca nu mi-a placut , ba mi-a placut…dar atat! 🙂

   drstoica a răspuns:
   Septembrie 29, 2014 la 3:38 pm

   Cam în asta constă evoluția rasei umane: să descopere, să înțeleagă și să accepte că omul este co-creatorul propriei sale vieți, că e un Dumnezeu, dar pentru el însuși, nu peste toți și toate. În funcție de ceea ce face pentru el, va primi și din partea celorlalți. 🙂
   Sunt foarte de acord cu tine: e un film care mi-a plăcut din anumite puncte de vedere; dar nu m-a dat pe spate cu nimic. Subiectul e interesant și ofertant, dar l-au tratat totuși într-un mod nesusținut coerent. Mesajul e de luat în seamă, actorii sunt ok…

    Ana a spus:
    Septembrie 29, 2014 la 4:59 pm

    N-as zice ca toti umanii ar fi exploratori,dar acord circumstante omenirii insasi… 😊

     drstoica a răspuns:
     Septembrie 29, 2014 la 5:33 pm

     Nu sunt pentru că nu vor. 🙂

  Diana a spus:
  Septembrie 30, 2014 la 10:17 pm

  Mie mi s-a parut…hmm…fortat. Fortat cred ca e termenul care defineste cel mai bine. Ma asteptam la altceva, nici finalul nu mi-a placut.

   drstoica a răspuns:
   Septembrie 30, 2014 la 11:15 pm

   Mie doar finalul mi-a plăcut. Nedeslușit. 🙂

Ia descarcă și tu niște vorbe aici!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s