Dacă VREI, POȚI și MERIȚI! Pariem pe asta? :) (video)

Publicat pe Actualizat pe

7principiiVorbim deseori despre principii. Considerăm întotdeauna că ale noastre sunt foarte sănătoase. Îi apreciem pe cei care nu se abat niciodată de la principiile lor. Oare ce înseamnă a avea principii și cât de benefică este NEabaterea de la ele?

Principiile fundamentale, universal valabile, acelea consemnate inclusiv de filosofia raționalist-perfecționistă sunt câteva. Cineva inspirat le-a adunat aproape pe toate într-o carte de acum 2000 de ani. „Să nu furi, să nu minți, să nu ucizi…” Celelalte sunt principii personale ori împrumutate, bazate pe felul fiecăruia de a fi. Ele reprezintă, de fapt, un set de credințe și convingeri din spatele unui sistem de valori.

Valorile au devenit valori în mințile și în viețile noastre din clipa în care ne-au susținut în diverse situații, creându-se convigerea că… sau că… sau că. Dacă principiile mele sunt diferite de ale tale, nu înseamnă că ale unuia dintre noi sunt greșite. Cine sunt eu să apreciez în mod OBIECTIV experiențele subiective de viață prin care a trecut altcineva și care l-au format într-un anume fel?

Principiile ne sunt bune atâta vreme cât ne ajută, ne susțin, ne încurajează să devenim, să evoluăm, să ne dezvoltăm, independent de ceea ce spun ceilalți, dar nerănind pe nimeni în felul acesta. Când oamenii nu pot face un lucru, vor spune că nici tu nu poți! Că o mie dintre ei au încercat și n-au reușit; deci, după părerea lor, tu nici nu mai are rost să încerci. Eh, ăsta chiar e un lucru greșit! Cum adică să știe alții ce e în tine, ce soluții geniale ai tu la propriile tale probleme?? Nu la ale lor, nici nu încerca așa ceva, fiindcă vei deveni unul ca ei: omul care le știe pe toate. Tu caută și găsește rezolvările, soluțiile, răspunsurile cele mai potrivite la problemele tale! Și când simți că ai găsit așa ceva, crezi în ele! Pune credința și simțirea asta (emoțională) la un loc și treci imediat la acțiune! Nu mâine, nu lunea viitoare. Acum! Acum este cheia magică a succesului! Fă Acum, de fiecare dată Acum ceea ce simți că ai de făcut pentru a-ți fi mai bine!!! Ascultă-i pe cei din jur, dar nu-i crede pe cuvânt. Încearcă să vezi Tu dacă la tine funcționează ceea ce la ei a funcționat sau spun ei că nu a funcționat.

Așadar, când e nevoie, când te limitează la „nu pot, e greu, n-am cum”, schimbă-ți principiile! Creează-ți experiențe noi de viață, ai curaj să faci ceea ce nu ai mai făcut, gândește-te în permanență, în orice situație: „cum ar fi să-mi fie bine?”. Întreabă-te asta de 10 ori, de 100, de 1000 de ori, zi de zi! Vei descoperi că o întrebare așa simplă te va duce la soluții miraculoase!

Uită-te pe cele 7 principii scrise de mine în fotografia de sus. Nu le crede pe cuvânt! Doar ÎNCEARCĂ-LE, să vezi Tu dacă la Tine funcționează!

dorinteCe-ar fi fost dacă Walt Disney ar fi renunțat la pasiunea sa de desenator după ce toate, atenție: TOATE! studiourile din Los Angeles l-au refuzat când a vrut să se angajeze? Unii directori i-au spus chiar verde-n față: „băi, băiatule, îmi pare rău, nu vreau să te superi pe mine, dar NU AI TALENT! NU AI DELOC IDEI ORIGINALE!”. Wow! Incredibil, nu? Nici Disney nu i-a crezut. Deloc. Drept urmare, câteva luni mai târziu după ce luase la rând, fără succes, toate studiourile de fim și desene animate, a pornit, împreună cu un prieten, propriul business. Unul ieftin, bazat exclusiv pe talentul său, că bani nu prea avea. La o perioadă atât de scurtă după „insucces”, lumii a început să-i placă desenele sale. Studiourile s-au întrebat dacă nu cumva se înșelaseră în privința lui și l-au căutat pentru colaborare. Disney a devenit cel mai important om din industria filmului și a desenelor animate din toate timpurile. Imperiul său de afaceri îi poate întreține urmașii timp de mai multe generații, fără ca vreunul să mai fie nevoit să câștige vreun ban de undeva.

Ce-ar fi fost dacă Demostene, considerat cel mai mare orator al antichității, îi asculta pe oamenii care râdeau de el și-l strigau pe furiș: „bâlbâitule!”? S-ar fi închis în casă, ar fi plâns de oftică și ar fi murit de ciudă când ar mai fi văzut și că România a bătut Grecia cu 1-0, la Pireu, duminică seara. 🙂 Dar omul ăla și-a văzut de visul lui, s-a pregătit cum a știut el mai bine, a crezut în ceea ce făcea și… a reușit! A reușit să rămână în istorie drept oratorul numărul 1 al Greciei antice.

Ce-ar fi fost dacă Churchill se lua după vorba omului, în general, și credea că e un prost? De ce? Fiindcă avea mari dificultăți de învățare, la școală se descurca foarte greu, părinții îi spuneau mereu că nu e în stare de nimic. Dacă și el credea același lucru și nu făcea nimic pentre a se dezvolta personal, astăzi, Churchill era un anonim, nu unul dintre cei mai importanți prim miniștri ai Marii Britanii.

Ce-ar fi fost dacă Abraham Lincoln se dădea bătut după falimentul în afaceri la 21 de ani, după moartea iubitei și depresia cruntă în care a căzut la 28 de ani, după 8 eșecuri în a fi ales în Congresul Statelor Unite? Dacă omul ăsta nu învăța în mod real din greșeli, din suferințe, ci se lăsa doborât de ele sub pretextul, scuza că „viața e grea, în America asta de căcat nu poți să faci nimic!”, acum, nu mai vorbeam despre el ca despre cel mai important președinte din istoria Statelor Unite ale Americii!

Ce-ar fi fost dacă dr. Theodor Seuss, cel mai vândut autor de literatură pentru copii din toate timpurile (cel care a scris „Cum Grinch a furat Crăciunul”), ar fi renunțat la ce făcea pentru că 27 (!!!) de edituri i-au respins primul roman, care ulterior avea să devină un mare bestseller la nivel internațional?

Ce-ar fi fost dacă Robert De Niro ar fi crezut lumea când îi spunea: „tu, cu nici măcar 10 clase terminate, sărac și plecat de-acasă, nu vei ajunge niciodată actor!”? Și fără să termine vreodată alea 10 clase, fără o facultate de profil, Robert De Niro a ajuns actorul meu preferat dintotdeauna! 🙂 În plus, nu citim despre el niciodată în ziarele de scandal.

Ce-ar fi fost dacă Steve Jobs, după ce a fost dat afară din propria companie, printr-o majorare hoață de capital a celorlalți acționari, ar fi crezut că e un ratat pentru totdeauna? N-ar fi fondat nicicând o altă companie și n-ar fi dezvoltat-o atât de mult încât să fuzioneze cu fosta, cu Apple, unde a redevenit bossul, cel mai vizionar manager din lume cu cel mai mult cash dintre toate firmele care există pe planetă.

Li s-au spus multe vorbe grele. Cu siguranță, respectivii au comis și destule greșeli. Dar dacă nu greșești, înseamnă că nu faci niciodată nimic nou!

optimist-pesimistSunt doar câteva exemple. Și Tu, și Tu, și Tu, și Eu putem fi unele dintre ele. De necazuri nu ne va scuti nimeni, niciodată. Dar hai să învățăm cum trecem cu succes prin ele, peste ele, pe lângă ele! Să înțelegem că o carte bună face mult mai mult decât știrile Pro Tv. Că un film bun, fără 200 de pumni pe minut, face mult mai mult decât Acces Direct. Că o plimbare pe jos face mai mult decât un drum cu autobuzul. Că o călătorie a ta, oriunde ar fi ea, face mai mult decât tot ce-ți povestesc eu pe-aici despre călătoriile mele. Că o experiență personală înseamnă mult mai mult decât tot ce ți se spune din alte părți. NIMENI nu poate gândi și simți / evalua și interpreta ceva la fel ca tine. Prin urmare, nimeni nu-ți poate spune exact cum e viața asta, nu-i mai asculta pe cei ce te mint spunând că e imposibilă! Trăiește-o tu, din plin, după propriile reguli, îndeplinindu-ți propiile dorințe, rezolvându-ți propriile probleme și văzându-ți de propriul tău drum! Iar atunci, vei realiza că ai scris în tine un manual de utilizare a vieții tale. Unul de succes; unul care te ajută să dobândești acel lucru mult visat de fiecare dintre noi: FERICIREA!

Uită-te la materialul video de mai jos, te rog! Este elocvent. Ar trebui ca, văzându-l, ascultându-i coloana sonoră, să începi să tremuri ușor, să te înroșești de plăcere, să te simți înfiorat cu gândul la propriile dorințe, la propiile visuri și, indiferent ce vârstă, indiferent ce pregătire și orientare profesională, indiferent ce situație materială ai avea, să zici: „E cazul să fiu FERICIT/Ă! Vreau să fac ceea ce-mi place și fac! Mă apuc chiar acum!!! Citesc, întreb, caut, învăț, practic, nu mă interesează decât să reușesc, să mă bucur pe mine și, cu siguranță, și pe cei din jurul meu după ce vor vedea cât de decis/ă sunt să reușesc!” Gândul, Emoția și Acțiunea necesare te vor ajuta să devii cea mai bună dintre toate variantele tale! SUCCES! Fiindcă nu aptitudinea, ci atitudinea îți decide Altitudinea! 🙂

Anunțuri

12 gânduri despre „Dacă VREI, POȚI și MERIȚI! Pariem pe asta? :) (video)

  Mala a spus:
  Septembrie 10, 2014 la 7:25 am

  “Courage doesn’t always roar. Sometimes courage is the little voice at the end of the day that says I’ll try again tomorrow.” … şi cred că asta e esenţa Doc! Să ai curajul să poţi s-o iei de la capăt.

   drstoica a răspuns:
   Septembrie 10, 2014 la 12:10 pm

   De acord cu tine, Mala. Curajul e mai des o șoaptă decât un strigăt. Important e să-ți dai seama că șoapta aia vine din ceea ce simți, nu doar din ceea ce crezi.

  bibliotecaprobota a spus:
  Septembrie 10, 2014 la 11:20 am

  Reblogged this on BIBLIOTECA PROBOTA and commented:
  SA NU NE ABATEM DE LA PRINCIPII..

   drstoica a răspuns:
   Septembrie 10, 2014 la 1:38 pm

   Depinde de la care…
   Mulțumesc pentru repostare!

  Irina A. a spus:
  Septembrie 10, 2014 la 9:17 pm

  Cele 7 principii sunt, de fapt, 8. 🙂
  Foarte util articolul. Multumesc! 🙂

   drstoica a răspuns:
   Septembrie 10, 2014 la 9:53 pm

   Ultimul e, de fapt, suma tuturor celorlalte. 🙂

  Irina A. a spus:
  Septembrie 10, 2014 la 9:24 pm

  „Toate le pot, intru Hristos, cel care ma intareste”. Filipeni, 4:13
  Frumos!

   drstoica a răspuns:
   Septembrie 10, 2014 la 9:53 pm

   Corect! 🙂

  George a spus:
  Septembrie 11, 2014 la 8:56 am

  Whatever the mind can concieve and believe, the mind cand achieve! Everyday, in everyway, i’m better and better! Sursa de inspiratie – Napoleon Hill! Are efect, se intampla lucruri fantastice, reale si palpabile! Nu renunta niciodata la visul tau. De asemenea, A qiuter never wins, and a winner never quits!

   drstoica a răspuns:
   Septembrie 11, 2014 la 10:52 am

   Așa e, George! Sugestiile transformate în autosugestii ajută din plin la schimbarea programelor păguboase din mințile noastre. Iar Napoleon Hill e o sursă pentru toți cei care vor să înțeleagă viața și altfel decât s-au obișnuit să o facă. „Everyday, in everyway, I’m better and better” / „Zi de zi, sunt tot mai bine din toate punctele de vedere” e o mantră cu care Emile Coue, părintele sugestoterapiei, vindeca, în clinica sa, inclusiv cazuri de cancer. Cu 100 de ani în urmă. Deci, se poate.

  Lavinia a spus:
  Septembrie 17, 2014 la 3:28 pm

  Foarte frumos articolul, iar la filmulet am simtit fiori. Minunat.

   drstoica a răspuns:
   Septembrie 20, 2014 la 4:51 pm

   Mulțumesc, Lavinia! Mici fiori care, în mod nevăzut, greu de explicat, ne ajută să facem ceva mai bun cu viețile noastre. 🙂

Ia descarcă și tu niște vorbe aici!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s