Regula „80 – 20” și elefanții :)
La un moment dat, cu ceva ani în urmă, s-a făcut un experiment deprimant de simplu. 🙂 S-a născocit o întrebare și a fost împărțită unui mare număr de oameni. Un grup deloc omogen, format din adulți cu diferite vârste, dar care aveau, toți, ocupații de tip managerial, cu funcții. Femei și bărbați. Cu alte cuvinte, oameni instruiți profesional, a căror menire era să fie mereu „sus”.
Întrebarea: „Cum poți să mănânci un întreg elefant?”. Și oamenii s-au pus pe gândit. Au schițat planuri, au făcut strategii, au apelat la experiența lor de manageri și… n-au ajuns la nicio concluzie mulțumitoare. Nu înțelegeau la ce se referă întrebarea, cum să mănânce ditamai elefantul și cum ar putea ei să răspundă la întrebare conform asteptarilor celorlalti.
Apoi, întrebarea a fost pusă unor copii de 7 ani: „Cum poți să mănânci un întreg elefant?”. Cei mici, fără excepție, au răspuns fără cine știe ce timp de gândire, fără schițe, fără planuri: „Îl împarți în bucăți mici și le mănânci pe rând”.
E simplitatea cu care refuzăm să tratăm lucrurile în viață. E masca socială care „ne obligă” să trăim permanent conform așteptărilor celorlalți. Și dacă n-am mai face-o? Dacă am trăi fix așa cum ne place, fără să-i deranjăm pe cei din jur? Oare ce s-ar întâmpla? Oare s-ar putea cumva ca sistemul să funcționeze și să-l mai copieze și alții? Ia încearcă TU să vezi cum e! 🙂 Când ai un obiectiv măreț, trebuie să știi că el va fi atins doar îndeplinind alte și alte obiective mai mici. Că numai pas cu pas ieși dintr-o situație dificilă, că numai făcând în fiecare zi câte ceva în sensul dorit, vei ajunge să-ți împlinești visul. Că nu tot ceea ce faci este bine făcut. Că dacă ai mai făcut și a mers, dar continui să faci și nu mai merge, înseamnă că trebuie să schimbi ceva, măcar 20%.
Vilfredo Pareto, sociolog și economist italian, a constatat, încă de acum un secol, că 80% dintre consecințe sunt provocate de doar 20% din cauze. Încearcă să simți cifrele astea! Că „problemele” tale sunt create încontinuu de aceleași 20% dintre emoții/obiceiuri personale nerezolvate și nu de X sau de Y persoană, de X sau de Y eveniment, de X sau de Y neajuns material. Ele se rezolvă atunci când cele 20% din cauzele interioare se rezolvă.
80% din toate succesele vieții tale (profesionale, materiale, sociale, familiale) au apărut în baza a doar 20% din toate acțiunile tale. 80% din aspectul fizic e rezultatul a doar 20% dintre alimentele consumate. 80% din profitul afacerii sau muncii tale vine din doar 20% din timpul muncit sau din doar 20% din efortul depus. E aproape lege. Tot ce te încântă sau te deprimă mai tare în viață vine din doar 20% din soluțiile gândite și simțite de tine. Fiindcă trăim mult prea mult în mod inconștient/nonconștient. Întotdeauna, 80% din iceberg e în apă. Deci, vei ști exact cât de mare e un iceberg doar văzând ceea ce e la suprafață.
Prin extensie, ceea ce spunea Pareto mai înseamnă că răspunsurile, preferințele unor adulți dintr-un grup vor semăna, vor fi cam aceleași în proporție de 80%. Că răspunsurile, soluțiile se aleg în baza amintirilor și a conformării cu restul grupului, fără a se mai apela la experimentare, la creativitate. Pe de o parte, e în regulă, fiindcă, într-un magazin, de exemplu, vei cumpăra produsele deja probate, în care ai încredere, care ți-au plăcut cu alte prilejuri. Asta îți economisește timp și elimină bătaia de cap. Pe de altă parte, același sistem de alegere te împiedică să simți, să încerci noul, să faci schimbarea, deși știința certifică faptul că schimbarea e soluția pentru „mai bine” atunci când situația actuală nu-ți mai oferă satisfacție, nu-ți mai dă starea de bine dorită.
Când devii conștient de tine, de ceea ce gândești, ce simți, ce ai și ce faci, începi să-ți îmbunătățești categoric felul în care gândești, simți și acționezi, începi să faci totul pentru ca viața ta să meargă frumos înainte și nu să rămână blocată în punctul cunoscut sub denumirea „e greu, nu cred că pot eu așa ceva, n-are cum, X e de vină”.
Observă regula „80-20” în fiecare zi din viața ta și-ai să devii mai conștient de ce anume te ajută cu adevărat și ce nu. Mai conștient de când anume e în regulă spiritul de turmă și când nu. Rezultatele bune nu vor întârzia să-ți apară. Fiindcă asta face conștiența: îmbunătățește lucrurile, de orice natură ar fi ele.
iulie 28, 2014 la 7:37 pm
Azi e iar una dintre zilele în care mă felicit că am clicuit ‘follow’ pe blogul tău …. Chapeau, Doc!
iulie 28, 2014 la 9:00 pm
Îți foarte mulțumesc, Mala!
iulie 29, 2014 la 8:26 am
Mi-a placut! Am zambit citind si inca o data mintea mea , alter egoul meu , a concluzionat : omul adult = animal de turma!
Si iar am zambit si m-am felicitat : ce bine sa ai copii mici , ai unde cere o parere simpla si usor aplicabila… 😀 Ete de aia vorbesc eu cu gorobetii mei , cand ajung de nu mai vad luminita! 😀
Sa ai zi excelenta , doctore! 🙂
iulie 29, 2014 la 9:08 am
Foarte bine faci, Ana! Copiii au, de multe ori, acea înțelepciune autentică, aia care vine de dincolo de logică și de raționamente complexe, învățate. Suntem obișnuiți să spunem că „nu ne punem la mintea copiilor”, dar uite ce se întâmplă cu un copil când trebuie să găsească o soluție. O găsește la el, nu la alții. 🙂
Zi minunată și ție, și vouă, Ana! 🙂
octombrie 16, 2014 la 2:21 pm
[…] exercițiu similar e cel de aici, cu elefantul de mâncat. 80% din toate rezultatele pe care le obții zilnic în activitatea ta de […]